Vaganje baruta u listicima
Moderator: istra champion
Re: Vaganje baruta u listicima
Koliko je inače punjenje u starim JNA metcima i da li misliš da se od tih komponenti nešto može
poboljšati, pri tom mislim na streljaštvo 100mt
poboljšati, pri tom mislim na streljaštvo 100mt
Pa nije baš da nema boljeg baruta Od Vihtavuorija i RS-a ,Lovexa ,ali je ova varijanta najpovoljnija samo trebaš uzeti u obzir ako je to streljivo prestaro
da taj barut s vremenom postaje brizantan tj. pretvara se u exploziv pogotovo barut star 40 ,50i više godina.
Vodilja bi bila odvagati težinu baruta prema težini zrna koje je u originalu i umanjiti to punjenjje za najmanje 10% .
Kemijska svojstva baruta se značajno mijenjaju s obzirom na godine ,uvjete skladištenja i sl. tako da je to sve rizik na vlastitu odgovornost može biti da će sve biti
ok u većini slučajeva a može se desiti da dobiješ abnormalno velike tlakove bez obzira na količinu i da se sve razleti u sto komada.
Proizvođači komercijalnog streljiva daju rok 5 godina vojnog 10 eventualno 15 sve poslje toga je rizik koji sam snosiš korištenjem baruta vađenim iz takvog streljiva.
Na miris se osjeti ako stari barut ima miris sličan octu da je otišo na kvasinu i svojstva takvog baruta više ne ulaze u nikakve tablice tj . postaje nepredvidiv .
Uvijek probaj sa puno manjom količinom kod takvog baruta jer to nije novi barut i sve je moguće.
Također barut iz streljiva može reagirati sa metalom iz čahure i zrna i tu nastaju nepredviđene reakcije tijekom godina . Oprez u svakom slučaju.
da taj barut s vremenom postaje brizantan tj. pretvara se u exploziv pogotovo barut star 40 ,50i više godina.
Vodilja bi bila odvagati težinu baruta prema težini zrna koje je u originalu i umanjiti to punjenjje za najmanje 10% .
Kemijska svojstva baruta se značajno mijenjaju s obzirom na godine ,uvjete skladištenja i sl. tako da je to sve rizik na vlastitu odgovornost može biti da će sve biti
ok u većini slučajeva a može se desiti da dobiješ abnormalno velike tlakove bez obzira na količinu i da se sve razleti u sto komada.
Proizvođači komercijalnog streljiva daju rok 5 godina vojnog 10 eventualno 15 sve poslje toga je rizik koji sam snosiš korištenjem baruta vađenim iz takvog streljiva.
Na miris se osjeti ako stari barut ima miris sličan octu da je otišo na kvasinu i svojstva takvog baruta više ne ulaze u nikakve tablice tj . postaje nepredvidiv .
Uvijek probaj sa puno manjom količinom kod takvog baruta jer to nije novi barut i sve je moguće.
Također barut iz streljiva može reagirati sa metalom iz čahure i zrna i tu nastaju nepredviđene reakcije tijekom godina . Oprez u svakom slučaju.
Ma skroz staro i loše streljivo ne koristim, uglavnom ovo novije iz 80 i neke god. Dobro čuvano, uredno. I ovako radi dobro, pogotovo snajperski. Vidi se sve kad ga otvoriš, nisam do sada imao nikakvih problema. Inače je barut došao preskup pa je isplativost upitna, pogotovo kad Belott spce kupim za 1.10e. Ali eto, gušti su gušti i imam neko zadovoljstvo kad dobijem finu grupu. Kad imaš više metaka iz iste serije, po mogućnosti neotvoren sanduk, onda je to super. Nađeš mu mjeru i miran. Ali ovo na 41 grs je provjereno dobro za lov i streljaštvo. Brzina oko 730 m/s.
A ako je 80 ih to je novo mislio sam da imaš 50 i neku to već bude problem .
Samo pomalo
Samo pomalo
Imam i tog starog ali mi se ne zeza s time. I nije u svima NC barut. Imam još stotinjak ovih novih, tako da sam miran neko vrijeme.