HSAS Potvrde, službeni odgovor MUP-a

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
HUVO
Pozornik
Pozornik
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

HSAS Potvrde, službeni odgovor MUP-a

Post by HUVO » 29 May 2026, 18:42

Povodom problema oko potvrda HSAS-a, od MUP-a smo dobili odgovor slijedeći:
Poštovani,

Člankom 17. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana (''Narodne novine'' broj 94/18., 42/20. i 114/22.) propisano je da postojanje posebnog uvjeta raspolaganja tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja kategorije B, koje osoba nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom, dokazuje potvrdom krovne organizacije koja vodi evidenciju svojih članova izdanom članu sportske streljačke organizacije ili kluba koji se aktivno bavi ili natječe u streljaštvu.
Člankom 5. stavkom 1. Zakona o sportu (''Narodne novine'', broj: 141/22.), čija primjena je u nadležnosti Ministarstva turizma i sporta, propisano je da se sportske djelatnosti mogu provoditi u svim sportovima prema nomenklaturi koju općim aktom utvrđuje Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski parolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, a člankom 46. istog Zakona, propisano je da je zadaća Hrvatskog olimpijskog odbora, između ostalog, utvrđivanje nomenklature sportova s podjelom na ekipne i pojedinačne sportove. Kako je u nomenklaturi sportova Hrvatskog olimpijskog odbora 2025. godine, klasa: 620-01/25-01/1, ur. broj: 442-01-05-25-2. od 30.09.2025. godine vidljivo kako se sportom u Republici Hrvatskoj smatraju streljaštvo i praktično streljaštvo, za koje su nadležni Hrvatski streljački savez odnosno Hrvatski savez za praktično streljaštvo, potvrde izdane od strane Hrvatskog saveza za akciono streljaštvo, ne mogu se uvažiti kao dokaz da osoba koja nabavlja oružje ispunjava uvjete iz članka 17. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

S poštovanjem,

OutlookEmoji-1578584827476_mup-hr-en-logotype.jpg4e4dda63-a6fb-4a04-91b6-8a4e48795aa4.jpg

Kabinet ministra, Služba za odnose s javnošću | Minister’s office, Department for Public Relations

t: +385 1 61 22 353 | f: +385 1 61 22 771
e: pitanja@mup.hr

Ul. grada Vukovara 33 | 10 000 Zagreb
mup.gov.hr

Twitter | Facebook | Instagram
O daljnjem toku biti ćete obaviješteni.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: HSAS Potvrde, službeni odgovor MUP-a

Post by lex-lutor » 30 May 2026, 10:40

Imam jednostavno pitanje ?

- Da li je HSAS ukinut nekim pravnim aktom ili na bilo koji nacin ? Jer ako nije to je i dalje KROVNA organizacija koja posluje sukladno svim zakonima RH ...

- Kakav IPSC, kao prvo to je FRANSIZA na kojoj se okrecu pare i licence se placaju vlasnicima izvan RH ?

- Po cemu to IPSC ima prednost u odnosu na HSAS, tko su ti ljudi imenom i prezimenom koji ce detaljno argumentirati razloge za ulazak - NE ulazak u nomenklaturu sportova ?

Kao da citam Alan Ford , HOO je ODLUCIO da je prakticno streljastvo sport a akcijsko streljastvo nije... !!

Predpostavljam ta tako ozbiljno tijelo poput HOO ima jasno propisan pravilnik sa svim uvijetima na osnovu kojih se deklarira sto je SPORT a sto NIJE SPORT... Ako se koriste isti rekviziti, postoje pravila, postoje takmicenja, itd...tko je lud ?

Medjunarodna povelja o definiciji sporta:

„Sport“ Znači svaki oblik tjelesne aktivnosti, koji kroz povremeno ili organizovano učešće, ima za cilj izražavanje ili poboljšanje fizičke kondicije i mentalne kondicije, formiranje socijalnih vjestina ili postizanje rezultata u takmičenju na svim nivoima...

Mozda nas HOO ima neku pametniju definiciju ?
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 30 May 2026, 12:04

Lex nemoj da mi se pravis nevjest.
Znamo se 20 godina, znamo mi tvoja "jednostavna" pitanja.

Lex, ja ne znam odgovoriti na tvoje pitanje. Ali zaista ne znam.
Najbolje da im posaljes upit o tome.

Nacionalni sportski savezi u HR, su dolje, pa svak nek vidi sta je sport i sta nije?

Ovako.
Evropska praksa priznaje saveze u streljastvu koji nisu sport, i po evropi su aktivne, legalne i registrirane desetine raznih saveza iz nekog vida streljastva. To je ona ista EU gdje smo i mi clanica.

Pogledaj evropu na ovoj listi i pojedine zemlje:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_s ... anizations

Hrvatska praksa, ima i rock n roll sportski savez. Valjda ima razlog za to. Ali je ne mogu to pratiti.

Trenutni sportski savezi, i sto je sport, kako se definira, ti povuci svoje zakljucke, ili posalji upit u HOO: Opet kazem ja ne znam,
Usput pitaj za Hrvatsku i za Evropsku praksu, kako tumace EU pravnu i sportsku bastinu prema praksi sa streljackim savezima u drugim zemljama.

Ko mora bit u HOO, ko ne mora biti, ko izadje iz HOO, ostaje li sport. ja ne znam. Ja se gubim u svemu tome.

