Invazija Ukrajine
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Invazija Ukrajine
U Ukrajini uopće ne prolazi ideja o "dogovorima"sa rusima.
A ne postoji ni bilo kakva politička snaga za to.
Ja bih pak rekao,da se Ukrajina obranila sačuvavši državnost i da nikako ne može biti pobijeđena/uništena.
Ovih dana rusi gube 1000 plus vojnika dnevno.
Koliko su još spremni,mi to ne znamo.
Koliko će procijeniti da im je taj rat još isplativ(kao kod Afganistana),ni to ne znamo.
Svakodnevno je u Rusiji sve više glasova obitelji ,koje ne žele djecu,muževe slati u rat.
Puno je tu pitanja....
A ne postoji ni bilo kakva politička snaga za to.
Ja bih pak rekao,da se Ukrajina obranila sačuvavši državnost i da nikako ne može biti pobijeđena/uništena.
Ovih dana rusi gube 1000 plus vojnika dnevno.
Koliko su još spremni,mi to ne znamo.
Koliko će procijeniti da im je taj rat još isplativ(kao kod Afganistana),ni to ne znamo.
Svakodnevno je u Rusiji sve više glasova obitelji ,koje ne žele djecu,muževe slati u rat.
Puno je tu pitanja....
Fascinantno je kako znamo sve o ruskim gubicima, ali ništa o ukrajinskim. A plaćamo taj rat. Nije li glupo nešto plaćati, a da nemaš informaciju koliko efikasno se taj novac koristi? Šalju se deseci milijardi dolara jednoj od najkorumpiranijih zemalja svijeta, čiji znatan dio stanovništva je pobjegao van granica (vidimo ih svakodnevno u finim vozilima). Kontrole nad tim novcem nema, kao ni efekata ofenzive.
Jasno je da onaj tko postavi ideju pregovora s Rusima riskira vlastiti život u Ukrajini. To je možda i najjači razlog zašto se nitko ne usudi o tome progovoriti. Ali nešto na tu temu se počelo kotrljati. Ovaj kanal pratim dulje vrijeme i nije se do sad ni jednom prevario: https://www.youtube.com/watch?v=cr-4hwFWzYY
Jasno je da onaj tko postavi ideju pregovora s Rusima riskira vlastiti život u Ukrajini. To je možda i najjači razlog zašto se nitko ne usudi o tome progovoriti. Ali nešto na tu temu se počelo kotrljati. Ovaj kanal pratim dulje vrijeme i nije se do sad ni jednom prevario: https://www.youtube.com/watch?v=cr-4hwFWzYY
Last edited by Ariel on 28 Nov 2023, 19:12, edited 1 time in total.
A dobro, ako je to tako, kako onda misliš da ovaj rat uopće more završiti? A završiti mora.Mirok wrote:U Ukrajini uopće ne prolazi ideja o "dogovorima"sa rusima. A ne postoji ni bilo kakva politička snaga za to ...
Rusi bi mogli svrgnuti Putina, pa se povući iz Ukrajine, pa i iz Dombasa i sa Krima.
Ukrajinci bi mogli svrgnuti Zelenskog pa sisti za stol i ispregovarati kompromis sa rusima i ostati bez Dombasa i Krima.
Od ovo dvoje, što ima više šanse da se dogodi ???
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Stavio sam prethodno u jednom postu o cenzuri.Ariel wrote:Fascinantno je kako znamo sve o ruskim gubicima, ali ništa o ukrajinskim.
Tako da Ruski gubici u nasoj javnosti su rezultati propagande, a dok Ukrajinski podaci nisu javni.
Realno ne mozemo znati koji su gubici, dok se to realno ne procjeni na kraju rata, i to vise godina nakon rata.
Neko je rekao ovako, informacijska situacija je vrlo slicna ovome:
If you dont read newspaper - you are not informed.
If you read newspaper - you are misinformed.
Trenutno, zivimo u takvom svijetu i takvim medijima.
