PASP M76 preuredjivanje
PASP M76 preuredjivanje
Uskoro dobijam PASP pa trazim ideje za preuredjivanje pa ako tko ima kakvu, svoju ili tudju slobodno neka posta
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: PASP M76 preuredjivanje
moja ideja je da ga nebi ni pipnuo, takav kakav je (izgledom) ne treba nista drkati...
sto se tice "tuninga", podesivo koljeno na okidacu bi svakako dobrodoslo.
I jos nesto ali se sad nemogu sjetiti sto, a razmisljao sam o tome kad sam sebi htjeo kupiti jedan PASP...
ali svakako malo ugladiti okidac.
sto se tice "tuninga", podesivo koljeno na okidacu bi svakako dobrodoslo.
I jos nesto ali se sad nemogu sjetiti sto, a razmisljao sam o tome kad sam sebi htjeo kupiti jedan PASP...
ali svakako malo ugladiti okidac.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Koliko uopće vrijedi rabljena u dobrom stanju sa zrakovom optikom.Naravno sa papirima.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

1500-3500kn ovisno o stanju mada je 3500kn imho pretjerano za takvu vojnu pusku.
ja sam gledao jednu solidnu za 2000kn, trebalo bi ju samo nanovo brunirati jer je dosta nošena, drvo je bilo ok, preciznost isto... cijev isto ok... dakle...
ja sam gledao jednu solidnu za 2000kn, trebalo bi ju samo nanovo brunirati jer je dosta nošena, drvo je bilo ok, preciznost isto... cijev isto ok... dakle...
- blackpowder
- Nadnarednik

Kod nas u Hr pristojna cijena za kompletnu pušku (optika, nosač sa brojem puške, bajunet, RAP i spremnici ) u dobrom stanju bila bi oko 500€.
istovremeno u italiji ta puška na legalnom tržištu postiže cijenu u armeriama od 1200-1800€ zavisi od općeg izgleda. Ruski Dragunov je dugo na talijanskom tržištu držao tu cijenu no pojavom Zastavinog PASP-a izgubio je primat. štos je u tome da su Dragunovi dolazili sa raznih ratišta "izdjandjali" a PASP-ovi "nuovi d'arsenale" što će reći pravo iz remontnog zavoda (nova optika, nova cijev, novi spremnici).
Zato je moja preporuka svakome tko ima takvu pušku legalno nek ju čuva u izvornom stanju jednom će biti tražena roba. isto važi za PAP-ovke, PHP-e, HS-ove u svim verzijama, razne ELMEHE i slične skalamerije.
Evo kao primjer M-1 u calibru .30 iz II sv.rata proizveden u General Motorsu a korišten u Korejskom ratu sa monstrumom od IC lampe i optike na sebi (veličine zdjele za salatu) pa poslan u Argentinu kao pomoć i tamo kupljen na licitaciji kao vojni višak prodan na EXi u Bresci za gotovo 7k€ dok druge takve puške čak i novije ali bez originalne optike rijetko pređu 500-600€.
Sve oružje korišteno u domovinskom ratu predstavlja povijesnu i tehnološku baštinu i zato je treba očuvati. nažalost inertnošću ove države masa oružja proizvedenog za Domovinskog rata otišla je u Sisak, a za njima i tenkovi i topovi, unikatna oklopna vozila.....umjesto da se prodaju domaćim kolekcionarima.
istovremeno u italiji ta puška na legalnom tržištu postiže cijenu u armeriama od 1200-1800€ zavisi od općeg izgleda. Ruski Dragunov je dugo na talijanskom tržištu držao tu cijenu no pojavom Zastavinog PASP-a izgubio je primat. štos je u tome da su Dragunovi dolazili sa raznih ratišta "izdjandjali" a PASP-ovi "nuovi d'arsenale" što će reći pravo iz remontnog zavoda (nova optika, nova cijev, novi spremnici).
Zato je moja preporuka svakome tko ima takvu pušku legalno nek ju čuva u izvornom stanju jednom će biti tražena roba. isto važi za PAP-ovke, PHP-e, HS-ove u svim verzijama, razne ELMEHE i slične skalamerije.
Evo kao primjer M-1 u calibru .30 iz II sv.rata proizveden u General Motorsu a korišten u Korejskom ratu sa monstrumom od IC lampe i optike na sebi (veličine zdjele za salatu) pa poslan u Argentinu kao pomoć i tamo kupljen na licitaciji kao vojni višak prodan na EXi u Bresci za gotovo 7k€ dok druge takve puške čak i novije ali bez originalne optike rijetko pređu 500-600€.
