Odabir kalibra savjet

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
ImbaPro

Re: Odabir kalibra savjet

Post by ImbaPro » 23 Dec 2008, 00:09

Carlos wrote:Pozdrav svima.
Odlučio sam se za kupovinu Sako 85 karabine. Pretežno planiram korištenje na streljani i budući lov nakon lovačkog ispita. Ali sam neodučan između tri kalibra.
A to su 7mm Rem Mag, 300 Win Short Mag i 300 Win Mag.
Hvala na pomoći.

Niti jedan od tih kalibara!!!
Ako mislis ici u lov par puta godisnje onda sako 85 je preskupa stvarcica a za streljanu je prelovacki :),zato moja preporuka ti je SSG 308 win cal.
Polovni u izvrsnom stanju se nadje za cca 1000e sto je izvrsna cijena za takvu pusku .Kalibar 308 je dovoljan za doslovno sve zivotinje kod nas izuzev jelena (koji naravno pada ako je dobro pogodjen)ali
ima kvaka o snazi metka ovisno o vrsti zivotinje tako da nedaju pucati zbog malo djula.
Za streljanu nema bolje puske od ssg-a naravno uz dobru optiku kao sto je npr.Leupold mark4 ,ili khales 312 itd....
Streljivo je jeftino i ima ga svaki ducan .
Pa ti vidi hoces li pucati malo na streljani 20 metaka 500-600 kuna300WSM ili 120 kn recimo igman 308win.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 23 Dec 2008, 01:41

ImbaPro,

treba se držati teme.
Ovaj tvoj natpis više odgovara onoj teme Univerzalni lovački kalibar za naše prostore ili tako već nešto.
Čovjek je tražio izbor između ta 3 kalibra.
To ti je isto kao da te netko pita kojeg proizvođača automobila da odabere između Audia, Mercedesa ili BMW-a, a ti mu kažeš niti jedan od ta tri već ti uzmi Fiata jer je jeftiniji u kupnji i jeftiniji za održavanje...

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 23 Dec 2008, 01:45

Ice wrote:Bojniče šta kažeš onda na 93x66 Sako, jesi imao priliku probati to, mislim da je i to vrlo "nervozno".
Nažalost nisam pucao tim kalibrom tako da nemam nekakvih osobnih iskustava...

Ice
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ice » 23 Dec 2008, 01:47

ImbaPro wrote: Pa ti vidi hoces li pucati malo na streljani 20 metaka 500-600 kuna300WSM ili 120 kn recimo igman 308win.
ImbaPro ne dovodi ljude u zabludu i ne brkaj kruške i jabuke, Igman i PPU su u par kuna razlike po komadu u većini kalibara, pa tako 300 Win mag. PPU košta 8-9-10 kn kako gdje tako da nije relevantno uspoređivao cijene streljiva 300 Win. mag . proizvođača recimo RWS, Norma, Sako, sa 308 Win. Igman-konjic ili PPU kad i 300 Win. mag. proizvođača Igman i PPU nije velika razlika u cijeni u odnosu na 308. Reci mi kolika je cijena 308 Win. proizvođača RWS, Norma, Sako i dr. u jednom i drugom kalibru pa ćeš vidjeti da razlike ima, ali nije tolika koliko ti kažeš.

Trap
Pozornik
Pozornik

Post by Trap » 23 Dec 2008, 14:23

Carlos wrote:Pozdrav svima.
Odlučio sam se za kupovinu Sako 85 karabine. Pretežno planiram korištenje na streljani i budući lov nakon lovačkog ispita. Ali sam neodučan između tri kalibra.
A to su 7mm Rem Mag, 300 Win Short Mag i 300 Win Mag.
Hvala na pomoći.
mislim da si mozes sam pomoci...ali prvo moras si postaviti par pitanja i na njih sam odgovoriti:
da li ćeš koristiti taj karabin vise za lov ili streljanu?ako ćeš ga koristiti za više za lov, za koju divljač ćeš ga koristiti?kalibri koje si nave su poprilično jaki za lov nekih vrrsta divljači..koju divljač si namjeravao loviti sa tim karabinom?

ako ćeš ga više koristiti za streljanu, onda je pitanje da li su uopće ta tri navedena kalibra optimalno rješenje...mislim da se sa svime moze svugdje pucati...ali rezultati ce biti upitni

vidim da još nisi lovac...da li si vec pucao sa nekim karabinom i kojim?da li si pucao sa nekim od kalibara koje si naveo?

na kraju ne treba zaboraviti ni troškove streljiva...koliko često misliš ići u lov,ili na streljanu?koliko metaka ispucaš na streljani,lovu?

