Digitalne vage za reloading
Moderator: istra champion
-
Marko2Marko
- Desetnik

Re: Digitalne vage za reloading
ako očekuješ da češ bolje pucati do 300m (možda i do 600m) sa drugom vagom budeš VRLO razočaran.
Sa vagom necu sigurno pucati... dakle volio bi imati vagu da mi ne radi velike oscilacije u punjenju(kolicini baruta) nego da je to tu negdje priblizno.
Sve je moguće osim drvene peći!
-
Marko2Marko
- Desetnik

kako znaš da imaš velike oscilacije? sa čime si to izmerio? ako sumnjaš u svoju vagu, napuni 20 jednakih šusova i nek ti kolega izmjeri brzinu na magnetospeedu ili labradaru (ništa drugoga). ako češ imati mali raztros brzine, onda ti je vaga dobra.dumcykar wrote:Sa vagom necu sigurno pucati... dakle volio bi imati vagu da mi ne radi velike oscilacije u punjenju(kolicini baruta) nego da je to tu negdje priblizno.
manjše oscilacije su dobre, ali ako ne ideš pucati na 600m+ i tražiš minimalnu variaciju brzine, ovo nečeš primjetiti. po mome i sa lee vagom možeš vrlo precizno vagati.
ako pucaš do 300m, sa boljom vagom nečeš bolje pucati. svejedno ili tehtaš sa vagom za 1000€ ili sa tvojom vagom ili sa lee throwerom ili sa lexovim metudom sa kreditnom karticom.
razlike na meti NEČE biti.
ali ako stvarno želiš novo vagu, sada ako biraš mehaničke vage, ja bi rekao da su sve mehaničke vage malo bolje od lee. moj izbor bi bio RCBS M500. najbolja je bila RCBS 1010, ali ih ne rade više 10 godina. lyman slična RCBS. hornady zanimljiva. redding i dillon ?
kod električke su problemi veči, kvalitetne vage su 400€ dalje. ali možeš imati sreče sa 20$ kineskom vagom kao ja. neke 'reloading' električke vage so tamo okolo 150€. neke vage su kombinacija automatskog vaganja pulfera; 300€+. RCBS ili možda Hornady. Lyman/Frankfor Arsenal ja ne bi.
I ja imam jeftiniju digitalnu, i sreće sa njom. Platio oko 400 Kn. Deklarirana preciznost +- 0.001 gram. U praksi i jest tako, izvaga jedno zrno baruta. Kalibracijski uteg od 50g (max težina vaganja) mjeri 49.988g. Nulu namjestim prije svakog mjerenja. Vaga dobro u levelu i zagrijana.
I svejedno joj ne vjerujem.
Nego dodatno provjerim svako punjenje na mehaničkoj RCBS M500.
Ide sporo sa dvije vage, ali se izvaga u zrno baruta.
I svejedno joj ne vjerujem.
Ide sporo sa dvije vage, ali se izvaga u zrno baruta.
-
Marko2Marko
- Desetnik

ako imaš 'thrower', za foro sada puni sa njime i usporedi sa preciznom vagom SD/ES brzine i grupe.
sada ja to radim (u petak je utakmica na 96m u ljubljani) pa da vidim šta če pokazati grupa i kronometar.
sada ja to radim (u petak je utakmica na 96m u ljubljani) pa da vidim šta če pokazati grupa i kronometar.
Ima tko iskustva sa ovom vagom?
Kern & Sohn Taschenwaage TGD 50-3CS05 : 50 g, : 0,001 g
Kern & Sohn Taschenwaage TGD 50-3CS05 : 50 g, : 0,001 g
Orlovi lete sami. Ovce idu u stadima.
To su sve vage za prvu pomoć
ako hoćeš pravu vagu moraš kupiti labaratorijsku vagu Metler toledo, Sartorius i sl
pa onda možeš usporediti sve ove jeftinije .
Mehaničke vage stari rcbs to ti je pouzdano jer nema se tu šta pokvariti a digitalija ako nije top klasa
sigurno da ima oscilacija i nije baš nešto ali za neki početak je ok.
ako hoćeš pravu vagu moraš kupiti labaratorijsku vagu Metler toledo, Sartorius i sl
pa onda možeš usporediti sve ove jeftinije .
Mehaničke vage stari rcbs to ti je pouzdano jer nema se tu šta pokvariti a digitalija ako nije top klasa
sigurno da ima oscilacija i nije baš nešto ali za neki početak je ok.
Kako ti se pokazala i jesi provjerio na nekoj boljoj? Mogu je dobiti povoljno, koliko sam čuo, za reload lovačkog streljiva je sasvim ok. Bilo je u Bojni nešto, ne znam šta sada imaju. Treba mi nešto da je ok, za sačmeno i karabin ali da ne košta kao sam vrag jer ne punim za long range i sl već za lov i gušt.dumcykar wrote:Pa nakon ovakvih odgovora nisam se odlucio ni za jednuzato sam htio da se kolege izjasne ko ima kakvu i koliko je zadovoljan sa njom, pa bi se onda na temelju toga odlucio. Trenutno korisim mehanicku od lee-a.
Koristim rcbs chargemaster lite i jako sam zadovoljan s njom.dumcykar wrote:Pozdrav kolege,
Koje digitalne vage korisitite i koliko ste zadovoljni(mislim na tocnost) i neka preporuka.
Punim revolversko streljivo i vise puscanih kalibara za lov i rekreativno pucanje na streljani.
Nikad vise necu puniti samo sa mehanickom vagom, ovo je 3 stepenice iznad.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
-
Marko2Marko
- Desetnik

