Nebuloza
-
Highroller
- Skupnik

Nebuloza
Zašto kad kupite vatreno oružje u Hr trgovina vam ne želi poslati dostavom, i u te trgovine nekakva dostava dostavlja municiju, barute, kapisle, ...
Nedavno sam kupio revolver iz Njemačke, u jednom paketu došla cijev a u drugom bubanj.
Što je problem u Hr?
Nedavno sam kupio revolver iz Njemačke, u jednom paketu došla cijev a u drugom bubanj.
Što je problem u Hr?
Re: Nebuloza
Ponekad je i lijenost u pitanju reko bi.
Narucim luftericu, kazu ne saljemo nikakvo oruzje dostavom. Narucim istu u drugoj trgovini, posalju bez problema. Obe trgovine su u hr.
Narucim luftericu, kazu ne saljemo nikakvo oruzje dostavom. Narucim istu u drugoj trgovini, posalju bez problema. Obe trgovine su u hr.
Zakon o eksplozivnim tvarima, za prijevoz istih treba imati posebna vozila i dopuštenja, što dostavne službe nemaju. Prije će odbiti prevoziti tako nešto nego ishoditi potrebno. U trgovine se niti oružje niti streljivo ne doprema tipičnim dostavnim službama.
Što se oružja tiče, dostavne službe rade svakako i često kvaliteta ovisi o samom kuriru, zapravo ni jedna od njih ne prevozi oružje niti želi znati što je u paketu. Sad zamislimo situaciju u kojoj kurir ostavlja paket, baki, susjedi ili kod ulaznih vrata. Ima ih stvarno svakakvih.
Nije mi drago ni jedno od navedenog, ali tako je.
Što se oružja tiče, dostavne službe rade svakako i često kvaliteta ovisi o samom kuriru, zapravo ni jedna od njih ne prevozi oružje niti želi znati što je u paketu. Sad zamislimo situaciju u kojoj kurir ostavlja paket, baki, susjedi ili kod ulaznih vrata. Ima ih stvarno svakakvih.
Nije mi drago ni jedno od navedenog, ali tako je.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Ovo nije baš najjasniji odgovor. Možeš li napisati koje službe imaju potrebne dozvole za prijevoz oružja, a koje za prijevoz streljiva i exp. tvari, ako znaš? I koja je procedura?
The truth is hate to those who hate the truth.
Postoji i opcija kod dostave "preporučena pošiljka" koja se uručuje isključivo navedenoj osobi i ne ostavlja se nigdje.
Kompletan dio zakona o posebnim dozvolama za prijevoz komercijalnog oružja i streljiva je kao što i naslov teme kaže: nebuloza.
Služi zato da nekolicina birokrata u ministarstvu ima mogućnost da živi od plaće bez da rade išta korisno. Nije baš da bi sva dostavna vozila bila puna streljiva i oružja da se to omogući... tu i tamo bi se negdje našo koji paket, ništa više nego kad ja odem sam po višemjesečnu zalihu, pa 2% nas je samo i ide na manje.
Kompletan dio zakona o posebnim dozvolama za prijevoz komercijalnog oružja i streljiva je kao što i naslov teme kaže: nebuloza.
Služi zato da nekolicina birokrata u ministarstvu ima mogućnost da živi od plaće bez da rade išta korisno. Nije baš da bi sva dostavna vozila bila puna streljiva i oružja da se to omogući... tu i tamo bi se negdje našo koji paket, ništa više nego kad ja odem sam po višemjesečnu zalihu, pa 2% nas je samo i ide na manje.
-
Highroller
- Skupnik

Evo baš sam pogledao na eGun-u jedan oglas za kapisle
DPD Gefahrgut Deutschland
Paket versichert 17,90 EUR
KEIN internationaler Versand
Jedino barut nisam našao na eGun-u, izgleda da ni u Njemačkoj nije sve idealno
Koliko znam, ADR klasifikacija je početak. Nakon toga odgovarajuće vozilo, dozvole i izvještaji u vremenu i pravcu kretanja. U slučaju pravne osobe. U slučaju fizičke, ne treba ništaBarut wrote:Ovo nije baš najjasniji odgovor. Možeš li napisati koje službe imaju potrebne dozvole za prijevoz oružja, a koje za prijevoz streljiva i exp. tvari, ako znaš? I koja je procedura?
