AK47 vs M16

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
patch
Satnik
Satnik

Re: AK47 vs M16

Post by patch » 29 Jan 2009, 13:11

nobile157 wrote:Da je to baš tako, onda bi američka vojska izbacila iz uporabe M16 i uvela AK 47 ili 74, a nije...
Svo najnovije oružje se radi na platformi M16 i M4, bez obzira na neke nove kalibre (6mm grendel) ili stare (.308 win).
Da ta konstrukcija nije dobra, promijenili bi je.
složili se vi (mislim na vas obojicu nobile i bojniče) s tim ili ne, ali Vijetnam je pokazao koliko je tadašnji model puške bio dobar... AK toliko problema nema, odnosno, barem iz mog skromnog iskustva sa AK, može ih se otkloniti.
Koliko sam iz dokumentaraca, izjava veterana - najveći problem su bili zastoji zbog otežanih uvjeta održavanja - a mislim da u borbi ispravna i pouzdana puška i dovoljno streljiva glavu čuva. da se ne ponavljam Ice je napisao solidno o tome. sada je pitanje koliko to želite priznati...

Posve očekivano, normalno i logično nakon toga svega je zahtjev za poboljšanjima i promjenama, jer ipak je bilo pitanje prije svega života vojnika, a zatim i ponosa (npr. kod Francuza i njihovog Famas-a)...

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 29 Jan 2009, 13:25

Elaborirati ću ti to kasnije...
Pa ćeš vidjeti što je što i koja je puška bolja ili nije...
Teško je donijeti konačan sud jer obje puške imaju svoje prednosti i mane. :A16:
A Vijetnam je samo jedna od epizoda koja je pokazala nedostatke no nije bila toliko dramatična koliko "legenda" kaže.

J07@
Banned

Post by J07@ » 29 Jan 2009, 13:37

BojnikPerGall wrote:Elaborirati ću ti to kasnije...
pa i nemoras
sve je vec receni i prikazano
osim ak neces napravit pregled poboljsanja M16 kroz g.
a tu opet mozes ic a i nemozes dalje od uvodenja AK74

A Vijetnam je samo jedna od epizoda koja je pokazala nedostatke no nije bila toliko dramatična koliko "legenda" kaže.[/quote]

naravno
da im nije bilo tolke nadmoci u tehnici
davno bi njih vijetnamci isprasili

a i ne kaze legenda
nego ljudi koji su sudjelovali u tom ratu

a i sad sa slika u iraku il filmica na Yubitu svako malo vidis amera sa AK
to dovoljno govori o AK kaj ne

p.s. mislim da bi tema trebala pod kljuc
daljna rasprava ce se pretvorit u prepucavanja

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Jan 2009, 13:39

Pustit ćemo još malo, ako prijeđe u flame, onda zaključavam. Ovo neka bude shvaćeno kao upozorenje svima.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 29 Jan 2009, 13:54

patch wrote:nepotrebno quotati ako je quote direktno ispod.
Ovo stvarno nitko ovdje nije zaslužio.
Niti je nobile a niti ja ničim uvredljivim nešto učinio pod ovom temom osim što smo napisali nešto a što se kosi s vašim shvaćanjima i stavovima.
Ovo i jest bit foruma ili očito nije?
Želim reći da ne moramo svi imati iste stavove i iste poglede, a tek nemamo isto znanje i isto iskustvo pa se u stvari ovdje postavlja pitanja kompetentnosti a nikako ne svađe i prepucavanja.
Argumentirana polemika je jedno a svađa drugo no kako se ovdje u zadnje vrijeme sve više i više osjeća upravo ugorženost pojedinaca na natpise a koji nisu u skladu s njihovim stavovima smatram besmislenim uopće voditi rasprave.

Najbolje bi bilo da netko pokrene temu a da onda svi mi pro forme radi počnemo postati potvdno i veličati stavove iznesene u postu pokretača teme ili ne...

I na kraju želim samo reći da mi nije jasna kompetencija npr.tamo nekog nama nepoznatog američkog vojnika a koji je uslikan s recimo AK 47?!
Zašto si itko ne pokušava postaviti sasvim logična pitanja poput:
1. Tko je taj vojnik?
2. Kakvo je njegovo opće znanje, a posebice znanje o vatrenom oružju?
3. Radi li se o možda mobiliziranom vojniku a koji je u stvari neka tamo neka "seljačina" iz Arizone?
4. Radi li se možda o nekom latinoamerikancu koji je u vojsku ušao radi dobivanja papira?
5. Kakvo je njegovo iskustvo s oružjem?
itd., itd....