obečao sam rezultat:Marko2Marko wrote:ako imaš 'thrower', za foro sada puni sa njime i usporedi sa preciznom vagom SD/ES brzine i grupe.
kalibar 223 REM, pulfer N140 dodan sa ''throwerom'' LEE CLASSIC POWDER MEASURE, koji ima maximalno razsipanje težine pulfera N140 ~0,4gr. pucano sa stola iz kineskog 'harris' bipoda i loše vrečice i punjeno iz magazina.
gornjih 10 šuseva je ~23,3gr pulfera, brzina mijerena sa labradar od 15 šuseva (+5 početnih foulera) 796m/s, ES 19m/s, SD 5.5m/s.
dolnjih 10 šuseva je ~23,8gr pulfera, brzina mijerena sa labradar od 15 šuseva (+5 početnih foulera) 815m/s, ES 13m/s, SD 4.5m/s.
a tako izgledaju obije grupe, a ono iznad su izgubljeni bodovi.
dakle može se dobro pucati makar ima pulfer razipanje težine 0,4gr.
-
Marko2Marko
- Desetnik

još jedan dokaz koliko NIJE bitno da precizno vagamo pulfer na krače udaljenosti:
pulfer Lovex S-070 sipan samo sa ''throwerom'' LEE CLASSIC POWDER MEASURE, razsipanje težine pulfera ~0,6gr; dakle težina pulfera 53,1gr ±0,3gr, lovačka kugla LOS monolit 145gr HT, 284WIN kalibar, udaljenost 96m, iz utakmice:
i ako ne napucate svih 200 bodova, nemojte misliti da je to zbog lošeg vaganja pulfera !!
pulfer Lovex S-070 sipan samo sa ''throwerom'' LEE CLASSIC POWDER MEASURE, razsipanje težine pulfera ~0,6gr; dakle težina pulfera 53,1gr ±0,3gr, lovačka kugla LOS monolit 145gr HT, 284WIN kalibar, udaljenost 96m, iz utakmice:
i ako ne napucate svih 200 bodova, nemojte misliti da je to zbog lošeg vaganja pulfera !!
Probaj i na 300m. Ja jesam, sa puno većom razlikom. 1.6gr razlike. Samo malo poraslo po vertikali, ništa katastrafalno. Submoa.
Problem nastane kada ti metak iz nekog razloga više nije optimalan. Velika promijena temperature, začepi se cijev, carbon ring....
Onda konzistentnost spasi rezultat. Testirao sam i to. Namjerno sastavio metak u najgoroj situaciji (MV ES 15-20 m/s) i opet submoa na 300m.
Konzistentnost je temelj preciznosti.
Razgovori oko količine baruta su oko load developementa. Svi oni ladder testovi na 100m, pa i na 300m, ne znače ništa. Čisti gubitak vremena.
Probaj jednom i sa seating depth. Ja jesam odavno i primjetio ravnu liniju u jednom ne tako malom rasponu. Mislio da radim nešto krivo, jer drugi imaju sinusoude. Nema sinusoida. Ta ravna linija je za moju komoru i zrno potpuno normalna i ništa krivo nisam radio.
Ali opet i za seating depth, konzistentnost je temelj preciznosti.
Problem nastane kada ti metak iz nekog razloga više nije optimalan. Velika promijena temperature, začepi se cijev, carbon ring....
Onda konzistentnost spasi rezultat. Testirao sam i to. Namjerno sastavio metak u najgoroj situaciji (MV ES 15-20 m/s) i opet submoa na 300m.
Konzistentnost je temelj preciznosti.
Razgovori oko količine baruta su oko load developementa. Svi oni ladder testovi na 100m, pa i na 300m, ne znače ništa. Čisti gubitak vremena.
Probaj jednom i sa seating depth. Ja jesam odavno i primjetio ravnu liniju u jednom ne tako malom rasponu. Mislio da radim nešto krivo, jer drugi imaju sinusoude. Nema sinusoida. Ta ravna linija je za moju komoru i zrno potpuno normalna i ništa krivo nisam radio.
Ali opet i za seating depth, konzistentnost je temelj preciznosti.
Evo da se javim na sto sam se na kraju odlucio.
Kupio sam RCBS Chargemaster Lite, narucena je na adresu u SAD-u(kod rođaka) i placena je 255€ sto nesto malo vise od 200€ jeftinije nego sa grauwolf-a.
Pozdrav
Kupio sam RCBS Chargemaster Lite, narucena je na adresu u SAD-u(kod rođaka) i placena je 255€ sto nesto malo vise od 200€ jeftinije nego sa grauwolf-a.
Pozdrav
Prvo skoci pa reci hop. Rodak mi je donosi, sto znaci da je donosi u kuferu kao i sve ostale stvari iz SAD-a.matezg1 wrote:Kad platiš carinu i prijevoz sve ti je to tu negdje.
Znači ne plaća carinu nego šverca pa nemoj očekivati da netko u dućanu kad plati sva davanja
ima jeftiniju vagu od tvog rođaka koji ju donese u ruksaku govorimo
o relnim cijenama u trgovinama.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Jao, ti si brutalan....matezg1 wrote:Znači ne plaća carinu nego šverca
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Po ni kojoj definiciji to nije sverc.matezg1 wrote:Znači ne plaća carinu nego šverca pa nemoj očekivati da netko u dućanu kad plati sva davanja
Šverc nije, ako rodjak to fino prijavi pri ulasku u EU odnosno u RH (ovisno kako je chekirao prtljagu).
Kad prijavi, plati carinu i 25% PDVa. U suprotnom je šverc.
Usteda je u poštarini i davanjima na postarinu.
Kad prijavi, plati carinu i 25% PDVa. U suprotnom je šverc.
Usteda je u poštarini i davanjima na postarinu.
-
Marko2Marko
- Desetnik