CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25 ne

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25

Post by jolly » 06 Aug 2023, 11:14

Ariel wrote:Neshvatljivo po čemu je nekom želja imati ga pored toliko naprednijih, dostupnijih i jeftinijih opcija.
Pojedinci vide u takvim stvarima povijesnu vrijednost.

A sad sta je naprednije, to je diskutabilno.
Do drugog svjetskog rata sve je izmisljeno.

ak47 i ar15 iza drugog sv rata su ukomponirale metak srednje snage kao novu vojnu doktrinu.

Kasnije se sve svodilo na dotijerivanje ergonomije.
Revolucionarno nista novo nije izmisljeno. Nakon tog.

Na civilnom sektoru nekad je jedna puska bila dobra za sve.
Ali sa razlicitom ergonomijom, i modularizacijom, doslo je do specijalizacije oruzja prema disciplini, ili potrebi. Kako u sportu, tako u lovu.
Tu si u pravu.

Medjutim povijesna vrijednost je nesto drugo.
Naci negdje originalni springfield 1903 A4 sa optikom i identicnim serijskim brojevima iz svog vremena, vrijedi ko zlato
Isto tako Lee enfield mk4, sa originalnom optikom i da ne nabrajam. Lista bi se mogla nastaviti sa bilo kojim snajperskim oruzjem iz povijesti.
Sta se preciznosti tice, svi ti vojni snajperi se vrte oko nekih 2 moa, i tu nema nista atraktivnog iz te perspektive.

Kod m76, osim sta je konstruirana pred skoro 50 godina (jedna od prvih specijaliziranih pusaka u svijetu), nakon balkanskih ratova, navodno konstrukotr je otisao iz tvornice zastava, povukao neke tuzbe prema patentu za svoja specificna tehnicka rjesenja, i zastava je tad prestala proizvoditi m76, kao i one varijante u drugim kalibrima za civilno trziste.
Dakle, prizvesti se nece vise nikad, imala je ulogu u ratovima devedesetih, od kojih je vec proslo skoro 30 godina, i usla je sferu "collectibles".
Za lov nije nikad bila popularna, sto zbog vojnog izgleda sto zbog tezine, a nabavljala se za lov samo zbog jeftine cijene ili dostupnosti kroz programe legalizacije (i cesto puta "preuredjivala", sto sad daje vecu vrijednost kod originalnih komada).
Za streljastvo nikad nije uvrstena u neku disciplinu, tako da joj ostaje samo povijesno skupljacka uloga.

Meni se ta puska uvijek svidjala, i vise od dragunova, ali nastojim biti racionalan prema svojim odlukama oko kupnje. Nastojim ne biti kolekcionar, a onda oruzje nabavljam iskljucivo za svrhu lova, ili sporta, ciljano.
Dakle imam utilitaristicki pristup kod nabavke oruzja.

(inace mi vise ne bi bilo kraja u skupljanju, mogao bih sad napisati barem 30-40 povijesnih modela oruzja koje bih volio imati, ali jednostavno ne zelim uci u tu struju)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 07 Aug 2023, 13:58

Stvar ukusa ,ja osobno gajim ljubav prema povijesnom oruzju ali nisam pravi kolekcionar niti imam novca za to.Slazem se i sa Jollyem,nista ovo danasnje oruzje nije revolucionarno ni puno bolje,u mnogim segmentima jeste bolje,posebno masi i ergonomiji ali u mnogim segmentima je cak i nekvalitetnije.Npr jedan zanimljiv podatak iz videa u prilogu.Njemci su u Drugom svj ratu imali posbno streljivo 8x57 za snajperiste sa zrnima od 200 greina i BC G1 od cak 0,590 dok danasnje NATO sieramatcking zrno 7,62 ima manji BC oko 0,510......dakle tadasnji Njemacki snajperist je imao aerodinamicnije zrno.

Od tih starina osobno imam samo jednu klisej pusku na nasim prostorima M48 u serijskom mint stanju,mint cijev kao nova i na njoj zrak 4x povecanja optika.Sa Belotovim lovackim streljivom pucam sa tom puskom grupe ispod ili oko 3 cm na 100m cijeli dan, usprkos optici povecanja samo 4x i uzasno grubom tvornickom okidacu.Kome je uopce potrebna veca preciznost osim nekome ko se aktivno bavi streljastvom??

Evo koliko te puske mogu biti precizne ako su ocuvane i u pravim rukama sa orginalnim optikama iz svog vremena.

