NABAVNA DOZVOLA
Re: NABAVNA DOZVOLA
Onda super, sve skupa trajalo malo manje od mjesec danaMirok wrote:Riješenofilip26 wrote:Pozdrav,
Dosla mi je obavijest nakon tri tjedna da donesem potvrdu s lijecnickog u sklopu zahtjeva.znaci li to da je procedura pri kraju,da samo donesem pa dobijem nabavne ako netko ima iskustva
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Uopće nije puno.filip26 wrote:Onda super, sve skupa trajalo malo manje od mjesec danaMirok wrote:Riješenofilip26 wrote:Pozdrav,
Dosla mi je obavijest nakon tri tjedna da donesem potvrdu s lijecnickog u sklopu zahtjeva.znaci li to da je procedura pri kraju,da samo donesem pa dobijem nabavne ako netko ima iskustva
Dobrodošao u klub !
Hvala!
Pa nije puno,brzo je proslo
Sad jos treba vidjeti sta za pocetak kupiti pa onda lagano dalje.
Pa nije puno,brzo je proslo
Sad jos treba vidjeti sta za pocetak kupiti pa onda lagano dalje.
A ima vec dosta savjeta na forumu za početnike. Jos se u biti sa sobom trebam dogovoriti pa bude nesto
Nemam, pucao sam klupskim oružjemMirok wrote:Nemaš oružje sada?andrej wrote:Predao danas zahtjev za nabavnu, sportsko streljaštvo...rekli su da ne radim zdravstveni pregled dok ne jave je li prošlo
Ja sam veliki pobornik da se ukinu trenutno potvrde od saveza itd za posjedovanje oruzja.
Razlozi su jednostavni.
1. Dosta klubova ne prima clanove, cak i kad te prime ne mogu ti posuditi oruzje za natjecanje jer ga nemaju.
2. Odredjene poltike koje su ubile rekreativno streljastvo.
3. Ukinio bi i kompletno medicinske preglede jer ne provjervaju nista, odes kod privatnika platis i dobis potvrdi.
Svatko tko nije prekrsio zakon bi trebao imati pravo kupiti legalno oruzje.
Razlozi su jednostavni.
1. Dosta klubova ne prima clanove, cak i kad te prime ne mogu ti posuditi oruzje za natjecanje jer ga nemaju.
2. Odredjene poltike koje su ubile rekreativno streljastvo.
3. Ukinio bi i kompletno medicinske preglede jer ne provjervaju nista, odes kod privatnika platis i dobis potvrdi.
Svatko tko nije prekrsio zakon bi trebao imati pravo kupiti legalno oruzje.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Okey,
(s time da si lijecnicki generalizirao, nedavno jedan poznati nije prosao na lijecnickom radi povisenih crvenih krvnih zrnaca, ja osobno smatram da lijecnicki nije zanemariva stvar, i smatram to brojem 1, prvim razlogom oduzimanja legalnog oruzja)
Osobno mislim da je najbolji sustav, stvorio HLS. Tecaj + clanstvo u savezu.
Kad se stvar svede na razinu lokalnog streljackog kluba ili lovackog drustva, i upis novih clanova, problem si realno opisao. Lokalne udruge su restriktivne kod upisa novih clanova.
Ideja sustava je sliejdeca, uz lijecnicki pregled:
Tecaj za lovca + zahtjev za nabavnu
Potvrda streljacke organizacije + zahtjev za nabavnu
Dokaz da je zivot ugrozen (koji nije zakoniski definiran) + tecaj + zahtjev za nabavnu.
Medjutim, zanemarimo sad ovo sto sam ja napisao.
Sustav ti je poznat, dakle objasni kako bi ti rjesio izdavanje nabavnih dozvola? Neka procedura mora postojati. I neka edukacija mora postojati.
Evo daj opisi ukratko?
nekidan pricam s amerikancem na poslu, Louisana. Ni oni ne mogu otici i samo tako kupiti pistolj. Cekaju 7 dana da ga podignu u trgovini, za dozvolu za CCW treba tecaj. I kad se zakon promjeni mora ici na refreshemnt course za CCW opet. U ovlastenoj trgovini kad da svoje podatke, trgovcu se iz centralne federalne baze podataka posalje inofrmacija smije li takvom prodati oruzje ili ne smije. Ni tamo nije kako se to kod nas zamislja.
