Koji barut kupiti
Moderator: istra champion
Re: Koji barut kupiti
Što se tiče OBT i QL, do sada me nije iznevjerilo. U smislu gdje početi i u kojem smjeru. Ne u smislu da se točno izračuna. I time uštedilo puno metaka.
Ali da ono što radim u QL spada u domenu gatanja, to je istina.
Meni gatanje ide dobro, ali ne mijenja činjenicu da je ipak gatanje. I tu je Litz u pravu, ali samo za gatanje.
Ali da ono što radim u QL spada u domenu gatanja, to je istina.
Meni gatanje ide dobro, ali ne mijenja činjenicu da je ipak gatanje. I tu je Litz u pravu, ali samo za gatanje.
-
Marko2Marko
- Desetnik

vrlo je čudno da nemaš dobar SD bez kočnice. ili sama kočnica ispravlja SD. ali sami tuner po mome ne može ispraviti SD, jer je to unutranja balistika. kočnica možda, ali tuner vjerovatno ne.IB43 wrote:Marko. Situacija je da je sa utegom (kočnica) grupe i SD dobar, bez utega nije. Ne tako davno Litz je ovo negirao. Istina, ispravio se u knjizi. Sa time da ja smatram da igra i dužina. I nisam sam u tome.
Riješenja su 3.
1. Sporiji barut
2. Ostaviti uteg
3. Igrati se kombinacijom punjenja i neck tensiona (male promijene u brzini izgaranja) dok ne proradi.
Kapisla neme veze sa ovim. Ne bi radilo ni sa utegom ni bez njega.
Litz nije ismijao nodove (optimalna punjenja), nego metode kako ih ljudi traže (flat spots iz 10 metaka). Tkđ. smatra da sa današnjim floating debelim cijevima to nije ni bitno. Paaaa.... moja očito nije dovoljno debela i floating, jer razliku od punjenja do punjenja vidim na meti. I ne govorimo o 3 hica grupama, nego višestrukoj upotrebi (stotine). A ja više vjerujem meti nego Litzu.
Što se tiče tunera. Ne koristim. Ali mi je jako čudno da nešto što je osvojilo toliko medalja i u upotrebi je u tolikom broju iznenada ne radi. Volio bih vidjeti metodu testiranja. Iz prepirke sa proizvođačina je bilo vidljivo da ne razumije da se kod VK ne radi samo o težini, nego i o dužini. Ne radi se o manjim grupama, nego o manjem vertikalnom rasipanju a time i manjim mean radiusom grupe i više desetki na meti.
kapisle puno pomažu kod SD. kad je visoki, pokušaj druge kapisle. i če biti niži. ako nije, onda se loše puni.
neck tension i annealing u knjizi vol2 Bryan je rekao, da nema previše utjecaja. annealing praktički ništa.
a tuner radi, ali ljudi vjeruje ne da češ dobiti višu preciznust s tunerem nego bez tunera, ali da češ dobiti brže dobre grupe.
ali manja grupa = manje vertikalno razsipanje na long range. na 300m vjerovatno nečeš ništa od ovega vidjeti, ni kako loš imaš različiti (SD) balistički koeficient. ali na 1000m sa velikim SD od brzine i velikim SD od BC kugle, water line (i grupa) neče biti za zlatnu medalju...
Uteg na cijevi napregne čelik i smanji vibracije, čime otvori veći window za kvalitetno izgaranje. A pošto ja imam kombinaciju zrna i baruta na limitu dobroga, počinju problemi = loše izgaranje. Ali da se dovesti u red.
Sviđa mi se N140, čist je, manje grije cijev. Bitno za duge serije. Zato ga i forsiram.
Ne pada mi na pamet mijenjati kapisle koje su radile 0.2 grupe i SD od manje od 2 m/s, te kapisle ostaju.
To je dio gdje je Litz u pravu. Fokusirati se na ono što je napravilo razliku, a ne nabadati na slijepo sa YT videa i sl. Kapisle nisu mijenjane, promijenile su se jedino vibracije. Za koje Litz tvrdi da nisu bitne jer imam debelu floating cijev. Eto, moja je na dijeti pa je omršavila i sva se trese
Da, to za neck tension i anealing sam prvi put to čuo na Litzovom video predavanju u živo. Kada sam učio reloading.
Pa nisam anealing ni radio.
A kako sam se preporodio kada sam ga prvi put napravio i ujednačio neck tension. Čudo na meti, a SD mali.
