PA PUŠKA cal. 7.62 mm; i Ruger Mini Thirty se može koristi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Re: PA PUŠKA cal. 7.62 mm; i Ruger Mini Thirty se može koris

Post by Onty » 19 Jul 2022, 22:22

jolly wrote:Ali, iz uzorka onih rekreativaca cije sam aplikacije zaprimao, koji su iskljucivo trazili "rekrativno streljastvo" bez da budu natjecatelji,
a obzirom da su u vecini slucajeva izbjegli pocetnu fazu natjecateljskog sporta , nisu bili u vojsci, nisu lovci, i nemaju pojma o sportskom oruzju, - ova grupa ljudi trazi drugaciji pristup. (individualni)

U nacelu, oni traze specijalisticki tecaj, od par dana, da savlada odredjeni tip oruzja ili disciplinu. (po principu - ja bih htio naucit pucat iz pistolja, radi rekreativnog streljastva, ili, zanima me long range, pa bi ja na tecaj za to)
A kasnije da oni mogu gadjati rekreativno, kad ima vremena u slobodno vrijeme, bez obaveza ili pritiska natjecanja.
Specijalisticki tecajevi za ovo ili ono, jos nisu zazvijeli kod nas a pogotovu ne po klubovima, iako se tu i tamo, ponesto skromno organizira.
Iako je ovo posve legitimno i u svijetu postoje takvi tecajevi. da ne spominjem ameriku, ima tog i po istocnoj evropi vec.
Kad sam bio u Kanadi, uvjet za prijaviti se policiji za dozvolu nabave i držanja oružja je bio 8-satni tečaj. Ovlašteni instruktor ga je vodio, i svaki polaznik je morao naučiti rukovati sa svim važnijim vrstama oružja, Oni koji su htjeli imati dozvolu za revolvere i pištolje, imali su dodatni tečaj. Također, udruge su imale njihove vlastite tečajeve prije primanja novih članova. U živom sjećanju mi je ostao primjer bivšeg instruktora pri RCMP, koji nam je pokazao kako radi zaštitni mehanizam na revolveru Ruger GHP100. Svaka mu čast, čovjek je znao posao.

Po moiem mišljenju, svatko tko se prijavljuje za dozvolu za držanje i nošenje oružja, MORAO bi proći tečaj, koji uključuje i praktično rukovanje oružjem i gađanje.

Glede kalibara za PA, u pravu si, treba uključiti sve od 5,56 do 8 mm. Zaboravio sam na M76.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: PA PUŠKA cal. 7.62 mm; i Ruger Mini Thirty se može koris

Post by jolly » 20 Jul 2022, 07:03

Onty wrote:
Po moiem mišljenju, svatko tko se prijavljuje za dozvolu za držanje i nošenje oružja, MORAO bi proći tečaj, koji uključuje i praktično rukovanje oružjem i gađanje.
Tu si u pravu. I uglavnom je tako.
Ali bih sad podijelio ovu temu, na zakonske uvjete, i trzisne potrebe.
Po zakonu kod nas treba ovo:
1) Za samoubranu - tecaj, premko mup-a (otprilike 8 sati, teorija i praksa)

2) Za lov - sveukupni tecaj teorija + praksa. E sad pisem napamet, propisano je 10 prakse na streljani. Nije propisano ni koliko metaka iz kojeg oruzja se mora vjezbati. 10 sati na streljani moze znaciti da se cijela grupa izmjenjuje na jednom oruzju, ili da svak dobije svoju pusku. Nema ispita za rukovanje oruzjem, dakle, kad se prodje tih XX sati na streljani, poslije se samo polaze usmeni i pismeni ispit iz kompletnog gradiva. (lovacko oruzje moze biti bilo koje - puska, pistolj, sacmarica, po tipu oruzja nije propisano poseban trening, samo ukpuni sati na streljani, u teoriji bi prosla i jedna MK puska, za grupu od 10 ljudi. - kad bi se tu zaceprkalo ispod povrsine, u HR imas svega 3 civilne streljane za veliki kalibar a lovacki tecajevi odrzavaju se po cijeloj hrvatskoj i svim zupanijama? Kako? Sto rade na prakticnom dijelu i s kojim puskama i gdje?

3)Sportski strijelci - potvrda sportske organizacije da se pojedinac "aktivno bavi streljastvom". zakonodavac pretpostavlja da kad se aktivno bavi, da je prosao adekvatnu obuku, ali ne trazi potvrdu te obuke. Razlicit sportski savezi na razlicite nacine izdaju te potvrde.

Trzisne potrebe, potecnijal osposobljavanja:
Za sad je cijelo sportsko streljastvo na niskim granama. Cesto baziano na volonterkom radu. Drustvena ulaganja u ovo su nikakva, a samo po sebi, kako ide po starom sustavu je neisplativo.

I po meni trebalo bi otvoriti opciju za specijalisticke tecajeve za pojedina sportska oruzja ili discipline. Komercijalizirati stvar.
Zakon danas dopusta najsiri spektar sportskog oruzja, a u sportu su se javile nove discipline.
Ljudi koji se zele rekreativno baviti, nekim oblikom streljastva, da im se pruzi opcija da zavrse tecaj od 2 dana, teorija i praksa za ono sto ih zanima.
Pravne osobe (klubovi ili obrti) da imaju zakonsku mogucnost time se baviti, kao i iznajmljivati opremu na streljani.
Onda bi se s vremenom nasli i investitori i digle nove streljane jer bi se nasao motiv za investiciju i isplativost investicije.
Evo primjer iz slovenije.
https://www.lynx-pro.com/sl/lynx-pro-us ... strelisca/

Dok god se kod nas streljastvo kroz sustav bude tretiralo kao "sport" a ne kao rekreacija - kroz mukotrpan rad sa nisko placenim ili volonterskim trenerom u trostavu i sl. nece se napredovati, jer nece biti ulaganja.

Jedrenje, ronjenje, tenis --- sportovi koji se 90% baziraju na rekreaciji, tecajevi se prodaju, i svi ti sportovi bolje stoje nego streljastvo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply