F-CLASS za pocetnike

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: F-CLASS za pocetnike

Post by IB43 » 28 Mar 2023, 10:24

Ajkoola77 wrote:Poslao sam upit u Armeria Regina za Kelbly 308 FTR match pusku posto nije navedena cijena.
Evo odgovor ako koga zanima...

"Good morning

I'm sorry but the rifle was sold on Saturday morning (without the stock)

Now it is no longer available

The cost is € 7,350 + € 500 for the cubic size of the butt we have a batch of various rods arriving in about 2/3 weeks

And if you wish, we can assemble an action, a barrel and stock (the one you saw in the photo)

In addition to shipping the weapon, you can pick it up in person at the armory

I remain available "

Cijena prava sitnica. :D
Vjerovao ili ne. I jest sitnica prema onome što sljedi iza toga, a da bi ta puška zaista ostvarila potencijal koji ima.

Za predjelo:
Optika i nosač cca 3500 - 4000 EUR
F-Class Bipod 800 EUR
F-Open rest 3000 EUR
Zadnji oslonac par stotina EUR

Ovo sve te još neće dovesti do medalja. Sada tek ide glavno jelo, reloading. Dodaj odmah nekoliko tisuća EUR na to, a moglo bi biti i 4 nule.

Misliš da je puno. Polako, nije još ni počelo. :) Ima i desert.
Brzo ćeš doći do zaključka da su ti Berger zrna zapravo jedina opcija na tu opremu. Koštaju više od 1 EUR po zrnu. 1 metak ručno punjen je tada oko 2 EUR.
200 za breaking in, isto toliko za pravi i detaljni load developement i već si ispucao 800 EUR. Treba i puno trenirati za vrhunske rezultate.

Problem će biti vidjeti pogodke na daleko. Pa ćeš razmisliti i o piću. U vidu long shot kamera i elektronskih meta. Dodaj par tisuća EUR na cifru.

Puška je sitnica. A najviše se o njoj govori kao o nekom trošku.

Inače, i ja sam u situaciji poput vas dvojice i meni nije prihvatljivo.
Ako te zadovaljava biti po sredini, u reloading si rekao da ne ideš. Kupi ono što ti se najviše sviđa i uživaj u tome, bez opterećivanja rezultatom. Ipak je hobi u pitanju.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 28 Mar 2023, 11:17

Planiram i reloading nakon nekog vremena, kad sredim mjesto di bi to bezopasno radio.
Slozit ce se neka normalna oprema plus reloading i pokusati pomrsiti racune ovima s vrha. :D

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 28 Mar 2023, 11:50

Ajkoola77 wrote:Planiram i reloading nakon nekog vremena, kad sredim mjesto di bi to bezopasno radio.
Slozit ce se neka normalna oprema plus reloading i pokusati pomrsiti racune ovima s vrha. :D
Na 300m bi i mogao biti u vrhu. Znam za TRG sa 98/10 i Tikku sa 98/9, sa zadnjeg natjecanja. Oboje sa Lapua zrnima 0.6 EUR po zrnu.

Ako pogledaš moje mete na drugoj temi. Da nisam imao zero shift ili spottera da me upozori da pogađam 4ku, bio bih visoko. Premda pucam po partizanski, Boško Buha stil bez restova.
Može se, ali baš medalje, teško. Vidio sam neke od tih meta, to su doslovno list djeteline rezultati. Sa TRGom mi se to dogodilo par puta, ali ove puške to rade stalno, a ne ultra rijetko poput moje.
Tako da, medaljama se ne zanosi, samo ćeš se razočarati.

Što se tiče reloadinga. Svi će ti savjetovati da kupiš odmah skupo. A ja ću suprotno. Za početak najjeftinije. Jer sve što na slijepo kupiš ćeš vjerovatno htjeti zamijeniti ili na kraju nećeš ni koristiti.

Moj prvi set je bio Lee.
Ručna presa, par matrica i RCBS mehanička vaga, sve skupa 200-300 EUR. Aneling sam radio lampom i prstima pa u čašu vode. I imao MV SD oko 2 m/s i bio submoa na 300m.

Problem je da nikada ne bih znao što ću dobiti i uzme previše vremena.
Tek kada naučiš što ti je bitno, shvatiti ćeš i što ti sve treba i onda tek na skuplje.
Ja sam na kraju završio na Reddingu, negdje po sredini i ne mislim ići na više, ne treba mi.

Na mjernoj opremi se ne isplati štediti, to odmah uzmi dobro. Kao i optiku i nosač.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 28 Mar 2023, 16:12

Ajkoola77 wrote:Planiram i reloading nakon nekog vremena, kad sredim mjesto di bi to bezopasno radio.
Vidi se da si žilav :mrgreen:
Ja sam mislio da te ubiše.....

