Posjedovanje i prodaja dijelova koji nisu kljucni
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Posjedovanje i prodaja dijelova koji nisu kljucni
Moja greška....Mirok wrote:Za pištolj ne smiješ imati spremnik za više od 21 metka......ne 32.
Ovako kako opisuješ usporednica bi bila........
Pušenje je dozvoljeno....posjedovanje cigareta je dozvoljeno......ali kada ti u stanu nađu 2000 šteka cigareta i još ako nemaju markicu ,to je kazneno djelo.
Možeš se ti na sudu braniti da pušiš ko Turčin i da je to legalno i za tvoju vlastitu upotrebu.......ali neće ti proći,jednostavno neće....!
To je kazneno djelo......šverc.
Ne smije za pištolj biti više od ukupno 21 metak.
Što znači spremnik do max 20 metaka.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Jeli ovo šala?Mirok wrote:Da , a i ovaj je pao jer je prodavao tu "robu"
Sada da vidiš kada propjeva ,tko zna koliko će ih još povući za sobom?
Od onih od kojih je nabavljao,do onih kojima je prodavao.
A naći će se tu i druge "robe".
Spremnici nisu bitni dijelovi oružja. Za dijelove oružja koji nisu bitni dijelovi nije potrebna dozvola i isti se nalaze u slobodnoj prodaji, kako u ovoj nesretnoj državi, tako i u cijeloj Europi. Da li shvaćaš to?
Ja ne znam tko je tu lud... Jesam li ja lud čovjek što čitam zakon 100 puta i nigdje nisam našao da piše da je posjedovanje spremnika prekršaj, a nekamoli kazneno djelo?? Hej!Mirok wrote:Pročitaj Zakon...
Zašto misliš da oni uopće trebaju imati pojma što rade, kad mogu raditi što god žele? Mi smo ti koji moramo imati pojma što radimo, a ne oni.Mirok wrote:Hoćeš reći da policija u ovome slučaju i u onome na početku teme ,pojma nema što radi ?
Nemam niti 1% vjere da živimo u pravnoj državi, tako da ništa ne mislim. Možda čovjek dobije 40 godina robije za to "nedjelo", ništa me neće iznenaditi.Mirok wrote:Stvarno misliš da će ovaj biti oslobođen i da će mu morati vratiti sve spremnike ?
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Vjerojatno je druga skupina ljudi koja se moze naci na udaru ovog zakona, grupa kolekcionara militarije.Mirok wrote:Da , a i ovaj je pao jer je prodavao tu "robu"
Sada da vidiš kada propjeva ,tko zna koliko će ih još povući za sobom?
Od onih od kojih je nabavljao,do onih kojima je prodavao.
A naći će se tu i druge "robe".
Uglavnom benevolentni, ne zanima ih previse zakon o nabavi oruzja, jer oruzja nemaju, a skupljaju povijesne artefakte iz militarije.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

evo sad pitanje. (slike su sa interneta)
jel ovo spremnik?
ili je "kutija"?
A takvih kutija, makar i replika, imate u slobodnoj prodaji.
Odgovor: treba na vjestacenje
(ja ne znam vise nista
)
jel ovo spremnik?
ili je "kutija"?
A takvih kutija, makar i replika, imate u slobodnoj prodaji.
Odgovor: treba na vjestacenje
(ja ne znam vise nista
- Attachments
-
- m2.jpg (4.5 KiB) Viewed 348 times
-
- m2 box.jpg (5.63 KiB) Viewed 348 times
-
- m2 box 2.jpg (5.61 KiB) Viewed 348 times
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Procitaj visestranicno obrazlozenje bilo koje presude. Vrlo ga je tesko cak i razumno procitati, kao laik.file wrote:Kada sam poceo ovu temu, izmedju ostalog bas to me je i zanimalo, da li je nesto crno ili bijelo.