Mauser K98 na 1100 metara
https://www.youtube.com/watch?v=bdxVqFX9Iwo&t=346s

Ceska vzor 24,dosta slicna "nasoj"M48 mici
https://www.youtube.com/watch?v=_AT0eRUEv48&t=878s

Naravno cijene takvih orginalnih modela su paprene,ali papreni su i Blaseri,Saueri,Holand Holandi.Hoce li odstrijeliti ono sto nece moci Zastava M70?Mislim da nece.Vrijede li te novce,vrijede jer toliko postizu na trzistu.Onom ko ima novca i koga veseli ta puska ,zasto ne.

Ja gajim ljubav prema starom oruzju ,ali da bih davao neke velike pare za to nebih,ali imam prijatelje kolekcionare koje neki novi lovacki karabin ili npr nova puska za streljastvo apsolutno ne zanima.Zanima ih samo povjesno oruzje koje je sudjelovalo u atentatima,ratovima,posebno ako su vaznije monarhije u pitanju,pocinje bit zanimljiv i domovinski rat.Cijena zavisi od orginalnosti i ocuvanosti a bgmi neki su i kod nas spremni izkesirati dobru lovu za neke primjerke.

Kod nas je to jos i jeftino jer nemamo formirano takvo trziste,dosta je toga ostalo iz ratova, a i zakon dosta ogranicava ali u USA npr ako zelite imati takve stvarcice orginalne i funkcionalne,trebate imati i novcica.
k 98 2 cijene.jpg
k 98.jpg
Neko za Holand Holand polozaru daje 200 000 eura.Ebiga ,svaka budala ima svoje veselje a ima puno budala sa novcima.
Attachments
mp 38.jpg

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 07 Aug 2023, 18:20

Kar 98 snajperi iz 2 sv ratasu užasno rijetki, plus što sve sa oznakom waffenamta, sa izuzetkom Radoma wz 35 u Americi nosi premiju. MP 40 isto, osobito ako se radi o 'grandfathered in' automatu.
Nije baš ista kategorija kao i Zastava M76 koja se prestala proizvoditi relativno nedavno.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 07 Aug 2023, 18:31

jolly wrote:Nisam nasao bolju temu pa da ne otvaram novu.

Imamo novog cjenovnog rekordera, danas na oglasima vidim pasp m76, oko 23.000 kn. (protuvrijednost u eurima)

Sjecam kad su unazad par godina polovne po olgasima bile po par tisuca kuna.
U svicarskoj kupite novog zamotanog u masni papir za 1400 eura s PDVom.
Malo pretjeruju.

https://www.lagardere.ch/index.php/comp ... l?Itemid=0

Puska s PDVom izadje oko 1375 franaka, svicarska nabavna je 50 franaka. Zamotana u masni papir, kupili je iz skladista.

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 07 Aug 2023, 19:57

Meni je i dalje rekorder majstor sa hks speedloaderima za 50 eura. Na koliko onda procjenjujete ovaj moj uradak na slici
Attachments
IMG-20230720-WA0007_copy_813x662.jpg

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Aug 2023, 20:23

nijoe wrote:Meni je i dalje rekorder majstor sa hks speedloaderima za 50 eura. Na koliko onda procjenjujete ovaj moj uradak na slici
Mislim da onaj jos uvijek prodaje onu plastiku u kojoj dodje 50 komada 9x19 po 10 eura komad na njuskalu.

https://www.njuskalo.hr/streljivo/plast ... s-31505865

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 07 Aug 2023, 20:44

nijoe wrote:Kar 98 snajperi iz 2 sv ratasu užasno rijetki, plus što sve sa oznakom waffenamta, sa izuzetkom Radoma wz 35 u Americi nosi premiju. MP 40 isto, osobito ako se radi o 'grandfathered in' automatu.
Nije baš ista kategorija kao i Zastava M76 koja se prestala proizvoditi relativno nedavno.
Naravno da Mauser k98 snajper nije kolekcionarska kategorija Zastave M76 ,ali proslo je vrijeme kad bas mozes dobiti Zastavu m76 za buraniju.Mozda do prije 10 godina.Pisah vec da je m48 sada u USA 1200 dolara i to ne nova jer ih vise takvih ni nema a do prije 10 godina je iz masti kostala 300 dolara.Za orjentaciju tamo se jeftiniji lovacki karabin nov,USA proizvodnje sa optikom moze kupiti za 400 dolara.Mosinke,Enfildi.... ,posebno ako je orginalna snajperka ,nisu bas jeftine.
Stargazer wrote: Malo pretjeruju.

