Cijena proizvodnje oružja sa CNC tehnologijom.

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Republikaner
Pozornik
Pozornik

Cijena proizvodnje oružja sa CNC tehnologijom.

Post by Republikaner » 23 Jun 2022, 14:00

Pozdrav svima. Godinama gledam Sauer 404 i njegovu cijenu od 4000 E. Cijev visoke kalitete sa aluminijskim kućištem, podesivom silom okidanja i handspannungom. Po forumima stalno cujem komentare kako bi taj Sauer 404 trebao imati puno nižu i realniju cijenu s obzirom na način proizvodnje. Stariji Sauer 202 napravljen od čelika je svojedobno bio jeftiniji a rađen nešto skupljom tehnologijom. Kad pogledam relativno kvalitetne puške poput Bergare, CZ, Tikke a puno niže cijene dolazim do zaključka da se barem 1000 E plaća na račun brenda i imena budući da sam siguran da su i ove jeftinije puške rađene na možda isitm CNC strojevima kao i Sauer. Zanima me koje je vaše mišljenje?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Cijena proizvodnje oružja sa CNC tehnologijom.

Post by jolly » 23 Jun 2022, 16:27

Bergara, cz, TIkka. Puske su budget proizvodnje. rade se na jednoj duzini akcije.
Ako proizvodjac radi pusku na dve ili tri duzine akcije, imat ce toliko proizvodnih linija, i cijena skace
sauer 404 se proizvodi u ovim kalibrima

Standard: .222 Rem., .243 Win., 6,5x55, 6,5 Creedmoor, .270 Win., 7x64, .308 Win., .30-06 Spring., 8x57 IS, 9,3x62
Magnum: 7 mm Rem. Mag., .300 Win. Mag., 8x68 S, 10,3x68 Mag., 10,3x60R, .375 H&H Mag.

Dakle, ima magnum akciju, u njoj bih istaknuo 8x68, i 10.3x68, vrlo rijetke kalibre. Kao i ponudu barem jednog popularnog tropska kalibra 375. tikke nema u 375. Ko ide u afriku, na krupnu divljac, 375 je vazan u ponudi.

Usporedba sa bergarom u kalinrima: 243 WIN, , 6.5 CREEDMOOR, .270 WIN, .308 WIN, .30-06 SPRG, .300 WIN MAG
Da sad ne kopam, ni tikka nema 8x68 itd.. a to je zbog odgovarajuce duzine akcije, tikka duzinu akcije (i spremnika) regulira blokadom zatvaraca i spremnika da skrati pokret zatvaraca na trazenu duzinu. Bergara se u nekim modelim, valja priznati, proizvodi u 375 HH.

Puska 404 je modularna, izmjenjivih cijevi, i glave zatvaraca. tikka, i bergara nisu.

Puska 404 ima handspannung sistem kocnice, bergara i tikka nemaju

Puska 404 ima izveden lastin rep, dove tail kao bazu za montazu. Najcvrsci sistem pripreme montaze optike, bergara i tika nemaju.

Itd

Puska cz 600 je prva od svih CZ koja je ovo prestala imati, a tikka, bergara imaju rupe s navojem busene kao pripremu. Lakse je izbusiti rupu i staviti navoj, nego glodati lastin rep, jeftinije.

Sad bi trebalo definirati, sto znaci "kvalitetna puska". Svaka puca, i svaka je danas precizna.

Tikka, od budget pusaka, se pokazala kao "najkvalitetnija"

ALi ako bi se nastojalo ukazati na razliku kvalitete, onda bih preporucio usporediti pusku tikka (budget puska), sa puskom sako 85 (vislja klasa). Ista tvornica.

