Druga mjesta određena za vježbe gađanja

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Druga mjesta određena za vježbe gađanja

Post by jolly » 19 Dec 2022, 08:01

pajdec wrote:
jolly wrote:
Clanak 80, ovog zakona.

Znaci clanak 78 definira uvjete za streljane i mjesta za vjezbe i privremena strelista
Clanak 80, radi iznimku za "lovacka strelista", a to lovackim drustvima daje dosta slobode da na svome lovistu oforme mjesto za trening ili upucavanje.

Procitaj u cjelosti clanke 78, 79, 80.
Jasno mi je sad, a zanima me jel neko ima iskustva kako to izgleda u praksi. Lovacka udruga koja je lovozakupnik odredi da ce tu i tu biti lovačko strelište i to je to? Nigdje se ne spominju nikakvi papiri, odobrenja, pečati, zapisnici.
Volia bi znati jer trenutno nigdje u svojoj blizini ne mogu rekreativno pucati iz oružja, pa možda stupiti u kontakt s nekom od lovačkih udruga pa da vidim sto se po tom pitanju može napraviti
Da. Utjecaj najjace gradjanske udruge u HR. Izborili su se za svoja prava. Ocito ne traze se papiri, a pokriveno koncesijom na loviste.
Pitaj lokalno drustvo ako to ima.
Medjutim, vanjske gradjane vjerojatno nece uzeti na treninge, jer onda moraju ispunjavati uvjete "kao za mjesta za vjezbe gadjanja". (clanak 80, stavak 2 zakona) To onda implicira papirologiju

Koliko cesto, oni to rade?
Vecina dobro vodjenih drustava obicno na pocetku sezone provjeri karabine. Losije vodjena drustva, bas i ne provjeravaju karabine - i to onda ostaje na savjesti pojedinca.

A u najboljem slucaju, sve se svodi na nula do max 2 ili tri gadjanja godisnje, tesko da ces moci bas "svaki vikend" trenirati.

U mojem bivsem, i sadasnjem LD, ne pamtim da je ikad bilo organizirano provjera karabina pred sezonu. (i za to ne postoji zakonska obaveza)
U ni jednom lovu u gostima, ili komercijalno kod nas u HR - nikad me niko nije pitao da provjerim karabin.
Tako je kod nas.

Jedino u Africi, pred lov obavezna je provjera puske. Ali tamo se ranjena divljac plati u punoj cijeni, a kod nas je ranjvanje tabu tema po drustvima.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 19 Dec 2022, 09:36

Gotovo sam siguran da zakonodavac nije mislio da lovačka društva mogu svoje mjesto za vježbe gađanja ,davati ili iznajmljivati javnosti.
Da li će neko društvo nekome to omogućiti........ne znam,više je to neka dobra volja,a opet je sve to neka siva zona....
To se omogućilo lovačkim društvima da bi njihovi članovi imali gdje vjeżbati i provjeravati oružje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Dec 2022, 10:21

Mirok wrote:Gotovo sam siguran da zakonodavac nije mislio da lovačka društva mogu svoje mjesto za vježbe gađanja ,davati ili iznajmljivati javnosti.
Da li će neko društvo nekome to omogućiti........ne znam,više je to neka dobra volja,a opet je sve to neka siva zona....
To se omogućilo lovačkim društvima da bi njihovi članovi imali gdje vjeżbati i provjeravati oružje.
Sa ovime se slazem u potpunosti. To je i moja procjena.
Ukoliko zele dignuti na visu instancu, na primjer suradnju sa streljackim klubovima, ili gradjanima sa OL, onda ide prema clanku 78, dokumentacija i izdavanje dozvola, te CISTO VLASNISTVO NAD ZEMLJISTEM. (moje laicko misljenje)

Znam za slucaj gdje lovacko drustvo je islo na otkup zemljista, na podrucju njihove streljane za glinene golubove, da se usklade sa zakonom, jer tamo rade i natjecanja, a to pretpostvlja streljanu - ne mjesto za vjezbe.