Postavljam Vama i u Vašem stilu, a koji kao argumente izbacujete video clipove s JuBiToa :A03: ili nekakvih ratnih fotkica a koje se tko zna gdje i u koju svrhu snimljene, pogledajte zadnja ratna zbivanja u Izraelu tj. Gazi pa mi recite zašto vojska Izraela ne rabi AK 47 ili Galila ili R4 odnosno zašto ekipa SAS-a iz čuvene akcije opisane u knjizi Bravo Two Zero nije rabila AK 47 iako je išla u iračku pozadinu već su rabili puške M 16 konstrukcije?

Žao mi je što forum sve više i više poprima nekakva druga obilježja a ne ona koja bi ga krasiti trebala! :A28:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 29 Jan 2009, 14:06

Pa naravno da jesu, a amerikanci su idioti jer nisu kopirali AK 47 i uveli je u svoje naoružanje :A28: :A28: :A28:

Gospodo, već sam više puta rekao da nekakav "tamo neki vojnik" ili nekakav bezimeni tip sa Yubitoa meni nisu mjerilo niti mi njihove izjave i blebetanja nešto znače. Tko to ne može i ne želi prihvatiti, njegov problem. A nisam nikada nikoga vrijeđao niti baljezgao kojekakve gluposti i bedastoće. Pa ako argumentirana rasprava nekoga vrijeđa i ne može podnijeti da je u krivu, njegov problem. Forum je mjesto gdje se iznose stavovi i argumenti, a po logici stvari, uvaženi bi trebali biti argumenti a ne tračevi i prepričavanja.

Još nešto: Izraelci su kopirali AK 47 (Galil) no i dalje koriste američke M16 i M4 (još jednom moram istaći da su to puške koje su od 1969. i Vijetnamskog rata dorađene i nedostaci su uklonjeni). Ne vjerujem da je Izraelaca jedno 100 milijuna pa im nije dovoljna vlastita proizvodnja da bi morali koristiti i američku. A kako oni ratuju već 60 godina neprekidno, vjerujem da ćete se složiti da nisu bedasti pa da koriste oružje koje ne valja. Tavor kojeg su napravili zadnjeg, napravljen je zbog specifičnosti urbanog borenja i zato je bulpap sistema, tj. kratak i praktičan. A i engleski SAS je vjerojatno sastavljen od nepismenih poluoficira koji namjerno šalju svoje najbolje postrojbe na teren s lošim oružjem (ili su oni možda plaćenici ili agenti druge strane???)

patched: ovakav i ovakvi postovi stilom i načinom pisanja izazivaju. počet ću se ponašati kao prof. hrvatskog jezika i nepoćudne poćeti kažnjavati. sve ovo je moglo biti rećeno u mirnijem tonu. hvala.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

J07@
Banned

Post by J07@ » 29 Jan 2009, 14:34

patched: prethodni dio teksta je obrisan.

ja nisam nigdje napiso da su najbolje
nego da po svim testiranjima i usporedbama i ostalim stvarima ispada da je AK puska broj 1

sasovci
meni stvarno nije jasno da takav postrojba ide na onakvu akciju sa M16
kad su mogli uzet AK i ponjet manje municije
jer su recimo lakse mogli doc do municije za AK

filmici i slike
pa mogli bi prema oznakama vidit ko su ti vojnici i kakvu su obuku zavrsili

patched: zadnji dio teksta je obrisan. Određene razinu komunikacije ipak se možemo držati? Ili ne?

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 29 Jan 2009, 14:45

Jo7@, neznam što se ljutiš???
Koja su ti to "testiranja, usporedbe i ostale stvari"???
Tko je i kakav stručnjak to napravio????

Ti si vjerojatno pametniji i veći stručnjak od SAS-ovaca, pa me čudi da tamo ne radiš kao savjetnik. Oni su očito budale i nemaju pojma. Kao i ameri i izraelci i još mnogo drugih...
A ako tebi neki anonimni vojnici nešto znače, dobro, napajaj se njihovim znanjem. Ako nisi u stanju prihvatiti da ponekada nisi u pravu, to je tvoj osobni problem i nemoj ga nametati onim članovima foruma koji nešto žele naučiti, a među kojima sam i ja. Ako nešto što je argumentirano ne prihvaćaš, nego se baziraš na rekla- kazala tračevima, opet dobro. Ali onda to zadrži za sebe, ne guraj pod nos drugima, kojima to ne možeš gurati pod nos jer znaju više od tebe.

patched: mišljenja sam da je ovo moglo biti rečeno i ljepše i s više argumenata.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Jan 2009, 14:55

@bojnik:
apsolutno nepotreban post. ono u crvenome je upućeno svima pa i meni.
forum jest namjenjen razmjeni mišljenja i znanja. Zašto netko ako nema znanje, ne bi mogao imati i mišljenje?
S druge strane, svaki pravi argument je potrebno prihvatiti jer i svaka rasprava je kvalitetna koliko u njoj ima kvalitetnih argumenata.