S obzirom da se tema protegla na 4 stranice za sada, izgleda da nije bas " sve pise u zakonu, samo treba procitati" jer se da tumaciti ovako i onako...
Na kraju, jbg, zakon treba biti pisan da nedvojbeno razumije i onaj malo glup i onaj puno pametan.
Da bi se zakon tumacio, i sudski primjenio potrebno je 5 godina pravnog fakulteta, godinu dana prakse, i pravosudni ispit. I to je minimum.
A poznat mi je jedan slucaj, gdje je jedan polagao pravosudni ispit malo manje od 20 puta. (to je bilo u mojim mladim danima, za moju generaciju, ne znam moze li se i dalje drzavni ispit polagati do 20 puta, ali ukazuje na kompeksnost gradiva)
Pravo je nauka, i nije jednostavno.
Zato ozbiljne firme imaju pravnu sluzbu.
Pojedinci imaju opciju da traze kod odvjetnika pravni savjet.
Turn better into best!
Normalno je da policija oduzme spremnike jer ne mora znati u trenutku oduzimanja posjeduje li vlasnik spremnika negdje oružje za pripadajuće spremnike.
Uz prosječnog odvjetnika u prekršajnom postupku ako oružje nije pronađeno a tužiteljstvo ne dokaže da su spremnici skupljani sa ciljem daljnje prodaje osobama koje posjeduju pripadajuće oružje isti će biti oslobođen. Po toj logici mogli bi pokrenuti prekršajni postupak i prema osobi koja skuplja prazne čahure a nema oružni list. Ako ne pronađu opremu za punjenje ništa od toga. Nezgodacija i nepotrebni troškovi, to svakako.
Uz prosječnog odvjetnika u prekršajnom postupku ako oružje nije pronađeno a tužiteljstvo ne dokaže da su spremnici skupljani sa ciljem daljnje prodaje osobama koje posjeduju pripadajuće oružje isti će biti oslobođen. Po toj logici mogli bi pokrenuti prekršajni postupak i prema osobi koja skuplja prazne čahure a nema oružni list. Ako ne pronađu opremu za punjenje ništa od toga. Nezgodacija i nepotrebni troškovi, to svakako.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
I sada ja pitam......
Imaš li spremnike,čahure,dijelove oružja koji nisu bitni,štošta još(???),hvališ li se time ,prodaješ to.....?
Nije li to dovoljan razlog da upadneš u oči...?
I to sazna policija i pomisli.....ajmo mi vidjeti,osim toga,ima li tu i posjedovanja još čega,zbog čega netko ima to što ima,što radi sa time....?
I to je dovoljno ,da se zatraži i dobije nalog za pretragu tvojih nekretnina,vozila,razgovor sa susjedima,polcijski auti ispred kuće i sto problema još.....
Za mene to sve skupa nije vrijedno te gungule......samo te,a ako još pronađu nešto što stvarno ne smiješ imati, bolje da ne govorim.
Imaš li spremnike,čahure,dijelove oružja koji nisu bitni,štošta još(???),hvališ li se time ,prodaješ to.....?
I to sazna policija i pomisli.....ajmo mi vidjeti,osim toga,ima li tu i posjedovanja još čega,zbog čega netko ima to što ima,što radi sa time....?
I to je dovoljno ,da se zatraži i dobije nalog za pretragu tvojih nekretnina,vozila,razgovor sa susjedima,polcijski auti ispred kuće i sto problema još.....
Za mene to sve skupa nije vrijedno te gungule......samo te,a ako još pronađu nešto što stvarno ne smiješ imati, bolje da ne govorim.
https://www.njuskalo.hr/streljivo/okvir ... s-40135334
A sto sa ovim spremnicima?
A sto sa ovim spremnicima?
Tuzno je sto se cini da ima dosta ljudi na ovom forumu koji bi prvi stali protiv nas umjesto da budemo ujedinjeni. Par ljudi je doslovno reklo da je kriv, ne znam kako netko tko ima vatreno oruzje to moze misliti.Mirok wrote:I sada ja pitam......