Pa ga sada radim svaki put. I još neck turning i bushinzi. Pa i mandrel ako je puno opaljenja od neck turninga.
Nije Litz nikakav myth buster. On uvodi nove mitove u internu balistiku.
Genije za vanjsku balistiku, ali ne i za mehaniku i internu balistiku.
Sviđa mi se N140, čist je, manje grije cijev. Bitno za duge serije. Zato ga i forsiram.
Ne pada mi na pamet mijenjati kapisle koje su radile 0.2 grupe i SD od manje od 2 m/s, te kapisle ostaju.
To je dio gdje je Litz u pravu. Fokusirati se na ono što je napravilo razliku, a ne nabadati na slijepo sa YT videa i sl. Kapisle nisu mijenjane, promijenile su se jedino vibracije. Za koje Litz tvrdi da nisu bitne jer imam debelu floating cijev. Eto, moja je na dijeti pa je omršavila i sva se trese
Da, to za neck tension i anealing sam prvi put to čuo na Litzovom video predavanju u živo. Kada sam učio reloading.
Pa nisam anealing ni radio.
A kako sam se preporodio kada sam ga prvi put napravio i ujednačio neck tension. Čudo na meti, a SD mali.
Pa ga sada radim svaki put. I još neck turning i bushinzi. Pa i mandrel ako je puno opaljenja od neck turninga.
Nije Litz nikakav myth buster. On uvodi nove mitove u internu balistiku.
Genije za vanjsku balistiku, ali ne i za mehaniku i internu balistiku.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Kaze tko?IB43 wrote: Genije za vanjsku balistiku, ali ne i za mehaniku i internu balistiku.
Za sad cu to uzeti s rezervom.
https://bergerbullets.com/bryan-litz/
Lytz:
Aerospace Engineering degree from Penn State he went to work for the Air Force as a civilian contractor. As an active competition shooter he competed and won in regional, national and international rifle competitions proving that he not only understands external ballistics but has also applied this knowledge in becoming a Champion rifle shooter.
Ima skolu, iskustvo, rezultate. (prakticki rocket engineer)
Covjek koji efektivno gura granicu znanja balistike u modernom svijetu.
Nemam razloga sumnjati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Mišljenje ljudi kojima je interna balistika posao od kojeg žive.
I koji su završili strojarske škole. Kao npr. proizvođači custom opreme.
Nije ga teško osporiti, samo je anealing dovoljan.
BTW. Netko je na accurate shooter prenio metodu testiranja.
Prvo uvod. Tijekom prepirke sa proizvođačima mu je jako zamijereno da ne slijedi upute za tunere.
Test je napravljen doslovno slijedeći upute proizvođača. 5 metaka po grupi, gleda se extream spread grupe.
Pa sam zna da mu to nije reprezentativno i nema šanse da ponovi istovjetno. Niti je relevantno za tuner.
Očito je to cijelo poglavlje od 50 stranica nastavak prepirke sa proizvođačima kao i mamac za kupce.
Rade li tuneri ili ne, ne znam jer ne koristim. Ali mislim da broj osvojenih medalja, profil i broj zadovoljnih korisnika govori dovoljno za sebe.
Od ovoga je krenulo.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 7&sfnsn=mo
I koji su završili strojarske škole. Kao npr. proizvođači custom opreme.
Nije ga teško osporiti, samo je anealing dovoljan.
BTW. Netko je na accurate shooter prenio metodu testiranja.
Prvo uvod. Tijekom prepirke sa proizvođačima mu je jako zamijereno da ne slijedi upute za tunere.
Test je napravljen doslovno slijedeći upute proizvođača. 5 metaka po grupi, gleda se extream spread grupe.
Pa sam zna da mu to nije reprezentativno i nema šanse da ponovi istovjetno. Niti je relevantno za tuner.
Očito je to cijelo poglavlje od 50 stranica nastavak prepirke sa proizvođačima kao i mamac za kupce.
Rade li tuneri ili ne, ne znam jer ne koristim. Ali mislim da broj osvojenih medalja, profil i broj zadovoljnih korisnika govori dovoljno za sebe.
Od ovoga je krenulo.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 7&sfnsn=mo
Nemojte ovo shvatiti kao omalovažavanje Litza. Ja ga prvi jako cijenim za vanjsku balistiku, čitam knjige i koristim njegove proizvode. Na tome polju je zaista genij i gura čitavu industriju naprijed.
I u ovoj zadnjoj knjizi je ponovo maknuo granice i napravio pomak naprijed. Pročitati ću je kada dođe u EU.