(s time da si lijecnicki generalizirao, nedavno jedan poznati nije prosao na lijecnickom radi povisenih crvenih krvnih zrnaca, ja osobno smatram da lijecnicki nije zanemariva stvar, i smatram to brojem 1, prvim razlogom oduzimanja legalnog oruzja)
Kad se stvar svede na razinu lokalnog streljackog kluba ili lovackog drustva, i upis novih clanova, problem si realno opisao. Lokalne udruge su restriktivne kod upisa novih clanova.
Dokaz da je zivot ugrozen (koji nije zakoniski definiran) + tecaj + zahtjev za nabavnu.
Sustav ti je poznat, dakle objasni kako bi ti rjesio izdavanje nabavnih dozvola? Neka procedura mora postojati. I neka edukacija mora postojati.
Evo daj opisi ukratko?
nekidan pricam s amerikancem na poslu, Louisana. Ni oni ne mogu otici i samo tako kupiti pistolj. Cekaju 7 dana da ga podignu u trgovini, za dozvolu za CCW treba tecaj. I kad se zakon promjeni mora ici na refreshemnt course za CCW opet. U ovlastenoj trgovini kad da svoje podatke, trgovcu se iz centralne federalne baze podataka posalje inofrmacija smije li takvom prodati oruzje ili ne smije. Ni tamo nije kako se to kod nas zamislja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
jolly wrote:Okey,
Evo daj opisi ukratko?
Samo cu reci ovo.
Strucna lovacka edukacija je ta da poneses barem litru rakije na streljanu, jer vidio sam puno lovaca i samo im je ovo bilo svima zajednicko. Ovo je naravno sala, ali u svakoj sali ima pola istine.
Tecajevi na kraju dana nista ne znace,kad se diplome djele sakom i kapom bez ikake prave provjere znanja.
Medicinski pregled je beskorisan, ljecnik opce prakse treba prijaviti ako je osoba mentalno bolesna i ne moze imati oruzje.
Kao sto sam vec rekao, ljudi ce oruzje nabaviti, bilo ilegalno, ili legalno sa online polozenim ispitom gdje nisu nista naucili, ili ce u LASu platiti 100 kn, ili ce platiti nekom lovackom klubu da im izda diplomu itd. Tako da svaki "strucni" tecaj pada u vodu.
Vjerujem da svaka zdrava osoba koja nije kaznjavana treba dobiti na temelju toga oruzje.
I u slucaju da je odgovor.
"Trebamo prepustiti sve strucnjacima"
Samo cu staviti ovu sliku koju je americka mornarica stavila na svoj sluzbeni instagram.
Samo jos jedan strucnjak na djelu.
Primjetite u cemu ovaj vrhunski strucnjak koji prima placu za svoju strucnost nije bio strucan. I samo napomena da je ovaj strucni strucnjak profesionalni vojnik koji je sigurno prosao strucni tecaj i strucnu obuku, te je svojom strucnosti strucno upravljao ovim vatrenim oruzjem.
Naspram recimo jednog laika, koji je sam kupio oruzje i sam se naucio rukovat njime kao
https://www.youtube.com/watch?v=d0_5gj_xkwE
Ocito je da se strucna strucnost ovdje vidi kod pravog strucnjaka koji je imao strucnu obuku i strucne tecajeve, te prima placu za svoju strucnost.
A drugo vidimo proletera koji se sam naucio.
Samo pravi strucnjaci ce strucno shvatiti ovaj post.

"Trebamo prepustiti sve strucnjacima"
Samo cu staviti ovu sliku koju je americka mornarica stavila na svoj sluzbeni instagram.
Samo jos jedan strucnjak na djelu.
Primjetite u cemu ovaj vrhunski strucnjak koji prima placu za svoju strucnost nije bio strucan. I samo napomena da je ovaj strucni strucnjak profesionalni vojnik koji je sigurno prosao strucni tecaj i strucnu obuku, te je svojom strucnosti strucno upravljao ovim vatrenim oruzjem.
Naspram recimo jednog laika, koji je sam kupio oruzje i sam se naucio rukovat njime kao
https://www.youtube.com/watch?v=d0_5gj_xkwE
Ocito je da se strucna strucnost ovdje vidi kod pravog strucnjaka koji je imao strucnu obuku i strucne tecajeve, te prima placu za svoju strucnost.