Puska s PDVom izadje oko 1375 franaka, svicarska nabavna je 50 franaka. Zamotana u masni papir, kupili je iz skladista.
Sa tako niskom cijenom na zapadu ne vjerujem da je orginal,nego neka novija proizvodnja kao Kineski Dragunov koji je 3-4 puta jeftiniji od Ruskog orginala.Ne zbog tehnicke nego kolekcioarske vrijednosti.M76 pritom nikako ne svrstavam u kolekcionarsku vrijednost Dragunova.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Aug 2023, 22:25

Darko11 wrote:
nijoe wrote:Kar 98 snajperi iz 2 sv ratasu užasno rijetki, plus što sve sa oznakom waffenamta, sa izuzetkom Radoma wz 35 u Americi nosi premiju. MP 40 isto, osobito ako se radi o 'grandfathered in' automatu.
Naravno da Mauser k98 snajper nije kolekcionarska kategorija Zastave M76 ,ali proslo je vrijeme kad bas mozes dobiti Zastavu m76 za buraniju.Mozda do prije 10 godina.Pisah vec da je m48 sada u USA 1200 dolara i to ne nova jer ih vise takvih ni nema a do prije 10 godina je iz masti kostala 300 dolara.Za orjentaciju tamo se jeftiniji lovacki karabin nov,USA proizvodnje sa optikom moze kupiti za 400 dolara.Mosinke,Enfildi.... ,posebno ako je orginalna snajperka ,nisu bas jeftine.
Stargazer wrote: Malo pretjeruju.

Sa tako niskom cijenom na zapadu ne vjerujem da je orginal,nego neka novija proizvodnja kao Kineski Dragunov koji je 3-4 puta jeftiniji od Ruskog orginala.Ne zbog tehnicke nego kolekcioarske vrijednosti.M76 pritom nikako ne svrstavam u kolekcionarsku vrijednost Dragunova.
Largadere nije mala trgovina da prodaje kopije, imaju i kineski pravi dragunov.
Ovo je pravi M76, ako im se javite mogu vam i slike poslat.
Samo mislim da svicarci nisu tolko zaljudeni parama da traze take nenormalne cifre.

Opet cu stavit ovaj oglas ovdje, lik ga oglasava redovno preko godinu dana. Cijene metaka i oruzja su u Hrvatskoj vece oko 30% naspram ostatka europe, s tim da imamo znatno nize place.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 08 Aug 2023, 05:56

Stargazer wrote:
Largadere nije mala trgovina da prodaje kopije, imaju i kineski pravi dragunov.
Ovo je pravi M76, ako im se javite mogu vam i slike poslat.
Samo mislim da svicarci nisu tolko zaljudeni parama da traze take nenormalne cifre.

Opet cu stavit ovaj oglas ovdje, lik ga oglasava redovno preko godinu dana. Cijene metaka i oruzja su u Hrvatskoj vece oko 30% naspram ostatka europe, s tim da imamo znatno nize place.
Vjerjem vam, a vjerujem da Svicarcima M76 i nije nesto bas zanimljiv u nekom kolekcionarskom smislu, jer nije snajperska puska iz njima zanimljive drzave i iz zanimljivog rata.U BiH bi danas takav primjerak imao i vecu cijenu nego tamo.Sad dali ovi likovi to ovdje uspjevaju prodat nemam pojma, ali cijene ocuvanih su zapanjujuce visoke.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Aug 2023, 07:07

Stargazer wrote: Ovo je pravi M76, ako im se javite mogu vam i slike poslat.

.
Nije u tom stvar, neogu lokalnoj potraznji. puska m76 malo je poznata i trazena u svicarskoj.
a u nasim krajevima ima odredjenu potraznju, pa onda pojedini prodavci pokusavaju sa podizanjem vrijednosti.
APP ako prodje, prodje

Sjecam se svojevremeno, puska josipa broza tita, sa dokazom porijela, mosin nagan, poklon centralnog komiteta SSSR, prodavala se godinama po svim oglasnicima. pa nikako da se proda.

https://www.vecernji.hr/vijesti/zanimlj ... ita-393865
Zadnje sto se sjecam pred par godina vidjao sam je na oglasima u casopisu kalibar, po cijeni od 8000 eur. Da li je na kraju prodana ne znam. Vidjao sam je po oglasima barem 5 ili 6 godina

Ili evo kaze neko, kupio bih pusku koja ima povijesnu pricu, vezana je za neku licnost, ili dogadjaj.