Ovo što sam napisao bilo je to prema podacima koje sam imao prilike vidjeti na dokumentarcima ljudi kojima su M16 u Vijetnamu otkazivali poslušnost i prema izjavama vojnika koji su ih koristili i koji su uz M16 nosili i AK.

Konstrukcijski, a jedino tu mogu donekle kompetentno govoriti, i to govorim s određenom dozom rezerve, M16 je sofisticiranija puška.
Kada je AK nastala 1947. godine?! A M16? Logično da je i tehnološki i konstrukcijski naprednija puška.
Ali kada je bila u pitanju pouzdanost, a govorim na temelju informacija, koje mogu uzeti s određenom dozom točnosti, to nije bila. Ako laže Viasat History/Discovery/National Geographic tada sam lažac i ja. Ne kažem da ti nemaš drugi argument.

Svaka ozbiljna vojska sebi neće priuštiti rad s nepouzdanim oružjem te je tako u USA napravila novi i kvalitetniji model, odnosno reviziju postojećeg. Mislim da tu takodjer nije potrebno raspravljati.

tigi
Razvodnik
Razvodnik

Post by tigi » 29 Jan 2009, 15:16

činjenica je da se M16 u Vijetnamskom ratu znala zaglaviti i isto tako su pojedini vojnici bacali svoje puške i uzimali AK od ubijenih i to sve stoji, isto tako AK ima najvjerojatnije najjednostavniji mehanizam(pritom mislim na zatvarač, udarnu iglu i sve ono unutra) koji je rađen s takvim odstupanjima da ga ni kila blata nebi mogla zaštekat, i zbog toga je bio jedan od najčeščih modela koji su se koristili ili kopirali i to najviše u zemljama istočnog djela, isto tako su ga Izraelci kopirali odnosno na AK bazi samo u drugom kalibru napravili svoj Galil, ali isto tako moramo biti svjesni činjenice da su se nedostaci na ranijim puškama M16 do sad ispravili i da su današnje verzije ipak kvalitetnije, nakraju krajeva i H&K radi svoju verziju M4 puške i koliko sam uspio vidjeti na History chanelu ima na sebi i neka poboljšanja te ispitivači tvrde da i nakon ispucalih cca 2 okvira metaka rafalno cijev se ne zagrije! a to što smo imali priliku vidjeti amera sa AK na slikama je zbog toga što im dođe kao ratni pljen i na nju gledaju kao na nešto zastarjelo, neku vrstu relikvije! na kraju krajeva razlozi zašto je neki amer uzeo AK mogu biti svakakvi!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!

J07@
Banned

Post by J07@ » 29 Jan 2009, 15:18

nobile
ono kaj znam znam
opcenito pisem iz svog iskustva o nekim stvarim
pa tak npr. i ovo o sasovcima
i kad sam cito knjigu nije mi bilo jasno zasto ne uzet pusku koju koristi protivnik
makar ju malo nadogradil sa optikom i bacacem
al bar imas spremnike i municiju istu i lakse dodes do nje
i jos dosta toga smrdi u toj knjizi, al to je za vec neku drugu temu

ne ne ljutim se
al mrzim kad mi neko kao bojnik ide solit pamet
dobro se zna ko je on
al bome ni on nije sveznajuci

isto tak kad nasi anonimni vojnici kazu "sve je to iskustvo iz DRa" a neki rata nisu ni vidjeli
a neki koji su i bili u vojsci za vrjeme DR nisu mrdnuli dalje od vojarne i onda idu pricat o tome

ima nekoliko dokumentaraca o puskama
sve ukupno gledajuci i bodujuci ispada da AK pobjeduje
ne ona nije naljepsa
ne iz nje nije najugodnije pucat
i ne ona nije najpreciznija
al je pouzdana
a sad ko je kolko obucen za rad sa njom u to ne ulazim

isto tak je meni jedan strucnjak razduzil istocno njemacki AK i dal rastroseni M70 tvrdeci na sav glas da kaj ja hocu da je to najbolja puska
sa istocno njemackim sam na 300m pogadal kaj sam htel
a sa M70 ak sam na 100m sve strpal u crno bilo je vise srece nego znanja i iskustva

