CHAT
Re: CHAT
Davanje prava na oruzje samo odredjenim skupinama je temelj autoratitivne vlasti. Nikako dobro. Ni ja ne shvacam sto je htio rec.jolly wrote:Prvu tezu slobodno elaboriraj. Meni je nejasno.MatijaX wrote:
Sa mulitdisciplinarskog stajališta, ne valja imati naoružano civilstvo.
Kaj se tiče ljudi poput gosp. Dubravka, njima bi odmah sutra dao nose oružje.
Bas me zanima kako bi ti pravio razliku, izmedju modela Dubravko Gozdanovic, i anononimnog gradjana, poreznog obveznika koji zivi u skladu sa zakonom i zdravstveno je sposoban, koji zeli imati oruzje.
Da Ukrajinci nisu imali tolko restriktivne zakone o oruzju mozda ga ne bi morali toliko slati tamo.
Ja vjerujem da bi civili trebali imati pravo posjedovati oruzje i streljivo koje posjeduje vojska.
Ljudi koji je razlog nošenja oružja. Oružja da ga imate doma ili da ga nosite.
Ak' ste strijelci nosite do streljane, na natjecanja,...
Ak' ste lovac nosite u lov,....
Ak' imate DiN nosite svugdje, sem tamo gdje je to zabranjeno unositi,.
Ak' ste vojnik, policajac, itd, po određenim pravilima dužite oružje.
I to je to. E, sada ako ste civil kaj će vam oružje?
Jel' vas tko napada?
Ste vlasnik nekog obrta, ste vlasnik zlatarne, itd...?
Kaj će vam oružje?
Guranje civilima oružje pod ruku, dovodi do svijesti među ljudima da oni imaju oružje, te da će ih ono obraniti. Od nečega?
Hm, pa neće baš. Kaj mislite ako onaj drugi, ak zna da imate oružje, da će to biti kao u filmu??
Da vi imate oružje doma i da vam tobože treba za samoobranu, opet vam je problem sudska praksa.
Kod nas se vrlo rijetko pljačka po privatim prostorima sa oružjem, jer to povlači veću kaznenu odgovornost.
Ne možete mjeriti privatnim aršinom, te tobože se pozivati na neka prava, jer vas je trta, te mislite da je oružje čarobni štapić.
Ionako imate oružje, pa ne znam u čemu je vaš problem.
Ako netko baš želi, ne vidim koja sila ili zakon će ga spriječiti da nosi oružje?? Kad vas ulove, platite kaznu,
nabavite novo oružje, te sve po starom.
To kaj bi vi imali oružje ne znači ništa posebno. Ima ekipa kaj ide na nož ili gun, bez obzira na sve.
Možete stradati. A, i pitanje je dal uopće znate brzo, pravilno i u skladu sa zakonima koristiti oružje u svrhu samoobrane.
Što se tiče gosp. Dubravka, pa on je ratnik, čovjek iz sistema. Za njega mi nije problem. Problem su ljudi, usijane glave,
nezreli muškarci, slabići, ne znaju ni pravariti crveno na semaforu, a bili bi revolveraši.
Jel' vas tko napada?
Kaj će vam oružje?
Guranje civilima oružje pod ruku, dovodi do svijesti među ljudima da oni imaju oružje, te da će ih ono obraniti. Od nečega?
Hm, pa neće baš. Kaj mislite ako onaj drugi, ak zna da imate oružje, da će to biti kao u filmu??
Da vi imate oružje doma i da vam tobože treba za samoobranu, opet vam je problem sudska praksa.
Kod nas se vrlo rijetko pljačka po privatim prostorima sa oružjem, jer to povlači veću kaznenu odgovornost.
Ne možete mjeriti privatnim aršinom, te tobože se pozivati na neka prava, jer vas je trta, te mislite da je oružje čarobni štapić.
Ako netko baš želi, ne vidim koja sila ili zakon će ga spriječiti da nosi oružje?? Kad vas ulove, platite kaznu,
To kaj bi vi imali oružje ne znači ništa posebno. Ima ekipa kaj ide na nož ili gun, bez obzira na sve.