Evo ti i ovo pa citaj:
https://www.jutarnji.hr/sportske/sport- ... o-15710601

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pre ... 81539.html

Ovo su trenutni savezi, na listi od HOO, na njihovoj web stranici, ako moze pomoci:

Nacionalni sportski savezi olimpijskih sportova - punopravni članovi
Hrvatski atletski savez
Hrvatski badmintonski savez
Hrvatski baseball savez
Hrvatski biatlonski savez
Hrvatski biciklistički savez
Hrvatski bob i skeleton savez
Hrvatski boksački savez
Hrvatski curling savez
Hrvatski dizački savez
Hrvatski gimnastički savez
Golf savez Hrvatske
Hrvatski hokejski savez
Hrvatski hrvački savez
Hrvatski jedriličarski savez
Hrvatski judo savez
Hrvatski kajakaški savez
Hrvatski klizački savez
Hrvatski konjički savez
Hrvatski košarkaški savez
Hrvatski kriket savez
Hrvatski lacrosse savez
Hrvatski mačevalački savez
Hrvatski nogometni savez
Hrvatski odbojkaški savez
Hrvatski plivački savez
Hrvatski ragbijaški savez
Hrvatski rukometni savez
Hrvatski sanjkaški savez
Hrvatski savez američkog nogometa
Hrvatski savez daljinskog plivanja
Hrvatski savez hokeja na ledu
Hrvatski savez umjetničkog plivanja
Hrvatski savez za moderni pentatlon
Hrvatski savez za skokove u vodu
Hrvatski skijaški savez
Hrvatski softball savez
Hrvatski sportsko penjački savez
Hrvatski squash savez
Hrvatski stolnoteniski savez
Hrvatski streličarski savez
Hrvatski streljački savez
Hrvatski taekwondo savez
Hrvatski teniski savez
Hrvatski triatlon savez
Hrvatski vaterpolski savez
Hrvatski veslački savez
Koturaljkaški savez Hrvatske

Nacionalni sportski savezi neolimpijskih sportova - punopravni članovi
Hrvatski aikido savez
Hrvatski auto i karting savez
Hrvatski biljarski savez
Hrvatski boćarski savez
Hrvatski fitness i bodybuilding savez
Hrvatski bridž savez
Hrvatski cheerleading savez
Hrvatski jet ski savez
Hrvatski ju-jitsu savez
Hrvatski karate savez
Hrvatski kickboxing savez
Hrvatski kuglački savez
Hrvatski motociklistički savez
Hrvatski savez za obaranje ruke
Hrvatski orijentacijski savez
Hrvatski pikado savez
Hrvatski planinarski savez
Hrvatski powerlifting savez
Hrvatski rock'n'roll savez
Hrvatski ronilački savez
Hrvatski sambo savez
Hrvatski savate savez
Hrvatski savez sportske rekreacije "Sport za sve"
Hrvatski savez za skijanje na vodi i wakeboard
Hrvatski savez za sportski ribolov na moru
Hrvatski sportsko plesni savez
Hrvatski šahovski savez
Hrvatski športsko ribolovni savez
Hrvatski savez tajlandskog boksa
Specijalna olimpijada Hrvatske
Hrvatski teqball savez
Hrvatski wushu savez
Hrvatski zrakoplovni savez

Nacionalni sportski savezi neolimpijskih sportova - punopravni članovi

Hrvatski twirling savez
Hrvatski galopski savez
Hrvatski nanbudo savez
Hrvatski kendo savez
Hrvatski flying disc savez

Nacionalni sportski savezi neolimpijskih sportova - privremeni članovi
Hrvatski padel savez
Hrvatski go savez
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 30 May 2026, 13:21

Jolly, ne..ne... stvarno... znas kako je to ... sa godinama mozda covjek postaje sve gluplji pa mora pitat za misljenje svoju okolinu, vise glava vise zna !

HSAS je osnovan 2012g . bio sam prisutan tom svecanom trenutku sa svim ostalim osnivacima , uredno sve funkcionira do 2025g ...

Krajem 2025g sjedne tamo neka ekipa za stol, digne im se ona stvar i donesu odluku da proslih 13g necijeg rada i rezultata zapravo nemaju veze sa SPORTOM !!??

Svakim danom mi je sve vise jasno zasto sve manje posjecujem forume, drustvene mreze itd... Nemam vise zeludac da gutam neciju stupidnost i da pri tome moram razmisljati hocu li uvrijediti budalu kada mu kazem istinu ..!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 30 May 2026, 13:35

Lex najbolje se manuti streljastva.
Sta ce to tebi i meni?

Ja tebi lijepo kazem, a ti mene ne slusas!
Daj se uozbiliji, kakav sport? To je za elitu, a ne za prosjecne momke ko ti i ja!
Elite i drzavnih sampiona ima barem deset ljudi u hrvatskoj, ja se tu ne mogu gurati.

A nemam ni streljanu u mome gradu da treniram sportsko streljastvo! Zatvorili su je!

Treba lijepo ici u lovce.
Uzivas u prirodi. Setas, osmatras. Hranis divljac. U lovackoj kucici sa drugarima napravis rostilj ili gulash!

Povremeno treniras na streljani ko lovac s lovackim oruzjem, registriranim kao lovacko oruzje. Zamisli ti apsurda, ne treba ti ni lijecnicki za sportasa onda. :A00:

Ako hoces malo kompeticije, Imas lijepo lovno streljastvo koje nije sport, i to sve do razine evropskog natjecanja.
Lovaca u Hrvatskoj ima 70.000, a strijelaca 7.000. A po svemu sudeci bit ce i manje.

Drzavnih sampiona desetak. Ili ajmo reci po nekoliko u svakom savezu, To je dosta!

Odmah se vidi gdje je povoljnija klima.
Lovci su cool!

:D :D :D :D
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply