Zastava M59/66 DMR
Zastava M59/66 DMR
Započinjem novi mini projekt inspiriran slikama rijetko viđenih papovki s optikama. U originalu kao DMR varijanta papovka je možda postojala samo na papiru. Ono što se najčešće stavljalo je ZRAK ON AP 7.62 M89 optika sa 2.3x uvećanjem. Iako je optika bila optimizirana za automatsku pušku M70 i standardno M67 FMJ zrno ponešto se stavljala na papovku. Negdje sam pročitao da je u drugoj polovici 80tih bilo planirano modernizirati JNA opremom te su optike trebale dobiti znatan udio u pješaštvu, diverzantima, itd...
Nažalost M89 optika je vrlo rijetka, vrloo skupa tako da će moj projekt imati neku varijantu koja donekle sliči na nju. Vrlo vjerovatno ruski derivat optike za Mosin Nagant ali sa konačnicom za 7.62x39 mm.
Trenutno dostupni modeli montaže će se odnositi na STS SKS visoku bazu
STS SKS visoku montažu s prstenovima
Optika NPZ PU 3.5x uvećanje fiksno
I jedna kojom je inspiriran projekt
Nažalost M89 optika je vrlo rijetka, vrloo skupa tako da će moj projekt imati neku varijantu koja donekle sliči na nju. Vrlo vjerovatno ruski derivat optike za Mosin Nagant ali sa konačnicom za 7.62x39 mm.
Trenutno dostupni modeli montaže će se odnositi na STS SKS visoku bazu
STS SKS visoku montažu s prstenovima
Optika NPZ PU 3.5x uvećanje fiksno
I jedna kojom je inspiriran projekt
Re: Zastava M59/66 DMR
Ljepotica prava.Nedavno mi je "izmakla" jedna slicna.Probaj sa optikom TOS Ljubljana ima ih naci ,to je doslovna kopija Ruske 3.5x20 PU za Mosin Nagan ,vrlo kvalitetno izradjena.
Ma OK će biti novoproizvedena replika PU jer ove TOS koje sam gledao su dosta loše, fali pokoji dio ili su im stakla banana. Inače PAP je sa samog kraja 1988. godine proizvodnje na koji bi to sve išlo jer mi on ima najbolju cijev. Ali, ako ne bude najbolje grupirao, budem stavio na neku drugu, imam ih.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ZRAK ON-M76 ima turrete za osim 7,9/8x57mm, isto tako za 7,62 x 39mm, 7,62 x 51mm, 7,62 x 54mmR... zapravo mislim da su turreti sa M89 optike istih dimenzija kao na ON-M76 i međusobno izmjenjivi (samo su klikovi s unutarnje strane drugacije raspoređeni) tako da ti je ZRAK ON-M76 mozda najbolji izbor, i period correct (stavljalo se sto se imalo)...
- Attachments
-
- index.jpg (4.97 KiB) Viewed 1491 times
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Da, samo za različite kalibre se moraju mijenjati i prijenosni mehanizmi o samoj optici.Mike_Torello wrote:ZRAK ON-M76 ima turrete za osim 7,9/8x57mm, isto tako za 7,62 x 39mm, 7,62 x 51mm, 7,62 x 54mmR... zapravo mislim da su turreti sa M89 optike istih dimenzija kao na ON-M76 i međusobno izmjenjivi (samo su klikovi s unutarnje strane drugacije raspoređeni) tako da ti je ZRAK ON-M76 mozda najbolji izbor, i period correct (stavljalo se sto se imalo)...
Mislim da si i ti to naveo,ali to naglašavam da netko ne pomisli da je dovoljno zamijeniti samo turet na kome je oznaka.
To je replika Zrak optike? Gdje se to može nabaviti?
Sent using Tapatalk Pro
Sent using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
Aha, znači to su originali koji se prodaju u Češkoj. Znam za tu firmu, preprodaju oružje, vojnu opremu... Imaju dosta zanimljivih stvari, ali su im cijene dosta napuhane IMO.
The truth is hate to those who hate the truth.
