CHAT
Re: CHAT
Jesu li u RH legalne "sawed off" sačmarice? Na stranu sa beskorisnišću takvog oružja, dali je legalno?
U Zakonu ne nalazim ništa što bi određivalo duljine maksimalne/minimalne dužine cijevi, kundaka i sl. Jedino što vidim da bi moglo biti problematično je u klasifikaciji oružja, pod oružje kategorija A, dakle zabranjeo, je navedena stavka "oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja" što je dosta općenits izjava tako da mi nije jasno. Mislim kad staviš šinu na pušku to se moze smatrat preradom, a ne trazis nikoga odobrenje za to hmmm. Sad dal bi onda bilo legalno uzet dvocjevku i ispilit joj cijevi kundak?
U Zakonu ne nalazim ništa što bi određivalo duljine maksimalne/minimalne dužine cijevi, kundaka i sl. Jedino što vidim da bi moglo biti problematično je u klasifikaciji oružja, pod oružje kategorija A, dakle zabranjeo, je navedena stavka "oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja" što je dosta općenits izjava tako da mi nije jasno. Mislim kad staviš šinu na pušku to se moze smatrat preradom, a ne trazis nikoga odobrenje za to hmmm. Sad dal bi onda bilo legalno uzet dvocjevku i ispilit joj cijevi kundak?
Ako bilo što režeš spadaš u A kategoriju, a inače dugo vatreno oružje mora zadovoljiti niže odredbe;Monke wrote:Jesu li u RH legalne "sawed off" sačmarice? Na stranu sa beskorisnišću takvog oružja, dali je legalno?
8) dugo vatreno oružje su puške s glatkom, užljebljenom ili kombinacijom užlijebljenih i glatkih cijevi, čija je cijev duža od 30 cm ili čija ukupna dužina prelazi 60 cm
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
A joj...MatijaX wrote:Koja je municija kvalitetna? Najbolja?
S&B?
Mislim da je mogu nabaviti kod nas, u ZGB?
Moras reci za koju namjenu. I za koje oruzje. Kalibar.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Za kratko oružje i streljanu mislim da SB( onaj najčešći u trgovinama ) nije najbolje rješenje.
Za precizu ima kvalitetnijeg streljiva.
Možeš slobodno kupovati dum-dum municiju,a za lov takva municija je i uvijet.
Također za lov(samilosni hitac) je i SB sasvim ok.
Za precizu ima kvalitetnijeg streljiva.
Možeš slobodno kupovati dum-dum municiju,a za lov takva municija je i uvijet.
Također za lov(samilosni hitac) je i SB sasvim ok.
- jolly
- Cinker - bojna

Na lovacko i na sportsko streljacko, mozes kupit ekspandirajucu municiju, ili FMJ. Tvoj izbor.MatijaX wrote:Hm, pa onak' informativno..
Za 9mm Luger, 45ACP i 357Magnum(38 Special).
Kaj uzimati za streljanu, a kaj za lov?
Mi ne smijemo uzimati, dum-dum, 9mm Luger?
Mislim preko lovačke ili streljačke?
Dum Dum je arhaicni izraz, to upotrebljavaju samo laici. Pa izbjegavaj.
Za streljastvo uzmes ovo:
Za trening i rekreaciju: najjeftinije FMJ - to je uglavnom Sellier Bellot, mozda PPU
Za Natjecanje: najpreciznije, cijena se ne gleda. Moras testirati
Za kalibar 357 - u streljastvu se koristi iskljucivo - 38 special wad cutter, opet mislim da je bellot najjeftiniji (za trening), medjutim za natjecanje trazis ono sto je najpreciznije, cijena se ne gleda. Geco mozda. Treba testirati na preciznot dostupno streljivo u trgovinama.
Za lov, nadam se da tema nece ici previse u sirinu.
Za lov, namjena je samilosni hitac.
Ako moze vepru se gadja u glavu, plemenita - trofejna divljac, u vrat ili vitalnu zona.
FMJ za u glavu svaki dobar.
Za vitalnu zonu, obzirom na relativno malu energiju koju lovacki pistolj ili revolver daje u usporedbi sa karabinom, mozda kvalitetnije streljivo sa dobrom reputacijom.
Problem ekspandirajuce municije za kratko oruzje, je da cesto puta ne ekspandira, jer se rupica na vrhu zapuni i ne inicira ekspanziju. I vrlo je malo proizvodjaca koji imaju pouzdan ekspandirajuci metak za kratko oruzje.
Probaj Hornady critical defense, ili critical duty. (ne pitaj sta kosta).