Ali za internu balistiku nije uvijek u pravu.
I u ovoj zadnjoj knjizi je ponovo maknuo granice i napravio pomak naprijed. Pročitati ću je kada dođe u EU.
Ali za internu balistiku nije uvijek u pravu.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Kad naprave dva identicna lota, baruta za dve serije streljiva, moze se reci da je neko savladao unutarnju balistiku.
Ne postoji potpuno razumijevanje, niti unutarnje, niti terminalne balistike.
Postoji indikacije, dobre educirane ideje, iskustvo, inustrija, pokusi, pokusaj i promasaj. Sta radi bolje? Stiglo se daleko, steklo se iskustvo, to se nadogradjuje, ali ne postoje definitivne definicije. OVo vrijedi za svih koji se time bave.
Ne postoji potpuno razumijevanje, niti unutarnje, niti terminalne balistike.
Postoji indikacije, dobre educirane ideje, iskustvo, inustrija, pokusi, pokusaj i promasaj. Sta radi bolje? Stiglo se daleko, steklo se iskustvo, to se nadogradjuje, ali ne postoje definitivne definicije. OVo vrijedi za svih koji se time bave.
Turn better into best!
Točno. Vibracije cijevi još nitko nije do kraja objasnio i puno je nepoznatoga. U biti se svede na pokuse i subjektivna opažanja. I nije neobično da ista stvar u drugoj cijevi (naizgled identičnoj) radi drugačije. Možda nekome zaista na floating debeloj cijevi male promijene u vibracijama nisu problem, to ne znači nužno svima, ne svima.
-
Marko2Marko
- Desetnik

IB, ti još uvjek testiraš samo na 300m?
ali na internu balistiku Bryan gleda samo kroz prizmu SD brzine. ništa drugo ga u biti ne zanima...
vibracije cijevi da i ne. niko još nije pokazao kako mu je cijev preciznija na 1000m nego na 300m, kako su neki predpostavljali da djeluju vibracije cijevi.
ali na internu balistiku Bryan gleda samo kroz prizmu SD brzine. ništa drugo ga u biti ne zanima...
vibracije cijevi da i ne. niko još nije pokazao kako mu je cijev preciznija na 1000m nego na 300m, kako su neki predpostavljali da djeluju vibracije cijevi.
Marko, da 300m.
Točno. Litz na sve gleda kroz prizmu vanjske balistike. Npr. smatra da početne grupe nisu bitne za long range. Da, sa stajališta vanjske balistike to je točno.
Ali ako imaš custom pušku premium kvalitete u npr. 6.5x47 i grupira iznad 1 moa. Nešto nije u redu sa tom puškom/metkom i treba popraviti. Nikakva vanjska balistika neće pomoći pokvarenoj pušci i lošem metku.
Tako da su i početne grupe bitne.
Pod pretpostavkom da su komponente pravilno odabrane. Cijev, optika i puška u redu i metak dobro napravljen. 2 su indikacije problema sa vibracijama. Vertikalno rasipanje na meti i visok SD. I vidi se u vidu većih grupa već i na 100m.
Za vertikalno rasipanje 3 hica su ništa. Treba pet i više hitaca u nekoliko grupa za biti siguran. Na 100m. 20 po grupi na 100m nema smisla jer izbuši rupetinu iz koje se ništa ne vidi.
SD nemaš šanse izmjeriti sa 3 hica, ne ni sa 5. Tek na 10 možeš primjetiti jeli visok ili nizak. A sa 30 i više možeš govoriti o nekoj približnoj vrijednosti.
Kod mene se vertikalno rasipanje redovno poklapa sa SD već na 100m, radi vibracija ne radi vanjske balistike.
Toplo ti savjetujem da osim Litza pratiš i neke druge izvore. A vjeruješ onome što vidiš na meti. A što priča internet, što ih volja.
Uostalom tvoj izbor. Nemoj raditi anealing, ne namještaj neck tension, ignoriraj početne grupe i vibracije. Mijenjaj kapisle sa najbržim barutom. Hej Litz je tako rekao, a on je bog.
Ja ću nastaviti gledati mete i vjerovati onome što mete kažu. I slušati različite izvore, nitko ne zna sve.
Točno. Litz na sve gleda kroz prizmu vanjske balistike. Npr. smatra da početne grupe nisu bitne za long range. Da, sa stajališta vanjske balistike to je točno.
Ali ako imaš custom pušku premium kvalitete u npr. 6.5x47 i grupira iznad 1 moa. Nešto nije u redu sa tom puškom/metkom i treba popraviti. Nikakva vanjska balistika neće pomoći pokvarenoj pušci i lošem metku.
