Streljivo mesing vs čelik
Vaše mišljenje o streljivu, da li preferirate mesing čahure ili čelične i zašto ?
Neke od razlika koje se navode:
Mesing
- može se punit
- mekaniji pa manje troši unutarnje dijelove (ako pričamo o poluautomatskom oružju)
- lakše se raširi prilikom eksplozije pa bolje zatvori prolaz plinova u stražnje dijelove (zatvarač...)
- viša cijena
Čelik
- ne može se punit
- dosta tvrđi od mesinga pa više troši unutarnje dijelove (za poluautomatsko oružje)
- teže se raširi pa više plinova uspije proć pored čahure kroz ležište u ostale dijelove
- manja cijena
Neke od razlika koje se navode:
Mesing
- može se punit
- mekaniji pa manje troši unutarnje dijelove (ako pričamo o poluautomatskom oružju)
- lakše se raširi prilikom eksplozije pa bolje zatvori prolaz plinova u stražnje dijelove (zatvarač...)
- viša cijena
Čelik
- ne može se punit
- dosta tvrđi od mesinga pa više troši unutarnje dijelove (za poluautomatsko oružje)
- teže se raširi pa više plinova uspije proć pored čahure kroz ležište u ostale dijelove
- manja cijena
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Streljivo mesing vs čelik
U vecini slucaja, celicna cahura u civila, je miltary surplus. Nije mi poznato ni jedno komercijalno tvornicko takvo punjenje.
Osim sto je jeftino, ne vidim nikakve prednosti.
Dakle, messing je moj favorit iz svih razloga prethodno navedenih.
Osim sto je jeftino, ne vidim nikakve prednosti.
Dakle, messing je moj favorit iz svih razloga prethodno navedenih.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Inace, to ja vidim kao marketinsku priliku, samo sto proizvodjaci ne uvidjaju Hrvatski lovacki mentalitet.
Napraviti lovacki metak (obicni soft point, ko spce) celicna cahura. Postoje i zrna sa mekanom celicnom kosuljicom. Pa cak i spce u nekim lotovima lijepi na magnet.
I onda baciti na trziste kod nas. Islo bi ko ludo u maloprodaji.
Napraviti lovacki metak (obicni soft point, ko spce) celicna cahura. Postoje i zrna sa mekanom celicnom kosuljicom. Pa cak i spce u nekim lotovima lijepi na magnet.
I onda baciti na trziste kod nas. Islo bi ko ludo u maloprodaji.
Turn better into best!
Nemam preferencije, koristim ono što je dostupno ili najpovoljnije.Marin223 wrote:Vaše mišljenje o streljivu, da li preferirate mesing čahure ili čelične i zašto?
Meni jest. Nedavni primjer: prijatelj je nabavio jeftino streljivo 9x19 Magtech po cijeni 35¢, uzeo je 1000 komada da dobije tu cijenu. Nekoliko mjeseci kasnije, pojavila se nova serija Magtech streljiva, sve isto samo čelična čahura, a cijena 25¢. Tko puno puca tvorničko streljivo, a ne zanima ga metak s čeličnom čahurom s ovom razlikom u cijeni? Radi se o novom komercijalnom streljivu, nikakvo vojno, korozivno i slično.jolly wrote: Nije mi poznato ni jedno komercijalno tvornicko takvo punjenje.
Last edited by Barut on 28 Aug 2024, 02:27, edited 1 time in total.
The truth is hate to those who hate the truth.
Ovo mi zvuči kao nešto što se može čuti od Amerikanaca. Mogu nekako razumjeti ljude koji pucaju preko 10k metaka godišnje iz jedne cijevi, da brinu o tako nečemu. Nekako sumnjam da ljudi kod nas toliko pucaju da će 'potrošiti' oružje zbog čelične čahure. Tu vjerojatno igra ulogu i zaštita čelične čahure, da li je plastificirana, pobakrena, niklovana... zatim kalibar i punjenje, pa onda i samo oružje iz kojeg se gađa i kvaliteta dijelova tog oružja. Nisam to konkretno istraživao, ali volio bih vidjeti tko je oštetio oružje zbog korištenja streljiva s čeličnom čahurom.Marin223 wrote:Također mesing, najviše zbog manjeg trošenja oružja.