A drugo vidimo proletera koji se sam naucio.
Samo pravi strucnjaci ce strucno shvatiti ovaj post.
- jolly
- Cinker - bojna

Stargazer wrote:
Strucna lovacka edukacija je ta da poneses barem litru rakije na streljanu, jer vidio sam puno lovaca i samo im je ovo bilo svima zajednicko. Ovo je naravno sala, ali u svakoj sali ima pola istine.
Tecajevi na kraju dana nista ne znace,kad se diplome djele sakom i kapom bez ikake prave provjere znanja.
Kad se definira problem onda se rjesavaju uzroci problema. Root cause analysis.
Lovacki sustav:
Vodi racuna da se za aljkavi sustav edukacije onda mora promjeniti nacin rada i sprovodjenja edukacije i ispita.
Osobno smatram (kao i ti) da edukacija, na primjer u lovstvu, nije kvalitetna - pogotovu podrucje prakticnog rukovanja oruzjem.
To treba na drugi i bolji nacin rjesavati. (to se svodi na izradu novog pravilnika o osposobljavanju kadrova u lovstvu.)
Ali bajpasiranjem aljkave edukacije, na nacin da se bez tog na neki nacin izdaje nabavna dozvola neces postici nista na podrucju sigurnosti.
Samo ces stvoriti grupu samoukih vlasnika oruzja - koji ce se skolvovati na you tube.
Iz grupe civila legalnih valsnika oruzjem, najvise stradavaju od oruzja sami lovci, ovo redovito citamo po novinama. najugrozenija su skupina gradjana.
Medjutim, HLS sustav je dobro zamisljen, jer je ukinuo monopol clanstva u drustvu, kao uvjet za bavljenje lovom (i kao uvjet za nabavu oruzja).
Neko ko je clan HLS, moze se bez problema baviti prakticnim lovom i ishodovati nabavnu dozvolu.
Ne ovisi o restriktivnim pravilima upisa u drustvo, gdje nisu svi dobrodosli bez preporuke ili veze.
Nedostatak je losa edukacija, koja bi se morala drugacije definirati, po meni. To je za lov.
Sport i rekreacija je kompliciranije za sazeti i obrazloziti.
Na slican nacin, moze se raspravljati o sustavu sporta.
Ovo je dosta kompleksno pitanje. Ako si u sportu, treba li bit clan kluba?
Ako se organiziraju natjecanja, u svim sportovima, natjecu se clanovi pojedinih klubova.
Znaci za sportase koji se natjecu je definitivno uvjet da budu clanovi kluba i saveza, jer kroz to idu i kvalifikacije do razine medjunacionalnih natjecanja.
E, sad ostaje pitanje rekreacije.
Ako zelis oruzje za rekreaciju, i ne zelis obveze clanstva u klubu, kako to definirati?
(slobodno razradi, mozda uz primjer neke druge evropske zemlje?)
Za ovo je jedino rjesenje (ili mozda njalkase rjesenje, bez nekih izmjena zakona), po meni, definirati rekreacijski program u nadleznom sportskom savezu, i to sprovesti. I drugacije definirati uvjet za potvrdu.
Za nabavnu dozvolu sport ili rekreacija da treba ili 1) potvrda aktivnog bavljenja sportom + clanstvo u klubu, ili 2) clanstvo u klubu + tecaj. (Neki savezi imaju tecaj, neki nemaju)
To je moje akademsko razmisljanje, sumnjam da se iko opterecuje time u stvarnosti.
Zato jer iz prakse vidim da ideja i program popularizacije streljastva nikad nije zazivjela u praksi. Pa smo tu gdje jesmo.
izdavanje za DiN.
Definirati uvjet za DiN bolje u zakonu. O tome smo raspravljali nadugacko i nasiroko na forumu, da se ne ponavljamo. Taj dio gradiva znamo.
Moras imat dokazani razlog, plus tecaj.
kakvi su im tecajevi ne znam.
Publikacija za obuku gradjana za rukovanje oruzje (maric, Stolnik) smatram da je kvalitetna. Sam tecaj i nacin kako se radi taj tecaj, nisam bio, ne mogu reci.
