F-CLASS za pocetnike

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: F-CLASS za pocetnike

Post by IB43 » 30 Mar 2023, 18:46

Zašto 308 nakon 3000. Kod mene je na 2000 i već je preciznost padala 2 puta. Ispoliram fire cracking na početku žlijebova i vrati se nazad (nakon 50ak foulera). Nema nikakvih naznaka da će stati raditi nakon još 1000, a ni duže.

Onaj Somchem reloading manual je vrhunsko štivo. Najzanimljivije od svega je da datira iz 2001, a sadrži informacije koje se navodno danas otkrivaju i razbijaju mitove. Orginali su iz 60ih.

Precizni reloading je užasno jednostavan i ne može promijeniti minimalnu preciznost puške. Onakva je kakvu su je napravili. You Tube, internet... ga je zakomplicirao metodama koje niti što mijenjaju, niti čemu služe.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 01 Apr 2023, 18:08

Evo jedan zanimljiv razgovor sa ljudima iz Victrixa.

Poslao sam jedan upit vezano uz njihovu Victrix Target pusku koju predstavljaju kao FTR pusku. Zanimalo me zasto puska ima skoro 7 kila i kako da na nju utrpam nosace, optiku sa sunshadeom, bipod i mirage traku , a da budem unutar dozvoljenih 8.25 kg.

Njihov odgovor je u stilu: Are you sure the limit is 8.25 kg ?
I onda mi nakon toga nude pusku sa nekom cjevcicom jer ce tada imat 6,50 kg.

Malo mi cudno da jedan Victrix postavlja takvo pitanje ili je mozda limit drugaciji u Italiji ili negdje drugdje.

Inace, njihova plava Victrix Target mi djeluje zanimljivo i cjenovno prihvatljiva.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 01 Apr 2023, 18:49

Ajkoola77 wrote: Njihov odgovor je u stilu: Are you sure the limit is 8.25 kg ?
Na promo video pred kraj, cak i spominju Bisley, kao vrhunac Evropskog F class natjecanja.
Trebali bi znati pravila. Tezina gole puske, 6.82 za duzom cijevi.

https://www.victrixarmaments.com/en/spo ... /target-t/
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 01 Apr 2023, 18:59

https://johannsen-shop.de/EL-Buechse-Vi ... -10/287460

Na ovoj stranici, za taj model sam skino data sheet i tamo su cifre vece.

30 " je skoro 7 kg
32" je preko 7

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Apr 2023, 19:53

Provjeri direktno sa proizvodjacem. Takodjer imaju zastupnika u Sloveniji.
Odluci se za optiku. Da znas tezine. Na pr sightron je 832 grama.
Nosaci?
Bipod?

Cak i ako kupujes preko zastupnika u SLo, ili drugdje, lako moguce da ces cekati narudzbu
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 01 Apr 2023, 22:17

Ajkoola77 stani na loptu. Kupiti ćeš nešto što ćeš kasnije možda htjeti zamijeniti, jer želiš drugačiju dužinu cijevi, twist ili nešto deseto.

Bolje kreni od jeftinijeg. Tikke su skroz OK. 98/9 na zadnjem natjecanju. A kasnije ti je dobra za trening po vjetru, bez da trošiš cijev od custom puške.
Sa jeftinijom puškom ćeš se naučiti pravilnom održavanju, reloadingu.... Biti će grešaka i raditi ih na skupoj custom pušci nije pametno.
Ako si baš zapeo odmah na custom, kupi što većina koristi.

Puno je toga za uzeti u obzir. Koje daljine, pa na temelju toga koje zrno, pa onda twist i dužina cijevi.
Cijena nije oko branda, nego oko tolerancija, centriranja i završne obrade. Skuplje je zaista bolje i preciznije ako cijena prati troškove proizvodnje. Isto vrijedi i za zrna.

Ne zalijeći se. Još jednom, čitaj knjige. Knjige nisu toliko skupe a mogu uštediti masu novaca. I na pušci i na opremi i na mecima.
Puno toga što se prodaje liječi simptome, ne i uzrok. Iz knjiga ćeš naučiti liječiti uzrok osnovnim alatima, onda ti skupa oprema za liječenje simptoma više ne treba.

Samo polako. Izgubiti ćeš sezonu, dvije... ali uštediti puno više nego ta Tikka košta. A možda i ostaneš na njoj, formira se i N-klasa.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Apr 2023, 06:48

Ja mislim suprotno.
Nek uzme najbolje (i najskuplje sto moze) i na tome trenira. Nece pozaliti. Ako mu viitrix ispunjava sve kockice na chek listi nek uzme tako.
Dapace, ako moze doplatiti, nek uzme sa 2 ili 3 nabavne dozvole dodatne jednu ili dvije rezervne cijevi.

Ja sam u streljastvo s pistoljem usao sa sport 2, a ne sa necim drugim ili jeftinijim. Tu nema zaljenja

Moja je teorija - Ako se moze priustiti bolje, nema razloga da se ne uzme bolje. Uvjet da izvuce maksimum iz investcije je da moze uz to da se bavi reloadingom.
Turn better into best!

