POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Post by Mirok » 05 Apr 2022, 20:32

MatijaX wrote:Koliko vidim letimično iz postova u ovoj temi, za mene ako želim da oružja, bolji i lakši put je preko lovačke iskaznice, nego preko streljaštva?
:A25:
Sama iskaznica više nije neophodna.
Dovoljna je diploma da si položio za lovca.

pizzonia
Civil
Civil

Post by pizzonia » 05 Apr 2022, 22:03

Godisnja clanarina HLS-u je obvezna za status lovca i posjedovanje oruzja?

Poslano sa mog SM-G998B koristeći Tapatalk

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Apr 2022, 22:11

Ne.
Oružje možeš nabavljati i diplomom.
Da bi lovio,moraš imati iskaznicu(HLS).

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 05 Apr 2022, 22:13

S time ces dobiti oruzni list, i mozes koristiti oruzje na streljani
Ali iskaznica ti je potrebna da odes u lov, jer za lovnu dozvolu uzimaju podatke sa iskaznice.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 05 Apr 2022, 23:42

Nekoliko prethodnih postova, ljudi su sve lijepo rekli. Hvala svima!
:A28:

Za streljanu me i prvenstveno zanima, za kratko vatreno oružje. Lovište i učenje lovu da, al' mi ne pada napamet pucati na životinje.
To me osobno ne privlači. Nemam niš protiv lova kao takvoga, al' pucati u živa bića, fala ne.

Lovstvo treba više gledati kao outdoor aktivnost, te se tu apsolutno nalazim.
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Apr 2022, 23:54

Za lovca, ili jesi ili nisi, i u ni jednoj varijenti nema zla. Ali ko jest za lovca, to ukljucuje odstrel.
Mnogi su kasnije odustali od lova, i orjentirali se streljastvu. Ili odustali od svega
Ne znam ni jednog aktivnog lovca, koji je protiv odrstrela, ali znam ih dosta koji rijetko ili nikad ne pucaju.

Pravi lovac, lovi eticki, i aktivan je u radovima u lovistu.

Ali etika i savjest su dvije stvari koje su sve rjedje u nasem drustvu, pa tako i u lovstvu.
Jos uvjek je prisutan krivolov, nekultura, nesigruno ponasanje s oruzjem, losi odnosi po drustvima, itd... Ne kazem da je to uvjek i svugjde, ali ima. Tako da mnogi koji odustanu od lova, odustanu jer su naletili na takav ambijent.

Ja sam imao i pozitivnih i negativnih iskustava, ali ljubav prema lovu me zadrzala u tome. Kad nisam vise vidio sebe u jednom drustvu, prabcio sam se u drugo, gdje su odnosi bolji, makar u mojoj lovnoj grupi, ali cijena je bila da sam upisninu i clanarine u prvo drustvo mogao smatrati bacenim novcem. Svaka skola kosta.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Apr 2022, 07:34

MatijaX wrote:Nekoliko prethodnih postova, ljudi su sve lijepo rekli. Hvala svima!
:A28:

Za streljanu me i prvenstveno zanima, za kratko vatreno oružje. Lovište i učenje lovu da, al' mi ne pada napamet pucati na životinje.
To me osobno ne privlači. Nemam niš protiv lova kao takvoga, al' pucati u živa bića, fala ne.

Lovstvo treba više gledati kao outdoor aktivnost, te se tu apsolutno nalazim.
Nije tema, ali se nadovezujem, pa onda i moderatori mogu prebaciti zasebno.
Lov nije samo pucanje, ali faze razvoja lovca se ne moze preskociti. Naravno, onaj ko nema iskustva, da to iz takve perspektive ne moze vidjeti dok ne dodje na odredjenu razinu spoznaje.

Lovac se gradi i postaje s vremenom i iskustvom.

To ne znaci da ce svaki lovac, sebe izgraditi do kraaja, nazalost neki ne se ne pokrenu od prve faze razvoja. I to ostaje permanentni problem lovstva, i lovacke zajednice.