Tako da su i početne grupe bitne.
Pod pretpostavkom da su komponente pravilno odabrane. Cijev, optika i puška u redu i metak dobro napravljen. 2 su indikacije problema sa vibracijama. Vertikalno rasipanje na meti i visok SD. I vidi se u vidu većih grupa već i na 100m.
Za vertikalno rasipanje 3 hica su ništa. Treba pet i više hitaca u nekoliko grupa za biti siguran. Na 100m. 20 po grupi na 100m nema smisla jer izbuši rupetinu iz koje se ništa ne vidi.
SD nemaš šanse izmjeriti sa 3 hica, ne ni sa 5. Tek na 10 možeš primjetiti jeli visok ili nizak. A sa 30 i više možeš govoriti o nekoj približnoj vrijednosti.
Kod mene se vertikalno rasipanje redovno poklapa sa SD već na 100m, radi vibracija ne radi vanjske balistike.
Toplo ti savjetujem da osim Litza pratiš i neke druge izvore. A vjeruješ onome što vidiš na meti. A što priča internet, što ih volja.
Uostalom tvoj izbor. Nemoj raditi anealing, ne namještaj neck tension, ignoriraj početne grupe i vibracije. Mijenjaj kapisle sa najbržim barutom. Hej Litz je tako rekao, a on je bog.
Ja ću nastaviti gledati mete i vjerovati onome što mete kažu. I slušati različite izvore, nitko ne zna sve.
Što se tiče vibracija na dalje.
Evo ti od samog Litza. I dalje daje 1000$ onome tko dokaže da se slika pogodoka preslikava sa daljinom. Evo pogledaj sam (ignorirajući grupe sa nestabilnim zrnima).
Nije savršeno preslikano (a to Litz jedino uvažava i priznaje). Pogledaj sam. Ja iz ovoga zaključujem da je slika pogodoka sa 100yd prisutna i na 300yd. Ne savršeno. Ali to je to. Savršeno je radi različitosti svakog zrna i vanjskih utjecaja tokom leta nemoguće. Sa većom daljinom razlika u slici će se povećavati dok se ne izgubi, radi vanjskih utjecaja.
Evo:
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 6&sfnsn=mo
Meni ovo govori da je slika pogodaka sa 100m bitna, pogotovo meni na 300m. A što netko drugi zaključuje, a što ga volja i kako ga volja. Svatko svojim pravcem.
Evo ti od samog Litza. I dalje daje 1000$ onome tko dokaže da se slika pogodoka preslikava sa daljinom. Evo pogledaj sam (ignorirajući grupe sa nestabilnim zrnima).
Nije savršeno preslikano (a to Litz jedino uvažava i priznaje). Pogledaj sam. Ja iz ovoga zaključujem da je slika pogodoka sa 100yd prisutna i na 300yd. Ne savršeno. Ali to je to. Savršeno je radi različitosti svakog zrna i vanjskih utjecaja tokom leta nemoguće. Sa većom daljinom razlika u slici će se povećavati dok se ne izgubi, radi vanjskih utjecaja.
Evo:
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 6&sfnsn=mo
Meni ovo govori da je slika pogodaka sa 100m bitna, pogotovo meni na 300m. A što netko drugi zaključuje, a što ga volja i kako ga volja. Svatko svojim pravcem.
Pronaklo mi je, a ovo zaista noram demantirati.Marko2Marko wrote:IB, ti još uvjek testiraš samo na 300m?
Ovo sa vibracijama i veličinom grupa apsolutno nikada nitko nije tvrdio. Ima ljudi koji smatraju da postoje aerodinamički tuneli koji smanjuju grupe sa daljinom. To ne postoji i Litz pokušava ljudima objasniti, tuneli nisu ni u skladu sa fizikom kakvu poznajemo.
Vibracije su oko preslikavanja slike pogodaka, kao što je napisano u postu ranije.
Nego da skratimo ovu trakavicu.
Uostalom tko osvaja medalje i postavlja svjetske rekorde?
Ljudi koji paze na SD i 100m grupe ili oni koji sve to ignoriraju?
Ljudi koji se unaprijeđuju čitajući vlastite mete ili ljudi koji traže riješenja po društvenim mrežama i forumima?
Ljudi koji pedantno pune i redovno treniraju ili oni koji svašta pokušavaju zato jer je netko tako rekao?