vec sam bil pisal da su se ameri zajebali sa kalibrom u vijetnamu isto kak su se rusi zajebali sa kalibrom u afganistanu
i da im nije bilo M60 i PKTa bila bi jos veca pusiona

u jednom dokumentarcu se ljepo prikazuje kak 5,56 ne probija drvo al ga 7,62 probije
i eto ti jos jedna od prednosti u korist AK

a to kaj tolko i tolko zemalja koristi M16
a kolko zemalja koristi neku verziju i modifikaciju AK
pa i sami izraelci sa galilom (ne kuzimak im je M16 tak dobra zakaj su isli radit pusku na bazi AK)
juznoafrikanci sa R4 i R5
finci navodno imaju najbolje preraden AK (al jebga ne ratuju pa se bas i nezna za njih)

prema pricanju frendova koji su u afganistanu G36 i M4 su super puske
al niko sa njima tam nije roko kolko za vrjeme DRa

jedan slucaj iz DRa
na polozaju AK rumunjka, G3, SAR 80 i lovacki karabin sa optikom (ne pitajte zakaj tolko sarenilo od naoruzanja i kalibara i ne ja nisam bil na tom polozaju, bil sam polozaj do)
nekoliko napada u toku noci
najjaci ujutro oko 4
nagradno pitanje: koja puska nije zastekala (samo jedna)
da nisu imali bombi jako bi se lose proveli

da vam olaksam
rumunjka je pucala do kraja
G3 je imo problema sa municijom
SAR80 je steko
karabinu se zapekla cahura i zatvarac ju nije mogel izbacit

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 29 Jan 2009, 15:48

1. MODERATORI I MODERIRANJE
Moderatori rade na očuvanju reda, odnosno nadgledaju poštivanja pravila Foruma. Za svako kršenje bilo kojeg propisanog pravila moderator može obrisati ili editirati Vaš post.
Kada korisnik prekrši neko od pravila ovog foruma moderator ili administrator mu može dati opomenu (žuti ili crveni karton) ovisno o težini prekršaja. Uzastopno kršenje pravila rezultira privremenim ili trajnim izgonom (banom) sa foruma. Iznimno u slučaju grube povrede pravila korisnik može odmah dobiti ban bez prethodnih opomena.
Žaliti se možete isključivo moderatorima putem e-maila ili privatnih poruka (PP). Na ponašanje moderatora možete se žaliti administratoru također putem e-maila ili privatnih poruka (PP).
Uvaženi kolega, pravila ovog foruma je napisalo nas petero (Mr.Cabdriver, Mike Torello, K.Horvat, Shelby-Eleanor i moja malenkost). To što mi je trebalo sat i pol vremena da odem s posla i pokupim klince pa reagiram na forumu smatram kako baš i nije nekakva strašna stvar oko koje bismo se morali natezati. Upravo pregledavam sve postove i brišem sve one koji nemaju dodirne veze s temom, a nekoliko ima i Vaših uključujući i ovaj. Zadržavam si pravo obavijestiti sve kolege moderatore pa neka odluče o eventualnoj opomeni i upozorenju dođu od svih.
D-V-C
M R K I

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 29 Jan 2009, 15:58

H&K radi svoju verziju M4 puške
Otišli smo malo u neku lošu krajnost,a moja konačna želja ovog posta tj.ove teme je bila da upravo dođem nekim logičnim putem baš do puške H&K 416 odnosno 417 modela.

Ja obično nisam sklon favoriziranju i veličanju nekog oružja.
Uvijek sam za iznošenje argumenata a neko ga oružje ima manje neko više.
Tako nisam posebno veliki advokat niti puške AK 47 kao što nisam advokat puške M16 odnosno neke od M4 varijanti (ovo je tek tema o kojoj se može pisati).

I jedna i druga konstrukcija imaju svojih prednosti i mana a kao što sam već na početku ovog posta napomenuo želja mi je bila dovesti vas do jednog zaključka a to je: do puške H&K 416.

Evo i zašto..

Puška H&K 416 je sistem koji u sebi objedinjuje sve prednosti Kalašnjikovog designa AK 47 i Stonerove konstrukcije M16 te trenutno danas upravo H&K 416 predstavlja vrhunac u izradi jurišnih pušaka sa stanovišta šireg spektra vojno-policijskih potreba...
Dakako niti ona ne zadovoljava sve ali ipak zadovoljava najviše traženih zahtjeva a faktički je dijete AK 47 i M16.

