CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Re: CHAT

Post by MatijaX » 04 May 2023, 11:18

Mislim da je ćeza odličan gun, te je nažalost sada došla na zao glas.

Japanci su nešto totalno drugačije od Balkana, te nisu za usporedbu, nego jedino kao primjer, da se teži ka njihovoj odličnosti.

Možda, bi bilo dobro, da se ljudima izuzme oružje iz njihovih privatnih prostora, te da se čuva, ne znam, recimo na policiji.
Kada trebaš, dođe do policije, odeš na streljanu ili lov, te poslije vratiš oružje.

Jer, ovak' je pitanje kako se čuva oružje. Ljudi to često vade iz sefova, podmazuju, glade, možda i spavaju sa gunovima....
Čak se i jednu običnu zračnicu, lako prepravi u malokalibarsko oružje ili pak plinsko, se prepravi u vatreno.

Možda na cijelom Balkanu možemo očekivati postroženje za vlasnike oružanih listova, al to je nužno.
Svi moramo dati svoj obol, u ovom teško trenuku za sve nas.

Ako ne želimo biti pleme, nego funkcionalno društvo, svi se moramo žrtvovati.
dzg

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 04 May 2023, 11:32

Hawk wrote:
jolly wrote: ...U ovom slucaju, klinac se docepao ocevog oruzja, i okrenuo oruzje na drugu djecu...
U ovom slučaju problem je to što je otac malome praktički gurao pištolj u ruke, a nije skužio da su se neke daske u glavi sina pomakle.
Ako je mali s njime išao na streljanu, onda je i pucao, pa i čistio pištolj, uglavnom bio mu je po rukama, a onda lako da mu je i u sefu bija dostupan, tako da nije ni bitno kakav je sef.
Netko, prvo roditelji, a onda doktor, učitelji, prijatelji, rodbina, susjedi, triba je viditi da je malome u glavi nekakav nered i pozabaviti se s time.
Protiv ovakvih slučaja inače nema zaštite, samo moš moliti Boga da se pojavi što manje ovako poremećenih.
Srbi imaju par jako jako kvalitetnih juniora ili mlađeih seniora u IPSC-u, čak i sa zapaženim nastupima na svjetskom prvenstvu.
Čeh, Adam Tyc, bio je svjetski prvak u ukupnom poretku divizije produkcija netom prije 19-og rođendana.

Šta mislite da ta ekipa nije krenula trenirati vrlo rano?
Pa Eric Grauffel (9-erostruki uzastopni i aktualni svjetski prvak) je sam izjavio da mu je otac gurnuo VK pištolj u ruke u dobi od ~8 godina.

Nije problem strelište, nego otac i majka koji problem u glavi malog nisu detektirali, a možda ga i uzrokovali.

Inače, navala adrenalina, stres, početničke greške i slično događaju se kod ljudi koji i dugo treniraju dinamične discipline. Izostanak istih, kao i takva hladnokrvnost, brojanje žrtava, izmjene spremnika pred ulaz u prostoriju, zvanje policije i sl., mene osobno kao laika iz psihologije upućuju na to da je u glavi tog dečka nešto "otišlo u krivo".
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 04 May 2023, 12:01

MatijaX wrote:
Možda, bi bilo dobro, da se ljudima izuzme oružje iz njihovih privatnih prostora, te da se čuva, ne znam, recimo na policiji.
Kada trebaš, dođe do policije, odeš na streljanu ili lov, te poslije vratiš oružje.
Lijepo bih te molio, kad konacno nabavis svoje oruzje uz nabavnu dozvolu, i platis ga u cetverocifrenoj svoti u eurima, da ponovis ovu izjavu.

Drugo, uppznaj se s rijecnikom. Vratiti znaci - predati (nazad) legalnom vlasniku.
Ustavom je zajamceno pravo vlasnistva, kao gradjansko pravo. Sto imam, to i posjedujem.

Ovo znaci vratiti.
https://jezikoslovac.com/word/f3x1
1. (koga, što) dati natrag ono što je uzeto, oteto, posuđeno, dobiveno od koga [vratiti dug; vratiti knjigu]
2. dobiti, steći, povratiti ono što je netko imao, što je bilo izgubljeno
3. učiniti da tko pođe natrag na mjesto odakle je došao
4. uzvratiti komu što [vratiti udarac]
5. (se) a. doći natrag, doći onamo odakle je netko pošao [vratiti se kućib. ponovno otići onamo kamo je već jednom netko išao [vratit ću se dogodinec. ponovno se početi baviti nečim nakon prekida [vratiti se na stari posaod. ponovno se pojaviti, očitovati, povratiti se e. nastaviti govoriti o nekoj temi nakon digresije [vratimo se predmetu]

Postoji oruzje i u pet cifrenoj eurskoj svoti. (i u 6 cifrenoj)
A pojedine zbirke vrijednog oruzja u privatnom vlasnistvu je nemoguce procjeniti.

