Punjenje čahura od čelika i drugih alternativnih materijala

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Post Reply
Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Punjenje čahura od čelika i drugih alternativnih materijala

Post by Barut » 05 Sep 2024, 03:09

Kako se povela rasprava o čeličnim čahurama u drugoj temi: https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=8304
a tamo su iznesene neke informacije, kao npr. da se čelične čahure ne mogu puniti, odlučih isprobati te tvrdnje.
Na našoj lokalnoj streljani se dosta puca streljivo s čeličnim čahurama jer je značajno jeftinije. Kako sam već naveo radi se primarno o novom komercijalnom streljivu proizvođača Magtech. Čahure izgledaju niklane. Osim toga povremeno se još ispuca nešto starog vojnog streljiva u kalibru .45ACP iz WW2 s čeličnim čahurama.

U ovom koraku ću puniti metke s Magtech čeličnim čahurama u kalibru 9x19mm. Čahure su pokupljene na streljani, zatim ispolirane u vibracionoj polirki s granulatom od drobljenih ljuski i podmazane s lanolinskim mazivom. Streljivo punim na Dillon preši, koristim karbidne RCBS matrice i olovna zrna. Sipam 4.2gr N340 baruta. Završno krimpanje s LFC.
Punjenje 9x19 s čeličnim čahurama na Dillonu.
Punjenje 9x19 s čeličnim čahurama na Dillonu.
Dillon je odradio čelične čahure bez ikakvih problema. Nije bilo nikakvih teškoća poput povećanog otpora, zapinjanja i slično. Osjećaj kod punjenja je isti i nije se mogla primijetiti nikakva razlika u odnosu na mesing.

Rezultat:
Napunjeni meci 9x19 s čeličnim čahurama.
Napunjeni meci 9x19 s čeličnim čahurama.
So far so good! :)
Sljedeći korak, streljana!
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Punjenje čahura od čelika i drugih alternativnih materij

Post by jolly » 05 Sep 2024, 04:27

:A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 05 Sep 2024, 06:35

Pretpostavljam da nisi ništa dirao u postavkama matrica u odnosu na mesing?
Javi ima li razlika u brzini, kako prolaze "plunk test" i jesu li trajne kao mesing.
Put your money where your mouth is.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 05 Sep 2024, 14:04

Onda izgleda da bi bar za pištolj, punjenje čeličnih moglo ić bez problema.
Usput, da li kod čišćenja pištolja primjećuješ kakvu razliku između upotrebe čeličnog i mesinganog streljiva ?
Ne znam što se uopće i u kojoj dozi može smatrat ispravnim na američkim portalima... a možda jednostavno previše generaliziraju

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 06 Sep 2024, 05:51

Slažem se.
Nisam imao još prilike čistiti nakon čeličnih metaka, originalne su ispucali kolege na streljani, a ja pucam uglavnom punjeno. Pričao sam s njima, ali nisu rekli da je bilo što posebno trebalo kod čišćenja. Ja ću čistiti kad ispucam sve ove čelične napunjene, ako budem primijetio bilo kakvu razliku budem napisao.

Inače na portalima se može svašta pročitati, ali ako ljudi kažu da se nešto ne može, to lako može značiti da nisu nikada ni probali. ;) I ja sam puno puta od njih čuo ili pročitao da se čelične čahure ne mogu puniti, ali isto su rekli i za Berdan čahure, a njih normalno punim godinama, :) i sigurno nisam jedini ovdje koji to radi.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 06 Sep 2024, 06:02

timmy75 wrote:Pretpostavljam da nisi ništa dirao u postavkama matrica u odnosu na mesing?
Javi ima li razlika u brzini, kako prolaze "plunk test" i jesu li trajne kao mesing.
Tako je, nisam ništa mijenjao na preši, sve je isto podešeno kao i za mesingane čahure.
"Plunk test"
"Plunk test"
"Plunk test" prolaze bez problema. :)

Budem provjerio brzinu s chronijem pa javim rezultate.

Trajnost se može provjeriti, ali taj test će malo duže trajati. Vjerujem da će čelične čahure trajati kraće od mesinganih, ali to opet to može potrajati. Npr. ako ih uspijem napuniti 10 puta to će trajati nekoliko mjeseci.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 05 Oct 2024, 23:42

timmy75 wrote:Javi ima li razlika u brzini.
Uglavnom, konačno sam ih testirao na streljani i obavio sva mjerenja, pa da javim rezultate. :geek:
Na streljani.
Na streljani.
Metci su odradili bez ikakvih grešaka, nije bilo zastoja niti ikakvih vidljivih razlika u odnosu na mesing.
Bang.
Bang.
https://www.instagram.com/reel/DAtF5qcM ... BiNWFlZA==
Analiza ispaljenih čahura: čahure izgledaju potpuno normalno, nema vidljivih pukotina ili oštećenja. Na čahurama se vidi malo tragova čađe ali ne značajno više nego mesing. Štoviše neke mesingane čahure su bile više čađave od ovih čeličnih. Zaključak - nema značajnog propuštanja barutnih plinova oko čahure.
Čahure.
Čahure.
Rezultati kronografa.
Punjenje je identično u svim metcima, s istom dozom baruta, istom kapislom i zrnom, čahure su jedina razlika.