Kocnica
tikka, 2 position safety
Sako 85, 3 position safety

Okidac
TIkka, bez ubrzice
Sako, sa ubrzicom

Kundak
Tikka, bez palm swell na kundaku, bez ukrasa, pristojan checkering
Sako, sa palm swell na kundaku, u boljim verzijama, sa ruzinim drvom na foreschabelou i drski kundaka

SPreminik
Tikka, jednoredni plasicni, ovaj od 5 viri iz kunkaka
Sako 85, dvoredni metalni, 5 komada, flush sa kundakom

Preiprema za montazu
Tikka, rupe s navojem za sinu ili slicno
Sako, lastin rep, prieprema za optilock montazu

Preciznost
Tikka 1 moa
Sako 1 moa

Duzina akcije (izbor kalibara), ne mogu nabrajati jer ih je dosta, ali
Tikka - jedna duzina akcije, kalibri svi / vecina koji se mogu staviti u medium duzinu akcije. max do 9.3x62, ili 300 win mag
Sako, 6 duzina akocije prema modelima, koja ukljucuje tropske kalibre za lov na opasnu divljac, siroki izbor kalibrara siri od tikke

Zatvarac
Tikka - push feed, sa dva braveca klina, rotacija 70 stupnjeva
(za izbaciti metak iz lezista, 4 pokreta: gurnuti napreijed, zaklucati, otkljucati, povuci nazad, )

Sako 85, uvjetno CRF, sa 3 braveca klina, rotacija 60 stupnjeva
(Za izbaciti metak iz lezista, dva pokreta - naprijed nazad, nema potrebe za zaklucavanjem)

Punjenje puske
Tikka - samo pomocu spremnika, jer puska ima most iznad zatvaraca
Sako 85, odzgo preko otvorenog zatvaraca, ili pomocu spremnika koji je izmjenjiv, dve mogucnosti koje se ne iskljucuju

Tikka je prmjer budget puske, dobre kvalitete. Ali usporedjujuci sa sako 85, vidljivo je da postoje bolja i skuplja rjesenja za pusku.
S druge strane, budget puska, i pad kvalitete, bas imamo primjer

Pad kvalitete u dvi rici, opisno:
KAd proizvodjac ide previse u izmisljanje novih modela, i smanjenje cijene proizvodnje, to nije dobro.
Kod CZ je prica bila:
radili su puske u 3 duzine akcije: CZ 550 medium i magnum, i cz 527 u short action. Vrhunske kvalitete, i sirok raspon kalibara, do tropskih

Onda su presli na dve duzine akcije i push feed sustav, sa cnc tehnologijom: modeli cz 557 (novi) i cz 527 (stari). Smanjili izbor kalibara, na vrlo skroman. Bez magnum tropskih kalibara, ali je i pojeftinilo. na 557 je jos ostao i lastin rep za montazu. Ali i to kosta u proizvodnji

Onda su presli na jednu duzinu akcije, pojeftinili proizvodnju, jos smanjili izbor kalibara, i krenuli samo sa cz 600.
Dobili su pusku, smanjene kvalitete, jeftinu, sa sigurnosnom disfunkcijom, i na kraju isli u safety recall: :D
Attachments
cz 600 recall.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jun 2022, 16:46

Kad proizvodjac dodje na razinu "safety recall", to je najniza razina na koju proizvojdac moze past.
Propast remingtona pocela je sa safety recall za njihov okidac, i sudskim tuzbama.
S druge strane, tikka dokazuje da budget puska, moze biti kvalitetna.
Kako se orijentirati, kao korisnik?

Pa jednin nacin, zapravo, je da se prati trziste, i ako se jedan te isti model pusku konitnuirano vrti u proizvodni iii maloprodaji, uzeti u obzir za kupnju.
Kupovati ad hoc, budget modele koji su se tek pojavili na trzistu, nije preporucljivo jer ne znamo koje ce sve djecje bolesti oni imati, dok se prodaja ne stabilizira i postane dugorocna ponuda na trzistu.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Republikaner
Pozornik
Pozornik

Post by Republikaner » 23 Jun 2022, 22:52

Upoznat sam sa razlikama i osobinama izmedju Sauera, Tikke i Sakoa. Sukladno tome misljenja sam da Sauer 404 nebi trebao biti skuplji od Sako 85. Ista se tehnologija CNC strojeva koristi kod obje ouske. Vjerujem da su troskovi za Sauer 404 i manji jer se koristi aluminijsko kuciste i da opet kazem 1000 E se placa barem za ime branda koji je evo sad duboko kompromitiran.
Citajuci mnoge komentare na jednom njemackom forumu dosao sam do zakljucka kako je mnogo ljudi bilo revoltirano cinjenicom sto je Sauer upotrijebio moderne metode proizvodnje, upotrijebio aluminij i jos se usudio na to priljepiti cijenu kao da je to proizvid nekakve svemirske tehnologije.

