POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ
Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ
Ima li takvo mjesto za vježbe gađanja sve ono što propisuje pravilnik? Rikošeti, promašeni hici....
Što sve to mjesto za vježbe gađanja mora imati?
Mislim da će te samo zemljište koštati toliko, ako ne i više.
Za strelište otvorenog tipa za te pare možeš eventualno samo dignuti zidove ili napraviti nasip (kao što piše u zakonu). Pod uvjetom da si već vlasnik zemljišta. I to sve bez plaćanja potrebne papirologije, projekte, geodete....
Možda je za te pare tako nešto bilo moguće prije 15tak godina
Možda je za te pare tako nešto bilo moguće prije 15tak godina
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Sad bi trebalo opet procitati pravilnik, za mjesto za vjezbe su dve opcije ograditi ili ne ograditi. (pisem po sjecanju mozda grijesim)
Ograditi znaci investicija.
ne ograditi znaci staviti ljude okolo da zastite pristup eventualnim prolazinicima. Komplicirano, i svaki put za svaki trening
Ograditi znaci investicija.
ne ograditi znaci staviti ljude okolo da zastite pristup eventualnim prolazinicima. Komplicirano, i svaki put za svaki trening
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ne smije biti prolaznika ni objekata u polukrugu krajnjeg dometa oružja koje se koristi, u smjeru gađanja koji je jasno definiran vatrenom linijom i nasipom. I da moraju biti stražari. Onda može bez ograde.
- jolly
- Cinker - bojna

regulirana je visina zastitnog nasipa, koja moze biti i prirodna konfiguracija. Dolac, kamenolom itdIB43 wrote:Ima li takvo mjesto za vježbe gađanja sve ono što propisuje pravilnik? Rikošeti, promašeni hici....
Nema blendi. Visina zastitnog nasipa je regulirana prema metrima duzine strelista - cini mi se oko 7 metara za 100 metara duzine, pisem napamet, Mozda grijesim, ali to je ideja,
Ako ces nasipavati bagerom i dovozom materijala umjetno, ni to ne mozes previsoko bez dodatnih dozvola, sad ne znam koji pravilnik to regulira.
To znaju gradjevinari, ali nije svakako "daj mare pizde".
Pistoljsko je najizvedivije. mali nasip
Puska 100 metara, pocinju problemi.
300 metara, bolje ni ne pitati.
Zatim 150 metara od ceste, 300 metara od kuce.
Zatim, zakon o zastiti od buke, primjenjuje se.
Turn better into best!
Da, ima puno toga. I ja pišem po sjećanju. Koga zanima točno i u detalje, sve je u pravilniku.
Imate u pravilniku o strelistima.IB43 wrote:Ima li takvo mjesto za vježbe gađanja sve ono što propisuje pravilnik? Rikošeti, promašeni hici....
Puno je jeftinije za napravit jer ima manje uvijeta koji se moraju ispunit.
Mozes iskopat 3 metra duboku rupu u zemlji 25x25 i stavit zicu visoku 1.1 m mislim da je i imas mjesto za vjezbe gadanja.
To su dimenzije grobnice.
Šala.
Cijena strojnog iskopa takvog rova je preko 20.000,00 EUR. Bez odvoza i odlaganja iskopanog.
Cijena strojnog iskopa takvog rova je preko 20.000,00 EUR. Bez odvoza i odlaganja iskopanog.
Ja ne znam iz cijeg supka se izvlace ove cifre.IB43 wrote:To su dimenzije grobnice.Šala.
Mozda je to cijena koju bi HDZ naplatio, ali normalna osoba svakako nebi.
9-12 EUR po m3, ovisno o kategoriji. Pa što ti misliš da bager radi na zrak, a vozi ga volonter.
50 EUR/m3 ručni iskop.
https://www.troskovnik.net/cijena-zemljanih-radova/
50 EUR/m3 ručni iskop.
https://www.troskovnik.net/cijena-zemljanih-radova/
- jolly
- Cinker - bojna

Hehe kopati preduboko (ne znam limit ali 3 m, je unutar tog) spada u iskoristavanje rudnih bogatstava, posebna dozvola.Stargazer wrote:Imate u pravilniku o strelistima.IB43 wrote:Ima li takvo mjesto za vježbe gađanja sve ono što propisuje pravilnik? Rikošeti, promašeni hici....
Mozes iskopat 3 metra duboku rupu u zemlji 25x25 i stavit zicu visoku 1.1 m mislim da je i imas mjesto za vjezbe gadanja.
mislim da je tako nesto u pitanju, pricao sam s jednim gradjdevinarom oko tog. bas radi ukopavanja za streliste
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Duhovito!IB43 wrote: Pa što ti misliš da bager radi na zrak, a vozi ga volonter.
Di su volonteri kad treba!
Rjesenje je uclaniti bageristu u klub.
Turn better into best!