Ali, imajuci sve ovo u vidu, ne treba bez iskustva A PRIORI reci da ovo jest ili nije za nekog, a istovremeno je tesko zamilsiti nekog bez iskustva sa lovackim ispitom, da se odmah aktivira kroz cetvrtu fazu izgradnje lovca koja je opsiana u nastavku.

Ovo je text na na engleskom o toj temi, i izgradnje lovca, kao osobe, a prijevod u nastavku sam kopirao s drugog foruma.

https://www.samuelsonoutfitters.com/the ... evolution/

Like any sport, with time comes experience and expertise, and hunting is no exception. From just starting out to advancing to a true expert, hunters go through many stages of development. These stages, according to the infograpic below include:

The Shooter Stage
The Limiting Out Stage
The Trophy Stage
The Method Stage
The Sportsman Stage

Ovo u nastavku sam kopirao s drugog foruma:
1. Faza - glad za shcusom. Pucati na bilo sta, iz bilo kojeg motiva. Iz zelje da se bilo sta odstrijeli - recimo bez ikakvog iskustva u lovu, pa da se tako stekne iskustvo sto je ujedno i najopasniji pristup, koji moze rezultirati i ranjavanjem drugih sudionika lova. Ili pak zbog gladi za mesom. Bilo kakvo meso, cim vise, pa makar se i ne prijavilo.
Obzirom na motiv, takav je lov pojedincu uspjesan, samo kad se puca i odstreli, ili odnese meso kuci.

2. Faza - odstrel iz motiva da se iskoristi markica. Bez neke selektivnosti u izboru divljaci. Recimo srnjak, bilo kakav. Po principu - pukni prvo sta izadje uz uvjet da je na lovnoj dozvoli. lov je uspjesan ako se odstreli bilo kakva od dozvoljene divljaci i markica da se iskoristi.

3. Faza - trofejna faza. Kad lovac postaje selektivan u izboru lovine. Po nekom kriteriju. Po snazi trofeja, po starosti grla, po spolu. I slicno. Lov je tad uspjesan ako se realizira ostvarenje odredjenog trofeja ili starosne dobi divljaci, i slicno.

4. Faza - faza trenutnog iskustva. Kad lovac uziva u samom procesu lova, pripreme za lov, naknadnog druzenja, i kad uspjeh lova nije uopce vezan za odstrel. Bivanje u prirodi, kao dio prirode, druzenje s kolegama.

5. Faza - steknutog iskustva. kad lovac stekne i najvise cijeni vlastito steceno visegodisnje iskustvo. kompetno iskustvo gleda kao uspjeh.

6. Faza - faza vracanja u lovstvo. kad lovac svojim radom u zajednici promovira lovstvo u zajednici, djeluje kao mentor, poducava mladje lovce, obavlja zastitu divljaci, i motivira druge oko brige i zastite divljaci, i slicno. Prenosenje vlastitih vrijednosti, znanja i tradicije,na zajedniocu ili podmladak smatra se usjpehom.

Kaze, prvu fazu bi trebalo preskociti ili zavrsiti cim prije, ili izbjegavati.
Treba priznati da mnogi mladji zeljni bilo kakvog iskustva to prolaze. A kroz visegodisnju aktivnost lova, lovac cesto prolazi i vraca se u faze izmedju druge i seste sto nije pojava koja se moze zamjeriti.
Turn better into best!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 06 Apr 2022, 21:24

Joly, vidim se nekako u sve tri zadnje stavke. Ali broj 4 je ipak zakon, nekako sam tu najbliže. Istina je da svi mi volimo tu i tamo odstrijeliti nešto, ali mi to nekako više nije prioritet. Uživam u radu pasa i najviše mi je zbog njih žao ako ne pogodim ili nemam priliku pucati (ptičari). Svinje lovim isključivo s društvom, na čeku ne idem. Ponekad ljeti na štetočine i to je to. Ali najviše mi je do hodanja, boravka u prirodi i druženja s par ljudi s kojima lovim evo već 28 godina . Nas 5 istih smo uvijek tu, neki dođu i neki odu. Ali srce ekipe je ostalo i to mi je drago. Zapravo i nemamo ništa drugo, lov je način života i to treba shvatiti. Tko može hvala mu, tko ne,neka ide dalje. Ekipa je dobra i nismo gladni mesa. Ako je što manje, ostavimo u komadu i skuhamo sebi za gušt. Ako je par komada ili veće, podijelimo otprilike jednako za doma i to je to. Uvijek ostavimo za nekoga tko nije bio, staroh lovca itd..Meso nam je stvarno zadnja stvar. Teren je gadan i sumnjam da itko više u RH lovi tako. Ide se u brdo satima, ujutro po mraku pješice i nerijetko u sumrak nazad. Kvalitetno provedemo dan i to je najvažnije.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Apr 2022, 21:51

