Lovačko strelište i mjesta za vježbe gađanja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Lovačko strelište i mjesta za vježbe gađanja

Post by Marin223 » 28 Aug 2024, 17:18

Probo sam doć do nekih informacija i regulativa na ovu temu pa ću tu stavit ako nekog zanima.

Lovačka strelišta i mjesta za vježbe nisu u domeni civilne zaštite niti MUP-a općenito, oni nemaju nadležnost nad time.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je nadležno za lovačka strelišta i mjesta za vježbe pa sam poslao upit njima i dobio odgovor.
Prenosim:
Uvjete koje moraju ispunjavati lovačka strelišta i mjesta za vježbe gađanja nisu propisani odredbama Zakona o lovstvu niti pripadajućim podzakonskim propisima.

Dakle kao što smo i pretpostavili u ranijim raspravama, za ova strelišta izgleda da ne vrijede nikakva pravila koja vrijede za civilna strelišta.
Sad dal oni izdaju kakvu "papirnatu" potvrdu ili dozvolu za lokaciju i takvo korištenje ne znam, ali možemo pretpostavit da od uvijeta (možda po kakvoj internoj uputi) vrijedi da takvo strelište mora biti unutar lovišta (logično), daleko od naselja kako nebi smetala buka i pucat se smije samo sa lovačkim oružjem (ovo zadnje regulira zakon o oružju koji upućuje na zakon o lovstvu pa tamo eventualno još i pravilnik o upotrebi lovačkog oružja).
Zanimljivo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Lovačko strelište i mjesta za vježbe gađanja

Post by jolly » 28 Aug 2024, 17:43

Pretpostavljam da "mjesta za vjezbe gadjanja" odnose se na "lovacka mjesta za vjezbe gadjanja"?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 28 Aug 2024, 18:03

Da, lovacka mjesta za vjezbe

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 29 Aug 2024, 06:12

Već sam to pisao u ranijim raspravama prije godinu dana, pa dio ekipe nije shvaćao.

Lovačka strelišta i lovačka mjesta za upucavanje / vježbe gađanja ne podliježu gotovo pa ničemu osim lovačkim propisima.

Teoretski, lovačka udruga bi mogla imati 2 građevinski potpuno ista objekata na čestici do čestice. Jedan je civilno strelište, drugi lovačko strelište. Ubili bi se od papira i dozvola dok naprave civilno, dok za lovačko ima jako malo (u odnosu na civilno) papira.

Jedan od bisera naše administracije.

Razlika je da se na lovačkom strelištu može pucati isključivo lovačkim oružjem, a na civilnom je dopušteno svim vrstama oružja.

Ovo je jedan od najbitnijih razloga zašto se lovno streljaštvo ipak razvija, dok sport ide brzinom puža.

Usudio bih se napisati da lovci kao najjača udruga u RH imaju određenih povlastica kod zakonodavca.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Aug 2024, 06:41

Mislim da si dobro sumirao trenutno stanje stvari.

Ja bih samo dodao, da je zalosno da uz takve beneficije, jos uvijek mnoga lovacka drustva nemaju svoje streliste.
Mnoga drustva ako ne i vecina drustava nema obavezu provjere karabina prije sezone.
I mene niti kao gosta niti kao redovnog clana drustva u Hrvatskoj nikad niko nije pitao da provjerim pusku prije lova.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Aug 2024, 09:31

Lovački lobi je snažan i oni će se gotovo uvijek izboriti za sebe. Drugi im se samo mogu prikrpati i očekivati uspjeh tek kad im se interesi podudaraju. To je sva mudrost.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 29 Aug 2024, 10:28

E tako, sad kad su konačno svi shvatili točno kako stvari stoje (bar oni koji su htjeli) sad možemo i na drugi korak.
Mislim stvar je brutalno besmislena, ekipa na esavjetovanju (za mjesto za vježbe gađanja) tamo šićari sa MUP-om oko uvjeta: treba blenda, ne treba, razmaci, visina pozadinskog zida, ovolko posto, onolko... pa MUP onda na kapaljku: ne može... prihvaćeno djelomično... primljeno na znanje i ostale gluposti.
Dok netko sa lovačkog strelišta gleda to sve, smije se i pita: na kakve vi rasprave gubite vrijeme...