Uglavnom, kao i većina propisa, kao da ih je smišljao Marx. Pravnim osobama se otežava maksimalno, na njima se trenira strogoća i svi mehanizmi vlasti. Fizičke osobe se ne dira. Pa tako možete imati problem ako kao pravna osoba prodate npr. petardu, ali nikog ne zanima Talijan koji je dopremio paletu pirotehnike BBB-u
PRESTANIMO usporedjivati normalne i uredjene zemlje sa APSURDISTANOM ! Jednostavno nije moguce i sto prije to shvatite bit ce Vam zivot laksi ! ( cjela EU preporucuju prigusivac u lovu kod nas bi te najradje zatvorili na 10g cim to spomenes )Highroller wrote:Evo baš sam pogledao na eGun-u jedan oglas za kapisle
Nemoguće je Nemoguće
Dobro.... pita kolega....
Pokušava se snaći....
A možda netko i ove redove pročita , pa ustanovi apsurdosti prisute kod nas....

Pokušava se snaći....
A možda netko i ove redove pročita , pa ustanovi apsurdosti prisute kod nas....
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Lex u svijetu oruzja, "normalno" je "relativno", a pogotovo iz Hrvatske perspektive - zacinjeno sa Hrvatskim sindromom da je kod susjeda trava uvjek zelenija.lex-lutor wrote: PRESTANIMO usporedjivati normalne i uredjene zemlje sa APSURDISTANOM !
Njemacka - uvjeti za dozovlu za sportsko oruzje i to ne bilo kakvo:
Godinu dana clanstva u klubu + minimum jednom mjesecno izlazak na evidentirani trening. (12 pecata / potpisa godisnje)
Na to dobivas dozvolu u skladu s tehnickim specifikacijama oruzja u disciplini kojima se klub bavi. (Na pr ako je klub u MK disciplinama izvuci ces samo dozvolu za MK)
I onda s tim papirom imas pravo na do 2 pistolja i tri puske.
Unaprijed se trazi suglasnost nadleznog organa, za kupovinu odredjenog oruzja.
Ako si u ISSF - to je samo za ISSF, pa ako hoces u IPSC isti postupak. Pa ako hoces u long range, isti postupak. Letece mete isti postupak.
Uglavnom da odrzavas licencu za sve to skupa, moras ko sumanut trcati po potpise za 12 evidentiranih treninga godisnje, u tri grupe sportova streljastva. (36 upisanih treninga godisnje, za tri grupe sportova, i ako imas pristup klubovima i streljanama koje to omogucuju.)
Ja ne vidim tu nista privlacno, dapace, vrlo je ogranicavajuce.
Sad kopiraj taj sistem u Hrvtaske uvjete gdje imamo kronicni nedostataka streljana. Ogroman broj ISSF klubova koji se bave samo sa zrakom i MK, ili samo sa zrakom jer u zupanijijama gdje su bazirane nema streljane za vatreno oruzje. (vise od pola zupanija u HR nema nikakvu streljanu). Jer po tome ispada, ako je strijelac u klubu koji se bavi zrakom i nema pristup streljani za vatreno oruzje, nece moci dobiti ni dozvolu za MK, a kamoli nesto vise.
Zato kod nas vecina drugih sustava legislative nije primijenjiva.
Niti njemacki - razlozi su navedeni, a niti americki (2/a kod nas je nemoguce ocekivati, nerealno, naivno).
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
SVe vise me podsjecaj na nekog uredskog sluzbenika zaposlenog kod nas, pardon uhljebljenog !!jolly wrote:....
Lex u svijetu oruzja, "normalno" je "relativno", a pogotovo iz Hrvatske perspektive - zacinjeno sa Hrvatskim sindromom da je kod susjeda trava uvjek zelenija.....
Sto ne usporedis Svicarsku ili Austriju kada se prica o oruzju..? Ne kazem da je bajno, sa druge strane sto nas boli Q.. za one koji imaju lose zakone, gledajmo samo one sa boljima. Mi smo zemlja koja je prije 30g bila napadnuda i koja se morala braniti. Brzo smo to zaboravili iz nekog razloga ???