Problematika ekspandirajuceg metka i FMJ, je u tome da prvi daje shok i razara - ali nema probojnost, a drugi probija, ali zato ima manju zaustavnu moc..
Cijeli razvoj ekspandirajuceg metka za kratku cijev se sveo na to da ima cim veci prijenos energije, i da nema prostrela u samoobrani.
A to nije bas lovacka namjena.
Na tvrdoj divljaci, ovo je vrlo neugodna situacija. Imas slucajeva da karabinski metak sa 3000 joula ne probije vepra, u ovisnosti o tipu zrna ili situaciji, i polozaju divljaci u trenutku nastrela. Sta onda mozes ocekivati od pistoljcica na 300 joula, ili malo preko? Zato bi trebalo po meni napuniti jedan ekspandirajuci, pa jedan FMJ.
Na vepra, samilosni hitac - bolje sa karabinom, nego kratkim.
Ovo je teorija.
Praksa?
Ne sjecam se da sam ikad ispalio samilosni hitac iz lovackog pistolja, u lovu. Rijetko nosim kratko lovacko oruzje u lov.
Moj pristup je slijedeci.
u lovu, ako divljac pruzi priliku za drugi hitac, odnosno nije pala sa prvim hicem, obavezno upucujem drugi hitac iz karabina.
Nije uvijek sve idealno, i imao sam situacija da divljac ode sa mjesta nastrela, nakon prvog pogotka, i neda priliku za drugi hitac, ali obicno bih je pronasao u nekoj razumnoj udaljenosti od mjesta nastrela.
Drugi hitac iz karabina je po meni test lovca. Jer sam nazalost vidio lovaca, koji izbjegavaju drugi karabinski hitac, radi tog da ne razbiju meso. i njima je ponekad znala ranjena divljac odlaziti.
U zakljucku, za lovnu potrebu uzmi hornady critical defense, ili critical duty (bolja penetracija) ako nadjes, ali nastoj da ti nikad ne zatreba. Situacije u lovu rjesavaj karabinom. Za revolver 357 kao kratko lovacko oruzje, obavezno 357 municija (ne - 38 sp). Preporuka hornady, critical defense ili critical duty. (kosta ko karabinski metak, btw)
Napomena: sva municija koju sam napomenuo: bellot, ppu, geco, hornady - morala bi bit dostupna u ZG.
Druga napomena: samilosni hitac uvijek gledam kroz prizmu starog tvrdog vepra, zato kvalitena municija. Za srnjaka, sve dobro.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Mozda bi bilo dobro da nam se priljuci u diskusiju kolega Hawk.
Sjecam se njegove price o ranjenom vepru, u grmlju, i 6 samilosnih iz 357. Pa da nam je opet isprica. (6 samilosnih!!!!!)
Iza karabina, po mojem iskustvu, u 100% slucajeva, za samilosni je dovoljan jedan.
Tako da bih preporucio mladim lovcima da ne gledaju na pistolj i revolver, kao nesto svemoguce. Simpaticno, i korisno DA, svemoguce NE.
Kvalitetna municija uvijek, za situacije koje se mogu desiti jednom u zivotu.
Sjecam se njegove price o ranjenom vepru, u grmlju, i 6 samilosnih iz 357. Pa da nam je opet isprica. (6 samilosnih!!!!!)
Iza karabina, po mojem iskustvu, u 100% slucajeva, za samilosni je dovoljan jedan.
Tako da bih preporucio mladim lovcima da ne gledaju na pistolj i revolver, kao nesto svemoguce. Simpaticno, i korisno DA, svemoguce NE.
Kvalitetna municija uvijek, za situacije koje se mogu desiti jednom u zivotu.
Turn better into best!
Hvala Mirok, hvala Jolly.
Laik sam, pa ne znam, stoga pitam.
Preporučuju mi za kratko, da na filozofiram previše i posvetim se 9mm.
Koje vrste tog kalibra se može naći u našim krajevima?
JHP, FMJ,...?
Da li loša municija, kvari oružje?
Mislim, dal' utječe na radni vijek oružja? Ne znam kak' da to bolje pitam?
"Loš" metak, previše zastoja. PPU?
Znam za PPU, S&B, Geco,...?
E, još me jedno pitanje za karabin zanima. Da li kod njega može doći do zastoja, kada se ubacuje metak u cijev?
Koje vrste tog kalibra se može naći u našim krajevima?
JHP, FMJ,...?
Da li loša municija, kvari oružje?
Mislim, dal' utječe na radni vijek oružja? Ne znam kak' da to bolje pitam?