(ako ne citas novine nisi informiran a ako ih citas onda si dezinformiran)
jolly wrote:
Na obje strane, vlada ozbiljna cenzura, i novinare se prakticki ne pusta na liniju fronte. Ni s ruske strane, niti s ukrajinske. Dakle jedina indikacija stanja je zapravo interaktivna karta. Ne novine.
https://theintercept.com/2023/06/22/ukr ... edentials/
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

Pa ti meni reci.Hawk wrote:A dobro, ako je to tako, kako onda misliš da ovaj rat uopće more završiti? A završiti mora.Mirok wrote:U Ukrajini uopće ne prolazi ideja o "dogovorima"sa rusima. A ne postoji ni bilo kakva politička snaga za to ...
Rusi bi mogli svrgnuti Putina, pa se povući iz Ukrajine, pa i iz Dombasa i sa Krima.
Ukrajinci bi mogli svrgnuti Zelenskog pa sisti za stol i ispregovarati kompromis sa rusima i ostati bez Dombasa i Krima.
Od ovo dvoje, što ima više šanse da se dogodi ???
Ljudi zaboravljaju da je tamo rat već skoro 10 godina.
Misliš da će Putin stati i da dobije Donjeck,Luhansk i Krim ?
Kada bu uhvatio malo zraka išao bi dalje.
I u Ukrajini i drugdje.
Ja mislim da on to nema u planu. Da san ja na njegovom mistu, ja nebiMirok wrote: Misliš da će Putin stati i da dobije Donjeck,Luhansk i Krim ? Kada bu uhvatio malo zraka išao bi dalje. I u Ukrajini i drugdje.
Mislim da do ovoga nije smilo doći. Neredi u Donjecku i Luhansku su bili manje provokacije, to se moglo i drugačije riješiti.
A kad je već do ovoga došlo, po meni najmanje bolno riješenje bi bilo maknuti Zelenskoga i dogovoriti se sa rusima, Rusi će prihvatiti kompromis da se vrate i zadrže Dombas,
a da se oko Krima nema više što pričati, nego da ostaje trajno pod ruskom kontrolom.
Jutros se na portalima pojavilo par zanimljivih tekstova, kroz koje se provlači pad gospodarstva u Njemačkoj, ali i Hrvatskoj. Njemačka, kao i svaka jaka industrijska sila, treba u prvom redu jeftinu energiju. A sankcijama Rusiji i zatvaranjem nuklearki to su si sami uskratili. Amerika i dalje ima jeftinu energiju, ali jednoj Njemačkoj (a gotovo sigurno i drugim zemljama) to posredno uskraćuje kroz prioritete rata u Ukrajini. Rezultat je npr. da je jeftinije kupovati etilen iz SAD nego ga proizvoditi u Njemačkoj. Cijena plina za njemačku industriju sad je oko 5 puta viša nego prije sankcija. Hrvatski izvoz nominalno raste, ali sporije od inflacije, pa je realno ipak u padu. Dobrim dijelom zbog skupe struje koju pravne osobe plaćaju (građanima cijene nisu rasle jer time HDZ kupuje mir pred izbore). Čak i turizam usporava, jer ni ti gosti više nisu realno platežno moćni kao prije.
S druge strane, Amerika i dalje profitira na još jednom polju - vojne industrije. Jer se Europu plaši mogućim novim ruskim ratom za 10 godina, za koji se treba naoružati. Jasno, oružjem koje Amerika odredi.
Kako poltička volja unutar Amerike za pomoć Ukrajini slabi, tako raste pritisak na EU da uskoči kao zamjena za američku pomoć. Jedno načeto njemačko gospodarstvo koje ima i previše svojih problema sad ubacuje milijarde u ovaj rat.
Amerika si uzima za pravo nalagati EU da snizi kriterije kako bi Ukrajinu primila u članstvo. A mi, moram tako reći, američke kurvice, sve to bez pogovora slušamo.
Koji god bio uzrok i tok ovog rata, EU je ogromni gubitnik. Dobitnik je Amerika, Kina, a dugoručno moguće i Rusija. EU će dodatno i iznutra slabiti kako nezadovoljstvo bude na čelo zemalja dovodilo euroskeptike tipa Orbana, Fica i slične. Kissinger je davno rekao: Opasno je biti američki neprijatelj, ali je biti američki prijatelj fatalno.
