F-class i plinska kočnica
Moderator: Original_G
Re: F-class i plinska kočnica
"980 m/s 185gr u 300 win mag"
Može samo koji barut i koja dužina cijevi hvala
24" cijev, WMX sjediste ( za duzi vrat ), twist 12" , N550 > 75 grsPinia wrote:"980 m/s 185gr u 300 win mag"
( Moram provjerit biljeznicu, moguce da je za 300WM zrno bilo 167 a ne 185, no u svakom slucaju na 300WM nisam primjetio razlike na 100m sa plinskom ili bez uz razlicita zrna )
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
To je velika razlika u masi, ako govorio o brzini. Sa 167 je onda 980 m/s cak i moguce.lex-lutor wrote:moguce da je za 300WM zrno bilo 167 a ne 185,
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
A bilo je tu testova preko 1100 m/s sa nekim cudnim zrnima od cudne legure ( ali 140 grs )jolly wrote:To je velika razlika u masi, ako govorio o brzini. Sa 167 je onda 980 m/s cak i moguce.lex-lutor wrote:moguce da je za 300WM zrno bilo 167 a ne 185,
Nemoguće je Nemoguće
-
Marko2Marko
- Desetnik

oboje je moguče, ali sa 185 bilo bi nestvarno jako; 5760J, a sa 167gr kuglo 5200J...jolly wrote:To je velika razlika u masi, ako govorio o brzini. Sa 167 je onda 980 m/s cak i moguce.lex-lutor wrote:moguce da je za 300WM zrno bilo 167 a ne 185,
Ovisi koliki tlak čahura i kapisla mogu podnjeti.
Lapua čahura i CCI BR 2 kapisla su deblje i podnesu veće tlakove. Ovisi i koliko se zrno izvuče iz čahure, kako se namjesti čeoni zazor. Sve to poveća volumen čahure i dozvoli više baruta za isti tlak, tj. veću brzinu.
Ja sam za test podigao Scenar-L 155gr na 860 m/s sa N140 u .308 Win, 26" cijev. To je oko 3700J.
To su već performanse usporedive sa 30-06 kalibrom sa istim zrnom, barutom, 24" cijevi na normalnim tlakovima.
Treba znati i da je ovo bilo prilično hot i upitne sigurnosti. Troši i prlja cijev nemilo. Ne isplati se, meni ne. Smanjio sam na 825-835 m/s i tu nastavio.
Lapua čahura i CCI BR 2 kapisla su deblje i podnesu veće tlakove. Ovisi i koliko se zrno izvuče iz čahure, kako se namjesti čeoni zazor. Sve to poveća volumen čahure i dozvoli više baruta za isti tlak, tj. veću brzinu.
Ja sam za test podigao Scenar-L 155gr na 860 m/s sa N140 u .308 Win, 26" cijev. To je oko 3700J.
To su već performanse usporedive sa 30-06 kalibrom sa istim zrnom, barutom, 24" cijevi na normalnim tlakovima.
Treba znati i da je ovo bilo prilično hot i upitne sigurnosti. Troši i prlja cijev nemilo. Ne isplati se, meni ne. Smanjio sam na 825-835 m/s i tu nastavio.
I nama se u prosjeku pokazalo da sa Lap. sc. 167 na 308W 800-830 m/s imamo najbolje grupe no za svaku pusku je druga duzina metka radi razlike u "jumpu" ..
Ja u pravilu kombiniram Lapua caure, CCI BR-2 i N140 za 308W , mada sam probao i sa CCI-MAgnum kapislama, trebalo bi se jos malo igrati no za ovo prvo imam sigurnu elaboraciju... No sa Vitavorijem je kasicni problem Ljeto/Zima pa bi mozda trebalo razmisljati o nekom stabilnijem barutu..
Ja u pravilu kombiniram Lapua caure, CCI BR-2 i N140 za 308W , mada sam probao i sa CCI-MAgnum kapislama, trebalo bi se jos malo igrati no za ovo prvo imam sigurnu elaboraciju... No sa Vitavorijem je kasicni problem Ljeto/Zima pa bi mozda trebalo razmisljati o nekom stabilnijem barutu..
Nemoguće je Nemoguće
Ipak je u pitanju bilo 167grs a ne 185...Marko2Marko wrote:oboje je moguče, ali sa 185 bilo bi nestvarno jako; 5760J, a sa 167gr kuglo 5200J...jolly wrote:To je velika razlika u masi, ako govorio o brzini. Sa 167 je onda 980 m/s cak i moguce.lex-lutor wrote:moguce da je za 300WM zrno bilo 167 a ne 185,
Sa "Impalom" sam probao ici preko 1100 m/s ali je to bilo neupotrebljivo za bilo kakvo pucanje...
Nemoguće je Nemoguće
A koji barut. Kod nas je u ponudi VV, Lovex i RS, ne svi tipovi. Trebao bi još Hodgdon i IMR u ponudi za moći pravilno odabrati.
U pravu si za ljeto/zima. Meni sa N140 već 10C razlike potpuno izbaci metak iz noda.
Isprobati ću N150. Sporiji je i sa blažim ekstremima. Osim Scenara 175, sva druga zrna mi traže N150.
Inače, ja sam zadovoljan sa VV. Jednom kada se namjesti, radi super. Čisto izgara, aditivi za bakar funkcioniraju. Ali treba punjenje sortirati po temperaturi.
U pravu si za ljeto/zima. Meni sa N140 već 10C razlike potpuno izbaci metak iz noda.
Isprobati ću N150. Sporiji je i sa blažim ekstremima. Osim Scenara 175, sva druga zrna mi traže N150.
Inače, ja sam zadovoljan sa VV. Jednom kada se namjesti, radi super. Čisto izgara, aditivi za bakar funkcioniraju. Ali treba punjenje sortirati po temperaturi.
Ma VV je po pitanju cistoce i odrzavanja zahvalan do neba... E sada svi se moramo prilagoditi onome sto je dostupno na trzistu.. Mislim da su zadnje cijene Lovexa +100% u odnosu na prosle ??
Nemoguće je Nemoguće