CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Re: CHAT

Post by Marin223 » 27 Oct 2023, 13:16

Jadni oni čija imovina se nalazi na putevima migranata, uništenu imovinu ti nitko neće vratit, institucije ju zaštitit neće, sam ju branit ne smiješ... bespomoćni ljudi.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 27 Oct 2023, 13:58

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 27 Oct 2023, 16:11

I Izrael i Amerika stalno gađaju ciljeve u susjednim zemljama ,u toj regiji.
Samo se o tome uglavnom ne govori i ne piše :A00:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 28 Oct 2023, 16:16

Uskoro nam slijedi nestasica americkog streljiva na trzistu (Hornady, Federal, Winchester itd)

3 mjeseca zabrana izvoza is USA:
https://www.reuters.com/world/us/us-hal ... 023-10-27/
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Oct 2023, 11:35

To streljivo se troši u Hrvatskoj u iole značajnijim količinama?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Oct 2023, 11:49

Ko ce ga znati?
Znam da oni koji se ne bave reloadingom trose BTHP hornady, pakovanje 50 komada, Cijena prihvatljiva, preciznost prihvatljiva. sto sam vidio sub moa, u boljim tvornickim puskama. Cijenom konkurentan, oko 10 kn kom, kad sam zadnji put gledao ponudu.

Sad je pitanje koliko se tog trosi.
Nek potrosi malo za trening ili gust 50 do 100 komada pred match, pa jos nek potrosi 60 komada za match, do slijedeceg matcha i treninga prodju mjeseci.

Ja ne pamtim da sam pucao americku municiju.
Ali sam bas poceo razmisljati o hornadyiju za lovacku pusku.
Ali to nije velika kolicina, ako se pokaze precizno, 100 komada mi dosta po kalibru za nekoliko lovnih sezona.
Hornady me privlaci jer imaju liniju municije superformace, nova formula baruta, koaj dize brzinu zrna, 30-06 priblizava performansama 300 win mag.
Patentirani barut. Ne prodaje se rifuzo za reloading.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 29 Oct 2023, 16:19

jolly wrote:Uskoro nam slijedi nestasica americkog streljiva na trzistu (Hornady, Federal, Winchester itd)

40 država uključujući i nas je izuzeto od zabrane izvoza.

https://www.bis.doc.gov/index.php/docum ... eview/file

https://www.bis.doc.gov/index.php/docum ... ups-1/file

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Oct 2023, 16:22

:A25:
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Oct 2023, 17:03

frulica wrote:
jolly wrote:Uskoro nam slijedi nestasica americkog streljiva na trzistu (Hornady, Federal, Winchester itd)

40 država uključujući i nas je izuzeto od zabrane izvoza.

https://www.bis.doc.gov/index.php/docum ... eview/file

https://www.bis.doc.gov/index.php/docum ... ups-1/file
Ja se kladim da Hornady nece opet zavrsit u Ruskim rukama da rokaju ukrajince s njim.

Oh wait, Hornady ne izvozi u rusiju.

https://www.politico.eu/article/how-us- ... raine-war/

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 02 Nov 2023, 22:26

Samoobrana u praksi:

Kontrolor s početka naše priče zbog napada nožem sada je na bolovanju. Na dan, kaže, bude i do deset neugodnih situacija. Jedan ga je dečko čak pokušao ugušiti.
"Došao mi je odozgor, primio mi je remen od torbice za vrat i počeo me daviti. Udarcem sam se oslobodio tog stiska i izbio sam mu remen iz ruku", rekao je kontrolor.
Apsurdno je da su obojica završila s kaznom od 400 kuna za remećenje javnog reda i mira iako je kod kontrolora bila riječ o samoobrani, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Počinjem se pitati koji je smisao da zakon o oružju daje mogućnost posjedovanja oružja u svrhu osobne sigurnosti, kad nema tog načina da to upotrijebiš na legalan način, bez kazne. Evo ovaj je dobio kaznu za samoobranu golim rukama od smrtonosne sile.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nap ... Naslovnica

