Nabava civilnog AK u HR (ne Kineskog)
Re: Nabava civilnog AK u HR (ne Kineskog)
https://www.rebec.eu/product/izhmash-sa ... ed-edition/
Kakvo je mišljenje o ovom primjerku? Osim sto po toj cijeni je pogodan za skladištenje u ormaru i gledanje
Kakvo je mišljenje o ovom primjerku? Osim sto po toj cijeni je pogodan za skladištenje u ormaru i gledanje
Osobno smatram da je precjenjen, vise se isplati uzet Jack Wood.Bump636 wrote:https://www.rebec.eu/product/izhmash-sa ... ed-edition/
Da vidim da WBP jack ameri hvale i stavljaju bok uz bok sa zastavom, ali oni opet cvile za saigama vjerojatno iz razloga jer su kod njih jos manje dobavljive nego kod nas a ne zbog same kvalitete.Stargazer wrote:Osobno smatram da je precjenjen, vise se isplati uzet Jack Wood.Bump636 wrote:https://www.rebec.eu/product/izhmash-sa ... ed-edition/
Pa sta nije bilo neke price da ce se i C. Zastava moci kupiti kod nas?
Kontaktirao sam uvoznika za HR i kaze da 3 god nisu dobili robu od zastave niti se ne zna kada ceMario_Zg wrote:Pa sta nije bilo neke price da ce se i C. Zastava moci kupiti kod nas?
Ali vidim da ih nema ni u slo ni u italiji barem koliko ja znam gledati
Zabranjen je uvoz Saige u Ameriku vec neko vrijeme, osobno imam Jack Wood Premium i jako sam zadovoljan s njime. Samo si nabavi kvalitetan mount za optiku, to ti je oko 150-200 eura, mislim da u polenaru ima na stanju.Bump636 wrote:Da vidim da WBP jack ameri hvale i stavljaju bok uz bok sa zastavom, ali oni opet cvile za saigama vjerojatno iz razloga jer su kod njih jos manje dobavljive nego kod nas a ne zbog same kvalitete.Stargazer wrote:Osobno smatram da je precjenjen, vise se isplati uzet Jack Wood.Bump636 wrote:https://www.rebec.eu/product/izhmash-sa ... ed-edition/
Mario_Zg wrote:Pa sta nije bilo neke price da ce se i C. Zastava moci kupiti kod nas?
Zastava se fokusira primarno na americko trziste, godinama nisu slali nista u europu sa izuzetkom par posiljki M77 u njemacku, doduse preko brownellsa se moze kupiti Zastava koja je sastavljena od dijelova u Americi i poslana u Europu.
Ne znam jel vrijedi jos ona zabrana izvoza oruzja i streljiva sto je vucic uveo.
https://n1info.rs/vesti/predsednik-naja ... iz-srbije/
Ovo me jos zanima a nisma nasao odgovor, sad recimo kupim iz slovenije jack wood. On dolazi za spremnikom limitiranim na 10kom. Prilikom registracije zelim ga staviti pod lovačko. Dali prilikom pregleda ako do njega dođe mora biti i spremnik 2+1 uz pusku? Ili se to zahtjeva samo tokom odlaska na lov?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Misljenja su razlicita i oba odgovora tocna. To se svojevremeno raspravljalo u detalje na forumu.
Ja osobno bih imao spremnik od 2 za registraciju.
Uostalom, ako odes u lov, opet ce ti trebati.
Ja osobno poluautomat za praktican lov imam iskljucivo sa spremnikom 2.
Poluautomat za sport, sa spremnikom 10, i ne razbijam glavu oko tog.
100% fool proof.
U definiciji oruzja B kategorije zakon o nabavi i posjedovanju oruzja gradjana ne razlikuje sportsko ili lovacko oruzje.
Samo limitira spremnike za puske na 10 komada.
Po tome, registracija sa spremnikom 10, prolazi.
Medjutim, Pravilnik o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja kaze da lovacki poluautomat ima limit na dva naboja u spremniku.
Sluzbena osoba koja obavlja uvid, moze ujedno privatno biti lovac, i dobro upoznata sa pravilnicima.