Sve oružje korišteno u domovinskom ratu predstavlja povijesnu i tehnološku baštinu i zato je treba očuvati. nažalost inertnošću ove države masa oružja proizvedenog za Domovinskog rata otišla je u Sisak, a za njima i tenkovi i topovi, unikatna oklopna vozila.....umjesto da se prodaju domaćim kolekcionarima.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
Iz pouzdanog izvora sam saznao da su dva kamiona novih i nekorištenih PASP iz vojarne u KC otišli u rezalište u Osijek bez mogučnosti otkupa od strane lovaca i drugih osoba, naravno legalno uz nabavnu. Da su tražili 1500- 2000 kn po komadu rasprodali bi ih sve. Izgleda da nikom u ovoj državi nije stalo do profita, ili bi im to bila premala lova. Stvarno prava šteta. Prije par godina PASP su se prodavale po 200- 300 €, a sad ih nema ni za lijek.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ne nego su hrvati "ludi za oruzjem" i imamo previse oruzja i treba nas razoruzati, i uzeti nam sve, cak i nozeve za maslac... jer smo opasni
Ja sam za ovu dao 250 eura, nije u nekom ekstra stanju, ali sa obzirom da je to prva u godinu dana na koju sam naletio da se prodaje nije mi nista drugo preostalo 
Glede preuređivanja, u crvenoj zastavi proizvode lovačku i vojnu verziju, a one se vizualno ne razlikuju.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
dablackpowder wrote:umjesto da se prodaju domaćim kolekcionarima.
al onda ce kolekcionari koji nisu lovci morat pusku dat na onesposabljavanje
npr. frend dobio karabin na poklon od brigade
niko ga nikad nije nis pito za njega dok je bil DVO
cak ga je posudil susjedu lovcu
kad je dobil rjesenje za mirovinu
dobil je i poziv iz mupa
da il preda oruzje, odnese ga kod puskara na onesposobljavanje il proda
on je odnesel na onesposobljavanje jer ipak mu je to uspomena
ovo kaj ti pises da su mogli dat na prodaju
mogli su isto tak svima ponudit
al ko nije lovac da se onesposobi
ljudi koji su nekad duzili te puske za vrjeme DRa sigurno bi rado imali doma kao uspomenu
ovome ne vjerujemlegion.poljak66 wrote:Iz pouzdanog izvora sam saznao da su dva kamiona novih i nekorištenih PASP iz vojarne u KC otišli u rezalište u Osijek
al ak je istina nekog bi za jajca objesil da visi na grani i plasi vrane zbog tog
ak su nekoristene
zasto su nekoriste
zasto nisu koristene u DRu
sumnjam da su poslje dosli do novih pusaka
zaboraih napisat
ja bi rado imo doma jedan AK 47 il 74
pa nek bude i onesposobljen
ja bi rado imo doma jedan AK 47 il 74
-
Krieghetzer
- Razvodnik

Ja vjerujemJ07@ wrote:dablackpowder wrote:umjesto da se prodaju domaćim kolekcionarima.
al onda ce kolekcionari koji nisu lovci morat pusku dat na onesposabljavanje
npr. frend dobio karabin na poklon od brigade
niko ga nikad nije nis pito za njega dok je bil DVO
cak ga je posudil susjedu lovcu
kad je dobil rjesenje za mirovinu
dobil je i poziv iz mupa
da il preda oruzje, odnese ga kod puskara na onesposobljavanje il proda
on je odnesel na onesposobljavanje jer ipak mu je to uspomena
ovo kaj ti pises da su mogli dat na prodaju
mogli su isto tak svima ponudit
al ko nije lovac da se onesposobi
ljudi koji su nekad duzili te puske za vrjeme DRa sigurno bi rado imali doma kao uspomenu
ovome ne vjerujemlegion.poljak66 wrote:Iz pouzdanog izvora sam saznao da su dva kamiona novih i nekorištenih PASP iz vojarne u KC otišli u rezalište u Osijek
al ak je istina nekog bi za jajca objesil da visi na grani i plasi vrane zbog tog
ak su nekoristene
zasto su nekoriste![]()
zasto nisu koristene u DRu![]()
sumnjam da su poslje dosli do novih pusaka
evo 3 primjera iz mojeg osobnog iskustva
1. MG42 nummergleich iz 111.pbr sa oznakama Waffen SS-a (ne Wehrmachta) je otišao u rezalište, a u ono doba taj PM je vrijedio preko 4000 maraka
2. Municija 7.9 u originalnom njemačkom pakiranju iz 1943 koja nije baš za pucanje ali je kolekcionarska vrijednost uništeno 400 000 komada