Možete stradati. A, i pitanje je dal uopće znate brzo, pravilno i u skladu sa zakonima koristiti oružje u svrhu samoobrane.
Što se tiče gosp. Dubravka, pa on je ratnik, čovjek iz sistema. Za njega mi nije problem. Problem su ljudi, usijane glave,
nezreli muškarci, slabići, ne znaju ni pravariti crveno na semaforu, a bili bi revolveraši.
dzg
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mi uopće nismo govorili o ovima koje spominješ u zadnjoj rečenici.
O kakvim revolverašima pričaš?
Vażno ti je da ti imaš oružje,ali drugima ne bi dao ?
Procjenjuješ da mi ne bi znali oružje upotrijebiti ?
Jesi siguran?
Kakve su tvoje kvalifikacije za bilo kakvu procjenu čovjeka ?
Procjenu sposobnosti,zdravstvenu,psihofizičku.....,ti baš sve znaš?
Zašto netko ne bi imao oružje jer oružje voli ?
Stvarno to ne razumiješ?
O kakvim revolverašima pričaš?
Vażno ti je da ti imaš oružje,ali drugima ne bi dao ?
Procjenjuješ da mi ne bi znali oružje upotrijebiti ?
Jesi siguran?
Kakve su tvoje kvalifikacije za bilo kakvu procjenu čovjeka ?
Procjenu sposobnosti,zdravstvenu,psihofizičku.....,ti baš sve znaš?
Zašto netko ne bi imao oružje jer oružje voli ?
Stvarno to ne razumiješ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ah, dakle imamo i provokatora na forumu. Lijepo.MatijaX wrote:Ljudi koji je razlog nošenja oružja. Oružja da ga imate doma ili da ga nosite.
Jel' vas tko napada?
Kaj će vam oružje?
Ja nemam nikakvo oruzje za samoobranu, i ne treba mi.
Ljudi koje poznam da imaju takvu dozvolu, cak i vrlo rijetko nose.
Ko to molim te gura civilima oruzje u ruku. Niko ko ima dozvolu za oruzje nije ju dobio na silu, nego zato jer je trazio dozvolu.
Niko u americi nema oruzje ako ga ne zeli imati.
Kaj ce nam oruzje?
Jel ti znas iz cega je pucao John Wayne, u filmovima o divljem zapadu?
Znas, jer to je americka kulutra zadrzala u kolektivnom sjecanju.
Jel ti znas iz kojeg su se oruzja vodili ratovi s turcima, ili koje je oruzje u kojem periodu duzila na pr austro ugarska vojska, ili vojska baruna Trenka?
Ne znas, jer se znanje o tome potpuno izgubilo, jer se kulutra oruzja zatirala na ovim prostorima, a samim tio i dio povjesti. Kroz ovakvo razmisljanje.
I iz tog razloga je danas izuzetno tesko snimiti film iz tog perioda. U americi to nije problem jer se oruzje iz svakog perioda cuva, skullja izlaze, i postoji industrija koja radi replike.
Jel znamo iz cega je pucao David Crocket, i odstrijelio medvjeda?
Jel znamo iz cega je pucao Mandusic Vuk?
Nemamo pojma.
Toliko o povijesnoj bastini
Oruzje u civilnom drustvu danas sluzi za lov, sport, samoobranu i leegitimnu kolekciju. Privatne i muzejske zbirke su eksponati svoga vremena, povijesnog razdoblja, i tehicke evolucije.
Realno, oruzje ljudi vrlo cesto zele posjedovati jednostavno jer vole oruzje, i nadju se u nekoj od zakonski regularianih aktvnosti, ali isto tako i kao uspomena na pokojnika, ili ratni trofej. I onda se u tim slucajevima trazi nacin za legalizaciju unutar zakonskih okvira koji su za mnoge restirktivni. Ako ne rjese gube ga.