Kad bi to još i u MUPu mogli shvatit... a najbolji primjer bi bio ko što timmy spominje, da imaš dve parcele jedna do druge (obe u teritoriju lovišta), na jednoj lovci mogu bez problema pucat, bez ikakvih posebnih ograničenja i tehničkih uvijeta, a druga u vlasništvu sportskog kluba mora godinama čekat dozvole i hrpu tehničkih stvari ispunjavat samo da bi ekipa sa sportskim OL mogla tamo pucat kao i lovci na parceli do nje.

Koji je drugi korak ? Sastavit prijedlog i ukazat na nebuloze ?
Realno, dovoljno bi bilo da se teret birokracije makne sa mjesta za vježbe gađanja, da bude slična regulativa kao i za lovačka, tj nešto slično kako je i u Sloveniji. To bi omogućilo hrpi manjih klubova da bez velikog financijskog tereta i godina čekanja sebi osiguraju prostor gdje se može trenirat.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Aug 2024, 10:53

Marin223 wrote: Koji je drugi korak ? Sastavit prijedlog i ukazat na nebuloze ?
Sad idu novinarska pitanja:
Tko bi to sastavio? (Ustanovili smo kroz brojne rasprave da u HR ne postoji struka, koja se sustavno bavi ovim problemima)
Kome to poslati? (postoji li neki ured koji zaprima takve prijedloge ili odgovorna osoba?)

Takodjer mozemo reci da ne postoji dijalog o ovim pitanjima izmedju zakonodavca i zainteresirane javnosti.
Kako god to cudno moze zvucati, jedini alat koji za sad postoji je e-savjetovanje (hvala zakonodavcu na tome, i hvala EU na tome)

U nedotatku drugih oblika javnih dijaloga, jedino je moguce pisati vlastitim predstavnicima u parlamentu o ovim problemima.
Ali u nasem drustvu ne postoji kultura takve komunikacije.
Tu i tamo izleti po koji pojedinac (a takvih je mozda 2 u Hrvatskoj) koji u novinama napisu nesto o tome, kad im novinari daju malo medijskog prostora. Clanak se zaboravi do drugog dana, sa priljevom novih dnevnih senzacija.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Aug 2024, 11:24

jolly wrote:
Marin223 wrote: Koji je drugi korak ? Sastavit prijedlog i ukazat na nebuloze ?
Sad idu novinarska pitanja:
Tko bi to sastavio? (Ustanovili smo kroz brojne rasprave da u HR ne postoji struka, koja se sustavno bavi ovim problemima)
Kome to poslati? (postoji li neki ured koji zaprima takve prijedloge ili odgovorna osoba?)

Takodjer mozemo reci da ne postoji dijalog o ovim pitanjima izmedju zakonodavca i zainteresirane javnosti.
Kako god to cudno moze zvucati, jedini alat koji za sad postoji je e-savjetovanje (hvala zakonodavcu na tome, i hvala EU na tome)

U nedotatku drugih oblika javnih dijaloga, jedino je moguce pisati vlastitim predstavnicima u parlamentu o ovim problemima.
Tu i tamo izleti po koji pojedinac (a takvih je mozda 2 u Hrvatskoj) koji u novinama napisu nesto o tome, kad im novinari daju malo medijskog prostora. Clanak se zaboravi do drugog dana, sa priljevom novih dnevnih senzacija.
To bi sastavili ljudi koji se bave time.

Ali da bi ti ljudi to mogli sastavit prvo bi morali javno priznati probleme koji nam predstavljaju najvece zapeke.