btw. sigurno si vidio stranicu www.lovac.info i njihov forum tamo...ima jako puno savjeta oko lovačkog oruzja..
ovo je za sako karabine i vezano za neke kalibre
http://forum.lovac.info/index.php?topic=494.0

robertj
Civil
Civil

Post by robertj » 24 Dec 2008, 22:32

ako mislis na streljanu prvenstveno onda zaboravi ove kalibre koje si naveo i primi se 308 w em je jeftiniji em je odlican kalibar za preciznost a u hrvatskoj zadovoljava sve uvjete za lov pa i za divlje svinje i jelene.
ovi kalibri koje si navodio su skupi i manji izbor zrna a 308 ima i u vojnoj izvedbi vrlo povoljno ako se obratis pravoj osobi(ak me kuzis)a za streljanu odlicni.

skviki
Razvodnik
Razvodnik

Post by skviki » 22 Mar 2011, 12:23

onako btw .300 i 7mm je potpuno isti kalibar :))) (znam racunica kaze 7,2 ali )
a razlika 7mm rem mag i .300 win mag je duza cahura / jace punjenje
i po balistiki na 200m 7mm rem mag i .300 win mag isto lupaju / nose isto to kazu i za .300 short mag
pucao iz jednog i dugog (drugcije puskice) na 200m meni vise 7mm rem pase (manje se rita)
a frendovi to nosaju u lov kazu isti vrag ak fulas i ranis divljac sa 7mm il .300 wmag ona ode ak pogodis ostaje
jedino je razlika je, ja imam pisu 20cm dugu a ti samo 19,9cm :)))
tako tvoje pitanje za streljanu i lov glasi u mojim usima
koji kalibar da uzmem 7mm ili 7mm ili 7mm iliti dali da trosim po pucnju 19kn ili 30kn ili 25kn-a ?
ukratko uzmi koji zelis na 0-200m-400m isto se ponasaju u lovackoj puski
a .338 je 8,6mm :)))
ja vise volim .243 iliti 6mm ta beba na 200 metara i u metu i u divljac fino ide
malo se rita , iako je na do 300-400m kao dobri .308 ,a imas svakavih zrna
one "bakrene" bebice (po prici frenda) kostaju malo vise ali dovoljno je da pogodis zonu metak se razleta i
zavrsi posao za tebe i tvoje neznanje i nikad nije imao izlaznu s tim metkom (mozd kad bi zeca il liju upucao)

dok vrlo hvaljeni i dobar vojni metak 30.06 rjetko kad nije imao izlaznu (a valjd je konstruiran da pravi izlaznu )
s njim ak nemas provjereno zrno koje se dobro defragmentira u tjelu ode divljac i 100m ako ju i nadjes
(pretpostavka je novi lovac ko sto kazes za sebe )

a te price o malom kalibru da su sranja pije vode jedino ako neznas pucati ciljati (imas problema s ocima itd)
onda puknes .45-70 gov i snjim nema te zivotinje kod nas na 150m da ostane na nogama, makar od straha

ovi frend s .300 win magom ima neku wehrby il kako se pise u tom "wild west" kalibru 5 komada
stane u nju i repetira kao kauboji
isao s njima u foto lov (ono da imam dokazni materijal za sprdanje ) on poneo tu a ostala 2 karabine u .243
izletio im krmak oko 80tak kila na 50tak metara (ko zna sta je radio i nije prije zbrisao) kroz siprazje
izletio kroz presjeku i booom (ko haubica) ostade on lezati
dosli do njega pogodio ga malo ispod kraljeznice (3-4cm) jos ziv al nebjezi (kicma bila citava)
i jedan s 38spec u zadnji dio glave (ima lik 357 magnuma al skupa municija) i kramak ulovljen
obiljezili smo mjesto di je i nastavili jos 3h ali nigdje ni bzz kamoli da smo vidili zivotinu neku (ono totalni strah)
vratili se pokupili krmaka ,neznam koliko je dobio bodova za njeg ,ja sam znam da sam dobio prednju nogicu kao poklon :)))
fin lovacki cobanac ispao :))