Mislim da smo obojica rekli iste stvari, na razliciti nacin. Sve smo pokrili. Ja volim odstreliti, ali nije mi uvjet za dobar lov.
Turn better into best!

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 08 Apr 2022, 23:15

Druženje i gušt bi uvijek trebao biti prioritet a nažalost danas ih ima puno sa imperativom odstrijela u 2 sata, veličinom trofeja
i količinom mesa . Za svakog prvog lovca to nije lov i uglavnom napisali ste ono šta je svakom pravom lovcu gušt.
Meni osobno je veći gušt kad se ubijem hodajući ,puzeći po nekom terenu do dobrog ulova i da mi se trud isplati a nekad i ne ali i to ima svoj gušt .
Nije odstrijel u svakom lovu imperativ nego druženje ili jednostavno trenutak kad možeš imati apsolutni mir i sjediniš se sa prirodom
i iskonskim nagonima kod individualnog lova.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Apr 2022, 07:26

Odosmo u OT... ali, sta mogu, jace je od mene.
Meni su dva lova apsolutna, a sve drugo sporedno.
Proljetni lov pirsanjem na srnjaka, i zimski lov na fazane sa psima....
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Aug 2022, 15:12

Zalba na cijenu potvrde, ne prolazi. Potvrda ostaje i dalje najskuplja potvrda u Hrvatskoj.

K tome, da ne biste slucajno imali oruzje iz sentimentalnih razloga!
(Hss preuzima politiku anti gun, kako mi se cini, ali mozda grijesim, sta ja znam o tome??? :A00: )

Za sjednice IO, kazu slijedece, citiram:

Iduća žalba na dnevnom redu je bila žalba Streljačkog kluba Termika Novi Marof na povišenje
naknade s prijašnjih 200kn na sadašnjih 300kn za potvrdu o aktivnom bavljenju streljaštvom koju
izdaje Hrvatski streljački savez, a prilaže se MUP-u u svrhu izdavanja nabavne dozvole za oružje. Na
ovu temu je predsjednik otvorio raspravu, a članovi Izvršnog odbora su nakon rasprave zaključili da
je u ingerenciji Izvršnog odbora HSS-a određivati visinu navedene naknade te da Hrvatski streljački
savez sredstvima koja uprihodi od tih potvrda ulaže u razvoj i financira nastupe sportaša na
međunarodnim natjecanjima mlađih dobnih kategorija. Isto tako je naglašeno da je Izvršni odbor
HSS-a je 2018. godine donesao odluku da se sve natjecatelje koji su nastupili na Prvenstvima
Hrvatske u bilo kojim disciplinama i kategorijama oslobodi plaćanja naknade za izdavanje te
potvrde u svrhu poticanja bavljenja ovim sportom, a ne držanjem oružja „mahom iz sentimentalnih
razloga“
, kako je navedeno u dopisu.

IZVOR: hss- dokumentacija - izvrsni odbor:
https://hss-csf.hr/dokumenti/dokumentac ... 062022.pdf
Turn better into best!

dragec11
Razvodnik
Razvodnik

Post by dragec11 » 15 Aug 2022, 11:51

Normalno kad se nije nitko žalio na povišenje naknade osim SK Termike da je žalba odbijena......