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 28 Mar 2023, 16:37

Zašto bi ga ubili. Doći će do svega toga sam, prešutilo se ili ne.
Dovoljno je pogledati dimenzije mete na 300m. 32mm bull, 64mm 5ica i pogledati bilten i vidjeti da prva 3 imaju 100/16 a 11ti 100/10 za shvatiti o čemu se radi.

Zašto nekoga lagati da to može stalno imati sa jeftinom opremom i pucajući bez specijaliziranih bipoda i restova. Samo će se prije razočarati i odustati.
Kada zna kako stvari stoje, zna i što očekivati, tada razočaranja više nema. Samo ushićenje kada se dobar rezultat ostvari usprkos svemu.
Ako mu se sviđa ostati će. Ako mu se ne sviđa odustati će i sa skupom i sa jeftinom opremom.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 28 Mar 2023, 21:06

IB43 wrote:[

Što se tiče reloadinga. Svi će ti savjetovati da kupiš odmah skupo. A ja ću suprotno. Za početak najjeftinije. Jer sve što na slijepo kupiš ćeš vjerovatno htjeti zamijeniti ili na kraju nećeš ni koristiti.
Ako covjek ima DOBROG mentora, koji ga moze usmjeriti, i financijska sredstva da to ostvari, moze odmah krenuti s najkvalitetnijom opremom.

Ako nema mentora, u svakoj varijanti ce lutati, i placati greske.
Stjecanje iskustva ako krene s jeftinom opremom ka skupoj je skupo i kostat ce ga barem nekoliko streljackih sezona, a ako krene sa skupom opremom ali krivom, takodjer je skupo.

Ako krene sa dobrim mentorom, uz adekvatne finacije to je najkraci, ali ujedno najisplativiji put.

Takodjer, puska u malom kalibru je obavezan dio opreme.
Ona prestavlja najjeftiniji trigger time, za vjezbu, iskustvo i natjecanje. Ono sto nije za zanemariti, bazira se na tvornickom metku.
Sto izjednacava strijelce koji se bave reloadingom, sa onima koji se time ne bave.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 28 Mar 2023, 21:14

Sa svime se slažem.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 28 Mar 2023, 23:26

IB43 wrote: Za predjelo:
Optika i nosač cca 3500 - 4000 EUR
F-Class Bipod 800 EUR
F-Open rest 3000 EUR
Zadnji oslonac par stotina EUR
Ako namjerava kupiti pušku u .308 Win (znači FTR) rest mu ne treba, već samo kvalitetan bipod.
FTR potkundak nije napravljen da bi se koristio na sedlu F-Open resta, puno je uži i obično ima UIT šinu u koju montira mini Picatiny, pa bi stalno morao stavljati i skidati ga, ako
želi pucati i F-Open. Mi pucamo i jednu i drugu disciplinu s FTR puškom, s blokiranim Joy-podom i na malim i srednjim daljinama dobro se držimo i u Openu.
Po meni, najbolja konstrukcija FTR bipoda je Sebov Joy-pod, zato što je krut ispod potkundaka i nema propadanja kod šusa.
Naravno, samo u slučaju ako mu malo jače stisneš koaksial i ne koristiš ga (ili ga pak izvadiš i ubaciš alu blok).
Visina se dovoljno fino podesi prema meti na kolonama, a zatim se koristi kut kundaka za podešavanje među šusevima.
Joy-pod ima i tilt funkciju za podešavanje levela puške.

BJ1
Pozornik
Pozornik

Post by BJ1 » 29 Mar 2023, 12:42

Sabattijev kundak je takav, da odlićno leži i u prednjem restu za Open klasu. Tako sam pucao u Osijeku na prvom Kahles kupu i sa 308win i dobrim loadom postigao rezultat 99,12. Dakle možeš biti sa Sabattijem dosta dobar i u Open klasi.
Lp
J.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 29 Mar 2023, 14:30