eto ti kalibar koji je zakon za pocetnike i nema divljaci za koju je slab (.45-70 gov na do 150m obara sve)
nije skup ima hrpeee zrna ali ako si uzmes neki od tih magnuma sto si pitao
vjeruj mi da ces potrositi 3000kuna a neces pravo ni metu pogoditi na streljani
a u prirodi ako pucas ode kutija po lovu minimalno (600kn) i pogodices jedino ak se zivotinja nemrda (cisto sumnjam)
il ak imas srece, a za drugi metak ako nisi prvim smjestio di treba nemas nikakve sanse
iz iskustva pisem (ja izabrao super duper 30-06 za moj prvi) prvi metak ode ko zna di upucana puska na 100m , plus bio na prednjoj plecki srnadaca on miran bio daljina mozda 100tinjak (otprilike po dalekovodima ) bang dok ja vratio pusku na metu nema njega i onda huh ??
nakon 10tak kutija 5-6 lovova jedan stari mi kaze sinko zas si neuzmes manji metak koji nelupa jako i koji mozes vratiti na metu jako brzo i dati mu jos 1 dok se on snadje ako fulas
i takoc ja "dobio" novu puskicu civilnu papovku 7.62x39 malecni metkic vs 30-06
e tek tad sam vidio sta je lov upucao svog prvog srndaca s njom pa opet pa napucao 2 lije
preporodio se
onda dosle 16gauge (od tad nikad naj jace sto mogu) bokrice pa probao i .308 (njeg nevolim osobno previse me udario kad sam bio u vojsci ,,izvadio zub bio i oni blentavi porucnik me natera da pucam i ovi se ritne ja skoro pao unesvjest kad me lupio po rani .od tad ga nevolim :)) )
ali kad se zarazis s oruzjem pocnes skupljati vise kao hobi
tako ovo sto sad pitas bolje preskoci
i uzmi si neki umjereniji kalibar kao .243 iste perfomanse kao .308 ali lovacki kalibar
a te magnume za 2-3 godine kad skuzis/steknes iskustvo neces ni htjeti
jer za ovo sto ima kod nas u europi .243 moze sve oboriti
a i za streljanu je oki (ako mislis trenirati za lov ) a nisu metkici skupi mislim da ppu ima 10kna komad
ako oces magnum za lov .45-70 gov :)))))))))))))))))))))))
(to ja sebi planiram za zimu ak bude bilo love poslje long range puskice)
i amen
e da i nece ti niko moci reci da ima jacu pusku od tebe makar imali i .300mag

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 22 Mar 2011, 16:21

skviki wrote:onako btw .300 i 7mm je potpuno isti kalibar :))) (znam racunica kaze 7,2 ali )
7m/m = 7,214m/m,
300 = 7619.9958852 m/m (7,62, iako po tablicama piše 7,82)
tako da to nije isti kalibar ni u kom slučaju,

a da 243 može sve oboriti ?? može samo u krivolovu, pročitaj zakon o dozvoljenim kalibrima u lovu na visoku divljač.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

skviki
Razvodnik
Razvodnik

Post by skviki » 22 Mar 2011, 19:35

ja kazem iz iskustva da moze u lovu na sve i niko mi nikada nije rekao nemoj to jer je malo inace sam vidio .223
u lovu na srndace ,,ali mozda ti volis samo ubiti divljac i neznas ciljati pa ti treba top ,,
ja volim odstreliti i odneti neki komad kuci napraviti fini lovacki i uzivati :)
a ovi metak ima snagu kao .308 do 300-400m e sad mi reci jos da treba imati top od 9+mm da probijes plecku srndaca/jelena
krivolov mozda ti prakticiras ja ne , niti ne namjeravam
i drugo matematika ti je super (da nema onih hjeroglifa )
7.2 kontra 7.8 je totalno razlicito (ionako svi ove kalibre zovu 30tice u usa a kod nas se muce s tim desetinkama )
jedno je super veliki debel metak drugi malokalibarni
a opet energija na divljaci na lovnim daljinama ista ono cudo nevidjeno : )))
al staces neko voli imati sto vece jace snaznije (opet se pitam jesu zenske upravu ;( )
a neko koristi glavu
:A32:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 22 Mar 2011, 20:01