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 02 Apr 2023, 08:35

I ja sam na brodu najboljeg koje možeš kupiti ako možeš. Jer kod slabije puške bit če samo frustracija, ako nisu na razini. U sloveniji vidi se evidentan skok rezultata, kad su neki dolazili sa jeftinom puškom, a sada dođe sa kelblijem... Ne kod svih, ali neki nisu imali sreče sa jeftinimi puškami (sabatti, tikka). Ali neki su samo promjenili cijev i dobili puno bolji rezultat. No, pa i ja nisam bio zadovoljan sa prvome cijevjom na custom puški od nc rado (krieger), i brzo jo zamjenijo. I sada je bolje.

Ali u pitanju je i reloading kod ekzotičkih kalibrova, pa možeš ovu sezonu da propustiš jer sakuoljaš opremui učiš se.

Ali ako ne želiš više pucati, kod skupe puške i opreme izgubio si 5000€, a kod sabattija i sightrona samo max 2000...

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 02 Apr 2023, 09:12

Svoju skolu sam prosao sa Field Targetom.

Krenuo sa nekom tandjarom , pa prodao i uzeo Weichrauch, pa prodao i uzeo pcp Air Arms i na kraju zavrsio na Steyr 110 od 18 000 kuna. Gubljenje vremena, zivaca i love.

Slazem se sa Jollijem, ako se moze odmah uzet bolje, zasto ne. Preskocit nekoliko stepenica barem u tom dijelu.

Sta se tice Ftr, i dalje je Sabbati prvi plan bas zbog onog sta je Jolly napisao, 50% vremena sam vani. Ali svejedno istrazujem trziste boljih pusaka ,u slucaju da jednog dana odlucim uzet ipak nesto puno bolje.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 02 Apr 2023, 12:50

Onda upotrijebi istu logiku i sada. Do Steyera 110 si došao na način da si primjetio da je to ono što pobjeđuje.
Napravi isto i sada, pogledaj što pobjeđuje. Ne izmišljaj sam, jer će te koštati puno više nego u field targetu.
F-class custom puška može biti potpuno pogrešna. Od kalibra, twista, cijevi pa dalje. Dizajn i kako ti se sviđa je tu najmanje bitno.
I sam si primjetio da sa težinom nešto ne štima u tome modelu. Može biti i gore od toga, krivi twist, dužina cijevi....

Ja sam uzeo TRGa (koji nije jeftin) i fenomenalno odrađuje ono za što je kupljen, bez frustracija. I nastaviti će.
Ako se ikada odlučim na custom (vjerovatno ne, radi prirode posla, ne isplati se). Raditi će se po narudžbi (moji nacrti). I da se vratim nazad u prošlost, sve bih ponovio jednako. Uštedilo mi je više novaca od cijene TRGa.

Što se tiče propuštenih sezona. Propustiti ćeš ih radi posla svakako.
Last edited by IB43 on 02 Apr 2023, 13:03, edited 1 time in total.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Apr 2023, 12:56

ako renomirana puskarska radionica napravi pusku za nesto, 99.99% je da to nece biti limun. A 100% je sigurno da ce biti bolja od tvornicke.
zna se jako dobro kako se slaze precizna puska.

Problem moze doci kad pojedinac koji nije znalac pocne zahtjevati kompnenente koje ne daju optimum performanse.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 02 Apr 2023, 13:16

Evo i konkretni primjer. U pitanju je custom f-class. Ja ga ne bih uzeo ni na poklon.

https://henke-online.de/de/3122/waffen/ ... 081330.htm

Ne zato jer mi se ne sviđa izgled. Nego zato jer ZNAM da ne valja.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 02 Apr 2023, 13:46

Zašto ne valja? Kundak je zaista patetika, ali možseš naručiti onoga iz rubrike F-Class. Ali twist je vjerovatno za 155gr kugle. Neki to pucajo. Akcija nije loša, trigger jewell.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 02 Apr 2023, 13:48

Marko2Marko wrote:Zašto ne valja? Kundak je zaista patetika, ali možseš naručiti onoga iz rubrike F-Class. Ali twist je vjerovatno za 155gr kugle. Neki to pucajo. Akcija nije loša, trigger jewell.
Koje 155? Baš me zanima. Koje bi izabrao?

Ovo je u opisu f-class puška.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 02 Apr 2023, 14:31

Za 155gr "palma". Neki vole ove kugle i za 1000m, jer su vrlo brze.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 02 Apr 2023, 14:57

Marko2Marko wrote:Za 155gr "palma". Neki vole ove kugle i za 1000m, jer su vrlo brze.
Da, i ja volim 155. Jedan od metaka koje imam je sa Berger 155 Hybrid Target zrnom. Razlog za njega je upravo dužina cijevi i twist koji imam. I iz istog razloga ga ne preferiraju u Palmi nego češće idu na Berger 155.5 full bore.
Niti jedno od tih zrna ne radi optimalno iz 1:13" cijevi. 155.5 možda, na ultra visokoj brzini.

