opruge-federi

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Locked
ivo
Razvodnik
Razvodnik

opruge-federi

Post by ivo » 08 Feb 2009, 11:11

moli bi poštovane majstore kovače da mi objasne kak zakaliti komad željeza za feder , tj. iskoval sam komad za feder za kuburu ,
uzel sam komad željeza od potrgane šrafcinge (mislim da već ima početnu žilavost) , pa sam ju zagrijaval u drvenoj peći i kovao , ponavljao postupak dok nisam dobil zadovoljavajuću debljinu te sam komad preklopio i opet kovao , tak da sam dobio "Y" oprugu , e sad je problem kak dobiti elastičnost , čuo sam različite savjete ali ni sam više nisam siguran . Neke malje opruge sam uspio zgrijati s fenom za lak koji daje 650 C i onda ih ohladiti u ulju i stvar šljaka , ali neki umjetnici vele da treba užariti materijal do usijanja , neki vele samo dok ne poplavi , molim pomoć
hvala na odgovorima

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Re: opruge-federi

Post by stari-nakovanj » 08 Feb 2009, 16:03

procitao sam tvoj post nekoliko puta i nikako da skuzim o cemu je rijec, tj. koji dio koje stvari si radio, pa ako ti nije problem bilo bi nam svima lakse da jos jednom objasnis sto radis i to detaljno.

neko generalno pravilo kod kaljenja opruga (pogotovo kad to radis prvi puta) je da ih odneses u kalionicu, dobiti ces vrhunsku uslugu za male novce, a ako pitas onda i savjete kako se to radi. u nekim kalionicama mozes i gledati cijeli postupak od cega ces nauciti dosta.

ako zelis sam kaliti ovo ti je moj savijet:

0. nakon kovanja komad zazari da maknes unutarna naprezanja od kovanja i to tako da bar 1-2 h drzis u peci hladeci sa nemagneticnosti. znaci, crvena boja, prekrijes sa zarom i pustis da se hladi. nakon 1-2 h izvadis i pustis da se ohladi do sobne temp.

1. zagrijavaj komad koji zelis kaliti dok ne izgubi magneticnost. dakle, jednostavno provjeravas sa magnetom svako malo tokom zagrijavanja i kada izgubi magneticnost drzis jos dok ne promjeni boju za jos jednu nijansju i uronis ga u ulje koje si zagrijao na 35 stupnjeva C. ulje moze biti od starog motornog do novog jestivog. drzi u ulju 10-tak minuta.

2. nakon 10-tak minuta komad izvadi, ocisti od ulja, oksida, komadica metala sa prusnim papirom, cetkom, kiselinom, pjeskom....kako hoces, uglavnom moras dobiti bar djelomicno cisti metal bez ogorine. ciscenje ce ti biti lakse ako si prije samog kaljenja dobro prosao po svemu sa necim. ovaj postupak mora trajati max pola sata jer zakaljeni komad mora sto prije na popustanje.

3. popustanje se mora obaviti sto prije jer ti se moze desiti da komad nakon kaljenja sam od sebe pukne. popustanje ces raditi tako da zagrijavas komad sa onim malo prije spomenutim fenom koji postize 500-600 stupnjeva C i to dok ne dobijes plavu boju po onim djelovima celika gdje si maloprije skidao ogorinu sa brusnim papirom. jednolikost plave boje ce ti garantirati dobra svojstva. kada dodes do plave boje komad ohladi na zraku iako i brze hladenje ponovo u ulju ili vodi nece skoditi, vec dovesti i do povisenja zilavosti.

the end :)

i jos samo da napomenem, ovo je najbolje sto ti mogu preporuciti sa obzirom na podatke koje si mi dao, ovo je nesto opcenito ali mislim da ce ti ispasti zadovoljavajuci rezultati. isto tak, probaj prvo sa nekim komadom koji ti nije bitan da se testiras, pa da recimo ne nosis komad iz peci u ulje pa da ti se ohladi i sl.

PS i nemoj vise govoriti "...kak zakaliti komad željeza za feder ..." jer feder nije od zeljeza nego od celika.

sretno :A25:

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 08 Feb 2009, 18:36

Ivo želi reproducirati ovo;
opruga.JPG
opruga.JPG (1.23 KiB) Viewed 570 times
za ovakvo nesto
mehanizam perkusioni.JPG
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 08 Feb 2009, 19:46

sto se tice kaljenja ovakvih stvari...tek sad kad znam, mislim da bi to ipak trebal prepustiti profesionalcu. da sam znao odmah bih te tamo poslao.

Locked