Hipotetsko pitanje, pravni savjet
- Marin Bralic
- Skupnik

Nedavno sam nabavio stene njemackog ovcara. Bio kod veterinara, cijepljen je protiv bjesnoce, cipiran. I tom prilikom dr. vet. popunjava onu knjizicu, i pita me podatke, oib…
Tek kad sam dosao doma sam se malo pocesao po glavi, i sad razmisljam,…, da li je pametnije “prijaviti” psa na zenu?
Tj, ne dao Bog, da taj pas napravi neko sranje,…, kakva prijava ide vlasniku psa? Da li je “ugrozeni” oruzni list u tom slucaju?
Velim, pas ima sve uvjete, mazit ce ga se i paziti, dresirati…, ali onako, hipotetski…?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tek kad sam dosao doma sam se malo pocesao po glavi, i sad razmisljam,…, da li je pametnije “prijaviti” psa na zenu?
Tj, ne dao Bog, da taj pas napravi neko sranje,…, kakva prijava ide vlasniku psa? Da li je “ugrozeni” oruzni list u tom slucaju?
Velim, pas ima sve uvjete, mazit ce ga se i paziti, dresirati…, ali onako, hipotetski…?
- Marin Bralic
- Skupnik

Hm, izguglao sad ovaj link…
https://kdosijek.hr/festival-odgovornost-kaznena/
I ovaj:
https://www.vecernji.hr/amp/vijesti/u-s ... ne-1585713
https://kdosijek.hr/festival-odgovornost-kaznena/
I ovaj:
https://www.vecernji.hr/amp/vijesti/u-s ... ne-1585713
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Hipotetsko pitanje, pravni savjet
A gledaj,za sve što učini pas,odgovara vlasnik.
Čak ako ti pas iziđe na cestu,udari ga auto,auto se ošteti,odgovara vlasnik psa.
Nisam čuo da bi nekome zbog takvog nečeg otišao i OL.
Mislim da bi to bilo u nekom slučaju da se ustanovi da je vlasnik psa nasilnik ili slično,da prijeti ljudima,šalje psa u napad na druge životinje ili ljude....
A ipak,u konačnici,možeš psa napisati na ženu,pa si prekinuo tu direktnu vezu kao vlasnik......
Čak ako ti pas iziđe na cestu,udari ga auto,auto se ošteti,odgovara vlasnik psa.
Nisam čuo da bi nekome zbog takvog nečeg otišao i OL.
Mislim da bi to bilo u nekom slučaju da se ustanovi da je vlasnik psa nasilnik ili slično,da prijeti ljudima,šalje psa u napad na druge životinje ili ljude....
A ipak,u konačnici,možeš psa napisati na ženu,pa si prekinuo tu direktnu vezu kao vlasnik......
-
Mirok
- Brigadni General

Ne samo ovi primjeri,zakoni su restriktivni u mnogim slučajevima u vezi sa psima.
Imao sam psa ,pa sam se bavio malo tom problematikom.
Ne bi vjerovao kakvih odredbi i ograničenja ima.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ako pustis psa bez uzice na javnom mjestu, ugrize nekog, rijec je o prekrsaju zakona javnog reda i mira, clanak 30.Marin Bralic wrote:Nedavno sam nabavio stene njemackog ovcara. Bio kod veterinara, cijepljen je protiv bjesnoce, cipiran. I tom prilikom dr. vet. popunjava onu knjizicu, i pita me podatke, oib…
A po zakonu o nabavi i posjedovanju oruzja gradjana, kod prekrsaja JRM, oruzje se oduzima.
https://www.zakon.hr/z/279/Zakon-o-prek ... eda-i-mira
Koliko pomaze "registrirati" psa na zenu, ne znam.
ti legalno mozes "posuditi" psa od zene, dok je s tobom bez uzice ugrize nekog, svjedoci okolo, zena nije kriva. i eto belaja.
trebo si kupit pekinezera, ne njemackog ovcara.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- Marin Bralic
- Skupnik

