Invazija Ukrajine

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Invazija Ukrajine

Post by lex-lutor » 13 May 2025, 23:55

Lemi_O2 wrote:....Rumunjska, Bugarska, Slovačka, Madjarska, Cipar, Malta, Grčka.
Nije sve u BDP-u i šupljim statistikima.
Nije to bas neko mjerilo, pogotovu sto su neke nabrojane zemlje "po hitnom postupku" primljene u EU samo da se ne bi kojim slucajem zalutale prema Istoku. Cista trgovina i interesi na stetu ostatka EU zemalja..
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 14 May 2025, 11:41

Bugarska,možda samo ona.
Drugima gledamo u leđa.

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 14 May 2025, 11:56

Mirok wrote:Bugarska,možda samo ona.
Drugima gledamo u leđa.
Ok, to je tvoja percepcija. Ja govorim iz svog iskustva. 8 godina surađujem sa firmama iz tih zemalja i znam koliko im plaćamo i za koliko posla. Kolege , neki su s godinama postali i prijatelji, su također od tamo, tako da mogu okvirno reći kako se “obični” radni ljudi drže.
μολὼν λαβέ

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 May 2025, 12:07

Lemi_O2 wrote:
Drugima gledamo u leđa.
Ok, to je tvoja percepcija. Ja govorim iz svog iskustva. 8 godina surađujem sa firmama iz tih zemalja i znam koliko im plaćamo i za koliko posla. Kolege , neki su s godinama postali i prijatelji, su također od tamo, tako da mogu okvirno reći kako se “obični” radni ljudi drže.
Da,svatko ima pravo na mišljenje.
Pa i ja temeljim mišljenje i po iskustvima naših ljudi koji su otišli živjeti u te zemlje.
Ne bi ni oni tamo bili,da im nije bolje....

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 14 May 2025, 12:09

lex-lutor wrote:
Lemi_O2 wrote:....Rumunjska, Bugarska, Slovačka, Madjarska, Cipar, Malta, Grčka.
Nije sve u BDP-u i šupljim statistikima.
Nije to bas neko mjerilo, pogotovu sto su neke nabrojane zemlje "po hitnom postupku" primljene u EU samo da se ne bi kojim slucajem zalutale prema Istoku. Cista trgovina i interesi na stetu ostatka EU zemalja..
Nažalost , tako je. Mi smo mlada država od nekih 35 godina. U novijoj povijesti, naši krajevi su uvijek bili provincije nekih carstava ili kraljevina (često razdijeljeni istovremeno). Niti kao federalna jedinica nije išlo. Malim nacijama je uvijek teško.
μολὼν λαβέ

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 14 May 2025, 12:25

Mirok wrote:
Lemi_O2 wrote:
Drugima gledamo u leđa.
Ok, to je tvoja percepcija. Ja govorim iz svog iskustva. 8 godina surađujem sa firmama iz tih zemalja i znam koliko im plaćamo i za koliko posla. Kolege , neki su s godinama postali i prijatelji, su također od tamo, tako da mogu okvirno reći kako se “obični” radni ljudi drže.[/quote
Da,svatko ima pravo na mišljenje.
Pa i ja temeljim mišljenje i po iskustvima naših ljudi koji su otišli živjeti u te zemlje.
Ne bi ni oni tamo bili,da im nije bolje....
Apsolutno, samo treba paziti da se ne stvori slika iz pre osobne perpektive i iskrivi puno stanje stvari. I sam sam se našao u takvim situacijama, po svijetu, pa sam sada oprezniji sa zaključcima kako kod nas ništa ne valja i da smo na dnu. Puno toga (više nego ikad) ovisi o znanju i vještinama koje pojedinac posjeduje i kako to može kapitalizirati tamo gdje živi.
μολὼν λαβέ

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 May 2025, 15:08

Lemi_O2 wrote:...Apsolutno, samo treba paziti da se ne stvori slika iz pre osobne perpektive i iskrivi puno stanje stvari. I sam sam se našao u takvim situacijama, po svijetu, pa sam sada oprezniji sa zaključcima kako kod nas ništa ne valja i da smo na dnu. Puno toga (više nego ikad) ovisi o znanju i vještinama koje pojedinac posjeduje i kako to može kapitalizirati tamo gdje živi.
U svim tim nabrojanim zemljama treba proci kroz krajeve udaljene 100km od glavnog grada , provesti par dana pa tek onda mozemo u neku ozbiljniju pricu... U hrvatskoj vise od 90% kucanstva ima tekucu pitku vodu i struju...
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 May 2025, 15:42

