Dobre "budget" puške.
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Dobre "budget" puške.
Nije tajna da nam je hobi skup, te da cijene mogu mladim zainteresiranima s ograničenim sredstvima biti malo odbojne. Stoga sam napravio ovu temu gdje možemo objaviti nekoliko "budget" puški s kojima smo imali iskustva.
Ukratko, sve novije puške su precizne. Povoljnijim puškama mogu nedostajati neke funkcije koje početniku nisu (još) potrebne - Prepustit ću iskusnijima da napišu o kojim funkcijama je točno riječ. Uglavnom, neka povoljnija oružja s kojima imam iskustvo:
SDM M870 adaptive shotgun
Zgodna kineska kopija Remingtona 870, polimer, metal. 12ga kalibar, na tržištu između 300 i 400€. Pump action.
AVCI SILAH Alter BR305 F-Tactic
Turski proizvođač, poluautomatska sačmarica, također solidan izbor za prvu sačmaricu, 12ga. Između 400 i 500€
CZ 500 Ergo
Bolt-action (repetirka), jako dobra puška i može se kupiti u raznim uobičajenim kalibrima (223 REM, 308 WIN, 30-06, creedmore itd). Iznenađujuće lagana, jedina mana toga je da je trzaj poprilično jak. Cijena 1300 - 1500€.
Ruger American Rifle
Razni kalibri i dužine cijevi, ništa fancy, standardna solidna bolt-action puška do max. 1000€, super izbor za prvu lovačku pušku.
Nastavite niz.
Ukratko, sve novije puške su precizne. Povoljnijim puškama mogu nedostajati neke funkcije koje početniku nisu (još) potrebne - Prepustit ću iskusnijima da napišu o kojim funkcijama je točno riječ. Uglavnom, neka povoljnija oružja s kojima imam iskustvo:
SDM M870 adaptive shotgun
Zgodna kineska kopija Remingtona 870, polimer, metal. 12ga kalibar, na tržištu između 300 i 400€. Pump action.
AVCI SILAH Alter BR305 F-Tactic
Turski proizvođač, poluautomatska sačmarica, također solidan izbor za prvu sačmaricu, 12ga. Između 400 i 500€
CZ 500 Ergo
Bolt-action (repetirka), jako dobra puška i može se kupiti u raznim uobičajenim kalibrima (223 REM, 308 WIN, 30-06, creedmore itd). Iznenađujuće lagana, jedina mana toga je da je trzaj poprilično jak. Cijena 1300 - 1500€.
Ruger American Rifle
Razni kalibri i dužine cijevi, ništa fancy, standardna solidna bolt-action puška do max. 1000€, super izbor za prvu lovačku pušku.
Nastavite niz.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Re: Dobre "budget" puške.
Brno 2
CZ 452
Mossberg 500
CZ 550
Browning A bolt
IZH27, starije proizvodnje
Tikka T3, Tikka T3x (razni modeli) - nekad sa reputacijom budget puske, danas malo skuplje.
Neke se od ovih ne proizvode vise, dakle idu u sektor polovnih, ali ako su odrzavane, to su nepoderive puske, "with all the bells and whistles".
CZ je u to doba s modelom 550 nekad imao "zastitni znak" lastin rep za svoje puske. Diskutabilno najkvalitetnija i najcvrsca baza za montazu. Ali to su prosla vremena, ucit ce se o tome u povijesti.
Moderna generacija online lovaca ni ne zna sta je to. Njima svejedno. Picccatiny na saraf, i lozi lojzo, dobro je...
CZ 452
Mossberg 500
CZ 550
Browning A bolt
IZH27, starije proizvodnje
Tikka T3, Tikka T3x (razni modeli) - nekad sa reputacijom budget puske, danas malo skuplje.
Neke se od ovih ne proizvode vise, dakle idu u sektor polovnih, ali ako su odrzavane, to su nepoderive puske, "with all the bells and whistles".
CZ je u to doba s modelom 550 nekad imao "zastitni znak" lastin rep za svoje puske. Diskutabilno najkvalitetnija i najcvrsca baza za montazu. Ali to su prosla vremena, ucit ce se o tome u povijesti.
Moderna generacija online lovaca ni ne zna sta je to. Njima svejedno. Picccatiny na saraf, i lozi lojzo, dobro je...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Meni se pak još najviše svidjelo što ima SAKO. Njihov "lastin rep" je blago pod kutem, otvoren prema naprijed https://www.optics-trade.eu/blog/rifles ... g-surface/ , tako da kod trzaja nosači još bolje sjednu. Također, nosači koje sam vidio imali su sferični plastični uložak, koji se kod montaže optike automatski podese tako da možebitne razlike u osima nosača niti malo ne utječu na točnost stezanja optike. Optika tada nije pod silom savijanja kao što bi bila ako osi nisu točno u pravcu. Iz tih razloga nisam za tzv. Schwenk nosače - EAW.jolly wrote:CZ je u to doba s modelom 550 nekad imao "zastitni znak" lastin rep za svoje puske. Diskutabilno najkvalitetnija i najcvrsca baza za montazu.
Ako nosači nemaju sferični uložak, bolji puškari naprvo stave nosače, zatim pomoću kalibriranog okruglog komada od čelika ili mjedi (promjera 25,4, 30 ili 34 mm) i brusne paste, pravnaju osi nosača. Pogledajte odličan video kako se to radi https://www.youtube.com/watch?v=fTIY9cZlpPs .
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Sako 85 nije vise u proizvodnji, i nije budget puska. To je kvaka.Onty wrote:Meni se pak još najviše svidjelo što ima SAKO. Njihov "lastin rep" je blago pod kutem, otvoren prema naprijed
Sad su izbacili Sako 90. Dvije varijenta, dove tail, i piccatiny, pa ko vise voli.
Inace, ja obozavam Sako 85, ali bas taj detalj mi nije idealan. Istina je da svakim trzajem stiska montazu da ne klizne, ali pretpostavljam da sam ja prekonzervativan, i pogledom tehnicki uvijek trazim pravi kut ili paralelno glodanje.
Iako nisam identificirao ovaj problem, kazu da sako 85 u vecim kalibrima zna izbaciti cahuru direktno na optiku, i onda cahura padne nazad u mehanizam. Na YT ima dosta primjera, ali meni se nikad nije desilo
Sako 90, smanjio je broj kalibara u proizvodnji, za evropske lovce beznacajno, za safari lovce znacajno, ostali su samo na 375 H&H od tropskih kalibara.
A za link: lapping tool set imam, redoovito koristim za montazu.
Turn better into best!
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Uf SAKO je sve samo ne budget puška. Finci su išli gore po cijeni, čak je i Tikka nekoć bio jeftiniji dok ove t3x tac nisu postale popularne kao alternativa accuracy international koje dođu i po 10'000€.