3. Kod Knina je 2002. ili 2003. bila uništena velika količina pješačkog oružja i odvezena u Sisak.
ocito si me krivo shvatilKrieghetzer wrote: Ja vjerujem
evo 3 primjera iz mojeg osobnog iskustva
1. MG42 nummergleich iz 111.pbr sa oznakama Waffen SS-a (ne Wehrmachta) je otišao u rezalište, a u ono doba taj PM je vrijedio preko 4000 maraka
2. Municija 7.9 u originalnom njemačkom pakiranju iz 1943 koja nije baš za pucanje ali je kolekcionarska vrijednost uništeno 400 000 komada
3. Kod Knina je 2002. ili 2003. bila uništena velika količina pješačkog oružja i odvezena u Sisak.
poljak je reko
znacilegion.poljak66 wrote:Iz pouzdanog izvora sam saznao da su dva kamiona novih i nekorištenih PASP
ti PASPovi su negdje stajali u skladistu dok su na terenu npr. koristene lovacke puske sa optikom
e to je zalosno
a pod tvoje
1. da vrjedio je, al jebga bio je visak i nije predviden da se vise koristi
a to kaj niko nije imo mozga da to sve prepusti nekoj firmi da ih onesposobi i tak proda
to je sasvim drugi par kobasa
2. ak je orginal pakiranje
ne kuzim zakaj nebi bila za pucanje
takva se ista kristila za vrjeme DRa
kad se samo sjetim municije iz rinfuze za AK
pa spremnik mi je bil pun razlicitih proizovdaca i godista proizvodnje
mogli su ju jos iskoristit za obuku, da ljudi koji nisu nikad pucali iz njega dozive taj osjecaj kad roknes 100 i kusur komada u rafalu
3. da oso je sav visak i jako ostecena oruzja
al je zajeb kaj se u tome svemu moglo nac starih tomsona i ostalog kolekcionarskog oruzja
I mene bi to interesiralo jer u Zakonu piše: Članak 4.J07@ wrote:zaboraih napisat
ja bi rado imo doma jedan AK 47 il 74![]()
U smislu ovoga Zakona ne smatra se oružjem: dekorativno oružje, imitacije oružja, oružje koje je trajno onesposobljeno za uporabu tehničkim postupcima koji su određeni posebnim propisima, oružje koje je namijenjeno za alarm, signalizaciju, spašavanje, usmrćivanje životinja, podvodne puške i drugi predmeti koji snagom opruge, napete gume ili stlačenog plina izbacuju osti ili harpun koji su isključivo namijenjeni ribolovu (podvodno oružje), oružje koje se koristi u industrijske ili tehničke svrhe, streljivo za zračno oružje i oružje s tetivom i lažno streljivo.
Znači , ako je oružje onesposobljeno prema posebnim propisima koje je donio MUP i pregledano je ili onesposobljeno od ovlaštenog puškara, za što je izdana potvrda, ja mislim da ne bi smjelo biti nikakovih problema.
Joža, pa možeš ga imati ako ti ovlašteni puškar napravi trajno onesposobljavanje jer u tom slučaju to više nije oružje.J07@ wrote:zaboraih napisat
ja bi rado imo doma jedan AK 47 il 74![]()
To podrazumjeva trajno zavarivanje cijevi da se ista ne može promijeniti, bušenje nekoliko rupa u cijevi promjera većeg od kalibra oružja, zavarivanje rupe na zatvaraču za udarnu iglu i rezanje zatvarača pod kutem od 45 stupnjeva.
I nakon tog "stručnog" onesposobljavanja mislim da budeš izgubio volju da ga okačiš na zid jer će biti "ruglo".
I još nešto sam zaboravio:
ovlašteni puškar će ti to napraviti samo ako imaš oružni list za to oružje koje treba onesposobiti ili si posjednik kolekcionarske dozvole.
Znači zaboravi da na zid metneš onog iz podruma. (šala mala).
ovlašteni puškar će ti to napraviti samo ako imaš oružni list za to oružje koje treba onesposobiti ili si posjednik kolekcionarske dozvole.