lex-lutor wrote:
Lemi_O2 wrote:...Apsolutno, samo treba paziti da se ne stvori slika iz pre osobne perpektive i iskrivi puno stanje stvari. I sam sam se našao u takvim situacijama, po svijetu, pa sam sada oprezniji sa zaključcima kako kod nas ništa ne valja i da smo na dnu. Puno toga (više nego ikad) ovisi o znanju i vještinama koje pojedinac posjeduje i kako to može kapitalizirati tamo gdje živi.
U svim tim nabrojanim zemljama treba proci kroz krajeve udaljene 100km od glavnog grada , provesti par dana pa tek onda mozemo u neku ozbiljniju pricu... U hrvatskoj vise od 90% kucanstva ima tekucu pitku vodu i struju...
Imam viksu 50 km od ZG.
Voda tamo nikada ni neće doći,kanalizacija isto,internet je samo lijepa želja.
Do javnoga prijevoza je 15 km,do prvoga dućana isto.
Osnovna najbliža škola ,sa osam razreda,je 30 km.
Asfalta nema.
Veći dio kućanstava nema kupaonu,a vanjski WC je pravilo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 14 May 2025, 15:49

lex-lutor wrote:

Prosao sam 65 zemalja svijeta, u nekim proveo vrijeme, u neke redovito dolazio.
Bogatsvo zemlje ne mora znaciti blagostanje.
Kuba i Saudijska Arabija na primjer. Dva suprotna primjera.
Pitao bih te, recimo, u UK, ili Nizozmskoj, kako bi se bavio lovom i streljastvom. Da vidis postupka za provjeru, stjecanje uvjeta i dobivanje dozvola.
Amerika je super sa svojim gun shopovima, ali samo kad zaceprkas malo na primjer u lovstvo, Amerikancu je jeftinije loviti u Africi, nego kod sebe doma (osim ako nije vlasnik svog rancha). Zdravstvena politika, bolje se ne razboliti u Americi.
Tako da nije sve ni crno ni bijelo, a nacelno kod nas ima podosta pozitivnih stvari, ali moras proci svijet, i to ne proci ko turista, gdje ti serviraju resorte i restorane na tacni, da bi vidio pravo stanje stvari.
Nacelno se u svijetu lose zivi.
Sirotinje svugdje, a pongdje malo vise nego drugdje.
Nepismenosti po svijetu, kolko hoces.
Od tih 65 zemalja sto sam ja vidio, nisam vidio zemlju bez prosjaka, bez sirotinje.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 May 2025, 17:00

Susjedna je trava uvijek zelenija !!! No vecina je imala priliku samo turisticki vidjeti neke destinacije pa sve bude med i mljeko... no nakon par dana "druzenja sa rajom" na nekom projektu brzo pozalis sto si dosao i samo cekas dan povratka... i naravno molis Boga da te nesto divlje ne ubode, ugrize, da moras zubaru ili Veterinaru ....
Nemoguće je Nemoguće

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 14 May 2025, 18:15

Točno tako. Ja sam prošao nekih 30-ak poslom. Živio bar po par mjeseci u desetak njih. Zato između ostalog i tvrdim, nismo mi na dnu. Pa i sad, zadnjih 7 radim u Madjarskoj npr. , ali ne pada mi napamet tamo živjeti. Samo im uzimam novce :A03:
μολὼν λαβέ

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 May 2025, 18:41

lex-lutor wrote:Susjedna je trava uvijek zelenija !!! No vecina je imala priliku samo turisticki vidjeti neke destinacije pa sve bude med i mljeko... no nakon par dana "druzenja sa rajom" na nekom projektu brzo pozalis sto si dosao i samo cekas dan povratka... i naravno molis Boga da te nesto divlje ne ubode, ugrize, da moras zubaru ili Veterinaru ....
Tocno.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 17 May 2025, 10:40

Sva sreća da orange piece of shit nije bio predsjednik devedesetih. Taj bi nas predao na klanje Srbima.
Svaki Hrvatski grad bi imao svoju Ovčaru, svaki Bosanski svoju Srebrenicu.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/tru ... a-pet-sati

"Da Milošević nije s tenkovima zapeo kod Vukovara bio bi u Zagrebu za 3 dana!"
Govno narančasto.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 May 2025, 11:04

Human wrote:Sva sreća da orange piece of shit nije bio predsjednik devedesetih. Taj bi nas predao na klanje Srbima.
Nama niko bas nije ni pomogao.
Predsjednik Trump, ne bi bas ni mogao puno vise odmoci.

Sjecam se kolega pomoraca sa Croatia Line, zaustavljala ih je Americka mornarica na Otrantu, i radili pretrage brodova za oruzje, pa i plijenili brodove po Italiji. Tad je bio Bush stariji predsjednik.
Ne treba izletati sa pretpostavkama.
Nakon rata smo odjurili prema EU, e onda su nam poceli isporucivati generale u Haag.
I sve to bez Donalda Trumpa.
Ti mozes pisati kako hoces, ali mislim da nije u redu predsjednika najjace drzave i najjace vojne sile na svijetu tako zvati.
Barem mislim da nije u redu ni prema ovom forumu ni prema vlasniku foruma.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 May 2025, 12:35

jolly wrote:.....Nakon rata smo odjurili prema EU, e onda su nam poceli isporucivati generale u Haag......
Ako me sjecanje dobro sluzi MI SMO SAMI slali svoje ljude u Haag , a neki su se cak dobrovoljno javljali da svjedoce ????

