Kada ce Hrvatska dobiti zakon o zastiti privatnog vlasnistva

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Re: Kada ce Hrvatska dobiti zakon o zastiti privatnog vlasni

Post by Marin223 » 08 Jan 2024, 12:13

andrej wrote:Tu se spominje vatreno oružje a zakonom je zabranjeno nositi čak i teleskopsku palica za samoobranu / zaštitu privatnog vlasništva.

Mislim da je zakonski problem i ako u autu pronađu bejzbolsku palicu.

Neće se to tako skoro promijeniti. Eventualno ako se promjeni garnitura na vlasti i ako se pogorša sigurnosna situacija u RH.
Da, jer takva je definicija u zakonu, i nitko se protiv toga nije bunio:
"...predmeti pogodni za nanošenje ozljeda, kada se nose na javnom mjestu,
a način ili okolnosti njihovog nošenja ukazuju da se nose kako bi bili
uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda..."

Podsjećam da su vlasnici pasa na e-savjetovanju u potpunosti stopirali uvođenje regulative za "opasne pse",
iako je povod bio povećana neodgovornost vlasnika, učestaliji napadi na ljude i druge pse i nedostatak zakonske regulative.
Istina, sastavljena regulativa je bila tolko traljava, a broj "pobunjenika" velik da je jednostavno moralo past.
Sad baci pogled kolko ljudi sudjeluje u raspravi kod izmjena i dopuna regulativa o oružju (svega par imena se nađe).

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 08 Jan 2024, 12:27

Marin223 wrote:
Podsjećam da su vlasnici pasa na e-savjetovanju u potpunosti stopirali uvođenje regulative za "opasne pse",
ovo nisam znao, nisam ni pratio ovu problematiku, ali je dobar podatak.
Ukazuje na to da sustav e savjetovanja funkcionira ako se kvalitetno argumentira, i da se treba ukljuciti na e savjetovanja.
Ovo medjutim vrijedi i za "pro" i za "con" stranu.
Dakle, osim samog participiranja, treba biti i educiran.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 08 Jan 2024, 13:47

Marin223 wrote:...Sad baci pogled kolko ljudi sudjeluje u raspravi kod izmjena i dopuna regulativa o oružju (svega par imena se nađe).
"Nije bitno da li je nesto pametno, NAJ-vaznije je tko je glasniji " !!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jan 2024, 14:06

lex-lutor wrote: "Nije bitno da li je nesto pametno, NAJ-vaznije je tko je glasniji " !!
Ovo vrijedi za novine.
I slazem se.
Zasto ne? Sve uspjesne javne kampanje krecu od novina. Politicke ili civilne.
Sad nadji osobu iz hrvatske zajednice vlasnika oruzja koja je u stanju ovo odradjivati. (kontinuirano, besplatno i volonterski)
danas sam naveo dvije takve osobe ako procitas prethodne postove i to su jedine dvije osobe koje su aktivne u medijima.
Ako ne osoba, nadji pravnu osobu koja ovo moze raditi.
lex-lutor wrote: "Nije bitno da li je nesto pametno, NAJ-vaznije je tko je glasniji " !!
Ovo ne vrijedi za e savjetovanje.
Tamo moras biti argumentiran.
Ne mozes reci "ja volim oruzje, pa mi malo olaksajte zakone, i pojacajte moja "prava".
Niti ono "jel vidite kako je u Americi".
To ne prolazi.

Ono cime mozes pomoci, je da izvuces nelogicnost pojedinog zakona, prostudiras povijest tog zakona, provjeris evropsku direktivu i evropsku pravnu praksu, nadjes pozitivne primjere nacionalnih zakonodavstava u Evropi, ili pravilnike medjuarodnih organizacija ciji smo clanovi, preko drzave ili preko saveza.
To sve stavis na esavjetovanje, a ako ti se da i na ovaj forum i educiraj nas.
Kao pojedinac to mozes. Od kukanja "jel to vama normalno" nema nista.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 4 times

Post by andrej » 08 Jan 2024, 14:13

ne bi bilo loše da se ovdje postavi kada se na eSavjetovanju pojave razni prijedlozi u vezi zakona o oružju.

Znam povremeno otići na eSavjetovanje zbog zakona u vezi posla kojim se bavim. To nije problem jer se u medijima uvijek pojave komentari u vezi tog zakona.

Što se tiče zakona o oružju to uvijek prođe ispod radara u medijima pa mi promakne.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 08 Jan 2024, 14:23

Mislim da se na esavjetovanju može pretplatit na određena ministarstva i zakone, pa dobiješ mail svaki put kad se nešto otvori.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jan 2024, 14:24

andrej wrote:ne bi bilo loše da se ovdje postavi kada se na eSavjetovanju pojave razni prijedlozi u vezi zakona o oružju.
Ovo je dobra ideja.
Ja povremeno provjerim, da me ne iznenadi. ALi cesto puta mjesecima ne pogledam.

Osim zakona o oruzju, puno je tu zakona koji nas mogu zanimati. Zakon o oruzju, zakon o explozivima, zakon o sportu, zakon o lovstvu, kazneni zakon (kog muci samoobrana, kao tema koja se tu stalno pojavljuje), pravilnici vezani na zakone, pravillnik o koristenju lovackih naboja, pravilnik o strelistima, pravilnik o nacinu vodjenja strelista, pravilik o lijecnickom pregledu, pravilnik o obuci gradjana u rukovanju oruzjem, zakon o udrugama , zakon o financisjkom poslovanuu neprofitnih organiizacja.