Znači zaboravi da na zid metneš onog iz podruma. (šala mala).
hmBOXI wrote:I još nešto sam zaboravio:
frend nije imal oruzani list za pusku
osim da je ista njemu pokonjena i kao takva prijavljena na mup
a ni sad nema kolekcionarsku nakon onesposobljivanja
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

mislim da mozes imati JEDAN primjerak onesposobljen i prijavljen BEZ kolekcionarske dozvole... ali to uzmite s rezervom, jos treba provjeriti
- blackpowder
- Nadnarednik

Da bi posjedovao onesposobljeno oružje netreba ti dozvola za sakupljanje oružja. Onesposobljavanjem po pravilniku (vidi dolje) objekt gubi svojstva vatrenog oružja pa samim tim ne podliježe više Zakonu o oružju.
Da bi osoba dala oružje na onesposobljavanje ovlaštenom puškaru mora imati papir o porijeklu (oružni list, riješenje o naslijeđivanju, darovnicu MUP-a, HV-a izvod iz kolekcionarske evidencije ili sličan dokument). Za onesposobljeno oružje ovlašteni puškar izdati će potvrdu o onesposobljavanju, upisati u svoju evidenciju onesposobljenog oružja a vlasnik će na osnovu potvrde odjaviti oružje iz evidencije MUP-a
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
2768
Na temelju članka 107. stavka 1. točke 4. Zakona o oružju (»Narodne novine« broj 63/2007), ministar unutarnjih poslova donosi
PRAVILNIK
O POSTUPKU I NAČINU ONESPOSOBLJAVANJA VATRENOG ORUŽJA
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuje se postupak i način onesposobljavanja vatrenog oružja koje provode trgovačka društva ili obrti koji imaju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelatnosti popravljanja i prepravljanja oružja.
Članak 2.
Vatreno oružje može se onesposobiti trajno ili djelomično.
Trajno onesposobljeno vatreno oružje je oružje kojem su svi bitni dijelovi: cijev s ležištem metka, cijevni umetak, zatvarač, navlaka, rukohvat s mehanizmom za okidanje te bubanj kod revolvera onesposobljeni tako da je onemogućeno njihovo uklanjanje, zamjena ili modificiranje na način koji bi omogućio ponovno osposobljavanje takvog vatrenog oružja.
Djelomično onesposobljeno vatreno oružje je oružje na kojem je spriječeno tehničko funkcioniranje oružja u smislu ispaljivanja projektila iz cijevi. Takvo oružje može poslužiti samo za ispaljivanje lažnog streljiva bez projektila (proizvodi efekt pucnja) ili može poslužiti za umetanje i izbacivanje školskog streljiva koje ne sadržava inicijalnu smjesu i barutno punjenje.
Članak 3.
Trajno ili djelomično onesposobljeno vatreno oružje na sebi mora sadržavati vidljivi podatak izvršene radnje onesposobljavanja, te vrijeme i naziv trgovačkog društva ili obrta koje je provelo postupak onesposobljavanja.
Podaci iz stavka 1. ovoga članka, na trajno ili djelomično onesposobljenom vatrenom oružju moraju biti utisnuti ili ugravirani, na pogodnom mjestu, na metalnom dijelu oružja.
Članak 4.