E sad, cijena valjda ovisi gdje živiš u HR. Ja sam prije bio naviko na 0.3 za mesingani metak (magtech 9x19 1000 komada). Sad vidim da je oko 0.25 pa do 0.3 cijena istog metka sa čeličnom čahurom, ali nije mi ni daleko otić do trgovine koja prodaje po 0.24 mesingani bellot pa preferiram to. Za moje potrebe sasvim ok cijena.
Ovo za trošenje oružja bi bilo zanimljivo znat kolka je točno razlika, jest da je čelik dosta tvrđi od mesinga, ali kao što kažeš, ako se primjenjuju metode obloge same čahure drugim materijalom, onda je to već druga stvar.
Ovo za trošenje oružja bi bilo zanimljivo znat kolka je točno razlika, jest da je čelik dosta tvrđi od mesinga, ali kao što kažeš, ako se primjenjuju metode obloge same čahure drugim materijalom, onda je to već druga stvar.
Jel možeš podijeliti informaciju gdje ima po 0,24 bellot? I ja bih volio kupovati jeftino.Marin223 wrote:E sad, cijena valjda ovisi gdje živiš u HR. Ja sam prije bio naviko na 0.3 za mesingani metak (magtech 9x19 1000 komada). Sad vidim da je oko 0.25 pa do 0.3 cijena istog metka sa čeličnom čahurom, ali nije mi ni daleko otić do trgovine koja prodaje po 0.24 mesingani bellot pa preferiram to. Za moje potrebe sasvim ok cijena.
To je niže od trenutne veleprodajne cijene za stvarno velike količine. Pretpostavljam da se radi o starim zalihama, ili neki direktni uvoznik ide na vrlo nisku maržu.
Zašto niko ne spominje još jedn manu željezne čahure? Korozija.
Diraš metak znojnim prstima, a ne ispucaš ga, vratiš ga u kutiju, nakon nekog vremene hrđa po čahuri.
Diraš metak znojnim prstima, a ne ispucaš ga, vratiš ga u kutiju, nakon nekog vremene hrđa po čahuri.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- jolly
- Cinker - bojna

Moze se zastititi premazom laka. D
a li to neki proizvodjac radi, ne znam. Ali znam da se cesto na vojnom streljivu premazuje prijelaz izmedju zrna i cahure, i kapisle cahure.
a li to neki proizvodjac radi, ne znam. Ali znam da se cesto na vojnom streljivu premazuje prijelaz izmedju zrna i cahure, i kapisle cahure.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Prijelazi se tretiraju u svrhu zadihtavanja/nepropusnostijolly wrote:Moze se zastititi premazom laka. D
- jolly
- Cinker - bojna

Da, vlaga.
I mesingane cahure pa ne treba ostalo.
I mesingane cahure pa ne treba ostalo.
Turn better into best!
Celicne cahure su iskljucivo za VOJNA lezista sa daleko vecim tolerancijama jer moraju svasta progutati. Da ne spominjem ruzna iskustva onih koji su imali zaglavljenu mesinganu cahuru u lezistu cijevi radi gotovo beznacajne korozije lezista, zamislite kombinaciju obostrane korozije !!!
Nemoguće je Nemoguće
Moguće, ali rekao bih da to ovisi o konkretnom proizvodu. Sigurno možeš naći neko streljivo s čeličnom čahurom npr. iz WW2 koje je već korodiralo ili lako korodira. Ovo novo komercijalno Magtech je na slici gore. Te čahure sam pokupio na streljani nakon što su punjene znojnim prstima na vrućini, ispucane i tako ležale danima na podu otvorene streljane a padala je i kiša po njima. Neke imaju bijelih tragova jer su ležale vlažne u pijesku/prašini ali ni jedna nema ni traga korozije.Hawk wrote:Zašto niko ne spominje još jedn manu željezne čahure? Korozija.
