Oružje kod civila i odvraćanje agresije

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mauseras
Skupnik
Skupnik

Re: Oružje kod civila i odvraćanje agresije

Post by Mauseras » 28 Feb 2022, 15:22

Ariel wrote: Motiviran pojedinac će se i obučiti, ako mu se takva obuka napravi dostupnom. Dostupna je i sad, čak i u Hrvatskoj, iako kudikamo premalo..
Jel ima kod nas takva obuka (tipa gun course u SAD)? Mislim da nije osnovno rukovanje, nego neke taktike.
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 28 Feb 2022, 15:37

jolly wrote:Sa Wiki...
https://en.wikipedia.org/wiki/Volodymyr_Zelenskyy
Citiram:
Social issues
Zelenskyy supports the free distribution of medical cannabis, free abortion in Ukraine, and the legalisation of prostitution and gambling.[176] He opposes the legalisation of weapons.
Pogledaj na izvor br. 176 i datum kada je to govorio i u kojem kontekstu. Intervju je na ukrajinskom, ali imate google translate.

Čovjek je govorio u kontekstu rata da ne želi još veća sranja legalizacijom oružja, pretpostavljam da je u tom trenutku mirno rješenje bilo opcija, sigurno i da želi više oružja ne bi rekao: "da, treba nam više oružja". Pogrešna procjena, izgleda da je ipak trebalo.
Put your money where your mouth is.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 28 Feb 2022, 15:51

Citiram:
Social issues
Zelenskyy supports the free distribution of medical cannabis, free abortion in Ukraine, and the legalisation of prostitution and gambling.[176] He opposes the legalisation of weapons.
To bi trebalo biti opravdanje za okupaciju Ukrajine?
Da dođe oslobodioc putin,misliš da bi procvjetalo cvijeće u Ukrajini?
Pa pogledaj mu situaciju u rusiji.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 28 Feb 2022, 17:31

Citiram:
Social issues
:A23: :A23: Naravno....
U Ukrajinu gura sve nastranosti i trulež sa zapada, a građane bi najradije sve razoružao! Prava zapadnjačka marioneta, nema što. Očito samo još jedan sljedbenik Klausa Schwaba.

Inače, vijest je da je Zelensky iz skladišta izvukao i do sada dao podijeliti 18.000 kalašnjikova na ulici. To nije nikakav zaokret u njegovoj politici. Do sada je postalo jasno da su Rusi pod naredbom da ne diraju civile u Ukrajini. Time što je u sred sukoba podijelio to oružje civilima od kojih većina nije držala puške u ruci u životu, od njih je napravio mete. Naravno da će ruski vojnik pucati kad naiđe na naoružane ljude, a za Zelenskog je to prilika da zapadnim medijima osigura propagandnog materijala u vidu mrtvih Ukrajinskih civila na ulicama.
The truth is hate to those who hate the truth.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Feb 2022, 17:41

U Kijevu se orużje daje ljudima koji to žele.
Gle,situacija je biti ili ne biti.....!
Pokušava se što se może.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 28 Feb 2022, 17:48

Mauseras wrote:
Ariel wrote: Motiviran pojedinac će se i obučiti, ako mu se takva obuka napravi dostupnom. Dostupna je i sad, čak i u Hrvatskoj, iako kudikamo premalo..
Jel ima kod nas takva obuka (tipa gun course u SAD)? Mislim da nije osnovno rukovanje, nego neke taktike.
Hmm, dobro pitanje. Nije mi poznato da ima tako nešto kod nas. Ima tečaj za sigurno rukovanje oružja za bavljenje praktičnim streljaštvom, i to je vrlo preporučljivo proći, ali tu je fokus na sigurno rukovanje oružjem. Najbliže gun course-u u smisli taktike što sam ja vidio jesu airsoft aktivnosti. Kod nas je nedavno bio jedan takav susret i bilo je prilično zanimljivo. Ja sam prije mislio da se tu radi uglavnom o klincima, amaterima i sličnim, ali sam bio u krivu. U airsoftu je aktivno dosta branitelja, pa i sadašnjih i bivših profesionalnih vojnika, tako da, ako te zanima da naučiš nešto o taktici, ja bih ti preporučio da nađeš dobar airsoft klub. Naravno tu govorimo o vojnim taktikama, ne civilnim. Ameri su ipak s njihovim gun coursevima više fokusirani na civilne taktike, točnije samoobrana civila koji nose prikriveno oružje u mirnodopskom okruženju.