-
Marko2Marko
- Desetnik

pa u biti se več 10 godina predpostavlja i ovaj model vibracije cijevi među ostalima: https://www.varmintal.com/aeste.htm
i da če biti, ako pogodiš nodove koje si izračunavao sa Quick load, puška preciznija na 1000m nego na 100m. recimo.
ali SD brzine na benchrest 100m utakmicama su nebitne.
grupe su bitne, ali jih peglaš sa dužinom metka (ili sa tunerom za finiš). ne sa težinom pulfera.
i da če biti, ako pogodiš nodove koje si izračunavao sa Quick load, puška preciznija na 1000m nego na 100m. recimo.
grupe su bitne, ali jih peglaš sa dužinom metka (ili sa tunerom za finiš). ne sa težinom pulfera.
Marko. Totalno si sve krivo pohvatao. Ovo je tekst oko vibracija i tunera.
Ovako. Grupe se ne mogu smanjivati sa daljinom, nemoguće. Vibracije apsutno nemaju nikakve veze sa time i nitko to ne tvrdi. Grupe sa daljinom mogu samo rasti, fizika je takva kakva jest
Litzova poanta je da se slika pogodaka nikada neće preslikati sa 100m na 1000m i na temelju toga i WEZ analize iz vanjske balistike tvrdi da početne grupe nisu bitne.
I ja sam koristim Litzov WEZ. I da točno je 0.5moa ili 1 moa pravi zanemarivu razliku.
Slika pogodaka na 1000m radi vanjskih utjecaja gotovo sigurno neće biti ista kao i ona na 100m. Tako da je i to točno.
Na temelju svega toga, Litz tvrdi da su vibracije i nodovi od zanemarivog značaja u long range. U zadnje vrijeme je ovo nadopunio i sa slow motion snimkama cijevi.
Ali što ako se pokvarila optika i radi zero shift. Pa su grupe sa 0.5 prešle na 1 moa radi pokvarene optike. Na 1000m će biti samo gore.
Početne grupe nije pametno ignorirati. Jer ti govore i o ispravnosti opreme koju imaš.
Dalje, pogledaj one Litzove mete 100yd i 300yd. Nešto što je tako slično i na toj daljini meni izgleda kao bitno. Mogu prihvatiti i da netko razmišlja drugačije.
Litz ne želi prihvatiti sličnost, traži identičnost. Ne razumijem zašto to radi, vjerovatno je i za ovo neka prepirka u pozadini. Jer ima ljudi koji misle da će se slika sa 100m preslikati na 1000m, to je nemoguće.
Evo mete za one koji nemaju facebook. U pitanju su 2 mete, jedna 100yd i druga na 300yd i puca se kroz obje istovremeno. Igra li ulogu slika pogadaka sa 100yd na 300yd?
Ovako. Grupe se ne mogu smanjivati sa daljinom, nemoguće. Vibracije apsutno nemaju nikakve veze sa time i nitko to ne tvrdi. Grupe sa daljinom mogu samo rasti, fizika je takva kakva jest
Litzova poanta je da se slika pogodaka nikada neće preslikati sa 100m na 1000m i na temelju toga i WEZ analize iz vanjske balistike tvrdi da početne grupe nisu bitne.
I ja sam koristim Litzov WEZ. I da točno je 0.5moa ili 1 moa pravi zanemarivu razliku.
Slika pogodaka na 1000m radi vanjskih utjecaja gotovo sigurno neće biti ista kao i ona na 100m. Tako da je i to točno.
Na temelju svega toga, Litz tvrdi da su vibracije i nodovi od zanemarivog značaja u long range. U zadnje vrijeme je ovo nadopunio i sa slow motion snimkama cijevi.
Ali što ako se pokvarila optika i radi zero shift. Pa su grupe sa 0.5 prešle na 1 moa radi pokvarene optike. Na 1000m će biti samo gore.
Početne grupe nije pametno ignorirati. Jer ti govore i o ispravnosti opreme koju imaš.
Dalje, pogledaj one Litzove mete 100yd i 300yd. Nešto što je tako slično i na toj daljini meni izgleda kao bitno. Mogu prihvatiti i da netko razmišlja drugačije.
Litz ne želi prihvatiti sličnost, traži identičnost. Ne razumijem zašto to radi, vjerovatno je i za ovo neka prepirka u pozadini. Jer ima ljudi koji misle da će se slika sa 100m preslikati na 1000m, to je nemoguće.