Moze se, stavio sam to kao primjer.jolly wrote:Hehe kopati preduboko (ne znam limit ali 3 m, je unutar tog) spada u iskoristavanje rudnih bogatstava, posebna dozvola.Stargazer wrote:Imate u pravilniku o strelistima.IB43 wrote:Ima li takvo mjesto za vježbe gađanja sve ono što propisuje pravilnik? Rikošeti, promašeni hici....
mislim da je tako nesto u pitanju, pricao sam s jednim gradjdevinarom oko tog. bas radi ukopavanja za streliste
Moze se takodjer iskopati 1 m dubine i iskopana zemlja iskoristit da se naprave barijere, to bi bili minimalni troskovi.
Stražare oko mjesta za gađanje. Bude li se i njih platilo ode cifra u nebo.
Da sumiramo;
Hss potvrda će ostati u ovim okvirima još očito dugo vremena, bar dok se ne nađe kritična masa koja će tražiti promjene na skupštini Hss-a (ne na forumu).
Postupanje po pitanju potvrda svih ostalih saveza, isto tako.
Unutar Hss-a ima hrpa problema koji su na ozbiljniji i bitniji za rješavanje pa se po tom pitanju i dalje vrtimo u krug.
Ne vjerujem da će itko pokrenuti neki novi savez koji će ovaj problem kvalitetno riješiti.
Pljuvanje po savezima ne pomaže, to vam je valjda jasno. Njima je ovako ok, a ako i nije onda će odraditi priču da uzmu još i više novaca.
Ako vam je toliko stalo do promjena, krenite sa konkretnim planom i programom. Postoji e-savjetovanje ako se ne varam.
Jedno je voditi bitku preko tipkovnice a sasvim nešto drugo kad napraviš konkretni plan i program, skupiš ljude i pokreneš priču.
I onda to traje godinama, potroši ti živaca, novaca i vremena.
Na ovom forumu ima nekolicina iskusnih članova koji razborito pričaju.
I na žalost onih koji vide samo vrh sante leda (problema). Pa to kompenziraju žalopojkama.
Hss potvrda će ostati u ovim okvirima još očito dugo vremena, bar dok se ne nađe kritična masa koja će tražiti promjene na skupštini Hss-a (ne na forumu).
Postupanje po pitanju potvrda svih ostalih saveza, isto tako.
Unutar Hss-a ima hrpa problema koji su na ozbiljniji i bitniji za rješavanje pa se po tom pitanju i dalje vrtimo u krug.
Ne vjerujem da će itko pokrenuti neki novi savez koji će ovaj problem kvalitetno riješiti.
Pljuvanje po savezima ne pomaže, to vam je valjda jasno. Njima je ovako ok, a ako i nije onda će odraditi priču da uzmu još i više novaca.
Ako vam je toliko stalo do promjena, krenite sa konkretnim planom i programom. Postoji e-savjetovanje ako se ne varam.
Jedno je voditi bitku preko tipkovnice a sasvim nešto drugo kad napraviš konkretni plan i program, skupiš ljude i pokreneš priču.
I onda to traje godinama, potroši ti živaca, novaca i vremena.
Na ovom forumu ima nekolicina iskusnih članova koji razborito pričaju.
I na žalost onih koji vide samo vrh sante leda (problema). Pa to kompenziraju žalopojkama.
- jolly
- Cinker - bojna

Uglavnom si u pravu.
Vazno je da su problemi kolko tolko izneseni javno!
Mozda neko i procita.
S time, da formula, napisati plan i predloziti - napraviti nesto - do sad nije funkcioniralo.
Pravilnik o novim disciplinama je napisan (u detalje), za sad bez reakcije. Pa cak i bez potvrde zaprimanja.

Vazno je da su problemi kolko tolko izneseni javno!
Mozda neko i procita.
S time, da formula, napisati plan i predloziti - napraviti nesto - do sad nije funkcioniralo.
Pravilnik o novim disciplinama je napisan (u detalje), za sad bez reakcije. Pa cak i bez potvrde zaprimanja.
Last edited by jolly on 14 Dec 2023, 13:56, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Kaki strazari, trenutna mjesta za vjezbe gadanja nemaju nikake strazare, ima ogradu.IB43 wrote:Stražare oko mjesta za gađanje. Bude li se i njih platilo ode cifra u nebo.
To je bio odgovor na Jollyev upit o volenterima.
Nego kada smo se dotakli novih disciplina i financija. Da, to je zlatna koka. Kod nas je aktualan f-class. N-klasa još nije pokrenuta, ali ne znam koliko bi bilo međunarodnog karaktera.
Ima toga još, što kod nas nije ni pokrenuto, radi nedostatka poligona. PRS npr koji je sve popularniji i možda veći od f-class. Zatim ELR.
Slunj, poligon Eugen Kvarternik. Pa tu bi nastao hrvatski Bisley za F-class, PRS i ELR. Ne samo da bi savezi zarađivali. Nego i MORH kao vlasnik, pa i lokalno stanovništvo na ugostiteljstvu i smještaju.