Da li bi neko kupio, na pr. Mauser m 03, u kalibru 460 weatherby koji je Nadan nosio u lov na slona. Pa poslije zavrsio u novinama? i poslije u zatvoru?
Jel ima (noviju) povijesnu vrijednost? Ili ce imati 50 godina od sada?

https://www.vecernji.hr/vijesti/nadan-v ... ila-915826

https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=5&t=7882

Mislim da kod nas se cijeni oruzje povijesne vrijednosti, kao opci model koji je bio prisutan u nekom povijesnom dogadjaju.
I to u uskom krugu poznavaoca oruzja.

Ali istovremeno, nema trzista kod nas koje bi formiralo cijenu konkretnog primjerka kao oruzja neke specificne licnosti iz povijesti. To mi je dojam.
Mozda nemamo poznavaoca i kolekcionara takve platezne moci? I to moze biti.
Evo malo oglednog cjenika,

https://www.ftknox.com/the-most-expensi ... t-auction/
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 08 Aug 2023, 12:00

Ja ne samo da kupujem Nadanov Mauser kad bude aukcija nego je i preparirano mošusno govedo moje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Aug 2023, 13:16

Moramo jos dogvoriti ko ce da preuzme polarnog medvjeda, bas da se ne istrosimo na licitaciji!!
:D :D :D :D
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 08 Aug 2023, 17:16

jolly wrote:
Nije u tom stvar, neogu lokalnoj potraznji. puska m76 malo je poznata i trazena u svicarskoj.
a u nasim krajevima ima odredjenu potraznju, pa onda pojedini prodavci pokusavaju sa podizanjem vrijednosti.
APP ako prodje, prodje
Upravo to.Zato vam ja tvrdim da su te cijene M76 u Hrvatskoj i u Svicarskoj manje nego u BiH, jer on u Hrvatskoj ne predstavlja neko toliko kultno povijesno oruzje kao u BiH,iz nekog razloga..U BiH jednostavno nemozes vise naci M76 po cijeni Zastavina lovackog karabina.Ako je sve orginal i ako je cijev i stanje jako dobri za 1000 eura ga jednostavno nema.Mozda je nekima od vas cudno ali mislim da takvog nema ni za 2000e,bar ja neznam za takvog ako je cijev ok i nije groblje.Jednostavno nema,bar sto ja znam i dramaticno su poskupili nakon 2020 godine.
Meni osobno nije nesto posebno zanimljiv i nebih dao neke pare za njega,vise volim repetirke i ja bih od JNA pusaka radije M69 ali ni za nju nebih davao bas neku cifru, ali stanje je ovdje takvo kakvo je.

Ovom kundak cak nije orginal i grdan nemilo,
https://oruzje.net/oglas/zastava-m76-1

ovaj ok naoko ,ali cijena dabogsacuvaj :)
https://oruzje.net/public/oglas/prodaje ... ena-9800km

Jos da je pregledat cijevi.

Mogu li ovi likovi to sad prodat ili ce vjecno bit njihovo vlasnistvo,neznam,ali nekih vec nema a ovi sto pristizu su jos skuplji i niko ne obara cijenu ni marke.
Last edited by Darko11 on 08 Aug 2023, 17:21, edited 1 time in total.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 08 Aug 2023, 19:29

Darko11 wrote:
jolly wrote:
APP ako prodje, prodje
Upravo to.Zato vam ja tvrdim da su te cijene M76 u Hrvatskoj i u Svicarskoj manje nego u BiH, jer on u Hrvatskoj ne predstavlja neko toliko kultno povijesno oruzje kao u BiH,iz nekog razloga..U BiH jednostavno nemozes vise naci M76 po cijeni Zastavina lovackog karabina.Ako je sve orginal i ako je cijev i stanje jako dobri za 1000 eura ga jednostavno nema.Mozda je nekima od vas cudno ali mislim da takvog nema ni za 2000e,bar ja neznam za takvog ako je cijev ok i nije groblje.Jednostavno nema,bar sto ja znam i dramaticno su poskupili nakon 2020 godine.
Meni osobno nije nesto posebno zanimljiv i nebih dao neke pare za njega,vise volim repetirke i ja bih od JNA pusaka radije M69 ali ni za nju nebih davao bas neku cifru, ali stanje je ovdje takvo kakvo je.

Ovom kundak cak nije orginal i grdan nemilo,
https://oruzje.net/oglas/zastava-m76-1

ovaj ok naoko ,ali cijena dabogsacuvaj :)
https://oruzje.net/public/oglas/prodaje ... ena-9800km

Jos da je pregledat cijevi.