Evo mete za one koji nemaju facebook. U pitanju su 2 mete, jedna 100yd i druga na 300yd i puca se kroz obje istovremeno. Igra li ulogu slika pogadaka sa 100yd na 300yd?
-
Marko2Marko
- Desetnik

ovo je slika u kojem Litz raziskuje, ako je moguče da je grupa na 300m manja od grupe na 100m. ili je radi krogel koje 'idu u spavanje', ili se stabiliziraju, ili vibracije cijevi...
sa time se bavi u knjizi modern advancements in long range shooting vol 2, ali sa neko puškome skoro mu je ovo uspjelo, ali to on razlaga kao optički fenomen, više ili manje.
sa time se bavi u knjizi modern advancements in long range shooting vol 2, ali sa neko puškome skoro mu je ovo uspjelo, ali to on razlaga kao optički fenomen, više ili manje.
-
Marko2Marko
- Desetnik

Marko. Znam čime se Litz bavi. Pročitaj komentar i za što daje 1000$ nagrade, nije oko veličine grupa, nego slike pogodaka. Premda test originalno jest oko veličine grupa.
Nego reci mi. Jesi li ti Marko-Slovenia na science of accuracy koji pita za sortiranje zrna?
Jesi li dobio odgovor?
Nego reci mi. Jesi li ti Marko-Slovenia na science of accuracy koji pita za sortiranje zrna?
Jesi li dobio odgovor?
Pročitao sam link. Zanimljivo štivo. Objašnjava i zašto su teže puške preciznije a magnum kalibri neprecizniji. Tkđ podržava Litza, ali i činjenicu da uteg zaista poveća preciznost (što ni Litz više ne negira).Marko2Marko wrote:pa u biti se več 10 godina predpostavlja i ovaj model vibracije cijevi među ostalima: https://www.varmintal.com/aeste.htm
Slično je zaključila i američka vojska.
https://www.researchgate.net/publicatio ... e_Accuracy
-
Marko2Marko
- Desetnik

da, jesam. nisam dobio odgovor. ako bi dobio, bio bi u isti temi vjerovatno da bi ga svi vidjeli. napravio bi test ako imam veču grupu sa kračima i laganima kuglama stavljenima u lagane čahure, i na drugoj strani duge i teže kugle u teže čahure, i to usporedim sa selektiranima kuglama i čahurama. da vidim ako se mi grupa/water line smanji na veče daljine.IB43 wrote:Marko. Znam čime se Litz bavi. Pročitaj komentar i za što daje 1000$ nagrade, nije oko veličine grupa, nego slike pogodaka. Premda test originalno jest oko veličine grupa.
Jesi li dobio odgovor?
skoro če kod mene stiči nova knjiga od Litza, vol-3, pa da vidimo šta ima okolo tunera.
Nije Litz prije bio takav. Nekada su organizirali besplatne tečajeve, za svih. Ja sam redovno išao. Svima bi odgovorili, bez obzira tko si i odakle. A sada je plati pa.....Marko2Marko wrote:da, jesam. nisam dobio odgovor. ako bi dobio, bio bi u isti temi vjerovatno da bi ga svi vidjeli.IB43 wrote:Marko. Znam čime se Litz bavi. Pročitaj komentar i za što daje 1000$ nagrade, nije oko veličine grupa, nego slike pogodaka. Premda test originalno jest oko veličine grupa.
Jesi li dobio odgovor?
Većinu toga što znam sam i naučio na tim predavanjima i čitajući Litzove knjige.
Imaš sreće pa poznaješ nekoga sa dobrim pamćenjem.
Tvoj odgovor:
Najviše ćeš dobiti sortiranjem zrna po cijeloj dužini (OAL), jer to ujednači BC. Sortiranje po težini sigurno neće odmoći, napravi i to.
Za jako velike daljine, umjesto sortiranja je bolje napraviti triming zrna i uniformirati meplat. Pointingom se meplat dovede na tvorničku vrijednost i zašilji zrno.
Ne postoji konsenzus kojim redom je bolje. Triming ujednači BC ali ga malo smanji. Pointing poveća BC ali može izmjeniti dužinu, a time i ujednačenost. BC.
Efekt ovisi o vrsti zrna. Sa tangentnim manje, a sa sekantnim više. Red veličine je par do nekoliko postotaka.
Zapamti da si ga dobio na hr-oruzje forumu. Od nekoga tko te ne poznaje i nikada ništa neće tražiti zauzvrat.
Nije sve u znanju i genijalnosti. Ima nešto i u ljudkosti. A to je bila vrlina koju sam kod Litza jako cijenio.