Najvise se gine na cestama u prometu, kome bi ti dao auto da ti cuva?

Kako je rekao Hawk, ovakav slucaj je nemoguce prevenirati, osim visokim stupnjem zastite legalnog vlasnika oruzja. I to samo u slucaju kad su djeca u kuci.
Za kriminalce i ilegalno oruzje je druga prica.
Ovdje je rijec o namjeri. A da nije imao pistolj od oca, mogao je uzeti noz, ili bilo koji drugi predmet i raditi zlo.

Ovo je jedan realan komentar:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/srp ... 60422.aspx

"Čovjek sebi pokušava objasniti razloge, a onda traži i krivce"
"Tragedija je velika. Ljudi su izbezumljeni od tuge i užasa jer smo se svi mogli naći u situaciji da budemo žrtve ili svjedoci. Čovjek si pokušava objasniti razloge kako bi se bar malo smirio, a onda se, među razlozima, traže i krivci", kaže za DW sociolog Jovo Bakić.

"Nerijetko ljudi govore više o sebi kada 'nađu' krivca", nastavlja Bakić. Tako je antizapadnjacima kriv Zapad, opoziciji vlastodršci, nekim roditeljima nastavnici. "Oni koji bi htjeli zaboraviti svoju odgovornost svu će odgovornost naći u ocu i njegovom sinu."

Kako Bakić vjeruje, kapitalističko društvo stvara uvjete za nastanak posebnih psihopatologija. "U srpskom društvu se već desetljećima njeguje kultura nasilja, raspadnuto je upravo u tom vrtlogu, pa je rast individualne psihopatologije i nasilja očekivan", zaključuje.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 04 May 2023, 12:25

MatijaX wrote: ...Možda, bi bilo dobro, da se ljudima izuzme oružje iz njihovih privatnih prostora, te da se čuva, ne znam, recimo na policiji.
Kada trebaš, dođe do policije, odeš na streljanu ili lov, te poslije vratiš oružje...
ajmeeee, upucaću se :shock: :roll: :roll: :lol: :lol:
Moj savjet ti je: više čitati a manje pisati, pogotovo pisati pizdarije. A još se čudiš što te niko nevoli ? :lol: :lol:
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

drazenx
Pozornik
Pozornik

Post by drazenx » 04 May 2023, 12:51

Matija nadam se da ne misliš ozbiljno ovo šta si napisao,gori si od ovih šta nam zakone kroje.

Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Post by Francis_Bac0n » 04 May 2023, 13:06

Nemam riječi.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 04 May 2023, 13:06

Kako ne vidite da imate posla sa trolom. Nema predrasude i provokacije koju nije spomenuo da vas isprovocira. Glumi žrtvu i pravednika.
Školski primjer trola.

https://www.esafety.gov.au/young-people/trolling
https://www.urbandictionary.com/define. ... et%20Troll

Neka ga, bolje da je sa nama, nego da ide negdje dalje gdje može napraviti štetu i u stvarnom životu.
Ovdje može samo lajati, bez da naudi ikome.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 04 May 2023, 13:09

timmy75 wrote:
Hawk wrote:
jolly wrote: ...U ovom slucaju, klinac se docepao ocevog oruzja, i okrenuo oruzje na drugu djecu...
U ovom slučaju problem je to što je otac malome praktički gurao pištolj u ruke, a nije skužio da su se neke daske u glavi sina pomakle.
Ako je mali s njime išao na streljanu, onda je i pucao, pa i čistio pištolj, uglavnom bio mu je po rukama, a onda lako da mu je i u sefu bija dostupan, tako da nije ni bitno kakav je sef.
Netko, prvo roditelji, a onda doktor, učitelji, prijatelji, rodbina, susjedi, triba je viditi da je malome u glavi nekakav nered i pozabaviti se s time.
Protiv ovakvih slučaja inače nema zaštite, samo moš moliti Boga da se pojavi što manje ovako poremećenih.
Srbi imaju par jako jako kvalitetnih juniora ili mlađeih seniora u IPSC-u, čak i sa zapaženim nastupima na svjetskom prvenstvu.
Čeh, Adam Tyc, bio je svjetski prvak u ukupnom poretku divizije produkcija netom prije 19-og rođendana.

Šta mislite da ta ekipa nije krenula trenirati vrlo rano?
Pa Eric Grauffel (9-erostruki uzastopni i aktualni svjetski prvak) je sam izjavio da mu je otac gurnuo VK pištolj u ruke u dobi od ~8 godina.