Mogu li ovi likovi to sad prodat ili ce vjecno bit njihovo vlasnistvo,neznam,ali nekih vec nema a ovi sto pristizu su jos skuplji i niko ne obara cijenu ni marke.
Tokom godina poslovanja u hrvatskoj, ustvrdio sam da vecina trgovanja u hrvatskoj nema veze s ekonomskim nacelima nego ako prodje prodje.

Od iznajmljivanja apartmana, preskupih namirnica, do oruzja i metaka najskupljih u europi.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Aug 2023, 21:00

Darko11 wrote:
Onaj prvi je poseban strucnjak. Stavio je kalibar 8x57 JRS
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 09 Aug 2023, 16:29

Stargazer wrote:
Tokom godina poslovanja u hrvatskoj, ustvrdio sam da vecina trgovanja u hrvatskoj nema veze s ekonomskim nacelima nego ako prodje prodje.

Od iznajmljivanja apartmana, preskupih namirnica, do oruzja i metaka najskupljih u europi.
Slazem se.Neki dan na Korculi dva gazirana soka i dvije pice 51 euro.Pa nisam jeo Kavijar i pio Gin???Zato ce Hr ostati bez turizma ,tj vec je prepolovljen samo mediji daju lazne informacije o "prepunim kapacitetima" .Problem sa Turizmom bio je vec u sezoni 2019 te ,a danas kad se pokazuju prvi znakovi prave ozbiljne globalne ekonomske krize i inflacije, vjerujem da ce iduca sezona biti pravi fijasko.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 09 Aug 2023, 18:32

Darko11 wrote:
Stargazer wrote:

Slazem se.Neki dan na Korculi dva gazirana soka i dvije pice 51 euro.Pa nisam jeo Kavijar i pio Gin???Zato ce Hr ostati bez turizma ,tj vec je prepolovljen samo mediji daju lazne informacije o "prepunim kapacitetima" .Problem sa Turizmom bio je vec u sezoni 2019 te ,a danas kad se pokazuju prvi znakovi prave ozbiljne globalne ekonomske krize i inflacije, vjerujem da ce iduca sezona biti pravi fijasko.
Zato ja svo oruzje kupujem u Sloveniji i Madarskoj, isto oruzje za znatno nizu cijenu, streljivo isto.

A poceo sam i ostale stvari.

Gold standard whey u Sloveniji 70 eura, kod nas 82 na popustu.

Mozda imamo manje place od slovenije, ali su nam zato cijene vece hehe.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 09 Aug 2023, 20:28

Stargazer wrote: Zato ja svo oruzje kupujem u Sloveniji i Madarskoj, isto oruzje za znatno nizu cijenu, streljivo isto.
Slažem se, baš gledao neki dan, u Lovcu cijena 2300,00€. U Sloveniji i to jako blizu granice 1921,50€ za potpuno isti komad oružja.

16,5% ili u ovom slučaju cca 380€ stvarno nije baš malo.
Put your money where your mouth is.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 09 Aug 2023, 20:44

timmy75 wrote:
Stargazer wrote: Zato ja svo oruzje kupujem u Sloveniji i Madarskoj, isto oruzje za znatno nizu cijenu, streljivo isto.
Slažem se, baš gledao neki dan, u Lovcu cijena 2300,00€. U Sloveniji i to jako blizu granice 1921,50€ za potpuno isti komad oružja.

16,5% ili u ovom slučaju cca 380€ stvarno nije baš malo.
Pa ja o tome pricam vec godinama.

Trebamo prestat kupovat u Hrvatskim trgovinama, kad im jako padne promet onda se mozda malo unormale s cijenama.

Bellot 9x19 u sloveniji 30 centa, kod nas 41...

Svaki put kad sam kupio nesta u Hrvatskim trgovinama sam pozalio, zadnje je bila Bergara B14 HMR u .308, dok puske je fenomenalna, na zatvaracu sam nakon tjedan dana primjetio hrdju, da bi odneo u trgovinu reklamirat a oni su mi rekli da je to "normalno".

Pusku sam s popustom platio oko 1450 eura sto je bila cijena sa 10% popusta na gotovinu.
U sloveniji je normalna cijena oko 1340 eura.

Makar dosta Hrvata je malo glupo, oni ce si kupit kod frenda za 15% vecu cijenu jer je frend, da pocnemo birati gdje cemo trosit novce i prestanemo placati ove divlje cijene, cijene bi pale samo tako.

Post Reply