Za 30" 1:13" cijev gotovo da nema zrna. Imaš Hornadyev 155 HPBT koji ima jako mali BC za 1000m. Možeš staviti 168 SMK koji je nestabilan na daleko. I mislim da bi to bilo to.
Koji god da odabereš ispucavati će se svemirskim brzinama iz 30" cijevi, stanje cijevi će se vidjeti na preciznosti. Postoji dobar razlog iza čestog čišćenja u short range benchrestu (FB zrna na svemirskim brzinama).

Još je i 7.3kg, to kada se sve montira ulazi jedino u f-open gdje je totalno van kunkurencije, ali baš skroz. Ne vidim gdje bih i u kojoj disciplini koristio ovu pušku.

Čitaj knjige Ajkoola, ozbiljno bez zafrkancije. Zaboravi društvene mreže, završiti ćeš na krivoj pušci i gomilom nepotrebne skupe opreme i alata.

Barem upotrijebi iskustvo iz field targeta i kupi ono što pobijeđuje. Možda ti neće biti po guštu, ali barem neće biti skroz krivo.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 03 Apr 2023, 10:38

Ova puška s Henkeovih stranica ima "jedino krivi" twist rate.
S napomenom da ili neznamo ili ne shvaćamo što je custom puška, jer to nije custom puška.
Custom (customer choice) puška je ona koju vi ili vi i stručnjak (iskrena preporuka) koji vam izrađuje ili slaže pušku gradite
oko zrna koje želite koristiti za točno određenu namjenu (u ovom slučaju F-Class, tj. pucanje na 800, 900 i 1000 yardi).
Stvar je u potpunosti VAŠEG IZBORA za koji na kraju krajeva plaćate i snosite posljedice (u rezultatima).
Sada sebi postavite pitanje, SVI koje to zanima, imate li dovoljno znanja i iskustva reći što točno želite!
Ako imate, odite kod PUŠKARA i recite mu. Ne morate pogriješiti.
Ako nemate, kupite pušku kod Henkea i sl. Možete pogriješiti.
Razlika u zaključku? Mala do nikakva.
Vrhunski strijelci mijenjaju cijevi vrlo često! Kad to kažem, mislim da s vremena na vrijeme i potpuno novu cijev promijene
vrlo brzo, jer im ne odgovara (nešto ne štima).
Ali ono što im uvijek ostaje je vrhunsko okidanje (na koje su naučili), vrhunska akcija, kundak koji im je kao saliven i staklo.
Ovo s Victrixom i kupovinom rezervnih cijevi nemojte raditi!
Victrix je kvalitetnija tvornička puška i ništa više! Kao i SAKO TRG22 (imam jednoga u ormaru već milion godina)!
Ako se ipak odlučite za custom pušku, testirajte ju i odmah dogovorite s majtorom da vam napravi matrice s istim rajberom.
Rezervnu/e cijevi naručite tek nakon 200-tinjak ispucanih metaka, odnosno kada i ako se uvjerite da je to ono što ste tražili.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Apr 2023, 11:50

Stoltom, za mnoge ce biti nepoznanica gdje naruciti custom pusku?
Mozda ne bi bilo lose navesti nekoliko radionica / trgovina gdje se to moze naruciti?
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 03 Apr 2023, 12:40

Što bi isto bilo dobro za početnike je demistificirati znanje.
Naime, nemali broj rekordera, šampiona.... zapravo nema pojma što se sve događa u cijevi i kako zrno leti. Ima ih i na Youtubu.
Rezultat na meti donese vještina i trening, a ne znanje. Činjenica da netko slaže rupu u rupu na 1000m ne znači da razumije kako je zrno doletilo do tamo. Vrijedi i obrnuto, netko tko zna kako zrno leti ne mora biti u stanju pogoditi 200 lit bačvu na 50m i to sa optikom.

Znanje puno pomogne u pripremnom djelu, koji se onda obavi brže i jeftinije, bez lutanja i isprobavanja svega i svačega. Ali samo znanje neće napraviti nikakav rezultat na meti. Rezultat je oko vještine.
Obavi se priprema i bez znanja, malo se luta, svašta isprobava i dođe do onoga što radi. Bude skuplje i sporije ali se odradi.

Ovo vam je bitno za shvatiti kada filtrirate izvore informacija. Za vještine se definitivno isplati poslušati šampione, ali znanje je u knjigama, nije na Youtubu.

Naravno, ima ih i koji su oboje, poput Litza, ali oni većinom pišu knjige. Ne održavaju Youtube kanale.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 03 Apr 2023, 13:05

Nije to ništa nova.
I u poslu i u sportu imaš mentore i trenere(pa i nekoliko,pa i cijele štabove).
Tvoje je da treniraš,ne moraš znati sve o svemu,zato su tu ti treneri.

Post Reply