skviki wrote:dok vrlo hvaljeni i dobar vojni metak 30.06 rjetko kad nije imao izlaznu (a valjd je konstruiran da pravi izlaznu ) s njim ak nemas provjereno zrno koje se dobro defragmentira u tjelu ode divljac i 100m ako ju i nadjes (pretpostavka je novi lovac ko sto kazes za sebe)
Sa vojnickom municijom se ne ide u lov, a svaki lovacki metak u tom kalibru ce imati i odgovarajuce zrno, tako da nema razmisljanja o prostrelnoj rani...
a te price o malom kalibru da su sranja pije vode jedino ako neznas pucati ciljati (imas problema s ocima itd) onda puknes .45-70 gov i snjim nema te zivotinje kod nas na 150m da ostane na nogama, makar od straha
ako neznac pucati/ciljati nece te spasiti ni .45-70 a ni sacmarica...
i jedan s 38spec u zadnji dio glave (ima lik 357 magnuma al skupa municija)
nema ni potrebe pucati skupi .357 Magnum, kad i 9x19 tu moze savrseno odraditi posao
a u prirodi ako pucas ode kutija po lovu minimalno (600kn) i pogodices jedino ak se zivotinja nemrda (cisto sumnjam)
e bas me zanima kakvi su to lovci kad ispucaju kutiju metaka po lovu... ocito oni gore spomenuti koji neznaju ni pucati ni ciljati... jer da svaki od tih ispaljenih metaka pogađa, ajmo to staviti na papir... neka ide 20 lovaca u prosjeku u lov, i nek svaki ispuca kutiju metaka... 20x20=400 ispaljenih metaka po lovu... a koliko recimo divljih svinja iznesu na štreku? 2-10 mozda... gluposti. Moj stari ide u lov sa 10 metaka, i vecinom se sa 10 metaka i vrati kuci (uvijek je u pogonu), potrosnja streljiva po divljoj svinji mu je u prosjeku 2 metka, kad zbrojimo sve sto je ispucao i promasio i sve sto je odstreljo onako ugrubo, a koristi sverpisutno i jeftino 8x57 streljivo. Tako da il' ti ta prica ne drzi vodu ili su ti lovci ujedno i sljepci.
iz iskustva pisem (ja izabrao super duper 30-06 za moj prvi) prvi metak ode ko zna di upucana puska na 100m, plus bio na prednjoj plecki srnadaca on miran bio daljina mozda 100tinjak (otprilike po dalekovodima ) bang dok ja vratio pusku na metu nema njega i onda huh ??
onda ti puska nije dobro upucana... prvi metak mora ici tocno tamo gdje nanisanis...
probao i .308 (njeg nevolim osobno previse me udario kad sam bio u vojsci ,,izvadio zub bio i oni blentavi porucnik me natera da pucam i ovi se ritne ja skoro pao unesvjest kad me lupio po rani .od tad ga nevolim :)) )
iz cega si u vojsci pucao sa .308 kalibrom? .308 nije nista neugodniji za pucanje od 8x57 iz M48... a meni osobno je uzitak pucati sa M48/K98
i uzmi si neki umjereniji kalibar kao .243 iste perfomanse kao .308 ali lovacki kalibar
ovo je smjesno... da ne kazem glupost.

.243
Bullet weight(s) = 55 - 105 grains.
Velocity = 4,030 - 2,900 ft/sec
Max Energy = 2,190 ft-lbs (90 Grain @ 3,310 ft/sec)
Max Momentum = 42 lb-ft/sec

.308
Bullet Weights: 100 - 200 grains
Velocity: 3,285 - 2,400 ft/sec
Max Energy: 3,035 ft-lbs (165 grains @ 2,880 ft/sec)
Max Momentum: 70.5 lbs-ft/sec (180 grains @ 2,740 ft/sec)
jer za ovo sto ima kod nas u europi .243 moze sve oboriti
moze i .22LR ako pogodis na pravo mjesto.... gluposti! Ako srnjake smatras pod sve sto ima u europi onda ok... dodji kod nas u Liku, pa pukni medu sa .243... sretno ti bilo jer trebat ce ti.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

mve
Pozornik
Pozornik

Post by mve » 25 Mar 2011, 11:01

Ak je takva odluka - poštujem. .300WM je ok malo bubne ali je ok, probao sam ga, jedino mislim da će ti raditi dosta štete na divljači i on i 7 mm rem. mag. Za 300WSM pojma nemam niti sam ga probao...

D_Magnum
Razvodnik
Razvodnik

Post by D_Magnum » 25 Mar 2011, 19:18

Nesikirajse prijatelju 300 winmag je najbolja odluka imam ga i ja
nevjerujem da ce toliku stetu da pravi na divljaci (toliko je kugla brza i toliko
leti ravno da nema vremena da napravi neku stetu :mrgreen: )
Imatako zeznutu energiju da na krmaci u kozi ostane nakarna kusuljica kugle
a olovo ide dalje. to se meni desilo sa PP.
Uglavnom bices zadovoljan sa rezultatima,,,samo malo ce da novcanik bude
tanji nego 8x57

Lijep pozdrav

IgyBoy
Razvodnik
Razvodnik

Post by IgyBoy » 25 Mar 2011, 20:05

Da, energija je kriva jer se jezgra odvoji od kosuljice :A03:
Pucali ste Groma ili SP koji nisu bonded zrna pa je normalno da se odvoji kosuljica od jezgre. :A25:
A ako brinete za stetu, izaberite neko tvrdo zrno, Grom, Oryx, TSX i slicno i bit ce stete minimalno. Za stetu je kriva brzina + meko zrno.

Post Reply