Streljivo za Atu 308 win?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Soldier1210
Pozornik
Pozornik

Streljivo za Atu 308 win?

Post by Soldier1210 » 05 Nov 2024, 13:28

Poz zna li neko slucajno koja gramaza odgovara za Atu, tj preko twista, ako se ne varam to je 1:11 kod Ate? I duzina cijevi je 61cm.
Trenutno pucam S&B spce 11.7 gr, na mehanicke i okej je grupa okvirno, al dok kupim optiku volio bi probat npr lakse zrno od 9.7 grama ili vjerovatno Geco express ili plus, pa me zanima da li bi to odgovaralo zbog twista, kako to vec ide, nadam se da ce mi neko objasniti, hvala unaprijed.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Streljivo za Atu 308 win?

Post by Mirok » 05 Nov 2024, 13:41

To ćeš znati kada probaš.
Nitko ti ne može reći taj i taj metak i gramaža je idealna.
Svaka puška voli neki metak(i gramažu),ali to možeš ustanoviti samo probom.
Tada ćeš vidjeti što ti radi najbolje grupe.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 05 Nov 2024, 13:45

AKo ti je za lov, meni na tikki zlijeb 1/11, 24 incha cijev, 308 win, odlicno lezi norma oryx 180 grain (bondirano zrno). Efekat na divljaci je zadovoljavajuci.
Nisam nikad izgubio nista s tim metkom. Lovio sam s tom kombinacijom jedno 5 sezona (srnjaka i svinju), dok nisam presao na 30-06 (srnjak) i 9.3x62 (divlja svinja) - pa sam onda za ta dva izabrao drugacija zrna.

Drugo, osim u slucaju monolitnog zrna, koje ne gubi masu, uvijek nastoj izabrati teze zrno, zlatni standard je 180 graina (11.7 grama).
Sa monolitnim zrnom poput TSX ili TTSX, mozes i na 165 graina, ako ti drzi grupu. Isto je dobar izbor.

Ako uzmes neki jeftiniji soft point (to su najjeftiniji meci na trzistu) imaj uvjek na umu da mogu fragmentirati kod pogotka u kost, zato biraj cim teze zrno.
U Hrvatskoj je SPCE najpopularniji samo zato jer je najjeftiniji.
Last edited by jolly on 05 Nov 2024, 13:47, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Nov 2024, 13:46

Možeš imati dvije identične Ate,a da svaka voli drugačiji metak i gramažu.
Montiraj optiku i onda kreni u probu streljiva.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Nov 2024, 14:30

Jos jedan detalj. Kolicna municije za upucavanje, uvjek je stvar za diskusiju. Svako po svome, bez zamjerke, ovo je moj pristup:

Tipicne greske na pocetku su uzeti kutije dve lovacke municije koja bi trebala biti za lov. Pa otici na upucavanje.
Najcesce bih vidio mladog lovca, prvi put na upucavanju s jednom kutijom lovacke municije.

Onda kod upucavanja nesto krene po krivo. I cas posla, municija se potrosi.
Pa nit puska upucana, nit ima vise streljiva. :mrgreen:
Treba ponovo u ducan, pa onda ponovo na steljanu.

Moja preporuka je slijedeca:
Uzmi vecu kolicinu jeftine municije bilo cega.
Upucaj pusku s time, i provjeri jel montaza drzi i da ne klima.
Kad imas povjerenja u pusku i da sve drzi vodu, tek onda slijedeci korak, upucavanje na lovacku municiju:

Onda uzmi (skupi) lovacki metak, i sa par hitaca korigiraj tocku upucavanja, i onda je to - to.
Uvijek imaj jeftine municije za provjeru puske i trening.
Lako se moze desiti da taj jeftini metak nosi drugacije ili ima malo siru grupu od lovackog na koji je puska upucana.
Ali ako znas da trenazni metak nosi XY centimetara lijevo ili desno, to je to. AKo ti baci odjednom pola metra u stranu onda nesto nije u redu.
Kuzis sto zelim reci.

Kad prvi put odes na upucavanje, sa puskom koju jos ne poznas, racunaj da bez problema moze otici 20, 30 metaka, ako nesto nije kako treba, ili ako se nesto radi krivo.
Po meni, minimum 7 do 10 metaka treba za kvalitetno upucavanje ako sve radis dobro i ako je sve tehnicki ispravno i montaza cvrsta..

To znaci, na primjer:
1 metak - prva gruba korekcija
1 metak - druga gruba korekcija, recimo da si sad na centru
3 - metka, grupa da se vidi da je grupiranje na mjestu tocke ciljanja, ili tocke upucavanja, mozda korigirati sa klik ili dva na centar grupe.
3 - metka, jos jedna grupa za provjeru.
Onda si na miru i to je to.