Ako se postavi pitanje, tesko mu mozes reci da nije u pravu.
I sad ti ovisi na kog naletis, i da li ce praviti problem oko tog ili nece
Mozes jurisati na vjetrenjace ili imati jednostavno taj spremnik na 2 komada i budes na miru.
Sto se tice upotrebe u lovu i na streljani.
Znam za slucaj da je lovacko oruzje oduzeto kad je lovna inspekcija utvrdila da je u lovu koristen veliki spremnik u PA puski, preko 2.
Za takav slucaj na streljani, nije mi poznato.
Pojedinci (wishful thinking, i pravni laici) sve to tumace na oba moguca nacina. Ali kad stvar zapne, neko drugi pise prijavu a sud odlucuje u konacnoj rijeci.
Ja osobno bih imao spremnik od 2 za registraciju.
Uostalom, ako odes u lov, opet ce ti trebati.
Ja osobno poluautomat za praktican lov imam iskljucivo sa spremnikom 2.
Poluautomat za sport, sa spremnikom 10, i ne razbijam glavu oko tog.
100% fool proof.
U definiciji oruzja B kategorije zakon o nabavi i posjedovanju oruzja gradjana ne razlikuje sportsko ili lovacko oruzje.
Samo limitira spremnike za puske na 10 komada.
Po tome, registracija sa spremnikom 10, prolazi.
Medjutim, Pravilnik o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja kaze da lovacki poluautomat ima limit na dva naboja u spremniku.
Sluzbena osoba koja obavlja uvid, moze ujedno privatno biti lovac, i dobro upoznata sa pravilnicima.
Ako se postavi pitanje, tesko mu mozes reci da nije u pravu.
I sad ti ovisi na kog naletis, i da li ce praviti problem oko tog ili nece
Mozes jurisati na vjetrenjace ili imati jednostavno taj spremnik na 2 komada i budes na miru.
Sto se tice upotrebe u lovu i na streljani.
Znam za slucaj da je lovacko oruzje oduzeto kad je lovna inspekcija utvrdila da je u lovu koristen veliki spremnik u PA puski, preko 2.
Za takav slucaj na streljani, nije mi poznato.
Pojedinci (wishful thinking, i pravni laici) sve to tumace na oba moguca nacina. Ali kad stvar zapne, neko drugi pise prijavu a sud odlucuje u konacnoj rijeci.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Nedavno je kupac VHS morao limitirati spremnik na 2 komada jer je oružje na lovačku dozvolu. Samo prenosim, iako se ne slažem s tom kretenarijom.
E super, to su vec konkretni odgovori na jednom mjestu. Znaci to je neka zona oko koje nitko ne radi probleme ali ako se netko zainati moze ih stvoriti.
Nadalje dal taj spremnik od 2 mora biti neki atestiran ili kao takav kupljen ili je dovoljno ugraditi neki limitator ili pak nac stari ex.yugo spremnik i skratiti ga rezanjem.
Nadalje dal taj spremnik od 2 mora biti neki atestiran ili kao takav kupljen ili je dovoljno ugraditi neki limitator ili pak nac stari ex.yugo spremnik i skratiti ga rezanjem.
- jolly
- Cinker - bojna

To je druga nedefinirana zona.
Nekad se trazila potvrda puskara o limitiranju spremnika, a limitiranje spremnika je kostalo oko 200 kn u puskarskoj radionici.
(to je neki prosjek, bilo je jeftinijih puskarskih usluga ali i skupljih)
Nisam cuo da se takva potvrda jos uvijek trazi, nit se spominje u zakonu ili pravilniku, ali isto tako prema logici iz mog prethodnog posta, nije to zgoreg ni imati.
(sto vise papira koristis, guzica ti je cisca
)
Mozda @Ariel, moze ponuditi savjet kako je kupac rijesio limitaciju spremnika?
Medjutim,
tvoj slucaj nije jedini niti u Hrvatskoj nit u Sloveniji, a vjerojatno ni u ostatku Evrope (cijela evropa limitira lovacke poluautomate na 2 naboja), probaj prvo naci tvornicke spremnike limitirane na 2 komada.
