Bojanje zračnog oružja umjesto brunaže
Moderator: karabalic
Bojanje zračnog oružja umjesto brunaže
Pozdrav svima.
Ima li netko iskustva kojom bi bojom za metal bilo moguće kvalitetno obojiti tijelo i cijev zračnog oružja?
Znam jedino da bi trebala biti crna mat i da bi se trebala brzo osušiti. Treba li prije lakiranja kakva posebna podloga / sloj?
Ima li netko iskustva kojom bi bojom za metal bilo moguće kvalitetno obojiti tijelo i cijev zračnog oružja?
Znam jedino da bi trebala biti crna mat i da bi se trebala brzo osušiti. Treba li prije lakiranja kakva posebna podloga / sloj?
Last edited by zdebat on 02 Oct 2023, 09:40, edited 2 times in total.
-
Marko2Marko
- Desetnik

Re: Bojanje zračnog oružja umjesto brunaže
Riješit se rđe ( ako je ima ), dobro odmastiti metal, temeljna boja za metal u spreju, autolak crni mat ( imaš i raznih nijansi tamno sive. Daj više slojeva na ti se ne skida boja lako prilikom pada i slično.
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Zasto ne bruniranje? Imas onu tekucinu za brzo bruniranje i moze se jako dobro napraviti. Ovisi kako pripremis metal toliko ce biti i sjajno. Moze se cak dati popjeskariti pa brunirati ili klasicno brusenje do zeljenog sjaja + bruniranje. Bojanje bojom nije prakticno zbog ostecenja i puno je lakse pobrunirati nego pofarbati.
Puške su od kluba, mislim da je brže i jednostavnije obojiti.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Dura coat.zdebat wrote:Puške su od kluba, mislim da je brže i jednostavnije obojiti.
Jednostavna aplikacija, ali treba rastaviti i temeljito ocistiti povrsinu. (Ceracoat je bolje, ali treba zapeci u peci, mislim) Dakle, duracoat
https://www.cerakoters.com/cerakote-vs-duracoat/
https://www.youtube.com/watch?v=u3UqqvCLziI
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Nebi se slozio.zdebat wrote:Puške su od kluba, mislim da je brže i jednostavnije obojiti.
https://youtube.com/shorts/GTawYVb9_jg? ... sLVgTesvO_
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ako ipak odlučiš farbati.....
Gledam danas u Kauflandu......sprej za metal,piše da ide direktno na metal(ne treba temeljna),da je lak postojan,otporan na udarce,na benzin......
26 kn.....
Mislim da bi bilo dobro(nakon pripreme)špricati u dva tanka sloja,s time da se prvi mora dobro posušiti.
Gledam danas u Kauflandu......sprej za metal,piše da ide direktno na metal(ne treba temeljna),da je lak postojan,otporan na udarce,na benzin......
26 kn.....
Mislim da bi bilo dobro(nakon pripreme)špricati u dva tanka sloja,s time da se prvi mora dobro posušiti.
Koliko je uopce u losem stanju oruzje? Ako je hrdja koja nije brusena/skidana, to se da rijesiti rust blueingom, i daje odlican rezultat.
Ima krastica od korozije. Mislim da bi se bojanjem to malo popunilo, ublažilo.
Ako nisu strugane i brusene, prokuhati u kipucoj vodi 45 min, proci sa celicnom vunom 0000 i potopiti u petrolej na dan, dva. Ostati ce rupice od hrdje, ali ce se zadrzati brunaza
File, hvala. Ali postupak mi se čini predugačak, morao bih riješiti desetak+ pušaka u cca dva dana tako da mi se bojenje čini boljom opcijom. Vlaga u prostoriji je bila visoka i šteta je poprilična.
Da, al ako ne zaustavis hrdju, nastavit ce se i ispod boje.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Površinsku hrđu sam odlično rješavao sa Ballistolom.
Točke hrđe treba natopiti Ballistolom i ostaviti.
Nakon dva dana pobrisati krpom.
Ako ima još hrđe,ponoviti postupak.
Ballistol bi hrđu jednostavno istopio.
Naravno,ako se farba,treba fino obrusiti cijelu površinu metala i dobro ju odmastiti.
Točke hrđe treba natopiti Ballistolom i ostaviti.
Nakon dva dana pobrisati krpom.
Ako ima još hrđe,ponoviti postupak.
Ballistol bi hrđu jednostavno istopio.
Naravno,ako se farba,treba fino obrusiti cijelu površinu metala i dobro ju odmastiti.