"U nedotatku drugih oblika javnih dijaloga, jedino je moguce pisati vlastitim predstavnicima u parlamentu o ovim problemima."

Mislite kao onaj javni dijalog gdje ste vi privatno napisali da znate za sabotazu a kada sam ja to preneo javno u roku 15 minuta sam dobio ban.

Apsolutno se slazem da nam treba javni dijalog.

Pa Jolly, zelite li sto javno reci?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Aug 2024, 12:37

Stargazer wrote: Mislite kao onaj javni dijalog gdje ste vi privatno napisali da znate za sabotazu a kada sam ja to preneo javno u roku 15 minuta sam dobio ban.

Water under the bridge! ;)

Bilo pa proslo! Vazno je da se opet lijepo druzimo i razmjenjujemo misljenja na forumu!
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Aug 2024, 12:41

jolly wrote:
Stargazer wrote: Mislite kao onaj javni dijalog gdje ste vi privatno napisali da znate za sabotazu a kada sam ja to preneo javno u roku 15 minuta sam dobio ban.

Water under the bridge! ;)

Bilo pa proslo! Vazno je da se opet lijepo druzimo i razmjenjujemo misljenja na forumu!
Znaci i dalje javno sutite o problemima koje znate da unistavaju streljastvo u hrvatskoj, jako licimjerno. Ali nisam ni ocekivao nista vise nazalost.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Aug 2024, 12:54

Pa ja ne bih rekao da sutim o gorucim problemima u mojoj blizini.
Osobno sam prilicno angaziran oko ovog problema.

I prenio sam 11 stranica teksta i detalja o tome.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=31&t=6958

Trazim povoljno zemljiste za izgradnju mjesta za vjezbe gadjanja, i ako to uspijem rijesiti, svakako mozes ocekivati moj feedback o problemima ako se susretnem s njima.
Trenutno mi je najveci problem sto ne mogu naci zemljiste u cistom vlasnistvu, na povoljnom mjestu, na razumnoj udaljenosti od centra grada.

Rekla - kazala, iako mi moze biti poznato, ne prenosim.
Fair enough, ili nije?
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Aug 2024, 13:20

jolly wrote:Pa ja ne bih rekao da sutim o gorucim problemima u mojoj blizini.
Osobno sam prilicno angaziran oko ovog problema.

I prenio sam 11 stranica teksta i detalja o tome.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=31&t=6958

Trazim povoljno zemljiste za izgradnju mjesta za vjezbe gadjanja, i ako to uspijem rijesiti, svakako mozes ocekivati moj feedback o problemima ako se susretnem s njima.
Trenutno mi je najveci problem sto ne mogu naci zemljiste u cistom vlasnistvu, na povoljnom mjestu, na razumnoj udaljenosti od centra grada.

Rekla - kazala, iako mi moze biti poznato, ne prenosim.
Fair enough, ili nije?
Za nekog tko tvrdi rekla-kazala bili ste jako detaljni u svemu sto ste napisali, sto ocito signalira da vam je bila poznata problematika.

Pogotovo time sto ste napisali tocno kako je navedeni klub sabotiran.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Aug 2024, 14:16

Kako rekoh, bilo pa proslo, water under the bridge.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Aug 2024, 15:10

jolly wrote:Kako rekoh, bilo pa proslo, water under the bridge.
Znaci izbjegavanje odgovora i dalje.
jolly wrote: U nedotatku drugih oblika javnih dijaloga, jedino je moguce pisati vlastitim predstavnicima u parlamentu o ovim problemima.

Zelite li imati javnu diskusiju o problemima?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Aug 2024, 16:36

Stargazer wrote:

O tudjim problemima ne zelim.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Aug 2024, 19:13

jolly wrote:
Stargazer wrote:

O tudjim problemima ne zelim.
Poprilicno sam siguran da su ti problemi univerzalni i utjecu na sve nas.

Ali da shvatim, zelite javnu raspravu, ali ne zelite javno raspravljat o problemima?

Post Reply