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 02 Nov 2023, 22:41

I o tome smo skoro pa sve rekli.
Ništa nova.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 02 Nov 2023, 22:47

Mirok wrote:I o tome smo skoro pa sve rekli.
Ništa nova.
Istina, ništa novo za ovu državu. Ali ta praksa je užasna, da je samoobrana doslovno potpuno zabranjena.
Očito bi trebalo mijenjat kazneni zakon, nekim pravnicima izgleda nije dovoljno jasan članak 21 i 22.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Nov 2023, 22:49

Kriva je percepcija pravnih laika, da policija odredjuje pravdu.
Policija postupa po zakonu.
AKo je doslo do naguravanja ili tucnjave na javnom mjestu, za to trebaju barem dvojica.
AKo dodje do policijske intervencije i konacno prijave za tako nesto, nece se odlucivati ko je napao, ni ko se branio, prijava ide obojici.
Policija je izvrsna vlast, a sud je sudska.

Pretpostavka je da ce se na sudu rjesiti ko je kriv ili ko je prav, imat ce dokazni postupak gdje se svak moze braniti i iznositi svoj dokazni matreijal.

U ovoj situaciji zapravo nikom nista prema novinskim navodima.
Svak plati0 400 kuna, i stvar rjesene. ko malo bolja kazna ze neki prometni prekrsaj, tipa ne vezivanje pojasom.

Medjutim, da je neko od njih dvojice imao legalno oruzje (kod kuce, i sve po propisu), bilo bi mi oduzeto zabog prekrsaja JRM.

Medjutim ko je rekao ili garantirao da je zivot pravedan?
Mi vlasnici legalnog oruzja, tog smo oduvijek svjesni, pa se ne mora cuditi
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 02 Nov 2023, 23:12

Čuo sam da je sudska praksa uglavnom da se na prvom stupnju samo potvrdi iskaz policije, tek nakon žalbe, na drugom stupnju se ide gledat u detalje šta je stvarno bilo. Moguće da se ovaj nije htio zamarat s time pa samo platio kaznu i gotovo.

Kad je u pitanju oružje tu dolazimo do ozbiljnog problema: ako me netko ne voli ili mu se ne sviđa što imam oružje, samo me treba zakačit na ulici i mlatit/navlačit dok ne dođe policija... i ode meni svo oružje na godinu, dve, par... jer ćemo obojica dobit kazne kad policija stigne. Napadač će dobit pišljivih 30 eura kazne i to je to. A ja osim gubitka imovine moram mijenjat i sport.

Ustav "nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže" izgleda kao mrtvo slovo na papiru.
A možda je zapravo samo zakon o oružju neopravdano prestrog.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Nov 2023, 06:25

Izraz koji bi ja koristio, to je realnost u Evropskom okruzenju.

A za pojedinca, to znaci da mora imati kulturu sigurnog posjedovanja oruzja, i specifican miran, uredan i nekonfliktan nacin zivota koji nije kompatibilan sa losim drustvom alkoholom, drogama, kriminalom i drustveno neprihvatljivom ponasanjem.

To je realnost.
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 03 Nov 2023, 10:20

To vrijedi, ali opet nije garancija da nećeš nadrapat, što upravo ovaj primjer potvrđuje.

Čovjek je bio na poslu, radio je to šta mora, napad gušenja je očito bio iznenadan i u tom trenutku nije niti imao šansu da to izbjegne ili pobjegne. Da je kojim slučajem imao oružje, ispada da je morao pustit ovog da ga uguši (ne pružat nikakav otpor) i nadat se da neče završit mrtav dok pomoć ne stigne, valjda bi jedino tako izbjegao prekršaj (nadam se da nebi zakeljili prekršaj i nekom ko leži na podu bez svijesti).