Ma mali gledao onu seriju inspektor rex, i dvije godine me nagovarao da uzmemo njemackog ovcara… kaj da velim, nakon dvije godine sam popustio 
I sam sam imao pse kroz djetinjstvo, i bas ovcare, tako da ne mogu uskratiti sinu nesto u cemu sam i sam uzivao…
Al da je odgovornost, ocito je… Druga su sad ovo vremena dosla…
I sam sam imao pse kroz djetinjstvo, i bas ovcare, tako da ne mogu uskratiti sinu nesto u cemu sam i sam uzivao…
- Marin Bralic
- Skupnik

Ma znam Mirok, treba podvodac, treba brnjica, treba boks, treba…Mirok wrote:Ne samo ovi primjeri,zakoni su restriktivni u mnogim slučajevima u vezi sa psima.
A vjerojatno ako stavis brnjicu i podvodac, onda se nadje neki iz udruge zastite zivotinja pa opet ne valja
Trebat ce taj pas s nama i na more ici, sve se vec veselim kako cemo to izvesti…
- jolly
- Cinker - bojna

Ne brini.Marin Bralic wrote:Ma mali gledao onu seriju inspektor rex, i dvije godine me nagovarao da uzmemo njemackog ovcara… kaj da velim, nakon dvije godine sam popustio
Pola lovaca ima psa gonica ili pticara.
Nije mi poznat slucaj da su imali takvih problema.
Pas je socijalna drustvena ili coporativna zivotnja.
Odgajaj ga pravilno, unutar obitelji, cim vise interakcije s ljudima dok je mlad, da se socijalizira i nikad nece biti problema.
Vrlo brzo ce se socijalizirati.
Moj pas je socilaiziran i sa ljudima i sa mackama. nema problema.
Asocijalizirani problematicni psi su cista gruba greska i nebriga vlasnika, ili odgojeni da budu agresivni (opet je to na namjeri vlasnika)
Vjerujem da neces psa drzati na lancu (mislim da to cak vise nije ni dozvoljenu. mora biti u boxu)
Kad sam bio klinac svi susjedi u naselju su imali psa.
neki su ga drzali na lancu, neki u boxu, kod nekih je pas bio slobodan.
mi kao klinci igrali smo se po svim dvoristima.
i tamo di je trebalo, pazili smo na psa.
Svi psi koji su bili na lancu, bili su divlji, asocijalni, agresivni i htjeli su ugristi. bez izuzetka.
Greska vlasnika.
Ovi u boxu ili slobodni uglavnom su bili druzeljubivi i socijalizirani.
Tretman i odgoj psa, formira njegov karakter.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Pas je obaveza ,a i velika radost .
Ako ga želite,imajte ga.
Treba se odgovorno ponašati,psa dresirati(poslušnost) ,ne razvijati agresivnost,socijalizirani ga......
I uživajte u psu.
Ako ga želite,imajte ga.
Treba se odgovorno ponašati,psa dresirati(poslušnost) ,ne razvijati agresivnost,socijalizirani ga......
I uživajte u psu.
- Marin Bralic
- Skupnik