Vjerujem da je Sauer 404 kvalitetna puska. I sam imam pusku radjenu po istom principu, Roessler Titan 6, i moram reci da tek moram dozivjeti sve probleme koje su mi rekli da cu imati zbog aluminijskog kucista. Ali iskreno nikad nisam mijenjao cijev i ni optiku na njoj pa da bi se aluminij izjeo. Alio isto tako imam Sauer 202 i sa svakim novim lovom otkrivam da je to nesto sto bih trebao ostaviti mojim sinovima u nasljijedje.

Povlaceci paralelu sa mojim poslom u pomorstvu, mogu reci da je opcenito kvaliteta industrijske proizvodnje jako opala u zadnjih 20 godina i oruzje svakako nije izuzetak. Svi idu za sto manjim troskovima proizvodnje koristeci nove tehnologije ali i jeftinije materijale. I jos se usudjuju drzati cijene kao da su ti proizvodi pravlje ji po vecim standardima. Naprimjer cijevi za Blaser, Sauer i Mauser su pravljene na istoj liniji ali cijevi za Mauser primaju manje paznje da se ustedi jer Mauser M 18 sigurno ne treba ilaflon premaz kao moj Sauer 202 pa zato i "hrdja" brze.

Ali kao sto nas narod kaze; koliko oara toliko i muzike. Ako ces dati 4000 E za nesto onda bi bilo bolje da to bude Blaser a ne Sauer.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jun 2022, 09:07

CNC tehnologija se danas ne moze izbjeci.
Ali ona sama po sebi ne znaci losu kvalitetu. Dapace, najskuplje firme kao Holland & Holland koriste CNC u svojim radionicama.
Mislim da losija kvaliteta kad se na nju naleti, zapravo lezi u neisprobanim novijim tehnoloskim rjesenjima cija je svrha pojednostavljenje proizvodnje (pojeftinjenje), ili ubrzavanje tehnoloskog procesa proizvodnje.

Pa kad novo rjesenje dodje na trziste, ono se moze pokazati kao dobro, ali i u manjem broju slucajeva kao nesto sto nije dobro. Ali ovo se ne desava bas cesto.
Turn better into best!

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 24 Jun 2022, 10:22

Ja ću navesti par stvari. U svakom Krautu su provjerljivi.
Legure čelika očvršćuju po četri mehanizma. A Faznom transformacijom, b intersticijskim mješancima, c supstitucijskim mješancima i d usitnjavanjem zrna. Ci d malo se promijenilo od 40ih. A Poboljšalo se jer se bitno pažljivije mjeri temperastura i cijeli proces.
U novim proizvodnim procesima D ne postoji štoviše ljevačke strukture su bitno manje čvrstoće od otkivaka i to je činjenica I još nešto al legure nemaju pravac u hookovom dijagramu. A to znači da al legure nisu elastične i kad tad će doći do plastične deformacije makar opterećenje ne prelszilo 50posto nominalne čvrstoće. I to je činjenica. Znači padne vam sauer 404 s čeke i najvjerojatnije adio. 202 najvjerojatni neće biti problema. A u normalnom režimu rada i jedan i drugi će izdržati 300godina.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 24 Jun 2022, 22:29

Kontrola kvalitete je ono na čemu se štedi.
Ako nemaš ulaznu kontrolu materijala koji ulaze u proizvod i izlaznu kontrolu finalnog proizvoda
imaš jeftin proizvod sa konkurentnom cijenom .
Mnogi proizvođači su pribjegli toj taktici i imaju sranja evo npr CZ 600 renomiran proizvođač malo je amerika ušla u
proizvodnju pa se menađeri zaigrali ajmo napraviti nešto super malo ćemo ušparati na kontroli kvalitete i
na kraju imaju posran proizvod.
Dobre stvari koštaju jer imaju kontrolu kvalitete a jeftine nemaju. CNC tehnologija dostupna je svima tko ima love za proizvodnju oružja
ali ako kontrola kvalitete nije dobra imaš sranje i sve što si uštedio ode u vjetar.