Vatreno oružje se trajno onesposobljuje, pri čemu gubi svojstva vatrenog oružja, prema sljedećem postupku:
1) Ležište streljiva mora biti trajno izmijenjeno, tako da nije moguće punjenje nabojem ili kartušama;
2) Na prvoj trećini cijevi oružja (u smjeru od ležišta naboja) mora biti izvedeno najmanje 6 provrta u veličini kalibra ili tome odgovarajuće izmjere ispred kojih cijev mora biti trajno zatvorena kaljenim čeličnim zatikom u veličini kalibra ili pak cijev mora biti prosječena (»šlicana«) po cijeloj svojoj dužini, počevši neposredno ispred ležišta naboja sve do ušća cijevi. Prorez ne smije biti uži od 4 mm;
3) Ukoliko se radi o oružju kod kojeg se cijev može zamijeniti bez uporabe alata, cijev takvog oružja mora biti čvrsto i trajno povezana sa kućištem;
4) Zatvarač mora biti trajno onesposobljen na način da strana koja gleda prema cijevi, počevši od jednog ruba bude skošena pod kutom od 45 stupnjeva tako da su odsječeni čelo zatvarača i zub izvlakača. Provrt kroz koji prolazi udarna igla mora biti zavaren. Kod zatvarača koji se može rastaviti mora se zavarivanjem ili odsijecanjem osigurati da nije moguće nadomjestiti originalnu glavu zatvarača;
5) Kućište oružja koje raspolaže s izmjenjivim cijevima mora se onesposobiti zavarivanjem čeličnih dijelova u području prednjeg ili stražnjeg ležišta odnosno prihvata cijevi. Isto tako treba izmijeniti sustav bravljenja na način da se cijevi više ne mogu umetati te da se zatvarač više ne može dovesti u krajnji prednji i stražnji položaj;
6) Revolverski bubnjevi za streljivo trajno se onesposobljavaju na način da se svaka pojedina komora trajno zatvori kaljenim čeličnim zatikom u veličini kalibra revolvera;
7) Postojeći sustav za dovođenje redenika za streljivo mora se trajno onesposobiti zavarivanjem pokretnih dijelova;
8) Postojeći spremnik mora biti zavaren za kućište oružja. Ukoliko oružju nedostaje spremnik, utvrđivač spremnika treba onesposobiti zavarivanjem.
Sve trajne izmjene na bitnim dijelovima oružja treba izvršiti tako da ih se upotrebom alata ne može vratiti u prvobitno stanje, niti da se iz tako onesposobljenog vatrenog oružja može ispaljivati streljivo, kartuše ili zrna.
Članak 5.
Djelomično onesposobljavanje vatrenog oružja, pri čemu ono gubi svojstva vatrenog oružja, izvodi se provrtom, stavljanjem i varenjem čeličnih zatika u ležište streljiva i cijevi. Čelični zatici onemogućuju umetanje bojevog streljiva kao i kretanje i izbacivanje projektila kroz cijev vatrenog oružja.
Sve djelomične izmjene na bitnim dijelovima oružja treba izvršiti tako da ih se upotrebom alata ne može vratiti u prvobitno stanje, niti da se iz tako onesposobljenih dijelova vatrenog oružja može ispaljivati bojevo streljivo, kartuše ili zrna.
Članak 6.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Broj: 511-01-52-15340-2008.
Zagreb, 16. srpnja 2008.
Ministar
Berislav Rončević, v. r.
Da bi osoba dala oružje na onesposobljavanje ovlaštenom puškaru mora imati papir o porijeklu (oružni list, riješenje o naslijeđivanju, darovnicu MUP-a, HV-a izvod iz kolekcionarske evidencije ili sličan dokument). Za onesposobljeno oružje ovlašteni puškar izdati će potvrdu o onesposobljavanju, upisati u svoju evidenciju onesposobljenog oružja a vlasnik će na osnovu potvrde odjaviti oružje iz evidencije MUP-a
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
2768
Na temelju članka 107. stavka 1. točke 4. Zakona o oružju (»Narodne novine« broj 63/2007), ministar unutarnjih poslova donosi
PRAVILNIK
O POSTUPKU I NAČINU ONESPOSOBLJAVANJA VATRENOG ORUŽJA
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuje se postupak i način onesposobljavanja vatrenog oružja koje provode trgovačka društva ili obrti koji imaju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelatnosti popravljanja i prepravljanja oružja.
Članak 2.
Vatreno oružje može se onesposobiti trajno ili djelomično.
Trajno onesposobljeno vatreno oružje je oružje kojem su svi bitni dijelovi: cijev s ležištem metka, cijevni umetak, zatvarač, navlaka, rukohvat s mehanizmom za okidanje te bubanj kod revolvera onesposobljeni tako da je onemogućeno njihovo uklanjanje, zamjena ili modificiranje na način koji bi omogućio ponovno osposobljavanje takvog vatrenog oružja.
Djelomično onesposobljeno vatreno oružje je oružje na kojem je spriječeno tehničko funkcioniranje oružja u smislu ispaljivanja projektila iz cijevi. Takvo oružje može poslužiti samo za ispaljivanje lažnog streljiva bez projektila (proizvodi efekt pucnja) ili može poslužiti za umetanje i izbacivanje školskog streljiva koje ne sadržava inicijalnu smjesu i barutno punjenje.
Članak 3.