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Sep 2022, 11:04

Mirok wrote:Ne.
Oružje možeš nabavljati i diplomom.
Da bi lovio,moraš imati iskaznicu(HLS).
ovo mi je novo...

znaci posto ne idem u lov nego samo na (lovacke) streljane i lovacka streljacka natjecanja, ali nisam clan niti jednog klasicnog streljackog kluba...

kako bi obrazlozio kupovinu nekog novog oruzja i na kakvu vrstu dozvole bih ga onda dobio ako ne bih imao vazecu lovacku iskaznicu (da ju npr prestanem placati)?

Bil' morao promjeniti sadasnje OL iz DiN (zelene) u D (sive)?

Sto onda (uzrocno posljedicno ako bih morao zamjeniti dokumente) ako npr za koju godinu ipak pozelim ici u lov, pa uplatim opet iskaznicu i markicu?

Opet vracati dokumente na DiN? (pod uvjetom da ih se naravno moralo mjenjati i prvi put pri promjeni statusa)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2022, 11:27

Na diplomu HLS, mozes dobiti lovacku nabavnu dozvolu (za dugo ili kratko lovacko oruzje)
Znaci sto god zelis.

Nedostatak ovakve nabavke je da nemas lovacku iskaznicu, a bez lovacke iskaznice sa markicom, ne mozes u lov, jer se na osnovu toga i oruznog lista izdaje dozvola za lov.
Ako ne lovis, nego pucas na streljani, nedostatka nema. Oruzni list za lovacko oruzje DiN je dovoljan za pucanje na streljani.

Znaci ispuni obrazac zahtjeva za nabavnu dozvolu, za lovacko oruzje, DiN.
Fotokopija diplome HLS.
Obrazlozenje nabavke: bavljenje lovom.
Oruzni list ostaje isti. (lovacka puska, ili pistolj, na drzanje i nosenje)

Drugi nedostatak:
Poluatomatska lovacka puska, mora biti sa spremnikom dva metka, + jedan za cijev.
(za razliku od sportske, koje moze 10+1)

Ako za par godina opet zelis ici u lov: napravi lovacku iskaznicu i markicu za tekucu godinu. A oruzni list za lovacko oruzje ostaje isti.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Sep 2022, 12:42

Mike......ovako kako si do sada,samo nastavi.....
Upravo kako stoji.....za lovačko oružje je dovoljna diploma....
Da bi lovio,moraš imati iskaznicu(važeću) od HLSa,a važeća je kada imaš markicu za tekuću godinu(lovnu sezonu).....
Samo peri i dalje :A25:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2022, 00:00

Mirok wrote:Mike......ovako kako si do sada,samo nastavi.....
do sad sam svake godine placao markicu/iskaznicu...
Upravo kako stoji.....za lovačko oružje je dovoljna diploma....
znaci da dobiti i imati oruzje ne treba vazeca lovacka iskaznica i markica (u lov ionako ne mislim ici, osim na streljane)
Da bi lovio,moraš imati iskaznicu(važeću) od HLSa,a važeća je kada imaš markicu za tekuću godinu(lovnu sezonu).....
taj dio mi je jasan... ali ovo gore nisam 100% siguran
Samo peri i dalje :A25:
dakle da i dalje placam svake godine iskaznicu i markicu?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Sep 2022, 14:51

Ako ne misliš loviti,ne moraš plaćati markicu(iskaznicu HLSa ).
Oružje ti nitko neće dirati,za lov oružje je dovoljno imati lov diplomu.
Zadnjim izmjenama Zakona više nije uvijet iskaznica,a prije je bila.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Sep 2022, 14:53

E da,zadnje pitanje......dakle ne moraš plaćati iskaznicu ako ne želiš.

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 28 Sep 2022, 03:24

Drugi nedostatak:
Poluatomatska lovacka puska, mora biti sa spremnikom dva metka, + jedan za cijev.
(za razliku od sportske, koje moze 10+1)

E sad mene tu zanima jedna stvar. Dali se prilikom nabavke odnosno registracije poluautomata tipa AR/AK na lovacku mora imati da tako kazem vec ogranicen spremnik na 2 komada ili je to obaveza samo pri odlasku u lov? Kakva je situacija vezano za streljanu po pitanju kapaciteta spremnika?

Post Reply