Mesing:
306, 303 ,307, 310, 306, 314, 300, 316, 300, 302, 306, 307, 308, 313, 302, 301, 300, 313, 301, 301 m/s
SD: 5.04
ES: 16 m/s
AVG: 305.8 m/s

Čelik:
310, 288, 301, 307, 311, 316, 298, 308, 309, 327, 303, 326, 307, 306, 307, 310, 311, 306, 307, 315 m/s
SD: 8.37
ES: 39 m/s
AVG: 308.7 m/s

Konačni zaključak:
Čahure se pune bez greške i metci odrade bez ikakvih problema, zastoja, dodatnog prljanja i slično. Jedini primijećeni nedostatak u odnosu na mesingane čahure jest veća varijacija u brzinama (extreme spread je 39 m/s u odnosu na mesing koji ima 16 m/s). To može imati mali negativan utjecaj na preciznost, ali tek u slučajevima kad se gađa za maksimalnu preciznost. Ja nisam primijetio razliku, ali nisam gađao s ciljem da ganjam najbolje grupe, nego da provjerim funkcionalnost. Za trening, plinking ili dinamiku ne vidim nikakvih nedostataka kod punjenja ovih čahura. :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 06 Oct 2024, 06:38

Odlican rezime!
Jedan od naboljih u zadnje vrijeme na forumu!
:A28:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 06 Oct 2024, 07:53

Jako dobro i temeljito.
Ja bih rekao da su i čelici različiti, i ovi su pogodniji za punjenje za razliku od možda nekih ranijih.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 06 Oct 2024, 21:16

Koje zrno i barut koristiš? SD i ES su baš veliki.

Meni je na promatrani niz od 30 metaka SD jednoznamenkasti broj u feetima.
N320, "mixed range brass" smeće i home made olovno zrno.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 08 Oct 2024, 19:43

jolly wrote:Odlican rezime!
Jedan od naboljih u zadnje vrijeme na forumu!
:A28:
Hvala! :oops:
Drago mi je čuti da netko cijeni saznanja koja sam izložio. :)
jolly wrote:Jako dobro i temeljito.
Ja bih rekao da su i čelici različiti, i ovi su pogodniji za punjenje za razliku od možda nekih ranijih.
Hvala. Slažem se, to je vrlo moguće. Zato namjeravam nastaviti ovu seriju testova kako budem imao mogućnosti, i provjeriti mogućnost punjenja različitih čeličnih čahura. Ne samo različitih godišta proizvodnje, nego i različitih kalibara.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 08 Oct 2024, 20:12

timmy75 wrote:Koje zrno i barut koristiš? SD i ES su baš veliki.
Olovno plastificirano zrno. Barut je N340 kao što sam napisao u prvom postu.
timmy75 wrote:Meni je na promatrani niz od 30 metaka SD jednoznamenkasti broj u feetima.
N320, "mixed range brass" smeće i home made olovno zrno.
To je super, ali ne mislim da je baš uobičajeno.
Uglavnom, to tako ispada u mom pištolju (525). Iste te metke (mesing čahura) sam probao i u pištolju od kolege (Q100) i njemu je SD bio 2.47 m/s. Dok s Fiocchi tvorničkim metcima u istom pištolju je SD bio 17.93 m/s. :A02:

Ali u svakom slučaju, ne čini mi se da toliko utječe na preciznost jer s 525 radim prilično dobre grupe. ;)

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 08 Oct 2024, 20:31

Sve je jasno.

Meni je bitna standardna devijacija iz drugih razloga.

Zrno koje koristim je 139 gr, a brzina oko 935 ft/s. Što bi dalo faktor snage 130.

Što je veća SD, veća mi je i šansa da neki metak neće zadovoljiti faktor snage (125), pa zbog toga preferiram da su svi što sličniji tj. s manjom SD.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 14 Oct 2024, 16:57

Da, kužim, ako ganjaš najmanji mogući faktor snage onda SD postaje dosta bitan. Tako da čelik ostaje još kao opcija za trening.
S tim da još moram provjeriti SD tvorničkih punjenja i vidjeti kako se razlikuje u odnosu na punjeno.

Što se tiče daljnjih aktivnosti vezano za temu, kada sam zadnji put bio na streljani, jedan od posjetitelja je gađao sa streljivom CCI Blaser, tako da sam bio u prilici pokupiti manju količinu aluminijskih čahura. Mislim da bi moglo biti zanimljivo isprobati kako se te čahure ponašaju kada ih se proba napuniti. :)
CCI Blaser
CCI Blaser

Post Reply