E, još me jedno pitanje za karabin zanima. Da li kod njega može doći do zastoja, kada se ubacuje metak u cijev?
dzg
- jolly
- Cinker - bojna

Pitaj ti njih, ako su iz lovackih krugova kolko su metaka ispalili iz kratke cijevi u zivotu, na sta?MatijaX wrote:Hvala Mirok, hvala Jolly.
![]()
...?
Ako su sportski strijelci, ovo je razumno, jer je najjeftinije.
FMJ, JHP, SP - to je sto sam vidio.MatijaX wrote: Koje vrste tog kalibra se može naći u našim krajevima?
JHP, FMJ,...?
MatijaX wrote: Da li loša municija, kvari oružje?
Moderni tvornicki metak, u smislu kvarenja oruzja ne postoji.
Ono sto je upropastavalo oruzje, jest mentalitet da se puca besplatno, pa pojedinci koriste bivsu vojnu korozivnu municiju iz JNA, uglavnom 8x57, ili 7.62x39. I s vremenom uniste cijev, jer ne ciste pravilno.
Tvornicka municija, je danas ne korozivna. ALi tlakovi su visoki. temperature visoke. I cijev se trosi. Nema druge.
Ali s pravilnim odrzavanjem puska ce trajati jako dugo. i za tvoje nasljednike.
Uobicajeni lovni kalibri, prosjek 5000 ispaljenja, magnumi krace neki manje 0d 1000, ovisi koji magnumi. Brojak je aproximativna, otvorena za diskusiju.
Ali nacelno, moderni tvornicki metak, ne kvari oruzje. Ali mu limitira vjek trajanja. sve se trosi. ne posotji vjecito.
Zbog malih tlakova, i maloh brzina najdugotrajnije oruzje je pistolj, revolver, mali kalibar, i sacmarica. Smatraj nepoderivo. Pistoljima je vijek oko 50.000 ispaljenja, a ovim ostalima ne moze se pobrojati.
Zastoji su vrlo rijetki, meni poznati se mogu pobrojati na prste jedne ruke.MatijaX wrote:
Zanemari tu temu.
Mozda ces negdje naletiti na nekog proizvodjaca da imas problema sa izabcijvanjem cahura, ili ubacivanjem u leziste, ali to se rijetko desava. Ova tri, ja nisam imao nikad zastoj. (dosta pucam)
Kod svakog oruzja moze doci do zastoja, ali ponavljam, rijetko.MatijaX wrote:
Ako je poluatomatska puska, moze biti izbirljiva na municiju.
meni jedna kutija 9.3 na poluatomatu nije ubacivala drugi metak u cijev (sellier belllot), stara serija radila odlicno.
Repetirke trpe skoro sve. (ako se pravilno rukuje)
Vecina gresaka i zastoja kod repetirki dolazi od krivog rukovanja, pod stresom, strahom, ili adrenalinom.
Tipicna greska je kratko potezaanje zatvaraca, u brzini, ne do kraja, pa ne povuce metak iz spremnika.
Ili kratki povrat nazad, metak ostaje na pola puta, napred, povuci drugi, zaglaviti. tzv double feed.
Medjutim, ne desava se to bas cesto.
Kvaliteta municije:
U nacelu, za lov, to nije brend. to je zrno za lovacki metak.
Svaka firma radi uglavnom tri nivoa kvalitete i konstrukcije zrna, i to utjece na kavlitetu.
Trik za lov je izabrati zrno koje ti treba.
Najkvalitenija municija za lov je tzv premium municija - kod nas po tecajevima to zovu "metak kontroliranog razlijeganja".
To su ti bondirani metak (olovo ljepljeno za kosuljicu), dvokomorni metak (jezgra metka podijeljena pregradom na dva dijela), i monolitni metak. Oni ne fragmentiraju, drze masu i uslijed tog probojost. (i skupi su)
Ne trabju uvijek za sve.
Srednja kvaliteta, metak sa radijalnim prstenom iznutra, djelomicno dvije komore. Prsten kontrolira uvjetno ekspaniju i fragmentaciju.
Ekonomska kvaliteta, hollow point, soft point, ballistik tip itd.. zrna koja ni jednim mehanizmom ne nastoje sprijeciti fragmentaciju olova, zato gube masu i probojnost, ali izazivaju najveci shok. Koriste se za laganu divljac, i predatore. Tipicno za njih je da se ponegad kosuljica izuje iz olova, a olovo fragmetnira, cesto puta bez izlazne rane na tvrdjoj divljaci.