BJ1 wrote:Sabattijev kundak je takav, da odlićno leži i u prednjem restu za Open klasu. Tako sam pucao u Osijeku na prvom Kahles kupu i sa 308win i dobrim loadom postigao rezultat 99,12. Dakle možeš biti sa Sabattijem dosta dobar i u Open klasi.
Lp
J.
Oprosti, ja sam se samo referirao na listu "neophodne" opreme gdje je vrhunski rest vrlo skup, a potpuno nepotreban za FTR pušku.
Ako se s FTR puškom želi pucati Open (uglavnom kod nas i jest slučaj da ljudi s FTR puškama pucaju obje discipline), to se može i s bipodom.
U F-Class nećeš vidjeti puno klonova kundaka poput Sabatti TLD (najbliže F-Class što Sabatti nudi). Ostali Sabatti kundaci nisu za F-Class (mislim
možeš koristiti, ali nije zamišljeno i izrađeno za tu svrhu).
Kundaci se razlikuju za FTR i za FO i to znatno i s razlogom, npr.
-FO: teži, duži i plići potkundak širine 3", položeniji donji dio kundaka i sl. (znači prilagođen restu i dozvoljenoj ukupnoj težini puške).
-FTR: lakši, uglavnom nešto kraći (ali ne nužno), dublji i uži potkundak, manje položen donji dio kundaka (ima kut) koji služi finom niveliranju na metu, itd.
Na velikim F-Class natjecanjima nitko ne puca obje discipline! Dakle pucaš ili FTR ili FO, pa su i razlike sasvim razumljive.

Što se tiče kompetitivnosti Sabattia mogao bih se složiti za male i srednje daljine (možda N-Klasu), ali ne i za Long Range (F-Class).
Znači kada sa Sabattiem pukneš na prvom, drugom, trećem i inom Khales Kupu (ili bilo kojem drugom, na istoj daljini od 300m) rezultat od 99,XX krugova
i to u TR-u i u OP onda možeš sa sigurnošću reći da je puška kompetitivna za ulaz u gornji dio ljestvice rezultata (prvih 10-20) za tu daljinu.
Do tada, to je bio samo jedan dobar rezultat koji ćeš s vremena na vrijeme možda i ponoviti, a možda ga se samo sjetiti. Ni više ni manje!
Oprosti još jednom, nebih želio biti grub i obeshrabriti te ili pak umanjiti vrijednost rezultata, ali to su činjenice.
Entry level puške su OK zbog svoje relativno povoljne cijene, ali po mom iskustvu dobar dio ljudi za koju znam da su ih koristili,
a i dalje se bave ovim vidom streljaštva su ih kroz godinu dvije prerasli i prešli na višu razinu (customizirali ili zamijenili), a samo rijetki su i napredovali u rezultatima.
Znači IB je to dosta dobro elaborirao, puška je tek jedan mali dio set-upa, a puno i previše se koplja lomi upravo oko nje.
U ovom "sportu" je potrebno promišljati i postaviti realne ciljeve te vrlo pametno i postepeno ulagati i u ostale komponente, a ne samo u pušku.
No na prvom mjestu, u tom procesu ponajprije treba UŽIVATI.
Puno uspjeha i V-bullova.

BJ1
Pozornik
Pozornik

Post by BJ1 » 29 Mar 2023, 15:12

Slažem se sa gore napisanom ali nemaju svi novce za custom pušku i baš zato se Sabatti tako dobro prodaje. Osobno sam nedavno pušku nadgradio time, da sam izmjenio okidač (BCM) i cijev (Krieger, twist 1:10) što mi omogučuje upotrebu težih zrna. To bi moralo biti dovoljno za dobre rezultate na 600 i više metara.
Što se tiče ostalih komponenta sigerno ne bi štedio na optici (obavezno izabrati onu, koja je najbolja za TVOJE oči - i high end optike se razlikuju), jer je to jednokratna investicija i odlično če služiti dugi niz godina (pušku prodaš, vrhunska optika ostaje!)
Lp
J.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 29 Mar 2023, 15:40

BJ1 wrote:Slažem se sa gore napisanom ali nemaju svi novce za custom pušku i baš zato se Sabatti tako dobro prodaje. Osobno sam nedavno pušku nadgradio time, da sam izmjenio okidač (BCM) i cijev (Krieger, twist 1:10) što mi omogučuje upotrebu težih zrna. To bi moralo biti dovoljno za dobre rezultate na 600 i više metara.
Što se tiče ostalih komponenta sigerno ne bi štedio na optici (obavezno izabrati onu, koja je najbolja za TVOJE oči - i high end optike se razlikuju), jer je to jednokratna investicija i odlično če služiti dugi niz godina (pušku prodaš, vrhunska optika ostaje!)
Lp
J.
Ha, ha...
Pa ti već imaš Custom pušku! Nova Krigerova cijev i novo okidanje. To je custom-izacija tvorničke puške.
Kad veliš da svi nemaju novce za custom puške, mislim da griješiš.
Jože Močivnik izrađuje custom pušku za cca pola cijene Kelbly-a. Odnosno za istu cijenu koliko dođe novi TRG 22.
OK, i to je puno novaca, razumijem, ali nova Krieger cijev je 1000 EUR, ugradnja također košta, novi vrhunski okidač je cca 500 EUR.
Tako brzo dođeš do cijene Jožetove puške (čak je i premašiš), a nemaš ništa bolje.
Moj brat ima jedan Remigton 700 koji je full custom-iziran i sada mu je vrijednost +6K EUR (novi Kelbly je bio nešto jeftiniji).
Na kraju priče, jeftinije bi bilo da je prodao Remington 700 za pola cijene i odmah kupio još jedan Kelbly.
Učimo dok smo živi...