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 06 Jul 2022, 20:04

jolly wrote:CNC tehnologija se danas ne moze izbjeci.
Ali ona sama po sebi ne znaci losu kvalitetu.
Dapace, najskuplje firme kao Holland & Holland koriste CNC u svojim radionicama.
Mislim da losija kvaliteta kad se na nju naleti, zapravo lezi u neisprobanim novijim tehnoloskim rjesenjima cija je svrha pojednostavljenje proizvodnje (pojeftinjenje), ili ubrzavanje tehnoloskog procesa proizvodnje.

Pa kad novo rjesenje dodje na trziste, ono se moze pokazati kao dobro, ali i u manjem broju slucajeva kao nesto sto nije dobro. Ali ovo se ne desava bas cesto.
Točno! Dapače, često je znak bolje kvalitete. Jedan dobar primjer je S&W i njihovi revolveri, Ogradit ću se pa ću govoriti o nekim starijim modelima koje poznajem malo bolje. Naime, s modelima K MXXX-3 L MXXX-3 i N MXXX-2E/-3, zadnja znamenka označava kad su prešli na CNC obradu. Bit svega je da su čelici na spomenutim modelima znatno tvrđi (ovdje je posebno kritičan nosač bubnja, “crane”) te budući da su rađeni na CNC strojevima, svi dijelovi su znatno precizniji, zato je potrebno daleko manje finog upasivanja. Rezultat je znatno izdržljiviji revolveri, bitnp povećane preciznosti, pa su tako i nastali modeli M29/629 Classic DX i M586/686 Classic DX, za koje S&W jamči 1.5” na 50 yrd.

Istina je da su stariji modeli, kad su ih stari majstori sastavljali, zaista sjajan primjer kako napraviti kvalitetan revolver*. Međutim, nakon intenzivnog korišetenja dolazi do trošenja, posebno između nosača bubnja i samog bubnja, pa je cijela procedura smišljena kao ukloniti zračnosti koje se javljaju. Ranije sam priželjkivao S&W M27 s 8-3/8" cijevi, i kad sam uzeo u ruke jedan stariji model, iz kojeg je pucano samo 38 Special, ostao sam šokiran koliko je bubanj klapao u svim smjerovima. S druge strane, moj S&W 686-3, koji doduše nije vidio veliki broj naboja, kad se zapne, bubanj je skoro ko zavaren, 0 (NULA) zračnosti.

*NAPOMENA: S&W je neko vrijeme bio u vlasništvu korporacije Bangor Punta, koja je samo tražila što veću proizvodnju i profit. Stvari su krenule u jarugu drastičnim padom kvalitete i slabom prodajom, pa je Bangor Punta kasnije prodao S&W, koji se nakon toga oporavio.

Govoreći o ČZ i njihovim karabinima, osobno sam bio razočaran kad su s modelima 557 napustili M98 sustav. Međutim, kad sam vidio onu drvenu kuglicu na ručici zatvarača na modelima 600, ne hvala, takav mi karabin ne treba. Očito, u ČZ, proizvodnja pušaka, su zadrte račundžije došli na ključna mjesta, a to redovno završava loše na dugi rok, bez obzira koliko love potroše na šminkanje vanjštine i reklame.

Također, uvijek sam cijenio (i priželjkivao) staru Brno Super, ekspresicu. Nije imala onu finoću austrijskih i njemačkih bokerica, ali je odličnog designa, veoma čvrsta, s dvostrukim Purdey i Kersten bravama, te H&H mehanizmima paljenja, “vatrama”. Na žalost, očito cijena proizvodnje i prodaja nisu išle skupa, i njihova proizvodnja je prestala, i to poodavno. Međutim, s današnjim CNC strojevima, i mehanizmima za regulaciju cijevi, klasična Brno Super bi se mogla bez problema veoma efikasno proizvoditi, u možda pola nekadašnje cijene (naravno, preračunato). Još jedino kad bi uz standardno kućište za kal. 12, proizveli i smanjeno za kal. 20, za ovu zadnju ekspresicu bih odmah poćeo prikupljati šolde.

Post Reply