Ma znam, sve je to do odgoja psa…
Zadnji pas kojeg sam imao je bila njemacka bokserica. Zivjela je s nama u kuci, ta nije jednom zarezala na covjeka. Bas je prema svakome isla onako, s veseljem.
Ovaj sad rex je isto s nama u kuci, evo ga spava kraj mene u spavacoj sobi na stirodur ploci
Medjutim, bude trenutaka kada nece moci bas s nama svugdje, i kada cemo ga trebati ostaviti samog.
E sad.
To za lanac i boks znam, ali iskreno, ne shvacam.
Zasto je boks bolji od lanca?
Ok, kuzim da na lancu se pas osjeca zatvoreno, ali u “moje” vrijeme, susjed je napravio super stvar.
Rastegnuo je sajlu po cijelom dvoristu, a onda na tu sajlu stavio lanac. Tako da je lanac klizio po sajli, i pas je doslovce mogao ici po cijelom dvoristu.
Pa sa takvim sistemom pas ima “na raspolaganju” 20-30 metara duzine. A u boksu ima 4 m2…
Zadnji pas kojeg sam imao je bila njemacka bokserica. Zivjela je s nama u kuci, ta nije jednom zarezala na covjeka. Bas je prema svakome isla onako, s veseljem.
Ovaj sad rex je isto s nama u kuci, evo ga spava kraj mene u spavacoj sobi na stirodur ploci
Medjutim, bude trenutaka kada nece moci bas s nama svugdje, i kada cemo ga trebati ostaviti samog.
E sad.
To za lanac i boks znam, ali iskreno, ne shvacam.
Zasto je boks bolji od lanca?
Ok, kuzim da na lancu se pas osjeca zatvoreno, ali u “moje” vrijeme, susjed je napravio super stvar.
Rastegnuo je sajlu po cijelom dvoristu, a onda na tu sajlu stavio lanac. Tako da je lanac klizio po sajli, i pas je doslovce mogao ici po cijelom dvoristu.
Pa sa takvim sistemom pas ima “na raspolaganju” 20-30 metara duzine. A u boksu ima 4 m2…
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je dobro pitanje box/lanac.
Ja samo znam da su ovi psi s lanca nepredvidljivi i najcesce agresivni. To sam vidio na velikom uzorku u susjedstvu
Mislim da mu lanac limitira prirodno kretanje, uvjek ga priteze. Ne moze se normalno valjati, okretati i slicno.
Kad se zaleti do kraja, silovito ga pritegne.'Nije rijec o prostoru. Nego o kretanju.
Inace postoje brojne knjige o psima i kinologiji, tamo se prema velicina psa i predlaze povrsina boxa.
Ali sto se tice socijalizacije, najbolje kad je u kuci, iako se moze govoriti o tome da pas nije za kucu.
Ja imam veliko dvoriste, pa i box za psa. Ali na kraju, spava u dnevnom boravku na toplom, a preko dana je po ogradjenom dvoristu. Tako da ima svu slobodu.
Box se ne koristi, osim u par slucajeva kad mi dodje neki prijatelj s psom, pa onda jednog stavljam u box, ako se dva psa ne slazu.
Ja samo znam da su ovi psi s lanca nepredvidljivi i najcesce agresivni. To sam vidio na velikom uzorku u susjedstvu
Mislim da mu lanac limitira prirodno kretanje, uvjek ga priteze. Ne moze se normalno valjati, okretati i slicno.
Kad se zaleti do kraja, silovito ga pritegne.'Nije rijec o prostoru. Nego o kretanju.
Inace postoje brojne knjige o psima i kinologiji, tamo se prema velicina psa i predlaze povrsina boxa.
Ali sto se tice socijalizacije, najbolje kad je u kuci, iako se moze govoriti o tome da pas nije za kucu.
Ja imam veliko dvoriste, pa i box za psa. Ali na kraju, spava u dnevnom boravku na toplom, a preko dana je po ogradjenom dvoristu. Tako da ima svu slobodu.
Box se ne koristi, osim u par slucajeva kad mi dodje neki prijatelj s psom, pa onda jednog stavljam u box, ako se dva psa ne slazu.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

I box mora biti donekle prilagođen veličini psa i da mu pruža i zaštitu i urednost /udobnost,i da ne može iskočiti van....
A lanac....?
Problem je bio što su neki držali pse na debelim,teškim lancima,nekada prekratkima,hrđavima,prljavima....
A lanac....?
Problem je bio što su neki držali pse na debelim,teškim lancima,nekada prekratkima,hrđavima,prljavima....
- jolly
- Cinker - bojna

i dan danas neki to tako drze na lancu, iako su cak i predvidjene kazne za takvo drzanje zivotinja ako ne grijesim (negdje u novinama je to pisalo)
Kad vidim psa na lancu uvijek je to zalosna slika.
https://www.novilist.hr/novosti/hrvatsk ... zivotinja/
Kad vidim psa na lancu uvijek je to zalosna slika.
https://www.novilist.hr/novosti/hrvatsk ... zivotinja/
Turn better into best!
ne pise to u clanku 30. formulacija je tko bez nadzora i neoprezno drzi zivotinje... a to je onda pitanje za sud sto znacijolly wrote: Ako pustis psa bez uzice na javnom mjestu, ugrize nekog, rijec je o prekrsaju zakona javnog reda i mira, clanak 30.
- jolly
- Cinker - bojna