https://www.infovodice.com/sportske-nov ... uzjem.html

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 28 Feb 2022, 18:05

Mauseras wrote:
https://www.facebook.com/European-Secur ... 639724333/
Mirok wrote:U Kijevu se orużje daje ljudima koji to žele.
Pokušava se što se może.
Tako je, potpuno isto se radilo i kod nas '91.
Sa kamiona su bacani sanduci kalaša i streljiva jer je tako bilo najbrže.
Last edited by timmy75 on 28 Feb 2022, 18:11, edited 1 time in total.
Put your money where your mouth is.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 28 Feb 2022, 18:09

Mirok wrote:U Kijevu se orużje daje ljudima koji to žele.
Pokušava se što se może.
Čuj, razumijem te. Situacija u Ukrajini jako podsjeća na DR i to svakako budi jake emocije. Ali treba razumjeti da ta dva sukoba nisu baš toliko slični kako se na prvi pogled čini. U ratu na ovim prostorima je bila jaka komponenta mržnje među sukobljenim stranama zbog etničkih, vjerskih i povijesnih razloga. To baš nije slučaj sa sukobom u Ukrajini. To se vidi već u tome što jako puno Rusa prosvjeduje protiv rata, a neki se čak pridružuju Ukrajincima. Ruska vojska je pod strogim naredbama da ne napada civile. Ne znam jesi li već gledao videe gdje ruski tenkovi nailaze na skupine golorukih civila na cesti koji se ne žele maknuti, a ruski tenkovi se okreću i odlaze? Da Rusi idu okolo i masakriraju civile, kopaju masovne grobnice, raketiraju bolnice i druge civilne objekte to bi bio klasični krvoločni rat agresije, ali ovo je neka potpuno druga vrsta sukoba.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 28 Feb 2022, 18:13

Mirok wrote: To bi trebalo biti opravdanje za okupaciju Ukrajine?
Nisam spominjao opravdanje, nikakvo.
Tema je oruzje kod civila, pa sam nadopunio temu. Pretpostavljam restriktivan odnos ka tome.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Feb 2022, 18:16

Moram te demantirati,nažalost.
Rusi napadaju Harkiv kasetnim bombama i to trgovački centar grada.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 28 Feb 2022, 18:39

Mirok wrote:Moram te demantirati,nažalost.
Treba pričekati da se dim raščisti, pa će se onda vidjeti o čemu se točno radi. Dolaze i vijesti da je Zelensky postavio artiljeriju po urbanim centrima. Bilo bi malo čudno da su Rusi samo tako odlučili raketirati trgovački centar, ali sve je moguće. Treba pričekati provjerene informacije.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 28 Feb 2022, 18:47

Da se vratimo na temu...
timmy75 wrote:
Mauseras wrote:
Zanimljivo što si pronašao. To su Poljaci koliko vidim. Izgledaju dobri tečajevi, ali bi trebalo potegnuti do Poljske. Ne znam da li bi se neka obuka u budućnosti mogla organizirati i kod nas?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Feb 2022, 19:02

Barut wrote:
Treba pričekati da se dim raščisti, pa će se onda vidjeti o čemu se točno radi. Dolaze i vijesti da je Zelensky postavio artiljeriju po urbanim centrima. Bilo bi malo čudno da su Rusi samo tako odlučili raketirati trgovački centar, ali sve je moguće. Treba pričekati provjerene informacije.
Ne znam koliko imaš vojnoga iskustva ?
Jesu li branitelji Vukovara bili krivi što su sve što su imali ,imali u urbanome centru/naseljenom mjestu ?
Gdje bi drugdje imali,pa Ukrajina se i može obraniti samo ako se brani kuća po kuća,ulica po ulica.
Pa rusi sami su ih tu natjerali.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Feb 2022, 22:26

Barut wrote:
Evo na Sky kanalu se lijepo vidi kako iz kazetne bombe lijepo podaju zvončići po stambenim zgradama i parkiralištu .
Mislim si nešto....sigurno smo i mi imali tešku artiljeriju u Klajićevoj ulici '95. ,kada su velikosrbi raketirali takvim raketama sa zvončićima dječju bolnicu.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 28 Feb 2022, 22:59

Nije sve Poljska, ima tu i Zagreba. Scrollajte.