Također imam osjećaj da policija u tim nekim stvarima posao obavlja onako kako im je najlakše: dođi, sve koje vidiš u blizini i učine ti se kao sudionici zakelji prekršaj i gotovo, sve si napravio, slučaj riješen... Ne razmišljajuči šta taj prekršaj znači nekom tko ima oružje, a možda i nije kriv.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Nov 2023, 10:27

Marin223 wrote:To vrijedi, ali opet nije garancija da nećeš nadrapat, što upravo ovaj primjer potvrđuje.
Sta je u zivotu realna garancija?
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 03 Nov 2023, 10:41

jolly wrote:
Marin223 wrote:To vrijedi, ali opet nije garancija da nećeš nadrapat, što upravo ovaj primjer potvrđuje.
Sta je u zivotu realna garancija?
Zapravo ne treba garancija da te netko ne zakači, dovoljno je napravit izmjene zakona o oružju koje nisu štetne za vlasnike i čine ih bespomoćnima kad ih nesreća zadesi. Primjer:

Uvijet za držanje oružja: da osoba nije pravomoćno osuđena za prekršaje povezane s nasiljem... (dakle maknut "i da nije pokrenut postupak")
Nema smisla da se oduzima oružje za obični prekršaj koji nit je pravomoćna presuda, nit je počinjen sa oružjem, nit je ikako povezan s oružjem.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Nov 2023, 11:31

Vrtimo se u krug, po obicaju.
Marin223 wrote:
Zapravo ne treba garancija da te netko ne zakači, dovoljno je napravit izmjene zakona o oružju koje nisu štetne za vlasnike i čine ih bespomoćnima kad ih nesreća zadesi.
.
U evropskom pravnom okruzenju vrlo tesko. Objasnio sam u prethodnim postovima i na drugim temama zasto.
Marin223 wrote: Primjer:
Uvijet za držanje oružja: da osoba nije pravomoćno osuđena za prekršaje povezane s nasiljem... (dakle maknut "i da nije pokrenut postupak")
Nema smisla da se oduzima oružje za obični prekršaj koji nit je pravomoćna presuda, nit je počinjen sa oružjem, nit je ikako povezan s oružjem.
And we all live hapilly ever after...
Bas lijepo. Bed time fairy tale.

Realnost. Ne, u evropskom pravnom okruzenju, koje nastoji prevenirati svaku zlouporabu oruzja.
To je realnost.

A sad, niko te ne sprjecava, dapace cak i preporucam da se ukljucis u svaku javnu raspravu na esavjetovanju pred donosenje zakona.

Na forumu je lako kukati i plakati, bez efekta. Argument, kako je u Americi, nije argument. To nije fer, i nije uredu, jadni ljudi koji imaju oruzje nije argument.

Za javnu raspravu se pripremi, procitaj sve eu direktive o oruzju, strelistima, lovstvu, ili cime se vec zakon bavi. Procitaj studije koje se bave datom temom.
Recimo po meni, slijedece restrikcije koje ce ici u zakondoavtsvo ce biti o olovnoj municiji, djelom je vec pocelo. (zabrana olovne sacme nad vodenim i mocvarnim povrsinama)

Dobro bi bilo upoznati se sa pravilima natjecanja svih priznatih medjunarodnih sportova streljastva i medjunardonih asocijacija (pogotovu evropskih)
Istraziti postoji li to u Hrvatskoj, koliko se ljudi time bavi, i cime bi novi zakon bio restritivan za sportase u tim disciplinama.

Prihavceni nacini lova u Evropi i u kojim zemljama, (na pr s prigusivacem ili ne), itd... Znanstvena podloga za takve izmjene?

Nakon tog komentiraj , i predlozi izmjene. Odredjeni broj prijedloga, prolazi. Ja osobno znam za neke moje prijedloge koji su uvazeni ili djelomicno uvazeni.
Dakle, sustav za izmjene postoji. A i to je dio Evropske pravne bastine, da ne bude sve negativno. Nikad prije nije bilo javno savjetovanje o pojedinim zakonima, dok se nije uvelo pod EU regulativom.

I to je ralnost. Zivot nije ni crn ni bijel, nego nesto izmedju.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 03 Nov 2023, 11:31

Ne vidiš da je to politika?
Netko je naložio da policija tako djeluje.
Po sistemu.....prijava svima ....i gotovo...
Nije to ni pravo ,ni pravda ,slažem se.
Najnepravednije je to za napadnutoga.

Post Reply