Za magnum municiju, reba premium metak zbog velike brzine, da kod pogotka u divljac zadrzi masu kontroliranim razlijeganjem (poput 300 win mag), za uobicajene kalibre kao 8x57, 30-06 , ovi dolje vec dobro pokrivaju vecinu situacija. Ali ako uzmes bondirani neces pogrijesiti (ko norma oryx)
Cjenovna razlika u maloprodaji ti ide prema konstrukciji zrna, prema pojedinom prozivodjacu, Ne placas sminku nego tehnologiju i ucinak na cilju. Ako hoces sminku: kupi Bellot i utrpaj ga u kutiju od rws!
Last edited by jolly on 23 Oct 2022, 11:43, edited 1 time in total.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Teoretski uvijek može doći do zaglavljivanja metka kod uvođenja metka u cijev,ali mislim da se time ne moraš opterećivati.
Uglavnom se to ne dešava ako koristiš normalnu municiju(ako čahura nije oštećena ,deformirana,korodirana.....) ili ako se nešto nije desilo sa dijelovima puške koji sudjeluju u donošenju metka u ležište.
Municija koja može biti problematična za oružje je municija koja sadrži korozivne kapisle(sa živom) i ako se oružje odmah i temeljito ne očisti,može korodirati.
Ja nikada ne koristim takvu municiju i to je uglavnom stara i vojna municija.
Imaš raznih tipova zrna i odabrati trebaš već prema potrebi.
I da,slobodno pitaj,nema ništa lošega u tome....
Uglavnom se to ne dešava ako koristiš normalnu municiju(ako čahura nije oštećena ,deformirana,korodirana.....) ili ako se nešto nije desilo sa dijelovima puške koji sudjeluju u donošenju metka u ležište.
Municija koja može biti problematična za oružje je municija koja sadrži korozivne kapisle(sa živom) i ako se oružje odmah i temeljito ne očisti,može korodirati.
Ja nikada ne koristim takvu municiju i to je uglavnom stara i vojna municija.
Imaš raznih tipova zrna i odabrati trebaš već prema potrebi.
I da,slobodno pitaj,nema ništa lošega u tome....
Prije otprilike godinu dana sam se počeo baviti oružjem hobistički. Prvu pušku sam kupio početkom 12. mj 2021, no troškovi su započeli nešto ranije jer je trebalo odradit lječnički, izvadit nabavnu, markicu za lovnu godinu (obzirom da mi je lovna iskaznica osnova za izdavanje nabavnih). Danas sam podvukao troškove u excel da vidim koliko sam potrošio u godini dana na hobi.
Rezultat: 55.819 HRK
Pod to je uključeno:
Cijena samog oružja koje sam nabavio
Sva oprema za oružje - od optika i nosača, preko bipoda, remena pa do sitnica poput etuia za kundak i nivelira za optike etc.
Svo streljivo koje sam dosad kupio
Potrošna roba u smislu filceva za čišćenje, krpica, četkica, sprejeva etc.
Puškarske usluge
Kompletni troškovi prijevoza (benzin, cestarine) koji su nastali kad je trebalo otić po neku opremu ili oružje ili do streljane
Kompletni troškovi poštarina u slučajevima kad je oprema naručivana preko interneta
Troškovi streljane (sva sreća da je u čazmi flat rate
)
Eto, a da se bavim lovom još bi bilo više... Skup sport.
Pratite li vi troškove? ili je bolje ne znati
Rezultat: 55.819 HRK
Pod to je uključeno:
Cijena samog oružja koje sam nabavio
Sva oprema za oružje - od optika i nosača, preko bipoda, remena pa do sitnica poput etuia za kundak i nivelira za optike etc.
Svo streljivo koje sam dosad kupio
Potrošna roba u smislu filceva za čišćenje, krpica, četkica, sprejeva etc.
Puškarske usluge
Kompletni troškovi prijevoza (benzin, cestarine) koji su nastali kad je trebalo otić po neku opremu ili oružje ili do streljane
Kompletni troškovi poštarina u slučajevima kad je oprema naručivana preko interneta
Troškovi streljane (sva sreća da je u čazmi flat rate
Eto, a da se bavim lovom još bi bilo više... Skup sport.
- jolly
- Cinker - bojna

Davno sam odustao od te evidencije.Monke wrote:
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Pare koje imas su zapravo, pare koje si potrosio. Razmisli o tome.Monke wrote:
Jer ono sta je na banci, to nije tvoje, neko drugi barata s time. A i banka propadne preko noci.
Ako pametno trosis (ulazes) kroz zivot, prema biranim prioritetima, imaces bogat zivot.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Nema osnove za to.Monke wrote:Mozda zakonski, no u mojem PPu uvijek prigovaraju ako odem po nabavnu bez markice
Prije jest to bio uvjet,ali zadnjim izmjenama Zakona toga više nema.