Neki postupci se mogu nazvati samo jednim i pravim imenom, cemu foliranje ??
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 May 2025, 13:00

Jao lex, kakav rjecnik!
Turn better into best!

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 17 May 2025, 14:51

jolly wrote:
Human wrote:Sva sreća da orange piece of shit nije bio predsjednik devedesetih. Taj bi nas predao na klanje Srbima.
Nama niko bas nije ni pomogao.
Predsjednik Trump, ne bi bas ni mogao puno vise odmoci.

Sjecam se kolega pomoraca sa Croatia Line, zaustavljala ih je Americka mornarica na Otrantu, i radili pretrage brodova za oruzje, pa i plijenili brodove po Italiji. Tad je bio Bush stariji predsjednik.
Ne treba izletati sa pretpostavkama.
Nakon rata smo odjurili prema EU, e onda su nam poceli isporucivati generale u Haag.
I sve to bez Donalda Trumpa.
Ti mozes pisati kako hoces, ali mislim da nije u redu predsjednika najjace drzave i najjace vojne sile na svijetu tako zvati.
Barem mislim da nije u redu ni prema ovom forumu ni prema vlasniku foruma.
Oprosti. Uvaženi narančasti američi predsjednik da je bio devedesetih predsjednik, predao bi nas na klanje Srbima. Umjesto Srba, bombardirao bi Zagreb.
Ispričavam se što sam ga nazvao narančastim govnom.

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by andrej » 18 May 2025, 01:57

Human wrote: Oprosti. Uvaženi narančasti američi predsjednik da je bio devedesetih predsjednik, predao bi nas na klanje Srbima. Umjesto Srba, bombardirao bi Zagreb.
Ispričavam se što sam ga nazvao narančastim govnom.
Zašto ga mrziš?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 May 2025, 18:12

Tip nam svakodnevno daje materijala da ga ,u najmanju ruku,ne simpatiziramo.
Barem je moj pogled takav.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 May 2025, 08:10

General Zaluzhny, mislim da ima kvalitetu izaci u javnost sa realnim procjenama. Covjek od struke, i ratnog zapovjednog iskustva.

Zadnji put, kad je iznio svoje vidjenje rata u casopisu The economist, suprotno sluzbenoj politici Kyeva, bio je smjenjen i poslan u London, za veleposlanika.
Tad je rekao da se rat ne moze dobiti na ovaj nacin, ima slicnosti sa prvim svjetskim pozicionim ratom, i da za rjesenje treba nova tehnologija koja trenutno nije dostupna.
Za sad ispada da je tad u procjeni bio u pravu, a kostala ga je zapovjednistva.

Velika akcija pod novim zapovjednistvom bila je prodor u Kursk, danas bez postignuca. Vjerojatno sa znacajnim gubicima.

Sad Zaluzhny izlazi sa novim procjenama, kaze realno nije za ocekivati povrat na stare granice.
https://ukrainetoday.org/there-will-be- ... 1-borders/

Zaluzhnyijeve izjave, glavni mediji main stream nacelno ne vole prenositi, ali dugorocno do sad pokazuju se tocne.
Jedan od razloga njegove marginalziacije moze biti i procjena njega kao protukandidata na predsjednickim izborima, kad budu.
Kaze ovako:
I mean the destruction of its military-economic potential, first of all. In our current conditions – and for us, this is a huge shortage of human resources and the catastrophic economic situation in which we find ourselves. We can only talk to you about a high-tech war for survival, where a minimum of human resources, a minimum of economic means are used to achieve maximum benefit. Ukraine is not capable of another war in the conditions of demography and economy and cannot even think about it.

Nedavno sam pisao kako Ukraina ide u demografsku katastrofu, sa ratnim gubicima, i iseljenjem 25% stanovnistva.
Dugorocno, cak i da stane taj rat pod bilo kojim uvjetima, a za bilo kakav prosperitet treba razvijati ekonomiju i otvarati radna mjesta, tako da samim prekidom neprijateljstava, mislim da ce se emigracija radno sposobnog stanovnistva nastaviti, zbog poslije ratnih ekonomskih uvjeta.
jolly wrote: Ovaj rat nosi strasna razaranja, i brojne zrtve.
Potrebno je zavrsiti cim prije, i ne vidim drugog nacina nego za pregovarackim stolom.
I ne samo zbog Ukrajine, bojim se od eskalacije u svjetski rat i do nuklearne razmjene, onda tu nema pobjednika.
https://newsukraine.rbc.ua/news/amid-tr ... 89329.html

Ukrajina je na razne nacine, sto kroz razaranja, sto kroz izbjeglistvo u druge zemlje izgubila oko 25% posto stanovnistva.
Humanitarna i demografska katastrofa.
Turn better into best!

Post Reply