Osnovna konstrukcija od M16 u smislu vrhunske ergonomije,malog trzaja uslijed slabijeg impulsa manjeg kalibra i malog hoda zatvarača (izbjegnut je veliki i glomazni klip od AK 47) te ugradnja usavršenog AK 47 sustava primjenjenog na H&K G36 čime je izbjegnuto direktno prljanje zatvarača i ležišta metka u cijevi te njegovo i njegovog nosača pretjerano zagrijavanje (mana M16) a koje je za rezultat imalo lomove istih i zastoje uslijed neodržavanja i podmazivanja.

I jedna i druga puška dakle AK 47 i M16 žive su legende no niti jedna niti druga nije toliko bolja da bi trebala biti žestoko favorizirana... :A16:
Puška koja bi trebala pomiriti  zagovornike AK47 i M16...
Puška koja bi trebala pomiriti zagovornike AK47 i M16...

J07@
Banned

Post by J07@ » 29 Jan 2009, 16:09

BojnikPerGall wrote: I jedna i druga konstrukcija imaju svojih prednosti i mana a kao što sam već na početku ovog posta napomenuo želja mi je bila dovesti vas do jednog zaključka a to je: do puške H&K 416.
bravo :A28:
ja sam vec mislil to spomenut al reko prerano je

kaj znaci ovim mozemo zaokruzit pricu o AK47 i M16 i posvetit se ovom hibridu

probacu kasnije iskopat presjek puske
pa mozemo on njoj raspravljat

il ak mozda mod hoce da se otvori nova tema

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 29 Jan 2009, 16:14

@bojnik:
apsolutno nepotreban post. ono u crvenome je upućeno svima pa i meni.
forum jest namjenjen razmjeni mišljenja i znanja. Zašto netko ako nema znanje, ne bi mogao imati i mišljenje?
patch,
ajd sad izvadi iz nekog moga posta pod ovom temom gdje sam naveo:
a) Da netko ne bi mogao imati svoje mišljenje bez obzira na nivo znanja?
b) I gdje i što sam uvredljivo ja pod ovom temom nešto napisao?

@bojnik: da ne razvijam raspravu u neželjenom smjeru previše, pitanje nisi postavio ti već ja, a postavljeno retorički, svima, pa i meni.

A na kraju pažljivo pročitaj postove i riječi koje su bile upućene meni!

@bojnik: Upravo to činim.
Ako se neki moj napisani post u ovoj temi doživljava "pametovanjem" a ne iznošenjem svoga stava ili ako baš hoćeš znanja te to pojedinci doživljavaju osobnom uvredom onda ovdje meni uistinu nije mjesto i ja se svima Vama duboko ispričavam na "pametovanju" i vrijeđanju! :A01:
@bojnik: za ovim nema potrebe. to što pojedinci napišu je njihova stvar i mislim da se na to nitko ne treba spoticati.

tigi
Razvodnik
Razvodnik

Post by tigi » 29 Jan 2009, 16:20

što je bilo bilo je, svi smo se složili da je H&K trenutno bolja od svih navedenih, i da je iskoristila prednosti i jedne i druge puške, sad idemo dalje!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Jan 2009, 16:35

Ovako: Pročistit ću temu od svih postova i dijelove reply-ja izbaciti.... nije da baš imam vremena na bacanje, ali rasprava je otišla tamo gdje definitivno nije trebala.
Uvredljivim tonovima ovdje na forumu nije mjesto ma od koga oni bili upućeni.

Stoga molim sve uvažene forumaše, hold your horses.

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 29 Jan 2009, 16:47

Osobno mislim da je 416 prodaja tople vode. Radi se samo o pokušaju ublažavanja gubitaka H&K-a nakon fijaska prvo sa OICW a onda i sa XM8. To mislim zato jer sam koncept poboljšanja mehanizma M16 dodavanjem pistona je viđen puno ranije na AR180. Tako da sama ideja i nije nova, ali ju je HK upakirao u svoj brand pa je sad tako prodaje.
Ali na kraju da se zna 416 je odlična puška i tu nema sumnje, samo nije baš revolucionarna.

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 29 Jan 2009, 21:05

Pach, samo radite ono što Vam je u opisu posla i dužnosti, nemam ništa protiv, sve dok je prema svima jednako....
Post je postavljan iz razoga što si netko od korisnika foruma daje za pravo upozoravati na nepravilnosti druge a lijepo u pravilima piše tko je za to ovlašten i zadužen.... pa sam pravilo postavio podsjetnika radi...

Zahvaljujem na upozorenju....
D-V-C
M R K I

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Jan 2009, 22:40

Nema problema. Sve vas ja jednako ne volim :A03: :A03: :A03: (to kažem i mojim studentima i učenicima).
Idemo nastaviti s temom. Ako ima ideja vezanih za H&K model, mogli bismo nastaviti u novoj temi.

Post Reply