Ako bih ga ja radio prema programu iz publikacije, smatram da bih mogao to kvalitetno odraditi sa tecajcima, uz uvjet da pravna osoba koja drzi tecaj ima oruzje za obuku, i pristup streljani (i da mene adekvatno plati ko instruktora
Nasuprot tome, prakticni dio balistike prema programu skolovanja za lovca bilo bi problematicno napraviti kvalitetno jer sam program nije tocno definiran, daje jako puno "slobode" lovackim skolama i instruktorima u izvedbi.
Last edited by jolly on 12 Apr 2024, 16:35, edited 1 time in total.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Definiraj struku?Stargazer wrote: "Trebamo prepustiti sve strucnjacima"
Svojevrmeno sam bio napisao o "struci". Dok smo se kao "struka" bavili raspravama i savjetovanjima o legalizaciji reloadinga, to je tad bio goruci problem - sto je konacno i uspjelo - istovremeno sasvim tiho se provuako pravilnik o lijecnickom za vlasnike oruzja sa oko 19 dijagnoza, o kojem "struka" nije rekla ni rijeci. Koji ja kao "laik" smatram nerealnim.
Turn better into best!
Netko tko je stručan.jolly wrote:Definiraj struku?Stargazer wrote: "Trebamo prepustiti sve strucnjacima"
Svojevrmeno sam bio napisao o "struci". Dok smo se kao "struka" bavili raspravama i savjetovanjima o legalizaciji reloadinga, to je tad bio goruci problem - sto je konacno i uspjelo - istovremeno sasvim tiho se provuako pravilnik o lijecnickom za vlasnike oruzja sa oko 19 dijagnoza, o kojem "struka" nije rekla ni rijeci. Koji ja kao "laik" smatram nerealnim.
Tipa zakon o sigurnosti u bankama je napisala stručna osoba, to sto je njegova struka da je zavrsio veterinarski(navodno) je druga stvar, bitno da je stručan!!!
jolly wrote:Stargazer wrote:
Kad se definira problem onda se rjesavaju uzroci problema. Root cause analysis.
Lovacki sustav:
Vodi racuna da se za aljkavi sustav edukacije onda mora promjeniti nacin rada i sprovodjenja edukacije i ispita.
Osobno smatram (kao i ti) da edukacija, na primjer u lovstvu, nije kvalitetna - pogotovu podrucje prakticnog rukovanja oruzjem.
To treba na drugi i bolji nacin rjesavati. (to se svodi na izradu novog pravilnika o osposobljavanju kadrova u lovstvu.)
Ali bajpasiranjem aljkave edukacije, na nacin da se bez tog na neki nacin izdaje nabavna dozvola neces postici nista na podrucju sigurnosti.
Samo ces stvoriti grupu samoukih vlasnika oruzja - koji ce se skolvovati na you tube.
Iz grupe civila legalnih valsnika oruzjem, najvise stradavaju od oruzja sami lovci, ovo redovito citamo po novinama. najugrozenija su skupina gradjana.
Medjutim, HLS sustav je dobro zamisljen, jer je ukinuo monopol clanstva u drustvu, kao uvjet za bavljenje lovom (i kao uvjet za nabavu oruzja).
Neko ko je clan HLS, moze se bez problema baviti prakticnim lovom i ishodovati nabavnu dozvolu.
Ne ovisi o restriktivnim pravilima upisa u drustvo, gdje nisu svi dobrodosli bez preporuke ili veze.
Nedostatak je losa edukacija, koja bi se morala drugacije definirati, po meni. To je za lov.
Sport i rekreacija je kompliciranije za sazeti i obrazloziti.
Na slican nacin, moze se raspravljati o sustavu sporta.
Ovo je dosta kompleksno pitanje. Ako si u sportu, treba li bit clan kluba?
Ako se organiziraju natjecanja, u svim sportovima, natjecu se clanovi pojedinih klubova.
Znaci za sportase koji se natjecu je definitivno uvjet da budu clanovi kluba i saveza, jer kroz to idu i kvalifikacije do razine medjunacionalnih natjecanja.
E, sad ostaje pitanje rekreacije.
Ako zelis oruzje za rekreaciju, i ne zelis obveze clanstva u klubu, kako to definirati?
(slobodno razradi, mozda uz primjer neke druge evropske zemlje?)