Trajno ili djelomično onesposobljeno vatreno oružje na sebi mora sadržavati vidljivi podatak izvršene radnje onesposobljavanja, te vrijeme i naziv trgovačkog društva ili obrta koje je provelo postupak onesposobljavanja.
Podaci iz stavka 1. ovoga članka, na trajno ili djelomično onesposobljenom vatrenom oružju moraju biti utisnuti ili ugravirani, na pogodnom mjestu, na metalnom dijelu oružja.
Članak 4.
Vatreno oružje se trajno onesposobljuje, pri čemu gubi svojstva vatrenog oružja, prema sljedećem postupku:
1) Ležište streljiva mora biti trajno izmijenjeno, tako da nije moguće punjenje nabojem ili kartušama;
2) Na prvoj trećini cijevi oružja (u smjeru od ležišta naboja) mora biti izvedeno najmanje 6 provrta u veličini kalibra ili tome odgovarajuće izmjere ispred kojih cijev mora biti trajno zatvorena kaljenim čeličnim zatikom u veličini kalibra ili pak cijev mora biti prosječena (»šlicana«) po cijeloj svojoj dužini, počevši neposredno ispred ležišta naboja sve do ušća cijevi. Prorez ne smije biti uži od 4 mm;
3) Ukoliko se radi o oružju kod kojeg se cijev može zamijeniti bez uporabe alata, cijev takvog oružja mora biti čvrsto i trajno povezana sa kućištem;
4) Zatvarač mora biti trajno onesposobljen na način da strana koja gleda prema cijevi, počevši od jednog ruba bude skošena pod kutom od 45 stupnjeva tako da su odsječeni čelo zatvarača i zub izvlakača. Provrt kroz koji prolazi udarna igla mora biti zavaren. Kod zatvarača koji se može rastaviti mora se zavarivanjem ili odsijecanjem osigurati da nije moguće nadomjestiti originalnu glavu zatvarača;
5) Kućište oružja koje raspolaže s izmjenjivim cijevima mora se onesposobiti zavarivanjem čeličnih dijelova u području prednjeg ili stražnjeg ležišta odnosno prihvata cijevi. Isto tako treba izmijeniti sustav bravljenja na način da se cijevi više ne mogu umetati te da se zatvarač više ne može dovesti u krajnji prednji i stražnji položaj;
6) Revolverski bubnjevi za streljivo trajno se onesposobljavaju na način da se svaka pojedina komora trajno zatvori kaljenim čeličnim zatikom u veličini kalibra revolvera;
7) Postojeći sustav za dovođenje redenika za streljivo mora se trajno onesposobiti zavarivanjem pokretnih dijelova;
8) Postojeći spremnik mora biti zavaren za kućište oružja. Ukoliko oružju nedostaje spremnik, utvrđivač spremnika treba onesposobiti zavarivanjem.
Sve trajne izmjene na bitnim dijelovima oružja treba izvršiti tako da ih se upotrebom alata ne može vratiti u prvobitno stanje, niti da se iz tako onesposobljenog vatrenog oružja može ispaljivati streljivo, kartuše ili zrna.
Članak 5.
Djelomično onesposobljavanje vatrenog oružja, pri čemu ono gubi svojstva vatrenog oružja, izvodi se provrtom, stavljanjem i varenjem čeličnih zatika u ležište streljiva i cijevi. Čelični zatici onemogućuju umetanje bojevog streljiva kao i kretanje i izbacivanje projektila kroz cijev vatrenog oružja.
Sve djelomične izmjene na bitnim dijelovima oružja treba izvršiti tako da ih se upotrebom alata ne može vratiti u prvobitno stanje, niti da se iz tako onesposobljenih dijelova vatrenog oružja može ispaljivati bojevo streljivo, kartuše ili zrna.
Članak 6.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Broj: 511-01-52-15340-2008.
Zagreb, 16. srpnja 2008.
Ministar
Berislav Rončević, v. r.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
Oružje koje se naslijedi, oduzme u upravnom postupku, a stranka ga odluči onesposobiti, naravno o svom trošku, jednostavno nakon postupka onesposobljavanja, što dokazuje potvrda ovlaštenog puškara, dobiva potvrdu za držanje takvog (ili više) "oružja" ili bolje rečeno starog željeza. Moj stav je da bi ljudi rađe trebali pokloniti takvo oružje nekom prijatelju koji ispunjava uvjete, nego ga ovako uništiti. Dakle za to nije potrebna dozvola za sakupljanje.