Naderane do bola. Nisam našao ništa što imaju u ponudi a da je konkurentno...jedina je prednost da je sve na jednom mjestu...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ne, nije potrebno, jer je drugaciji korak klikova ugrađen u oznacene turrete... klik na 7,9mm turretu u klik na 7,62x39mm turretu nemaju isti ° zakretanja...Mirok wrote:Da, samo za različite kalibre se moraju mijenjati i prijenosni mehanizmi o samoj optici.Mike_Torello wrote:ZRAK ON-M76 ima turrete za osim 7,9/8x57mm, isto tako za 7,62 x 39mm, 7,62 x 51mm, 7,62 x 54mmR... zapravo mislim da su turreti sa M89 optike istih dimenzija kao na ON-M76 i međusobno izmjenjivi (samo su klikovi s unutarnje strane drugacije raspoređeni) tako da ti je ZRAK ON-M76 mozda najbolji izbor, i period correct (stavljalo se sto se imalo)...
Mislim da si i ti to naveo,ali to naglašavam da netko ne pomisli da je dovoljno zamijeniti samo turet na kome je oznaka.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Imam i nosač za klasičnu optiku, za sada sam ostavio ovaj sa picatinny šinom dok se poigram izborom optike. Dijelovi koji nedostaju su trenutno dolje jer čekaju bolje dane da ih uredim (vratim stari sjaj). Možda se odlučim i na uređivanje oštećenih dijelova koji su brunirani, ali tom po tom.
Regana je sa prošlog vlasnika na mene ne bi vjerovao
u originalu sva, mogu vratiti ili ostaviti ovako
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Dijelovi koji nisu bitni dijelovi oruzja, mogu se staviti ili skinuti bez problema.
bitni dijelovi vatrenog oružja su odvojivi dijelovi koji su prilikom ispaljivanja streljiva
opterećeni tlakom (oni dijelovi na kojima se nalaze tormentacijske oznake, kao i serijski
broj), ovisno o konstrukciji oružja to su cijev vatrenog oružja s ležištem streljiva, kućište,
mehanizam za bravljenje (npr. navlaka kod pištolja, zatvarač kod pušaka, bubanj kod
revolvera), i koji se kao odvojeni predmeti svrstavaju u kategoriju vatrenog oružja na koje su
postavljeni ili na koje se namjeravaju postaviti
Iz ovog slijedi da pap m59/66 - za streljastvo moze biti u izvornoj verziji.
Za lov, bi po drugom pravilniku trebala biti sa ogranicenim spremnikom na 2 metka, i bez bajuneta.
Osobno mislim da bajoneta ne bi prosla ni po opce prihvacenoj lovnoj etici kakva bi lovacka puska trebala izgledati, a slicno vrijedi i za trombolnski nastavak, koji je u lovu nepotreban.
bitni dijelovi vatrenog oružja su odvojivi dijelovi koji su prilikom ispaljivanja streljiva
opterećeni tlakom (oni dijelovi na kojima se nalaze tormentacijske oznake, kao i serijski
broj), ovisno o konstrukciji oružja to su cijev vatrenog oružja s ležištem streljiva, kućište,
mehanizam za bravljenje (npr. navlaka kod pištolja, zatvarač kod pušaka, bubanj kod
revolvera), i koji se kao odvojeni predmeti svrstavaju u kategoriju vatrenog oružja na koje su
postavljeni ili na koje se namjeravaju postaviti
Iz ovog slijedi da pap m59/66 - za streljastvo moze biti u izvornoj verziji.
Za lov, bi po drugom pravilniku trebala biti sa ogranicenim spremnikom na 2 metka, i bez bajuneta.
Osobno mislim da bajoneta ne bi prosla ni po opce prihvacenoj lovnoj etici kakva bi lovacka puska trebala izgledati, a slicno vrijedi i za trombolnski nastavak, koji je u lovu nepotreban.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nisam ni spomenuo bitne dijelove orużja.
Negdje sam čitao,ne sjećam se konteksta,ali je bilo spomenuto da se nebi smjelo imati nož na pušci,čak i tromblon ?
Ne znam je li bilo riječi o streljaštvu ili......
Negdje sam čitao,ne sjećam se konteksta,ali je bilo spomenuto da se nebi smjelo imati nož na pušci,čak i tromblon ?
Ne znam je li bilo riječi o streljaštvu ili......