To je kako ja radim, dajuci vremena da se cijev hladi.
Na internetu i po lovackim drustvima ima strucnjaka koji naukuju upucavanje sa jednim metkom. Ili imaju kafansku spiku "tri metka su mi dosta", itd.
Tako se moze, ali to je fusanje, s takvim upucavanjem realno ne znas na cemu si.

Ako ovo gore odradis sa jeftinom municijom, manje ce boliti po novcaniku.
kad si ovo napravio sa na primjer FMJ, e onda probaj dva lovacka (na hladnu cijev), preklikaj ako treba, pa jos jedan dva za bit na miru.

Meni je na pocetku ove sezone puska nosila, 2 klika lijevo od upucavanja (20 mm/100 m). Za lovacki standard ovo je zanemarljivo. Meni nije.
Da bih to korigirao i da budem siguran, otislo mi 7 metaka, samo da budem siguran gdje sam nakon dva klika.
I to govorim za pouzdanu, preciznu, upucanu i isprobanu pusku, kojoj 100% vjerujem.
KAd sam to rijesio, onda sam si dao malo treninga sa FMJ municijom iz lovackih pozicija sa stapa.
Ali s tom puskom lovim "kako mislim" znam sto moze i do koje udaljenosti mogu pucati, znam pad zrna, isproban na papiru na sve udaljenosti, i precizna je ko match puska. Tako je i tretiram, jer ocekujem i takvu preciznost. Ako promasim, znam da je moja greska, a ne da je metak malo zanio.

Kad spomenuh papir:
Tablice su jedno, a rupa na papiru je drugo.
Kad imam upucanu pusku, onda uzmem jednu metu, stavim na 50 m, ciljam u sredinu i puknem.
Premjestim papir na 100 m, ciljam u sredinu i puknem
Premjestim papir na 200, ciljam u sredinu i puknem.
Papir s tri rupe drzim u kutiji gdje je municija na koju je upucana. Tocno se vidi pad zrna, u odnosu na tocku ciljanja i udaljenost i to zorno. ;)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Soldier1210
Pozornik
Pozornik

Post by Soldier1210 » 05 Nov 2024, 16:23

Hvala puno na odgovorima, dok ne kupim optiku probat cu ppu i lakse zrno od S&B cisto da probam jer me zanima,al ipak mislim da cu ostat na spce 11.7gr jer lov pogonom ove godine planiram na mehanicke odraditi.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Nov 2024, 22:02

Sve kako je opisao Jolly,samo bih preporučio da metak na koji se odlučiš i upucaš pušku,da uzmeš i nešto veći broj iste serije,istoga lota.
I tada si siguran,jer isti metak raznih serija i lota,može značiti i različite grupe.

sbullet
Pozornik
Pozornik

Post by sbullet » 31 Jan 2025, 23:34

Imam prvi model Ata puške koji su proizveli i koristim Hornady ECX 10,7g. Odlični rezultati. Na papiru metak u metak, a na divljači, iako je monolit odličan za sve.
Skup je ali odradi posao.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Feb 2025, 06:57

sbullet wrote:, a na divljači, iako je monolit odličan za sve.
Ja bih izbacio rijec "iako".
Mozes slobodno dodati rijec "upravo".

Monolitna zrna su premium zrna, i pokrivaju najsiri raspon divljaci, od mekane do tvrde.
Nedostatak im moze biti ponekad na manjoj brzini da ne otvore. Ali za HR, ovo nije tipicno, radi nasih lovnih udaljenosti do 200 m.
Uglavnom odlican izbor! :A25:
Turn better into best!

sbullet
Pozornik
Pozornik

Post by sbullet » 01 Feb 2025, 13:31

jolly wrote:
sbullet wrote:, a na divljači, iako je monolit odličan za sve.
Ja bih izbacio rijec "iako".
Mozes slobodno dodati rijec "upravo".

Monolitna zrna su premium zrna, i pokrivaju najsiri raspon divljaci, od mekane do tvrde.
Nedostatak im moze biti ponekad na manjoj brzini da ne otvore. Ali za HR, ovo nije tipicno, radi nasih lovnih udaljenosti do 200 m.
Uglavnom odlican izbor! :A25:
Slažem se sa svime napisanim. Nažalost skupo je streljivo sa monolitnim zrnima ali za lovca koji ne puca puno cijena ne bi trebala biti presudni faktor. Ako pucaš 50-60 komada godišnje, sasvim je svejedno koliko košta metak.
Odabir je pao na ECX zbog tupog vrha i veće šupljine koju ima baš da bi se otvorio bolje na manjim brzinama i mekšoj divljači.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 01 Feb 2025, 13:39

Taj metak je Univerzal za naše uvjete.
Od srnjaka ,pa na gore....

Post Reply