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 29 Mar 2023, 16:16

Kako se moze doci u kontakt sa Jozom i o kojim ciframa govorimo cca ? I koji su ostali ljudi ili firme koje rade custom puske u Slo ?
Hvala unaprijed.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 29 Mar 2023, 17:02

Ne dirajte mi TRGa. Draga je to meni puška. Još će dugo biti liniji. Era-Tac adjustable 0-70 moa nije montiran za 300m. :)

Gledam metu od TRGa sa zadnjeg natjecanja, vrti se po facebooku. List djeteline. Hoće to TRG kada ga uhvati žuta minuta, znam i po svome. :)

Ajkoola77 vidim da si se dobro zagrijao. Poslušaj Jollya u vezi reloading opreme i nađi DOBROG reloadera da te uputi u opremu za precizni reloading. Da ne lutaš.
Čitaj knjige, na YT je hrpa ludosti koja zapravo ništa ne mijenja i ničemu ne služi.
Berger reloading manual je dobro štivo.
Meni je dobar i manje poznat manual od južnoafričkog proizvođača Somchem.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 29 Mar 2023, 17:15

Ma ne brinite za mene. Kad slozim metak, i Cortina ce zicat recept :shock:

BJ1
Pozornik
Pozornik

Post by BJ1 » 30 Mar 2023, 00:26

Moje preporuke po redu:
Klemen Pintar (serijski pobednik Balkanske lige ispred 10 godina i čovek koji zna što je precizno streljstvo)
Jože Močivnik (veliki znalac ali dugovi ruci isporuke)
Curl iz Kočevja za znalce.
Svi navedeni imaju potrebne kompetence i znanje za vrhunsku pušku.
Sve to za "normalnu cijenu".
Lp
J.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 30 Mar 2023, 16:00

stolttom wrote:Pa ti već imaš Custom pušku! Nova Krigerova cijev i novo okidanje. To je custom-izacija tvorničke puške.
ali možeš gledati tako:
kupiš sabattija za 1500€. nakon 3000 šusova, trebaš da mijenjaš cijev. onda zamjeniš cijev za nešto vrhunsko (u sloveniji moralo bi biti manje nego 1000€), i dodaš novi najbolji okidač. platiš manje nego za novo puško i imaš vrlo dobro semi custom variantu u bilo kojem kalibru.
imho puno bolje nego kupiti novi sabatti.

kot pintara se dobiju američke cijevi i američke akcije, a neznam kako je s kundakom. ima i svoje reamere za popularna 'match' ležišta, i možeš nabaviti i matrice za punjenje.

močivnik radio je puške sve sam osim cijevi (kundak, akcija, trigger) po mojim informacijama za trečinu cijene kelblija. ali neznam ili oče raditi još!?

curl više ili manje naručuje evropske cijevi, pa neznam ima li kakve reamere za ležište.

onda se bave 'sportskim' puškarstvom i matjaž svetek (je počeo raditi ili bude)(uvozi finske cijevi i whidden matrice), boro ličina..., pa nešto sam čuo od lokalaca da možda Edvard Bučar izraduje svoje akcije...
https://www.strelec.si/informacije/puskarji/

toliko koliko imam ja informacija.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 30 Mar 2023, 16:09

Marko2Marko wrote: kupiš sabattija za 1500€. nakon 3000 šusova, trebaš da mijenjaš cijev. onda zamjeniš cijev za nešto vrhunsko (u sloveniji moralo bi biti manje nego 1000€), i dodaš novi najbolji okidač. platiš manje nego za novo puško i imaš vrlo dobro semi custom variantu u bilo kojem kalibru.
imho puno bolje nego kupiti novi sabatti.
Ova prica drzi vodu.
Sad je jedino pitanje kolika je onda tezina puske ako se stavi cijev 32 incha (ili 30)?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 30 Mar 2023, 16:13

Mislim da bi se kundak morao "odrezat" negdje i skinut mu tezinu.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 30 Mar 2023, 17:12

jolly wrote:Sad je jedino pitanje kolika je onda tezina puske ako se stavi cijev 32 incha (ili 30)?
dobar puškar profilira ili kanelira blank ili cijev kako god očeš. a kod lothar waltera izabereš cijev takve konture ili flutinga, da je ok.

https://www.strelec.si/forum/thread-30775.html

Post Reply