AKo ja sjedim na klupi a moj pas trckara bez uzice i brnjice po parku, to je bez nadzora.
Isti efekat je i ako mi je portun dvorista otvoren, a pas sam izadje na ulicu.
Isti efekat je i ako mi je portun dvorista otvoren, a pas sam izadje na ulicu.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Evo jedna situacija danas iz novina.Marin Bralic wrote:Nedavno sam nabavio stene njemackog ovcara. Bio kod veterinara, cijepljen je protiv bjesnoce, cipiran. I tom prilikom dr. vet. popunjava onu knjizicu, i pita me podatke, oib…
https://www.index.hr/vijesti/clanak/pas ... ajnovije_d
JUČER oko 15 sati na rivi u Milni na Braču pas je napao i ozlijedio drugog psa, a nakon toga i dvije žene. Pas, zasad nepoznate pasmine, bio je bez nadzora, potvrdili su iz PU splitsko-dalmatinske za Dalmatinski portal. Policajac koji se našao na rivi je iz službenog pištolja ubio psa.
"U odnosu na događaj od 25.prosinca 2023.godine u Milni na Braču u kojemu je policijski službenik iz službenog pištolja usmrtio psa koji je napao drugog psa i dvije žene koje su lakše ozlijeđene, policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjim vlasnikom psa.
Naime, 43-godišnjak se sumnjiči da je počinio kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i Prijetnju policijskim službenicima, te je danas uz kaznenu prijavu predan policijskom pritvorskom nadzorniku.
Nadalje, policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje i nad 59-godišnjakinjom koja je vrijeđala policijske službenike prilikom postupanje prema 43-godišnjaku, te je uz optužni prijedlog zbog sumnje da je počinila prekršaj iz čl.17 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira dovedena na nadležni Općinski prekršajni sud", objavila je policija.
Turn better into best!
Znači odgovornost za psa funkcionira isto kao i za oružje: ako zakonito posudiš nekome oružje i ta osoba napravi sranje sa oružjem, nebitno tko je vlasnik, odgovoran je onaj koji je rukovao oružjem, a vlasnik će jedino ostat bez oružja jer će se oružje oduzeti.
Tako izgleda funkcionira zakon i kad su psi u pitanju: nebitno tko je vlasnik, odgovornost je na onome koji vodi psa (time je preuzeo svu odgovornost na sebe).
A vezano za korištenje oružja, izgleda da policija ima tu prednost za "open carry" pa ih se ne može optužit za korištenje ili pokazivanje oružja na javnom mjestu. Zamislimo da je netko od građana izvadio pištolj i ubio psa, jadan bi bio taj i njegovo oružje...
Tako izgleda funkcionira zakon i kad su psi u pitanju: nebitno tko je vlasnik, odgovornost je na onome koji vodi psa (time je preuzeo svu odgovornost na sebe).
A vezano za korištenje oružja, izgleda da policija ima tu prednost za "open carry" pa ih se ne može optužit za korištenje ili pokazivanje oružja na javnom mjestu. Zamislimo da je netko od građana izvadio pištolj i ubio psa, jadan bi bio taj i njegovo oružje...
- jolly
- Cinker - bojna

Obadva opet mjenjate perspektivu. Nije pitanje ove teme smije li policajac tako postupati, ni da li se samoobrana psa rjesava pistoljem.
Pitanje je bilo zakonske odgovornsti vlasnika psa u slucaju da njegov pas napadne nekog.
Iz clanka u novinama su vidljive prijave i po kojim clancima zakona, protiv vlasnika psa.
Pitanje je bilo zakonske odgovornsti vlasnika psa u slucaju da njegov pas napadne nekog.
Iz clanka u novinama su vidljive prijave i po kojim clancima zakona, protiv vlasnika psa.
Turn better into best!
Mislim da ovaj slučaj ne daje puno informacija o temi, jer je vlasnik ujedno bio i odgovorna osoba tj. vlasnik je šetao psa kada je napao ljude.
Ali da je kojim slučajem vlasnik bio doma, a netko drugi šetao psa, reko bi da bi u tom slučaju sve optužbe išle na ovog vani šta je šetao psa, a ne na vlasnika.
Jedino me ovo zbunjuje: "liječnica koja je također vlasnica usmrćenog psa", pas ima više vlasnika ?
Ali da je kojim slučajem vlasnik bio doma, a netko drugi šetao psa, reko bi da bi u tom slučaju sve optužbe išle na ovog vani šta je šetao psa, a ne na vlasnika.
Jedino me ovo zbunjuje: "liječnica koja je također vlasnica usmrćenog psa", pas ima više vlasnika ?