Za ovo je jedino rjesenje (ili mozda njalkase rjesenje, bez nekih izmjena zakona), po meni, definirati rekreacijski program u nadleznom sportskom savezu, i to sprovesti. I drugacije definirati uvjet za potvrdu.
Za nabavnu dozvolu sport ili rekreacija da treba ili 1) potvrda aktivnog bavljenja sportom + clanstvo u klubu, ili 2) clanstvo u klubu + tecaj. (Neki savezi imaju tecaj, neki nemaju)
To je moje akademsko razmisljanje, sumnjam da se iko opterecuje time u stvarnosti.
Zato jer iz prakse vidim da ideja i program popularizacije streljastva nikad nije zazivjela u praksi. Pa smo tu gdje jesmo.
izdavanje za DiN.
Definirati uvjet za DiN bolje u zakonu. O tome smo raspravljali nadugacko i nasiroko na forumu, da se ne ponavljamo. Taj dio gradiva znamo.
Moras imat dokazani razlog, plus tecaj.
kakvi su im tecajevi ne znam.
Publikacija za obuku gradjana za rukovanje oruzje (maric, Stolnik) smatram da je kvalitetna. Sam tecaj i nacin kako se radi taj tecaj, nisam bio, ne mogu reci.
Ako bih ga ja radio prema programu iz publikacije, smatram da bih mogao to kvalitetno odraditi sa tecajcima, uz uvjet da pravna osoba koja drzi tecaj ima oruzje za obuku, i pristup streljani (i da mene adekvatno plati ko instruktora).
Nasuprot tome, prakticni dio balistike prema programu skolovanja za lovca bilo bi problematicno napraviti kvalitetno jer sam program nije tocno definiran, daje jako puno "slobode" lovackim skolama i instruktorima u izvedbi.
Kao sto sam vec rekao.
Tko zeli oruzje, treba ga moci dobiti na temelju toga da nije kaznjavan i da njegov doktor opce prakse misli da je mentalno zdrav.
A ako on naknadno zeli prolaziti tecajeve za lovacki savez, sigurnosni ispit za IPSC itd slobodno. Nemam problema s time.
Za DIN sustav vec imamo slicnu "obuku" pa se ne bi uzdao u nju.
- jolly
- Cinker - bojna

Dobar pokusaj.Stargazer wrote: Netko tko je stručan.
Onaj ko je strucan u lovu, ne mora biti strucan u sportu.
Sportske discipline cak i ono ograniceno sto ima kod nas tesko je nabrojati, koliko ih ima
Samoobrana je drugi oblik posjedovanja oruzja. Ko je u tome strucan?
Pravo i pravna struka.
Zastitari
Sluzbe.
Povijesno oruzje.
medicina rada.
Teoretska balistika
Forenzicka balistika
Proizvodjaci oruzja
Vjestaci balistike
Trgovci.
Puskari
Skolski centri.
Kultura - snimanje filmova, povjesna uprizorenja, kazalista. (snimi film iz prvog svjetskog rata, pa ces se naci na cudu sa rekvizitima gjde ih naci, i gdje ih dugorocno skladisititi)
Pravne osobe i vlasnici streljana
Investitori
Krovni savezi
Ovo je samo sto mi je na brzinu palo napamet. Niko ne zna sve, a stvar je multidisciplinarna.
Koja jedna fizicka osoba moze za sebe reci da je "strucna" da moze predloziti izmjene zakona o oruzju, u svim segmentima? A da ne spominjemo cijelu paletu zakona koji sve ovo pokrivaju.
Postoji li bar neka struka ili skolska izobrazba koja sve ovo pokriva?
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Slozit cu se s time, uz dodatak, sve to plus kvalitetan tecaj.Stargazer wrote:
Tko zeli oruzje, treba ga moci dobiti na temelju toga da nije kaznjavan i da njegov doktor opce prakse misli da je mentalno zdrav.
Sad postavlja pitanje prakticnosti.
Kako bi ti to izveo?
Turn better into best!
U Austriji to rade trgovine oruzja, puskari itd.jolly wrote:Slozit cu se s time, uz dodatak, sve to plus kvalitetan tecaj.Stargazer wrote:
Sad postavlja pitanje prakticnosti.
Kako bi ti to izveo?