Ja bih rekao da je vojno streljivo napravljeno za vojna ležišta, bez obzira na materijal od kojeg su napravljene čahure. Zato se i vojno streljivo zove 5.56x45mm umjesto .223 Remington ili 7.62x51mm umjesto .308 Winchester. 5.56 i .223 nisu identični kalibri, kao ni 7.62 i .308, dimenzije i specifikacije se razlikuju.lex-lutor wrote:Celicne cahure su iskljucivo za VOJNA lezista sa daleko vecim tolerancijama jer moraju svasta progutati.
Ali Magtech streljivo na slici je komercijalno streljivo za civilnu upotrebu, nije vojno.
Specifikacije navedenog se razlikuju minorno, najveci razlog su standardi mjernih jedinica USA/EU a znamo da je nemoguce ( prakticno ) preracunati colni u metricki sustav 100%. Sve dok se zatvarac moze uredno zabraviti te minorne razlike u volumenu cahure su zanemarive...Barut wrote:.... Zato se i vojno streljivo zove 5.56x45mm umjesto .223 Remington ili 7.62x51mm umjesto .308 Winchester. 5.56 i .223 nisu identični kalibri, kao ni 7.62 i .308, dimenzije i specifikacije se razlikuju.....
Nemoguće je Nemoguće
Da, razlike jesu minorne, dovoljno da ih većina strijelaca ignorira, ali svakako postoje i vide se iz specifikacija.
Konkretno, moj AR ima ležište metka po specifikaciji .223 Wylde što je upravo specifikacija zamišljena da efikasno radi i sa .223 i sa 5,56 streljivom.
Razlika je samo u vrstama zaštite, postoje lakirane čahure, plastificirane, pobakrene, poniklane itd...
Prijelaz između zrna i čahure je nešto sasvim drugo, to služi sprečavanju prodora vlage unutar čahure, ali nema veze sa zaštitom same čahure.
Konkretno, moj AR ima ležište metka po specifikaciji .223 Wylde što je upravo specifikacija zamišljena da efikasno radi i sa .223 i sa 5,56 streljivom.
Naravno da se zaštićuje, pa čelik bi odmah zahrđao da se nečim ne zaštiti.jolly wrote:Moze se zastititi premazom laka. D
Prijelaz između zrna i čahure je nešto sasvim drugo, to služi sprečavanju prodora vlage unutar čahure, ali nema veze sa zaštitom same čahure.
Konkretno ove čahure na slici su koliko vidim niklano ili cinčano a postoje i druge varijante
kao lakiranje najčešće na 7,62x39 surplus streljivu ili sl.
Na svakoj čahuri i mesinganoj i čeličnoj ako diraš sa znojnim prstima doći će do hrđanja
jer soli iz znoja uzrokuju koroziju kao i na oružju ako se ne čisti i podmazuje redovito.
Ako je cijena dobra zašto ne, pa Amerikanci su pucali tone Ruskog streljiva dok im nisu zabranili uvoz
a danas koriste iz drugih izvora i od drugih proizvođača . Da to nevalja nebi se prodavalo u takvim količinama
u Americi a ipak oni malo više pucaju nego mi u Hrvatskoj pa je realno da na većem uzorku mogu procijeniti da li to radi ili ne.
kao lakiranje najčešće na 7,62x39 surplus streljivu ili sl.
Na svakoj čahuri i mesinganoj i čeličnoj ako diraš sa znojnim prstima doći će do hrđanja
jer soli iz znoja uzrokuju koroziju kao i na oružju ako se ne čisti i podmazuje redovito.
Ako je cijena dobra zašto ne, pa Amerikanci su pucali tone Ruskog streljiva dok im nisu zabranili uvoz
a danas koriste iz drugih izvora i od drugih proizvođača . Da to nevalja nebi se prodavalo u takvim količinama
u Americi a ipak oni malo više pucaju nego mi u Hrvatskoj pa je realno da na većem uzorku mogu procijeniti da li to radi ili ne.