Ali ne mora obuka doći tebi, idi ti njoj. Slovenija nije daleko.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 08 Mar 2022, 15:02

Slušao sam Pavla Kalinića na RTL i mislim da je dobro analizirao situaciju kod nas. Vojno smo puno preslabi, nemamo dovoljno skloništa a da ne spominjem nedovoljnu samodostatnost u proizvodnji hrane i drugih potrepština. Slažem se s njim da treba vratiti vojni rok, i to po švicarskom/izraelskom modelu, sa kvalitetnom obukom i "refresh" svakih nekoliko godina. Ljudi mogu proći obuku, ali nakon što nisi vidio puške 10 godina to se sve zaboravi. Obuka bi trebala uključivati i muškarce i žene.
Ja bih još nadodao, ono što se može zaključiti iz trenutnog sukoba, jest da treba staviti fokus na kvalitetnu obuku sa lakim protuoklopnim (RPG, NLAW, Javelin...) i PZO sustavima (MANPADS). To su se pokazala kao izuzetno važna obrambena sredstva u slučaju napada od strane moćnijeg agresora.
Ariel wrote:https://www.facebook.com/European-Security-Academy-Croatia-157858639724333/

Nije sve Poljska, ima tu i Zagreba. Scrollajte.

Ali ne mora obuka doći tebi, idi ti njoj. Slovenija nije daleko.
Treba raditi na tome da se ova obuka organizira i kod nas.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 10 Mar 2022, 12:15

MANPADS u principu i je jedina PZO koju imamo... BOV sa 3 cijevi kalibra 20mm pruža koliko, 1 do 2 kilometra dometa za sporo leteće ciljeve? Strela-2M daje domet 3 do 4 kilometra... opet za sporo leteće ciljeve na malim visinama... nije nemoguće srušiti ni mlazne zrakoplove, ali s koliko ih treba djelovati, barem 3 do 5 komada da bude visok postotak pogotka i iste moraju biti raspoređene duž putanje zrakoplova... Strela 10 CRO ili BOV sa 4 lansera već navedenih Strela 2M... ista stvar samo što je mobilniji od pješaštva.

Naša oklopno-mehanizirana komponenta ne predstavlja prepreku za veću sofisticiraniju stranu s obzirom na mali broj operativnih sustava.

Da skratim priču, osim da nam nedostaje svi vrsta sustava i ljudstva, u gorem smo položaju od Ukrajine.

Za dignuti u zrak 4 fiksna radara na zemlji su potrebne 4 rakete srednjeg ili velikog dometa i čak ne trebaju biti ni supersonične... mi sposobnost detektcije nemamo, a još manje pokušaja obaranja projektila.

Broj ratno sposobnih civila sa ili bez odslužene vojske je opao drastično iseljavanjem stotina tisuća ljudi iz Hrvatske.

Sve u svemu sami smo sebi glasanjem za jednu te istu politiku 30 kusur godina iskopali grob i ušli s obje noge u njega.

Stanky069
Pozornik
Pozornik

Post by Stanky069 » 11 Mar 2022, 19:16

Ispravak...legli smo mi u njega i lagano rukama nagrćemo zemlju...

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 12 Mar 2022, 00:19

Ariel wrote:Jasno je da se danas ratuje naprednim sustavima, bespilotnim vozilima, informatički. Ali i dalje vojnik mora biti na terenu, ući u svaku ulicu, proći pored svake kuće. Primjeri u svijetu nas uče da je to puno nezgodnije kad je stanovništvo naoružano.
Upravo tako.Nista od tog sofisticiranja.Cizma i vojnik sa puskom i moral to je temelj obrane i danas i bit ce i ubuduce a ko zna baratati sa puskom brzo ce nauciti baratati i sa nekim rucnim protuoklopom.Nase male drzave nemaju love za dobru profesionalnu vojsku ,a profesionalaca je malo ako zagusti,mi nemamo love za kvalitetno odrzavanje zrakoplovstva,vozila,artiljerije......Od rocnika je malo koristi,sve brzo zaborave.Ja sam za Svicarski sistem.Svak ima pusku kod kuce i ima obavezu povremenog gadjanja ,sa puskom ima pravo na obranu doma,na lov i na bavljenje streljastvom.Malo je poznato zasto je Finac Simo Haja bio tako uspjesan vojnik i snajperista u Finskom ratu protiv Rusa.Finska tada nije imala love za vojsku i odlucili su praviti Ruske Mosin puske i podjeliti ih gradjanima i to su gradjani trebali platiti trosove proizvodnje puske ali onda pusku nose doma do kraja zivota, da ih imaju kod kuce i da love divljac i povremeno gadjaju mete sa njima ,pa ako nekad dodje do rata to moze biti samo korisno.Tako je i bilo.Simo je prije rata bio vjest lovac sa svojom Mosinkom,srastao je sa njom a ostalo je povijest.Bili su vjesti strijelci koje nije bilo tesko uz malo morala pretvoriti u dobre vojnike.

ralf
Razvodnik
Razvodnik

Post by ralf » 14 Mar 2022, 21:08

Post Reply