Nemoj mi reci da luskuzno oruzje ne vrijedi. I ne treba. Luksuzno rucno radjeno oruzje cesto vrijedi ko nekretenina. Slagano rukom majstora (Na engloskom taj nivo majstoostva se ne zove gun smith nego artisan) i predstavalja spoj umjetnsti, vjestine majstora i tehsnikog rjesenja lao i najkvalitetnijih materijala.
U svijetu se cesto takvo oruzje ima kao investivija koja cuva vrijednost.
Pa ti sad lijepo opet napisi, kako oruzje ne treba. Ne treba nam nista.
Osim sto oruzje kao alat prati razvoj ljudske vrste od pamtivjeka, samo od jucer to ne traba kako ti velis.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
@jolly
Sve si lijepo napisao i slažem se sa time. Međutim, nisam provokator.
Sve razloge koje si naveo su sasvim okej, te se slažem sa njima.
Samo se ne slažem sa amerikanizacijom Hrvatske.
Ne znam čemu uopće, toliko strke. Hm, pa ne odlučujem ja ništa.
To je do pravosuđa. Ja mislim onak' kako sam napisao, vi drugačije, te sve pet.

dzg
- jolly
- Cinker - bojna

To ne postoji, i ne moze se desiti.MatijaX wrote:@jolly
Drugo povijesno i kulturolosko podneblje, a danas pod kapom EU, i EU direktive.
Turn better into best!
Borba za vlastita prava i imanje istih je Amerikanizacija?MatijaX wrote:@jolly
Ovaku nebulozu ne cujes svaki dan.
Cijeli citirani post je usmjeren ad hominem i ad populum.MatijaX wrote:...
Ne mogu izdržati, a da ti ne ukažem na besmilicu tvojih "argumenata", pišeš: "ne znaju ni pravariti crveno na semaforu, a bili bi revolveraši".
Znam čovjeka koji ni nema vozačku dozvolu, a sprašio bi i u mene i u tebe 5-6 metaka dok kažeš keks. Kako to?
Baš me zanima taj sklop u tvojoj glavi kojim si povezao "varanje crvenog na semaforu" (šta god to bilo) s oružnim listom za samoobranu?
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Bilo koji od oko desetak zakona i podzakonskih pravilnika RH koji regulira poslove s oruzjem sprecava ovako nesto.MatijaX wrote:
Da li ih mozes mozda nabrojati, obzirom da si takav strucnjak koji ad hoc donosi ovakve zakljucke, prejudicirajuci sklonost prekrsaju kod gradjana?
Kad te jednom ulove s oruzjem u prekrsaju - bilo ono legalno ili ilegalno, nikad vise neces dobit dozvolu za oruzje.
Velika vecina legalnih vlasnika oruzja je ovog svjesna, i tako se ponasa - dakle iskljucivo u okvirima zakona.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

I grupna terapija ocito ne pomaze.Mirok wrote:Ova relativizacija protuzakonitoga nošenja oružja govori jedino o totalnom nepoznavanju zakona i propisa.
Turn better into best!
Joj, ljudi kaj ste zapeli sa sitinicama. Polako, zakoni vezani za oružje, mjenjaju se na bolje.
Prek' foruma se dobije krivi utisak, kaj se točno želi izreći. Ne znam, vi nakon mojih nekih upisa se postali nekak, ne znam kako to opisati, totalno drugačiji ljudi. Pa, ovu ekipu kaj znam, a da voli ili duži oružje, nije tak nabrijana kak' vi.
Ne mislim o vama ništa loše, te vjerujem da ste ljudi na mjestu. Al' Internet, daj krivu sliku.
Prvo treba biti kao Gandi, biti pacifist, te tek onda dolazi oružje na red, kao posljedjna opcija.
Ovak' ispadam kao neki provokator, kao neki tko krši zakon, a sve je to daleko od istine.
Ta, okružen sam većinom ljudima iz sistema, tj. MUP-a. Najbolji ljudi.
Dobar sam dečko.
Osobno, mislim da vi ne možete kao intelektualci sagledati širu sliku problematike, te donijeiti pravilne zaključke.