Nije problem strelište, nego otac i majka koji problem u glavi malog nisu detektirali, a možda ga i uzrokovali.

Inače, navala adrenalina, stres, početničke greške i slično događaju se kod ljudi koji i dugo treniraju dinamične discipline. Izostanak istih, kao i takva hladnokrvnost, brojanje žrtava, izmjene spremnika pred ulaz u prostoriju, zvanje policije i sl., mene osobno kao laika iz psihologije upućuju na to da je u glavi tog dečka nešto "otišlo u krivo".
EDIT: duboko sam uvjeren da se ovdje nije radilo o 3 posjeta streljani, ili ih je bilo puno puno više ili je mali prošao neki vrstu obuke u rukovanju oružjem. Odgovorno tvrdim da dijete od 13 godina, u 3 posjeta strelištu ne može steći razinu iskustva za ovako nešto napraviti.

Monke
Razvodnik
Razvodnik
Has thanked: 1 time

Post by Monke » 04 May 2023, 14:05

Ma to su videonigrice krive, slucaj rjesen

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 04 May 2023, 14:32

Nisam provokator. Nemojte to misliti o meni. Nisam takav.
Nego, mene bi nešto drugo zanimalo o vama,...kako to da unutar radnog vremena, možete pisati po Internetu?
dzg

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 04 May 2023, 15:22

MatijaX wrote:Nisam provokator. Nemojte to misliti o meni. Nisam takav.
Nego, mene bi nešto drugo zanimalo o vama,...kako to da unutar radnog vremena, možete pisati po Internetu?
Nisam kriv i onda misdirekcija na drugu temu. Dobar pokusaj ali neuspjel.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 04 May 2023, 15:50

Mali je obavio određenu obuku i vidi se da je na ti sa oružjem.
Planiranje čina,izvršenje(prvo uklanja zaštitara koji mu je prijetnja),hladnokrvno pucanje u žrtve koje traži po učionama,mijenjanje spremnika,dalji pohod i ubijanje,izlazak van ,pred policijom vidljivo izbacuje spremnik iz pištolja i predaja....
Školski primjer izvršenja suludoga čina,kao u nekom filmu...
Što se desilo u glavi tog mladog(premladog) dečka ?
Što ga je gurnulo preko ruba?
Sigurno je tu puno razloga.
Jesu li se mogle prepoznati teškoće tog malog?
Vjerojatno jesu.
Da li je tko to htio vidjeti?
Je li to tko morao?
Siguran sam da su postojali određeni signali,ali očito se time nitko nije pozabavio.
Frapiran sam međutim da to tako odradi tako mlado biće,13 godina,nevjerojatno...

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 05 May 2023, 08:28

U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 05 May 2023, 08:48

Kad ovo sve citam, od incijalnog uzasa, sad me hvata dubinska tuga sta se sve desava.
30 obitelji unesreceno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 05 May 2023, 08:52

Ovo je sve otišlo predaleko, bojim se da ne izmakne kontroli.
Mediji su ti, koji bi trebali prestati sa izvještavanjem, kao da se radi o životu i smrti.

I u jednoj državi poput U.S.A., mimo onoga što dođe kao medijski podatak do nas, dođaju se masovna pucanja, sa manje il' više žrtava,
pa se ne razglašava na sva zvona kaj se sve dogđa. Nema ni potrebe za tim.
Što se o zlu više priča, to se ono više manifestira.

Sada će legalni posjedovatelji oružja doći na raport. Tako su već najavili iz vlasti RS.
Mislio sam da će i kod nas poslije onoga idiota Bezuka, tako biti i kod nas.

Znači, ljudi koji po nekoj osnovi imaju legalno u svojem posjedu oružje, ni krivi, ni dužni, doći će u nezavidni položaj.
Zamislite, da obični navijač koji nisu huligani, budu meta zato kaj se tamo neke huligani mlate i rade nerede. Il+
pak da alkohol dođe na zao glas, jer je netko pod utjecajem alkohola, napravio ne znam što.

Već vidim kod nas textove od novinara, kolumnista, da se ne smije imati oružje doma. Totalno pogrešno, te hvatanje setimenta kod ljudi u strahu.
Širi se pshioza.

Imam nekoliko lovaca na kvartu, te ne znam kaj bi se postiglo time, da se njima zeme oružje ili pak ih na bilo koji način ograničava da koriste svoje oružje. Hm, pa meso divljači je bolje od onoga mesa kaj se može inače naći u trgovinama.
I sada ako se želim ponekad pojesti nešto drugačije, kako da dođem do tog mesa divljači?