S druge strane, Amerika i dalje profitira na još jednom polju - vojne industrije. Jer se Europu plaši mogućim novim ruskim ratom za 10 godina, za koji se treba naoružati. Jasno, oružjem koje Amerika odredi.
Kako poltička volja unutar Amerike za pomoć Ukrajini slabi, tako raste pritisak na EU da uskoči kao zamjena za američku pomoć. Jedno načeto njemačko gospodarstvo koje ima i previše svojih problema sad ubacuje milijarde u ovaj rat.
Amerika si uzima za pravo nalagati EU da snizi kriterije kako bi Ukrajinu primila u članstvo. A mi, moram tako reći, američke kurvice, sve to bez pogovora slušamo.
Koji god bio uzrok i tok ovog rata, EU je ogromni gubitnik. Dobitnik je Amerika, Kina, a dugoručno moguće i Rusija. EU će dodatno i iznutra slabiti kako nezadovoljstvo bude na čelo zemalja dovodilo euroskeptike tipa Orbana, Fica i slične. Kissinger je davno rekao: Opasno je biti američki neprijatelj, ali je biti američki prijatelj fatalno.
-
Mirok
- Brigadni General

Kako god potpora Ukrajini ide dalje .
U Washingtonu je to potvrđeno na transatlantskom dijalogu saveznika.
SAD i EU su i dalje jedinstveni u tome.
A mi gubimo svakako i nije nam kriv nikakav rat,već ovi koji nas vode.
A isti ti nas uvjeravaju kako nam je jako dobro
Narod i dalje šuti.
SAD i EU su i dalje jedinstveni u tome.
A mi gubimo svakako i nije nam kriv nikakav rat,već ovi koji nas vode.
A isti ti nas uvjeravaju kako nam je jako dobro
Narod i dalje šuti.
Dronova je sve više, ali me iznenadilo da se neke vrste tek sad pojavljuju. Konkretno, u nekim zonama ranjenike izvlače mala vozila s nosilima, upravljana iz daljine. Ista ta vozila služe za dopremu streljiva i druge opreme. Imaju i ometače protivničkih signala jer su važna meta protivničkih dronova.
Sljedeći korak su borbeni dronovi pješaštva. O njima se već godinama piše.
Sve u svemu, čini mi se kako osnovno naoružanje vojnika u budućnosti neće biti toliko važno, osim kao krajnja obrana ili za specijalizirane napadačke postrojbe. Sve drugo će se obavljati dronovima u zraku, na tlu, na i pod vodom. Stogae će se zahtijevati i bitno više tehničko znanje i neke druge predispozicije vojnika nego do sad.
Sljedeći korak su borbeni dronovi pješaštva. O njima se već godinama piše.
Sve u svemu, čini mi se kako osnovno naoružanje vojnika u budućnosti neće biti toliko važno, osim kao krajnja obrana ili za specijalizirane napadačke postrojbe. Sve drugo će se obavljati dronovima u zraku, na tlu, na i pod vodom. Stogae će se zahtijevati i bitno više tehničko znanje i neke druge predispozicije vojnika nego do sad.
-
Mirok
- Brigadni General

Biti će sve više raznih vrsta dronova ,bezposadnih vozila itd.
A morati će se formirati i trupe za borbu protiv takve tehnologije ,koja je sve složenija.
A morati će se formirati i trupe za borbu protiv takve tehnologije ,koja je sve složenija.
Inače, stigmatizacija oružja i njihovih vlasnika nije nova stvar. Kao civil samo pokušajte na društvenim mrežama napisati da ste lovac, pa čak i sportski strijelac. Garantirano će vam se prikrpati hrpa besposličara koji će vas nazvati ubojicom i bolesnikom. Ako kojim slučajem postavite sliku iz lova, mogu vam suspendirati account. Ako ste poslovno vezani na oružje, Google, Facebook i Instagram već godinama ne dopuštaju reklamu ne samo vatrenog oružja, već i airsofta, pa i noževa (!?). Youtube vam neće odobriti monetizaciju ako prikazujete oružje. U Hrvatskoj vam većina banaka neće odobriti financiranje poslovanja. I sve to ne iz poslovnih razloga, već isključivo političkih odnosno reputacijskih. Za njih ste u rangu dilera droge ili trgovine ljudima, iako se držite zakona.