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Jao ja bih tak rado bio uhljeb! To je jedan divan zivot bez stresa!lex-lutor wrote:SVe vise me podsjecaj na nekog uredskog sluzbenika zaposlenog kod nas, pardon uhljebljenog !!jolly wrote:....
Lex u svijetu oruzja, "normalno" je "relativno", a pogotovo iz Hrvatske perspektive - zacinjeno sa Hrvatskim sindromom da je kod susjeda trava uvjek zelenija.....
Sto ne usporedis Svicarsku ili Austriju kada se prica o oruzju..? Ne kazem da je bajno, sa druge strane sto nas boli Q.. za one koji imaju lose zakone, gledajmo samo one sa boljima. Mi smo zemlja koja je prije 30g bila napadnuda i koja se morala braniti. Brzo smo to zaboravili iz nekog razloga ???
Imas neku vezu da i pomognes?
Svicarska, pitaj ih za zakone o lovu? Svicarcu koji mozda ima pun sef oruzja doma, nije bas tako jednostavno poliziti lovacki ispit i baiti se lovom.
Kod nas lovni zakoni su bolji.
Austrija, Ceska, vjerojatno je bolja situacija po pitanju strelista, sportskog streljastva, lova. To su mozda jedina dva primjera za cijelu EU
Ali druge zemlje, po necemu imaju uvjek ponesto losije rjeseno.
Realno ovo su problemi za zajednicu lovaca i sportskih streijelaca kod nas.
Ovo je lista, bez specificnih prioriteta:
1. Ozakonjenje prigusivaca
2. Ozakonjenje veceg spremnika od postojeceg, barem za odredjene grupe sportova.
3. Lijecnicki pregled, ima previse dijagnoza. Smanjiti listu dijagnoza
4. Postupak sa covjekom koji se razboli, a vlasnik je oruzja. (oduzimanje oruzja? nije dovoljno sto se razbolio, tretirati ga se ko kriminalca)
5. Povecati limit na barut za reloadere. 2 kila nije dosta.
6. Postupak sa oruzjem u nasljedstvu. AKo nasljednik nije lovac ili strijelac, oduzima mu se oruzje nakon 6 mjeseci ako ne rjesi nekako.
7. Bolje razraditi pravilnik o formiranju strelista. Olaksati formiranje strelista.
Nije sve crno ko sto prikazujes.
Poboljsanja koja su dosla sa paletom zakona iza 2018:
1. Reloading dozvoljen
2. Moderne PA puske mogu se registrirati i posjedovati, tipa PA ar15, ili ak47, itd.
3. Mjesto za vjezbe gadjanja je definirano. Prije nije bilo, i nije se moglo napraviti. Sad moze (nekako)
4. Lijecnicki pregled, ukinut sa 5 godina, sad je do promjene zadravstvenog stanja.
5. Smanjena procedura izdavanja nabavne dozvole, bez terenske kontrole.
6. Uvedena Evropska oruzna putovnica.
Sa zakonom od prije, nemamo limita na broj oruzja koje mozemo posjedovati za sport ili lov, itd.
Usporedba sa drugim zemljama, samo neke natuknice.
Svedska, limit broja oruzja
Njemacka, limit broja oruzja, za sport, prema broju disciplina u kojima se natjeces, za svaku disciplinu moras imati 12 evidentiranih treninga godisnje. Za lov, jedan od najtezih lovackih ispita u svijetu
UK - nema pistolja ni poluautomata uzljebljene cijevi, svaka dozvola je mukotrpna, i trazi dokazivanje zasto ti nesto treba. za lovacko oruzje, moras imati pisano dopustenje za neko loviste, da mozes tamo loviti prije nego ti daju ikakvu dozvolu za nabavku
Finska - puno streljana, ali ogranicen broj cijevi.
Italija, ogranicen broj cijevi i streljiva za rzati kod kuce.
Slovenija, kupi barut za reloading tamo, bez tecaja za realoading. e ne moze.