Da, ima prave političke volje, društvene suglasnosti, moglo bi se stisnuti ilegalno tržište oružja, još više. Kao, recimo i ostali vidovi kriminala, poput prodaje droge.

Dal' bi pomogli zakoni kao što vladaju na području UK, a tiču se posjedovanja oružja kod civila.
Ne znam.

Ne možemo na osnovu izolirani slučajeva donositi općenite zaključke.
Pro gun zajednica će reći svoje razloge, ljudi sa druge strane barikade svoje.
Sve se svodi na borbu kroz institucije koja će strana u kojem pogledu prevladati.
dzg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 May 2023, 09:40

Pandorina kutija kao da je otvorena u Srbiji.
Dugo se tamo koketiralo sa najgorim kriminalom i ovo sve je donekle posljedica toga.
Ono što putin radi u rusiji,to su milošević i ekipa radili na ovim prostorima.
Korištenje kriminalaca,silovatelja,ubojica za vlastite političke ciljeve je djelomično dovelo do ovoga.
Nekima labilnijima,manje pametnima je takvo ponašanje društvenoga šljama postalo prihvatljivo i oni nastavljaju tim putem.
Društvo,pa i naše ,mora odgovoriti na ove pojave,naročito u radu sa djecom i mladima.
Samo nadati se možemo da ovakvih pojava više neće biti.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 05 May 2023, 10:01

Mirok wrote:Pandorina kutija kao da je otvorena u Srbiji.
Dugo se tamo koketiralo sa najgorim kriminalom i ovo sve je donekle posljedica toga.
Ono što putin radi u rusiji,to su milošević i ekipa radili na ovim prostorima.
Korištenje kriminalaca,silovatelja,ubojica za vlastite političke ciljeve je djelomično dovelo do ovoga.
Nekima labilnijima,manje pametnima je takvo ponašanje društvenoga šljama postalo prihvatljivo i oni nastavljaju tim putem.
Društvo,pa i naše ,mora odgovoriti na ove pojave,naročito u radu sa djecom i mladima.
Samo nadati se možemo da ovakvih pojava više neće biti.
Slažem se.
Samo nije manje pametnima to palo na pamet, svima dolaze takve misli.
Djeca i mladi jako dobro vide tko u životu uspjeva. Mamići, političari, "poduzetnici" uvezani s državom, starlete, probisvjeti, kriminalci i slični. Pa profesor u osnovnoj školi zarađuje 900 €.
Mladi i nerazvijeni mozgovi oponašaju ono šta vide, ako im ne ide kako su zamislili riješe to preko nišana.
Nažalost takvo smo društvo razvili. Mi smo možda malo bolji od Srbije, pitanje je samo kad će ovako šta doći i kod nas.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 05 May 2023, 10:59

Nakon zločina postoje tzv. copycat zločini, koje čine oni željni pozornosti. Čini mi se da se ovdje o tome i radi.

Ali Vučić je spreman, usvojeno je njegovih 10 mjera, a prva glasi: "Predlažem uvođenje moratorija za držanje i nošenje oružja u sljedeće dvije godine.". Refleks iskusnog manipulatora je odmah proradio, razoružati građane je svakom vlastodršcu mokri san.

Zar su ubojice imale takve dozvole? Možda da je više njih imalo DIN, netko takav bi se i našao pa zaustavio ubijanje.

Što se mene tiče, K.K. je oružje imao ilegalno i ukrao ga je legalnom vlasniku, svojem ocu. I tako to treba gledati.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 May 2023, 11:51

Ariel wrote:Nakon zločina postoje tzv. copycat zločini, koje čine oni željni pozornosti. Čini mi se da se ovdje o tome i radi.

Ali Vučić je spreman, usvojeno je njegovih 10 mjera, a prva glasi: "Predlažem uvođenje moratorija za držanje i nošenje oružja u sljedeće dvije godine.". Refleks iskusnog manipulatora je odmah proradio, razoružati građane je svakom vlastodršcu mokri san.

Zar su ubojice imale takve dozvole? Možda da je više njih imalo DIN, netko takav bi se i našao pa zaustavio ubijanje.

Što se mene tiče, K.K. je oružje imao ilegalno i ukrao ga je legalnom vlasniku, svojem ocu. I tako to treba gledati.
Naravno.
Samo mi legalni smo lošim političarima idealna meta.
A sada,što mislite kako će ta mjera u Srbiji imati efekta ?
Pa naravno da će sada svi nabavljati oružje na crno, tako da ovakvih događaja može biti samo više.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 May 2023, 12:15

Kaže Vučić da ide u razoružavanje Srbije.
Neće dirati lovačko oružje,a ostalih 400000 komada legalnoga oružja hoće svesti na 30-40000 komada.
Ludilo ide dalje...

Post Reply