(Drugim rijecima, po mojem razumijevanjnu: cisti vlasnicki odnosi moraju biti na zemljsnoj cestici, bilo za streljanu, bilo za mjesto za vjezbe gadjanja po clanku 78, dok je lovacko streliste pokriveno koncesijom na loviste, po clanku 80)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Dec 2022, 11:23

Upravo tako.
Jer onda znači da imamo streljane za koje vrijede rigorozni uvjeti i imamo mjesta za vježbe gađanja.
Ako npr na mjesto za vježbe gađanja može doći kada i kako tko hoće i pucati,onda se postavlja pitanje u čemu je razlika ?
Zato se u propisima navodi da npr LOVAČKO DRUŠTVO može ustanoviti mjesto za gađanje.
Po mome mišljenju već ta odredba implicira da je to mjesto,mjesto za vježbe gađanja LOVAČKOGA DRUŠTVA,a ne mjesto za javnost.
Naravno da se ja zalažem za što više mjesta gdje možemo gađati,ali pokušavam razumjeti donešene propise.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Dec 2022, 12:24

Jedino sto je meni zapravo zao, malo lovackih drustava, meni poznatih, koristi ovu pogodnost.
A ta pogodnost postoji najmanje, jos iz 2017 (NN70/2017), dakle najmanje 5 godina.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Dec 2022, 12:38

Ma koriste , ali ;) :)

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Jan 2023, 12:50

Postoji jedno registrirano mjesto za vježbe gađanja, pod klubom ''Bastion'' u Karlovcu.

Ima jako puno papirologije za svaki izlazak doduše, mislim da su ga registrirali krajem ljeta prošle godine.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Jan 2023, 13:47

Koja papirologija se trazi?
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Jan 2023, 14:19

jolly wrote:Koja papirologija se trazi?
A vjerojatno ono što piše u Pravilniku.....

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Jan 2023, 14:35

jolly wrote:Koja papirologija se trazi?
Iskreno, mislim da je proces bio jako jednostavan, samo sto se oduzilo radi birokracije, probajte kontaktirati decke iz kluba, oni ce vam najbolje znat rec.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 22 Oct 2023, 20:27

Gdje se može vidjeti popis registriranih mjesta za vježbe gađanja ?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 22 Oct 2023, 20:32

Mislim da to ima MUP,ali nisam siguran da bi se to objavilo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Oct 2023, 21:37

Marin223 wrote:Gdje se može vidjeti popis registriranih mjesta za vježbe gađanja ?
Stavio sam PDF svih popisanih streljana, na ovaj forum. Na toj listi nedostaje dosta tog, pa tako i mjesta za vjezbe gadjanja.
Zanimljivo je da na toj listi nedostaje i Pampas, najbolja streljana u U hrvatskoj.
Dakle, lista je javna ali iz nekog razloga nije azurirana.

https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=8082

Post broj 16 na ovoj temi. Link, privitak i komentar

Drugi nacin.
Posalji pitanje na email adresu mupa za pitanja gradjanstva.
Ne ocekuj previse.
Pred priblizno godinu ili dvije jedan clan foruma pitao je mup pitanje o mjestima za vjezbe gadjanja u Hrvatskoj i tad je dobio odgvor da do tog datuma u Hrvatskoj nije registirano ni jedno mjesto za vjezbe gadjanja. Tako je preneseno na forum.

Ako ti je namjera to istrazivati, slobodno prosiri pitanje koliko je mjesta za vjezbe gadjanja, kao i lovackih strelista registrirano u Hrvatskoj (to su slicne, ali dosta razlicite kategorije - po clanku 80, zakona o eksplozivnim tvarima)
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 22 Oct 2023, 22:48

Tolko sam mailova u zadnje vrijeme poslao na MUP, a tolko nikakvih odgovora dobio i na njih čekao 10 dana min za svaki, da više uopće nemam volje njih išta pitat. Ajde uživo još nekak, ali prek maila, to je samo sekiranje.