Dok u Sloveniji i ostalim drzavama te iste banke normalno posluju s trgovinama oruzja.Ariel wrote:Inače, stigmatizacija oružja i njihovih vlasnika nije nova stvar. Kao civil samo pokušajte na društvenim mrežama napisati da ste lovac, pa čak i sportski strijelac. Garantirano će vam se prikrpati hrpa besposličara koji će vas nazvati ubojicom i bolesnikom. Ako kojim slučajem postavite sliku iz lova, mogu vam suspendirati account. Ako ste poslovno vezani na oružje, Google, Facebook i Instagram već godinama ne dopuštaju reklamu ne samo vatrenog oružja, već i airsofta, pa i noževa (!?). Youtube vam neće odobriti monetizaciju ako prikazujete oružje. U Hrvatskoj vam većina banaka neće odobriti financiranje poslovanja. I sve to ne iz poslovnih razloga, već isključivo političkih odnosno reputacijskih. Za njih ste u rangu dilera droge ili trgovine ljudima, iako se držite zakona.
Ups, sad vidim da je kriva tema. Da, trgovine oružja su u istom rangu kao i kockarnice, čak i prema kriteriju državnih institucija.
Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su u srijedu republikanci u američkom Senatu.Mirok wrote:Kako god potpora Ukrajini ide dalje .
SAD i EU su i dalje jedinstveni u tome...
Odluka dovodi u pitanje budu pomoć Ukrajini i vraća zakonodavce za pregovarački sto, uz vrlo malo vremena za diskusiju jer je do početka
zimske pauze u zasedanju Kongresa ostalo samo nekoliko dana.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Koliko sam ja shvatio, Senat odobri pomoc, a vlada trazi kredit od Kineza (za tudji rat).
Sistem je unsustainable - neodrziv za Ameriku. Koliko godina ili sezona moze tako?
Drugi problem, ako se financije odobre, sto je dostupno?
Trenutno najvaziju ulogu u ovom ratu ima topnistvo, a zapadne zemlje nisu u stanju porizvesti dovoljno granata 155 mm, cak i ako se odobre budgeti. Nema kapaciteta
https://www.youtube.com/watch?v=dDoiqH66DLM
Nakon WW2, tvornice municije su se zatvarale, i raskusuravale da bi ostalo svega nekoliko tvorica da zadovolje mirnodopske potrebe.
Sad nema proizvodnih kapaciteta.
Sistem je unsustainable - neodrziv za Ameriku. Koliko godina ili sezona moze tako?
Drugi problem, ako se financije odobre, sto je dostupno?
Trenutno najvaziju ulogu u ovom ratu ima topnistvo, a zapadne zemlje nisu u stanju porizvesti dovoljno granata 155 mm, cak i ako se odobre budgeti. Nema kapaciteta
https://www.youtube.com/watch?v=dDoiqH66DLM
Nakon WW2, tvornice municije su se zatvarale, i raskusuravale da bi ostalo svega nekoliko tvorica da zadovolje mirnodopske potrebe.
Sad nema proizvodnih kapaciteta.
Turn better into best!
Iskreno Ameri bi se trebali fokusirat vise na internu politiku i ulaganja.Hawk wrote:Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su u srijedu republikanci u američkom Senatu.Mirok wrote:Kako god potpora Ukrajini ide dalje .
SAD i EU su i dalje jedinstveni u tome...
Odluka dovodi u pitanje budu pomoć Ukrajini i vraća zakonodavce za pregovarački sto, uz vrlo malo vremena za diskusiju jer je do početka
zimske pauze u zasedanju Kongresa ostalo samo nekoliko dana.
Dokle god oni financiraju vecinu konflikata blizu EU, EU nema inicijativu da sami nes naprave.
Naravno da ima drugog rjesenja.Mirok wrote:Mislim da ća ameri na kraju odobriti.
Mišljenja sam da nema drugoga rješenja u konačnici.
Unistili su zivote amerikanaca sa sponzoriranjem svih konflikata.