Bivoli po Hrvatskoj, ali i u regiji (Aurox i Bison)
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Bivoli po Hrvatskoj, ali i u regiji (Aurox i Bison)
Divlje Evropsko govedo AUrox, izumrlo je negdje do 17 stoljeca.
Izumrlo Evropsko govedo Auroch(x), pokusali su prvo naseliti nacisti, pod geringovom upravom lovstva, tridesetih godina, pred rat.
Projekt nije bio kao iz jurskog parka, samo genetikom (koja je bila u povojima) - Pokusali su ga dobiti mjesanjim srodnih postojecih rasa goveda.
A plan je bio kasnije naseljavanje po lovistima diljem okupirane Evrope, kako bi arijevci to mogli loviti u slobodno vrijeme.
https://www.smithsonianmag.com/history/ ... 180962739/
Bio je njemacki crno bijeli dokumentarac o tome, mozda se moze naci na you tube, negdje sam to gledao.
Projekt je propao do pocetka ili kraja rata, pod pritiskom povijesnih zbivanja
Ovo je tadasnja znanstvena zajednica nakon drugog sv rata ismijavala, jer je nemoguce ozivjeti izumrlu vrstu, a projekt se svodio na krizanje razlicitih goveda da se dobije novi hibrid koji nalikuje crtezima na starim knjigama i pecinama, a nacina ponasanja, i zivotnog stanista samo kako su to zamisljali bez znanstvene potpore.
ALi opet je pokrenut. Na slican nacin, sad se niko ne smije.
Ono sto sam jucer saznao, ja barem zanimljivo.
Projekt je ozivljen u Evropi, opet se krizaju goveda slicnih vizualnih karakteristika, da bi se dobilo historijsko divlje govedo.
Medjutim, ono sta je zanimljivo - PRVIH 40 KOMADA - PUSTENO JE NA VELEBITU!
https://rewildingeurope.com/news/second ... mountains/
EVROPSKI BIZON
A zanimljivost za evropske bizone:
Njih su poceli pustati na Frusku Goru. (U poljskoj, Belorusiji vec su lovna divljac)
https://www.sggw.edu.pl/en/sggw-scienti ... stitution/
(Mozda ima planova za Velebit???)
Tako da mozda za koju godinu divlje bivole budemo lovili u Hrvatskoj, nece trebati ici u Afriku.
Izumrlo Evropsko govedo Auroch(x), pokusali su prvo naseliti nacisti, pod geringovom upravom lovstva, tridesetih godina, pred rat.
Projekt nije bio kao iz jurskog parka, samo genetikom (koja je bila u povojima) - Pokusali su ga dobiti mjesanjim srodnih postojecih rasa goveda.
A plan je bio kasnije naseljavanje po lovistima diljem okupirane Evrope, kako bi arijevci to mogli loviti u slobodno vrijeme.
https://www.smithsonianmag.com/history/ ... 180962739/
Bio je njemacki crno bijeli dokumentarac o tome, mozda se moze naci na you tube, negdje sam to gledao.
Projekt je propao do pocetka ili kraja rata, pod pritiskom povijesnih zbivanja
Ovo je tadasnja znanstvena zajednica nakon drugog sv rata ismijavala, jer je nemoguce ozivjeti izumrlu vrstu, a projekt se svodio na krizanje razlicitih goveda da se dobije novi hibrid koji nalikuje crtezima na starim knjigama i pecinama, a nacina ponasanja, i zivotnog stanista samo kako su to zamisljali bez znanstvene potpore.
ALi opet je pokrenut. Na slican nacin, sad se niko ne smije.
Ono sto sam jucer saznao, ja barem zanimljivo.
Projekt je ozivljen u Evropi, opet se krizaju goveda slicnih vizualnih karakteristika, da bi se dobilo historijsko divlje govedo.