Ako ne nadjes, snadji se druze.
Nekad se trazila potvrda puskara o limitiranju spremnika, a limitiranje spremnika je kostalo oko 200 kn u puskarskoj radionici.
(to je neki prosjek, bilo je jeftinijih puskarskih usluga ali i skupljih)
Nisam cuo da se takva potvrda jos uvijek trazi, nit se spominje u zakonu ili pravilniku, ali isto tako prema logici iz mog prethodnog posta, nije to zgoreg ni imati.
(sto vise papira koristis, guzica ti je cisca
Mozda @Ariel, moze ponuditi savjet kako je kupac rijesio limitaciju spremnika?
Medjutim,
tvoj slucaj nije jedini niti u Hrvatskoj nit u Sloveniji, a vjerojatno ni u ostatku Evrope (cijela evropa limitira lovacke poluautomate na 2 naboja), probaj prvo naci tvornicke spremnike limitirane na 2 komada.
Ako ne nadjes, snadji se druze.
Turn better into best!
Puskari rade limitiranje spremnika.
Kod kavure je limitiranje 100 kn, i potvrda jos 100 kn.
Makar u Zakonu kaze da poluatomat smije imat spremnik od 10, ali kada se radi odstrijel zivotinje mora biti ogranicen na 2 metka.
Znam dosta ljudi koji ima lovacke poluautomate i nikad nisu u lov imali i imaju 10ke i nikad problema.
Kod kavure je limitiranje 100 kn, i potvrda jos 100 kn.
Makar u Zakonu kaze da poluatomat smije imat spremnik od 10, ali kada se radi odstrijel zivotinje mora biti ogranicen na 2 metka.
Znam dosta ljudi koji ima lovacke poluautomate i nikad nisu u lov imali i imaju 10ke i nikad problema.
- jolly
- Cinker - bojna

Vidio sam ja i mangupa sa desetkama.
idem uvijek u goste jedno loviste godinama, poznam sve lokalne lovce tamo. Pogonski lovovi na svinje.
Prve godine upoznam lovca (mlad decko), ide u pogon opremljen ko na frontu.
XDM za pojasom, 19 komada u spremniku, i rezervni spremnici puni na pojasu, jos 2, puni. (Za samilsoni hitac?!)
Poluatomat puska 10 komada spremnik. (vjerojatno i jos jedan u rezervi)
I tako jedne godine, pa druge, pa trece...
Dodjem slijedece godine u lov, mangupa ne vidim na zbornom mjestu.
Pitam lovce a di je kolega taj i taj...
A... , kazu, vise ne lovi, oduzeli su mu oruzje....
Ne doduse zbog spremnika, ali zbog nekog drugog mangupluka...
spremnik tu, mangupluk tamo, marifetluk ovdje, nabere se prekrsajcica, pa se negdje naleti na minu .... to je opis problematicne osobe, koja prije ili kasnije naleti na prijavu i onda promjeni hobi.
idem uvijek u goste jedno loviste godinama, poznam sve lokalne lovce tamo. Pogonski lovovi na svinje.
XDM za pojasom, 19 komada u spremniku, i rezervni spremnici puni na pojasu, jos 2, puni. (Za samilsoni hitac?!)
spremnik tu, mangupluk tamo, marifetluk ovdje, nabere se prekrsajcica, pa se negdje naleti na minu .... to je opis problematicne osobe, koja prije ili kasnije naleti na prijavu i onda promjeni hobi.
Turn better into best!
Samo sto imati spremnik od 10 metaka za lovacku pusku nije prekrsaj. Loviti sa spremnikom od 10 je.jolly wrote:Vidio sam ja i mangupa sa desetkama.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Bitno je da je spremnik trajno limitiran na 2 metka.Bump636 wrote:E super, to su vec konkretni odgovori na jednom mjestu. Znaci to je neka zona oko koje nitko ne radi probleme ali ako se netko zainati moze ih stvoriti.