Osobno mislim da je najgori trenutni pravilnik o lijecnickim pregledima. Nedavno mi jedan prijatelj nije dobio lijecnicki zbog povisenih eirtrocita. (nek se javi kad normalizira krvnu sliku)
Taj je pravilnik donesen pred jako puno godina, i niko ne spominje eventualne izmjene.
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 08 Jan 2024, 14:52

jolly wrote:
andrej wrote:ne bi bilo loše da se ovdje postavi kada se na eSavjetovanju pojave razni prijedlozi u vezi zakona o oružju.
Ovo je dobra ideja.
Ja povremeno provjerim, da me ne iznenadi. ALi cesto puta mjesecima ne pogledam.

Osim zakona o oruzju, puno je tu zakona koji nas mogu zanimati. Zakon o oruzju, zakon o explozivima, zakon o sportu, zakon o lovstvu, kazneni zakon (kog muci samoobrana, kao tema koja se tu stalno pojavljuje), pravilnici vezani na zakone, pravillnik o koristenju lovackih naboja, pravilnik o strelistima, pravilnik o nacinu vodjenja strelista, pravilik o lijecnickom pregledu, pravilnik o obuci gradjana u rukovanju oruzjem, zakon o udrugama , zakon o financisjkom poslovanuu neprofitnih organiizacja.

Osobno mislim da je najgori trenutni pravilnik o lijecnickim pregledima. Nedavno mi jedan prijatelj nije dobio lijecnicki zbog povisenih eirtrocita. (nek se javi kad normalizira krvnu sliku)
Taj je pravilnik donesen pred jako puno godina, i niko ne spominje eventualne izmjene.
Pravilnik o liječničkom pregledu svakako treba poboljšat, a i vidim da na forumu baš i nije bio tema detaljnije rasprave...
Možda nebi bilo loše i započet raspravu sa kakvim prijedlozima izmjena ili bitnih nedostataka.

Evo na prvi pogled upalo mi je i ovo:
(5) Kod ocjene zdravstvene sposobnosti »nesposoban«, ponovni zdravstveni pregled nije moguć prije isteka roka od tri mjeseca.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 08 Jan 2024, 14:56

jolly wrote:
Marin223 wrote:
ovo nisam znao, nisam ni pratio ovu problematiku, ali je dobar podatak.
Ukazuje na to da sustav e savjetovanja funkcionira ako se kvalitetno argumentira, i da se treba ukljuciti na e savjetovanja.
Ovo medjutim vrijedi i za "pro" i za "con" stranu.
Dakle, osim samog participiranja, treba biti i educiran.
Dodao bih kako ovisi i koliko je druga strana spremna saslušati. Postoje i neke usijane glave na drugoj strani što se tiče regulative o oružju.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 08 Jan 2024, 16:04

jolly wrote:
Ovo je dobra ideja.

Kolega nije prošao liječnički za oružje ili nešto profesionalno ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jan 2024, 16:13

Prvi lijecnicki za oruzje je radio. Za sport.
tako da ga barem nije ni izgubio zbog tog. a i nije mu profesija.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Jan 2024, 16:19

Tipična zloupotreba propisa.
Zbog čega nije dobio liječničku potvrdu,a ima povećane eritrocite ?
Što je tu kontraindikacija ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jan 2024, 16:21

Ariel wrote: Dodao bih kako ovisi i koliko je druga strana spremna saslušati. Postoje i neke usijane glave na drugoj strani što se tiče regulative o oružju.
Tocno.
Ali u ukupnoj slici stvari neki prijedlozi prodju, a drugi ne prodju. Ali pomalo ide na kvalitetnije. ovo je direktni rezultat otvorenog dijaloga.
Na primjer,

zakon 2012,
Lijecnicki svakih 5 godina
oruzje koje nalikuje na automatsko zabranjeno
Reloading zabranjen

Zakon 2018
Lijecnicki do promjene stanja zdravlja
Poluatomatsko oruzje dozvoljeno
reloading dozvoljen.

ovo je rezultat e savjetovanja, i prethodne konzultacije sa koordinacijom udruga. Dakle, iako nije sve proslo sta se trazilo, situacija je bolja.
Prosjecni lovac, koji ima dve puske s kojima lovi zadnjih 30 godina, i niko ga ne dira nema vise 5 godisnji liejcnicki, i on je zadovoljan. (mnogi su zadovoljni postojecim, ali niti ne ulaze previse u dubinu stvari dok ih niko ne dira)

U narednim izmjenama zakona, trebalo bi regulirati bolje, na pr legalizacija prigusivaca, velike spremnike, na primjer.
Ili imati u vidu pravilnik o lijecnickom pa i tu traziti izmjene kad dodje na red.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jan 2024, 16:22

Mirok wrote:Tipična zloupotreba propisa.
Zbog čega nije dobio liječničku potvrdu,a ima povećane eritrocite ?
Što je tu kontraindikacija ?
Despet, i inat, pod izlikom "uredna krvna slika". Pise da moraju napraviti krvnu sliku.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Jan 2024, 16:32

Čisti inat !
I krajnji bezobrazluk!

Post Reply