Znam da će neki reći. PRS, optika? Treba li to. F-class, pa pucate ležeći sa stalaka pero lakim okidačima kroz teleskop. ELR, pucati na 3km je čista sreća itd. itd. Gdje je tu vještina. Jeli to sport? Paaa.... u dosta država da, prilično popularan.
Vještina? Ima je u mjeri koliko i u automobilizmu, pa je opet sport.
Sve kritike stoje. Kao i usporedba sa automobilizmom. Nije baš lišeno vještine. Tko na vjeruje neka isproba f-class na daljini na kojoj se zaista puca i na f-class meti.
Treba nekada stisnuti zube, uzeti ono što se ima i izvući najbolje što se može. Pokretanje traži promijenu. Kada je nešto stalo, stalo je jer se više ne može kretati iz nekog razloga. Onda se nešto promijeni, gurne i ako se kreće super. Ako ne, idemo ponovo, promijeni nešto pa poguraj....
Nego kada smo se dotakli novih disciplina i financija. Da, to je zlatna koka. Kod nas je aktualan f-class. N-klasa još nije pokrenuta, ali ne znam koliko bi bilo međunarodnog karaktera.
Ima toga još, što kod nas nije ni pokrenuto, radi nedostatka poligona. PRS npr koji je sve popularniji i možda veći od f-class. Zatim ELR.
Slunj, poligon Eugen Kvarternik. Pa tu bi nastao hrvatski Bisley za F-class, PRS i ELR. Ne samo da bi savezi zarađivali. Nego i MORH kao vlasnik, pa i lokalno stanovništvo na ugostiteljstvu i smještaju.
Znam da će neki reći. PRS, optika? Treba li to. F-class, pa pucate ležeći sa stalaka pero lakim okidačima kroz teleskop. ELR, pucati na 3km je čista sreća itd. itd. Gdje je tu vještina. Jeli to sport? Paaa.... u dosta država da, prilično popularan.
Vještina? Ima je u mjeri koliko i u automobilizmu, pa je opet sport.
Sve kritike stoje. Kao i usporedba sa automobilizmom. Nije baš lišeno vještine. Tko na vjeruje neka isproba f-class na daljini na kojoj se zaista puca i na f-class meti.
Treba nekada stisnuti zube, uzeti ono što se ima i izvući najbolje što se može. Pokretanje traži promijenu. Kada je nešto stalo, stalo je jer se više ne može kretati iz nekog razloga. Onda se nešto promijeni, gurne i ako se kreće super. Ako ne, idemo ponovo, promijeni nešto pa poguraj....
Zašto ne imati svoje?andrej wrote:Pa ako takva osoba ne želi nikakve obaveze u vezi oružja neka ode na streljanu gdje može uzeti iznajmiti oružje i neka se ispuca.Mirok wrote:Nije dobro da opet netko propisuje tko treba ili ne treba ,i zašto,imati oružje.
Zašto bi netko morao na takmičenje ,ako se ne osjeća spremnim za to ?
Ako ga to ne zanima ?
Ako mu nije važan rezultat?
Ako misli da nije u rangu sa natjecateljima?
Ako ne želi,kao obavezu,dva puta godišnje na liječnički pregled ?
Ako ne želi ulaziti u tematiku pravila /ponašanja na takmičenjima?
I puno još toga...?
Upravo na taj način.timmy75 wrote:Pitanje 1.:Stargazer wrote:
Ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam je to, da se oruzje moze nabavit mimo saveza, savez bi izumro. Ovdje se vec spominjalo da je oko 90-95% strijelaca u savezu rekreativno tamo. Sad zamislimo da im savez i bilten vise nisu potrebni da imaju oruzje, zasto bi ostali i placali clanarinu savezu ako ne moraju.
Savez ni onda imao 2 izbora.
1.Cekat da odumre jer nema priljeva novih clanova jer 95% populacije ne pruzaju vise nista natrag.
2.Prilagodit se, izmjenit statut, i raditi na razvoju kulture oruzja, obuciti instruktore, otvoriti streljane itd.
Što sa lovačkim savezom? Oni uzimaju puno veću pinku, polaganje ispita za koji su do prije par godina jedini imali legitimitet + bio je skuplji + lovačka markica svake godine (i dalje je jedini mogu izdati) da bi dobio nabavnu. Zašto ja kao lovac ne bi mogao doći u MUP i reći "ja sam lovac", dajte mi nabavnu?
Na potpuno istom principu funkcionira i HAK, polažeš vozački negdje, plaćaš njihovog ispitivača, plaćaš im svake godine neku kiriju kroz registraciju vjerojatno. Zašto ne bi došao netko i rekao: "ja znam voziti", zašto bi išao na ispit HAK-a, zašto bi im plaćao išta?
Pitanje 2.:
Što je točno kultura oružja, kakve veze ima s HSS, HSPS, HSAS, HLS i što bi konkretno ti savezi trebali raditi kad kažeš "razvoj kulture oružja"?
Predočiš lovačku diplomu i dobiješ nabavnu.
Iskaznica već dugo nije uvjet.