Nizozemska, kupi tamo 300 win mag za lov? Ne daju. jer su ravnice, imaju samo sitnu divljac. Moras imat dokaz da lovis na pr u njemackoj, da bi dobio 300 wm. Registriraj tamo ar15? Broj strelista u nizozemskoj je patetican.
Norveska, maximum do 8 cjevi za lov. Limit kolicne
itd itd.
Mi realno imamo jedan od najkvalitenijih zakona o oruzju u EU, s time da ga treba jos malo ispolirati u onih nekoliko tocaka sta sam na pocetku naveo.
Uglanom, evo ti tablica, pa sam usporedi di je bolje
https://en.wikipedia.org/wiki/Overview_ ... _by_nation
jedan detalj iz tablice.
dozvole se dijele na shall issue, i may issue.
Kod nas je shall issue, dozvolu dobijas na zahtjev, bez odbijanja ako si strijelac ili lovac. (i ispunjavas opce i posebne uvjete za dozvolu)
May issue system je mozda dobijes, mozda ne dobijes. Pogledaj kolko zemalja u svijetu to ima, osim onih gdje je totalni ban
Turn better into best!
AI je stvarno zanimljiv, uopće ne bi bila loša ideja da mu se povjeri pisanje i usklađivanje svih zakona. Jeftinije, brže i kudikamo smislenije.
- jolly
- Cinker - bojna

Ima istine u tome.Ariel wrote:AI je stvarno zanimljiv, uopće ne bi bila loša ideja da mu se povjeri pisanje i usklađivanje svih zakona. Jeftinije, brže i kudikamo smislenije.
Turn better into best!
Nazalost AI ima jako puno nametnutih ogranicenja od tvoraca. Tako da cesto daju krive ili namjerno lazne informacije.Ariel wrote:AI je stvarno zanimljiv, uopće ne bi bila loša ideja da mu se povjeri pisanje i usklađivanje svih zakona. Jeftinije, brže i kudikamo smislenije.
To je prava opasnost.Stargazer wrote:Nazalost AI ima jako puno nametnutih ogranicenja od tvoraca. Tako da cesto daju krive ili namjerno lazne informacije.Ariel wrote:AI je stvarno zanimljiv, uopće ne bi bila loša ideja da mu se povjeri pisanje i usklađivanje svih zakona. Jeftinije, brže i kudikamo smislenije.
Pa ako cemo biti iskreni i pratiti napredak samo od 2012 do 2024 napredak je ogroman, no ipak proslo 12 godina idemo u dobrom smjeru i vrlo vjerovatno ce biti poliranja... Mene vise brine ako krene neki pressing iz EU sa obzirom na razvoj opce situacje koja postaje sve ozbiljnija..jolly wrote:...Mi realno imamo jedan od najkvalitenijih zakona o oruzju u EU, s time da ga treba jos malo ispolirati u onih nekoliko tocaka sta sam na pocetku naveo.....
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Upravo sad mislim da je situacija blagonaklona. Uslijed rata u Ukrajini.lex-lutor wrote: Pa ako cemo biti iskreni i pratiti napredak samo od 2012 do 2024 napredak je ogroman, no ipak proslo 12 godina idemo u dobrom smjeru i vrlo vjerovatno ce biti poliranja... Mene vise brine ako krene neki pressing iz EU sa obzirom na razvoj opce situacje koja postaje sve ozbiljnija..
ALi iz EU uvijek moze doci neki pritisak.
Za sad ne vidim da se nesto desava u tom smjeru.
Osim pojacavajuceg pritiska na olovo u municiji.
AKo gledam sta se po EU desava, i koji je trend u zadnjih deset godina, nemam negativnih primjera, nego pozitivinih.
Izmjene statuta u Ceskoj na bolje, veci broj streljana Finska (inicijativa pokretanja novih), itd
Turn better into best!
Kada kažu idu promjene Zakona,ja uvijek pristupam sa određenim strahom/oprezom.
Ne znam,možda je to kod mene zato što mi se puno puta sve zakompliciralo,a nije trebalo.
Jer uvijek sam išao po Zakonu i propisima.
Ne znam,možda je to kod mene zato što mi se puno puta sve zakompliciralo,a nije trebalo.
Jer uvijek sam išao po Zakonu i propisima.