Jako tuzno.
- Barut
- Časnički Namjesnik

Eto, i ovaj slučaj je konačno razriješen!jolly wrote: 04 Mar 2023, 15:09Evo kako je prosao "kolekcionar spremnika bez oruzja" prema ovome opisu.Mirok wrote:Ja gledam ovako....
Znači takvi spremnici su nedopuštena stvar.
Zakon uopće ne govori da moraš imati adekvatno oružje ,već da su svi ti spremnici zabranjeni ako se mogu umetnuti u poluautomatsko ili repetirajuće oružje.
Za imaoce oružja je kao kaznena odredba navedeno oduzimanje oružja i isprava.
Pitanje je kako može proći netko tko nema oružje,a ima spremnike ?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/fot ... 43529.aspx
Ni jedan metak, ni jedno oruzje u posjedu.
Obzirom da nije imao ni jedno oruzje, gotovo sam siguran da nije ni znao da radi kazneno djelo.
ČAK 46 RAZLIČITIH spremnika za automatske puške, strojnice, pištolje i protuavionski top pronašli su policijski službenici nakon pretrage automobila, stana i drugih prostorija koje je koristio 63-godišnji hrvatski državljanin, izvijestila je istarska policija.
Naime, kriminalistička policija je u suradnji s policijskom postajom Umag provela kriminalističko istraživanje te je utvrđena sumnja da je 63-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari.
Tijekom službene pretrage u kući na području Umaga pronašli su 46 različitih spremnika za automatske puške, strojnice, pištolje i protuavionski top. Riječ je o dijelovima automatskog oružja te dugog vatrenog oružje, kapaciteta većeg od 10 naboja, čije je posjedovanje zabranjeno prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja.
Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo, policija će protiv osumnjičenog podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu u redovnom postupku.
- Barut
- Časnički Namjesnik

Moram reći bravo Mirok!Mirok wrote: 04 Mar 2023, 22:53I opet smo na početku.....nijoe wrote:Dalo bi se argumentirati da se članak odnosi na vlasnike oružja.Što u slučaju ovog kolekcionara znači da nije kršio zakon.
Najbali smo samo mi ako kupimo krivi spremnik.
Pročitaj početak teme.....
Hoćeš reći da policija u ovome slučaju i u onome na početku teme ,pojma nema što radi ?
Stvarno misliš da će ovaj biti oslobođen i da će mu morati vratiti sve spremnike ?
Eto, ja osobno nisam bio siguran kako će završiti ovaj slučaj, poznavajući naš pravosudni sustav, ali ti si ishod predvidio ko Nostradamus!
Ukratko policija je vratila sve spremnike kolekcionaru prije dva mjeseca, ono za poluautomatsko, automatsko, doboše, spremnik za PAT i što je već tu sve bilo. Jedino žalosno je to što je čovjek morao toliko dugo čekati.
Uglavnom, to potvrđuje ono što smo neki tu na forumu pisali već X puta: nije zabranjeno posjedovanje nikakvih spremnika, bez obzira na kapacitet ili tip oružja za koja su namjenjeni. Jedino nije dozvoljeno posjedovanje spremnika većeg kapaciteta (preko 10/20 metaka) ako posjedujete odgovarajuće oružje.
Eto, još jedan misteriji riješen!
- jolly
- Cinker - bojna

Sad je proslo, drugi put mozda nece.
Svaki sud, presudi po svome.
U Hrvatskoj pravosudni sustav, ne funkcionira po principu presedana.
Jedna presuda ne znaci nista jedna lasta ne znaci proljece.
Svaki sud, presudi po svome.
U Hrvatskoj pravosudni sustav, ne funkcionira po principu presedana.
Jedna presuda ne znaci nista jedna lasta ne znaci proljece.
Turn better into best!