Znači,da ga ne možeš samo tako odblokirati i da opet bude većega kapaciteta.
Za reganje,nisam čuo da je netko gledao spremnik,čak se i na regu išlo bez spremnika.
OruzjeMirok wrote:Bitno je da je spremnik trajno limitiran na 2 metka.Bump636 wrote:E super, to su vec konkretni odgovori na jednom mjestu. Znaci to je neka zona oko koje nitko ne radi probleme ali ako se netko zainati moze ih stvoriti.
Za reganje,nisam čuo da je netko gledao spremnik,čak se i na regu išlo bez spremnika.
b) dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja
Lov
15. zabranjenim oružjem sukladno propisima kojima se regulira nabava i posjedovanje oružja građana i poluautomatskim oružjem sa spremnikom koji može sadržavati više od dva naboja
Nigdje ne pise da ga ne mozes sam blokirat/odblokirat.
Slozio bi se s vama da u zakonu pise.
Da se ne moze odblokirati bez uporable alata ili tako nesto.
“6. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje navedeno u stavku 1. točki 7. podtočki b) ovoga članka kod kojeg spremnik i ležište naboja ne mogu zajedno primiti više od tri naboja, pri čemu se spremnik može odvojiti odnosno nije sigurno da se uobičajenim alatom ne može prepraviti u oružje kod kojeg spremnik i ležište naboja zajedno primaju više od tri naboja”Stargazer wrote:[
Oruzje
b) dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja
Lov
15. zabranjenim oružjem sukladno propisima kojima se regulira nabava i posjedovanje oružja građana i poluautomatskim oružjem sa spremnikom koji može sadržavati više od dva naboja
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nego kako ?Stargazer wrote:OruzjeMirok wrote:Bitno je da je spremnik trajno limitiran na 2 metka.Bump636 wrote:E super, to su vec konkretni odgovori na jednom mjestu. Znaci to je neka zona oko koje nitko ne radi probleme ali ako se netko zainati moze ih stvoriti.
Lov
- jolly
- Cinker - bojna

Kad sam gledao spremnike od benelija PA puske, blokada je tvornicki stancana, presanjem u limu.
Drugim rjecima, ovo bi trazilo alat za odblokirati.
Znam da se negdje govorilo, spominjalo - konkretno o blokadi cjevnog spremnika za sacmarice poluautomate, pa su bili limitarni nekim plasticnim ili drvenim cepom ubacenim u spremnik.
Koji samo izvadis.
Pa su to radili, pa ostali bez pusaka kad je bila inspekcija u lovu.
To je ta razlika.
Pisem po sjecanju ne mogu se zakleti u detalje.
Mozda je to bilo po starom zakonu, koji je to mozda i omogucio, ili propustio definirati, pa su izmjenili u novom zakonu.
Ali to ne mogu tvrditi, ne da mi se sad traziti pravilnike iz 2012, ili cak ranije. Ali prica mi je ostala u sjecanju.
Mozda su puske bile kupljene u drugoj drzavi, a ovdje samo registrirane, a u drugoj drzavi je moguce imati "skidajucu" blokadu.
Drugim rjecima, ovo bi trazilo alat za odblokirati.
Znam da se negdje govorilo, spominjalo - konkretno o blokadi cjevnog spremnika za sacmarice poluautomate, pa su bili limitarni nekim plasticnim ili drvenim cepom ubacenim u spremnik.
Koji samo izvadis.
Pa su to radili, pa ostali bez pusaka kad je bila inspekcija u lovu.
To je ta razlika.
Pisem po sjecanju ne mogu se zakleti u detalje.
Mozda je to bilo po starom zakonu, koji je to mozda i omogucio, ili propustio definirati, pa su izmjenili u novom zakonu.
Ali to ne mogu tvrditi, ne da mi se sad traziti pravilnike iz 2012, ili cak ranije. Ali prica mi je ostala u sjecanju.
Mozda su puske bile kupljene u drugoj drzavi, a ovdje samo registrirane, a u drugoj drzavi je moguce imati "skidajucu" blokadu.
Turn better into best!