Medjutim, ono sta je zanimljivo - PRVIH 40 KOMADA - PUSTENO JE NA VELEBITU!
https://rewildingeurope.com/news/second ... mountains/
EVROPSKI BIZON
Njih su poceli pustati na Frusku Goru. (U poljskoj, Belorusiji vec su lovna divljac)
Tako da mozda za koju godinu divlje bivole budemo lovili u Hrvatskoj, nece trebati ici u Afriku.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Re: Bivoli po Hrvatskoj, ali i u regiji (Aurox i Bison)
Ovo mi je jako drago čuti, i nadam se da bude planova i za Velebit.jolly wrote:EVROPSKI BIZON
Čuj, tko je pustolov, time se bavi svjesno i zna da postoje rizici. Daleko od toga da je u prirodi neko govedo najveća opasnost, ovdje kod nas je već neko vrijeme najezda vukova.
https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/s ... ke-1203732
Nego, kako se broj stanovnika u našoj zemlji stalno smanjuje, a i ovi koji ostanu se svi polako sele u Zagreb, može se računati da će biti sve više prostora za divljač.
Mislim da lovstvo kod nas ima svijetlu budućnost, pa makar i pod cijenu ponekog pustolova.
The truth is hate to those who hate the truth.
Znaci ipak bi valjalo jedan 375HH nabavit u vitrinujolly wrote:
Definitivno,bar sto se tice visoke divljaci sve ju je vise i vise u ruralnim podrucjima.Stotone kilometara nenaseljenih sela i podrucja imamo.Ljudi pomalo odlaze zivjeti u velike gradove,posebno mladji.Barut wrote:
Nego, kako se broj stanovnika u našoj zemlji stalno smanjuje, a i ovi koji ostanu se svi polako sele u Zagreb, može se računati da će biti sve više prostora za divljač.![]()
Mislim da lovstvo kod nas ima svijetlu budućnost, pa makar i pod cijenu ponekog pustolova.
- jolly
- Cinker - bojna

Uvijek! AKo ti se pojavi prilika ne propustaj, a PPU proizvodi munciju u razumnoj cijeni!Darko11 wrote:
Znaci ipak bi valjalo jedan 375HH nabavit u vitrinu
(ali dok ti bivoli dodju na lovne kvote, to ce tek biti za slijedecu generaciju. A i to, mozda)
Moja razmisljanja sad se vrte za lagani metak od 235 ili 270 graina, malo visljeg balistickog koeficijenta.
Za jelena u ravnici.
Inace,
Za 375 se cesto ponavlja tvrdnja da je konstruiran da pogadja istu tocku (vjerojatno na 100 metara) sa zrnima 235, 270 i 300 graina.
(ovo spada u one tvrdnje, koje generacije autora prepisuju jedni od drugih, zadnjih 100 godina)
Prema mome skromnom iskustvu, ovo nije sasvim tocno. I ako je istinito, vjerojatno se odnosilo na raspon tezina zrna istog proizvodjaca, s pocetka stoljeca. (PPU i Norma, meni u istoj tezini bacaju pedalj razlike po visini na 100 m, iako je grupa iste velicine)
Medjutim, vjerujem da bih sa laganim zrnom visljeg BC dobio izduzeniju putanju. (i manji trzaj, koji ni sa 300 graina nije strasan) Uobicajene tvornicke laboracije sa 300 graina, dupliciraju putanju 30-06, sto je vec samo po sebi zadovoljavajuce, a izduzenija putanja lakseg zrna bila bi san snova za ravnicu, u tom energetskom paketu. Sa dva safarija koristeci 375, maksimalno sam zavolio ovaj kalibar.
Turn better into best!
375 je mocan kalibar,valika cahura i jako punjenje omogucuje i dalekometne performanse iako je teskas.Iznenadile su me tablice.PPU SP sa 300 greina 375HH ima isti pad na 300m kao 8x57 SP od 196 greina ,dok npr 9,3x62 sa 300 greina pada skoro 15 cm vise.Mocan je to kalibar.
- jolly
- Cinker - bojna

Young Jeddy, I feel the force is with you!Darko11 wrote:375 je mocan kalibar,valika cahura i jako punjenje omogucuje i dalekometne performanse iako je teskas.Iznenadile su me tablice.PPU SP sa 300 greina 375HH ima isti pad na 300m kao 8x57 SP od 196 greina ,dok npr 9,3x62 sa 300 greina pada skoro 15 cm vise.Mocan je to kalibar.
Sve si ispravno povezao!
Turn better into best!