Inače primjetio sam da oni uopće ne znaju odgovarat na pitanja (ne samo MUP nego općenito sve institucije), već samo kopiraju u odgovor zakonske članke. Znači da postaviš 5 pitanja koja zahtjevaju samo DA/NE odgovore, nećeš dobit niti jedan odgovor nego samo kopiranje teksta zakonskih članaka, i to je jedino šta oni znaju.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 22 Oct 2023, 22:54

Marin223 wrote:Tolko sam mailova u zadnje vrijeme poslao na MUP, a tolko nikakvih odgovora dobio i na njih čekao 10 dana min za svaki, da više uopće nemam volje njih išta pitat. Ajde uživo još nekak, ali prek maila, to je samo sekiranje.

Inače primjetio sam da oni uopće ne znaju odgovarat na pitanja (ne samo MUP nego općenito sve institucije), već samo kopiraju u odgovor zakonske članke. Znači da postaviš 5 pitanja koja zahtjevaju samo DA/NE odgovore, nećeš dobit niti jedan odgovor nego samo kopiranje teksta zakonskih članaka, i to je jedino šta oni znaju.
Skužio si , ha ? ;)

Monke
Razvodnik
Razvodnik
Has thanked: 1 time

Post by Monke » 22 Oct 2023, 22:55

Marin223 wrote:Inače primjetio sam da oni uopće ne znaju odgovarat na pitanja (ne samo MUP nego općenito sve institucije), već samo kopiraju u odgovor zakonske članke. Znači da postaviš 5 pitanja koja zahtjevaju samo DA/NE odgovore, nećeš dobit niti jedan odgovor nego samo kopiranje teksta zakonskih članaka, i to je jedino šta oni znaju.
Time se ograđuju da ih neko nebi prozvao zbog netocnog odgovora. Puno vece sanse imas prek telefona dobiti informaciju ili barem iskren odgovor nego preko maila jer preko telefona nema pisanog traga pa i da kazu nesto netocno nema sansi da im se obije o glavu

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 22 Oct 2023, 23:06

Da, prije ili kasnije morao skužit.

"Time se ograđuju da ih neko nebi prozvao zbog netocnog odgovora"
Ok, ali to je pokazatelj potpune nestručnosti i neznanja svog posla, takve odgovore mi može i baka dat. Ali kad treba oduzet oružje i zakeljit kaznu, tu onda sve znaju i 100% su uvjereni da su u pravu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Oct 2023, 06:02

Tocan podatak o broju strelista ili mjesta za vjezbe gadjanja ti moze dati, samo ona institucija koja izdaje dozvole.
Pa sad ti obrni i okreni, kako god zelis, to je i dalje tako.

A svo kolektivno znanje foruma, od oko 100 tinjak aktivnih clanova uspjelo je sloziti ovaj popis nedavno, pa ne vidim razlog da se sad odjednom sjete nekih 20 mjesta za vjezbe gadjanja koja su prethodno "zaboravili".

Ovo smo uspjeli sloziti prema zupanijama, i nema bolje od toga.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=8082

Jedino ti preostaje da posaljes upit u mup, ili da se ovdje i dalje vrtis u krug.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Oct 2023, 11:55

Marin223 wrote:Da, prije ili kasnije morao skužit.

"Time se ograđuju da ih neko nebi prozvao zbog netocnog odgovora"
Ok, ali to je pokazatelj potpune nestručnosti i neznanja svog posla, takve odgovore mi može i baka dat. Ali kad treba oduzet oružje i zakeljit kaznu, tu onda sve znaju i 100% su uvjereni da su u pravu.
Sizifov posao je to često puta.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 23 Oct 2023, 12:08

Koliko ja znam postoji samo jedno.

Post Reply