Prek' foruma se dobije krivi utisak, kaj se točno želi izreći. Ne znam, vi nakon mojih nekih upisa se postali nekak, ne znam kako to opisati, totalno drugačiji ljudi. Pa, ovu ekipu kaj znam, a da voli ili duži oružje, nije tak nabrijana kak' vi.
Ne mislim o vama ništa loše, te vjerujem da ste ljudi na mjestu. Al' Internet, daj krivu sliku.
Prvo treba biti kao Gandi, biti pacifist, te tek onda dolazi oružje na red, kao posljedjna opcija.
Ovak' ispadam kao neki provokator, kao neki tko krši zakon, a sve je to daleko od istine.
Ta, okružen sam većinom ljudima iz sistema, tj. MUP-a. Najbolji ljudi.
Dobar sam dečko.
Osobno, mislim da vi ne možete kao intelektualci sagledati širu sliku problematike, te donijeiti pravilne zaključke.
dzg
@Mirok @Lemi_02
Nema fora. Pa, sve je bilo okej, dok nisam napisao svoje mišljenje o westernizacij Hrvatske.
Mislim da je ovaj forum vrijedno mjesto informacija, gdje se mogu saznati korisne informacije vezano za oružje.
Ne trebamo potezati ta pitanja, oko koji se ne slažemo.
Gledamo ono što nas povezuje, a na razdvaja.
Ne bi htio biti uklonjen sa Foruma.

Nema fora. Pa, sve je bilo okej, dok nisam napisao svoje mišljenje o westernizacij Hrvatske.
Mislim da je ovaj forum vrijedno mjesto informacija, gdje se mogu saznati korisne informacije vezano za oružje.
dzg
- jolly
- Cinker - bojna

Po meni, bolje pitaj tehnikalije, nego da politiziras sa takvim inputom koji nema podlogu u realnosti.MatijaX wrote:@Mirok @Lemi_02
Koliko sam shvatio, ne posjedujes oruzje, tako da je iskustvo skromno?
I bez osnovnih znanja skaces u politiku, i opisujes neku amerikanizaciju?
Kakvu reakciju foruma ocekujes?
Turn better into best!
Kolega je dobio odgovor MUP-a na pitanje o spremnicima, evo mailova:
Dali smo odvjetniku da pročita odgovor i smiješno mu je, kaže da im očito nije jasno ni što ih se pita.Poštovani,
Smijem li, prema važećim zakonima i propisima, sakupljati i posjedovati spremnike za dugo vatreno oružje kapaciteta 30 metaka? Nisam vlasnik oružja kategorije B i C.
Zahvaljujem na odgovoru,
.......
Poštovani,
prema članku 46. stavak 2. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana („Narodne novine“, broj: 94/18., 42/20. i 114/22.), propisano je da će nadležno tijelo rješenjem oduzeti i ukinuti isprave o oružju te će oduzeti oružje i streljivo od osobe u čijem posjedu nađe spremnik koji se može pričvrstiti na poluautomatsko ili repetirajuće vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom i koji može primiti više od 20 naboja ili u slučaju dugog vatrenog oružja može primiti više od 10 naboja.
Slijedom navedenog, izvješćujemo vas da nije dozvoljeno sakupljati i držati spremnik koji se može pričvrstiti na poluautomatsko ili repetirajuće vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom i koji može primiti više od 20 naboja ili u slučaju dugog vatrenog oružja može primiti više od 10 naboja.
S poštovanjem,
......
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ovisi kako gledaš?
Ima ljudi koji tako misle.
Ovako kako su iz policije odgovorili,isti odgovor mi je dao i jedan sudac kaznenoga suda.
Napisao sam i to,ali mislim da se ne trebamo ponavljati.....
Ima ljudi koji tako misle.
Ovako kako su iz policije odgovorili,isti odgovor mi je dao i jedan sudac kaznenoga suda.
Napisao sam i to,ali mislim da se ne trebamo ponavljati.....