Napad psa i samoobrana

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Napad psa i samoobrana

Post by nobile157 » 27 Feb 2009, 10:58

Evo još jedne interesantne teme - prije dvije godine digla se hajka neviđenih razmjera na suca, pogledajte, pa da prokomentiramo malo.

Riječki sudac koji je ubio psa - samo ukoren
Riječkog suca Velimira Radoševića Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je ukorilo jer je prije dvije godine u šetnji Ličkim poljem hicem iz pištolja ustrijelio psa i time naštetio ugledu suda i sudačke dužnosti.

Iako je predsjednica Općinskog suda u Rijeci Gordana Kosić za Radoševića tražila razrješenje sudačke dužnosti, DSV se odlučio za najblažu moguću kaznu - ukor, proglasivši riječkog suca odgovornim za stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti.

Radošević je početkom ožujka 2007., šećući sa svojom majkom i kćeri te psom na povodcu, hicem iz pištolja, za koji ima dozvolu, ustrijelio 14-mjesečnog labrador-retrivera koji je napao njegovog psa.

Sudac je kasnije u medijima taj čin obrazložio strahom i bojazni za život kćeri, no udruge za zaštitu životinja odmah su zatražile njegovu suspenziju i kažnjavanje, ocjenivši da nije dostojan obavljanja sudačke dužnosti.

Predsjednica suda na kojemu radi Radošević smatrala je, pak, da je prekršio Kodeks sudačke etike koji propisuju da se sudac u profesionalnom postupanju i privatnom životu mora ponašati humano i primjenjivati najviša etička načela u skladu sa standardima profesionalne i opće kulture.

DSV su neki mediji prozivali jer gotovo dvije godine nije vodio postupak protiv prijavljenog suca, no u tom pravosudnom tijelu kažu da nisu postupali jer se protiv suca Radoševića zbog iste stvari vodio kazneni postupak pred Općinskim sudom u Delnicama.

Objašnjavaju da je nastavak stegovnog postupka ovisio o okončanju tog kaznenog postupka koji je završen sredinom rujna prošle godine kada je tužiteljstvo odustalo od gonjenja. (Hina)
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: Napad psa i samoobrana

Post by Legion66 » 27 Feb 2009, 11:21

Notorne gluposti. Linč na javnu osobu koja je htjela zaštititi svoju imovinu -pas, i zaštititi život druge osobe -kćer.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 27 Feb 2009, 11:23

nema se tu sto puno za napisati, trebo je valjda pustiti da mu zvijer rastrga "peseka" pa dignut kcer na drvo i leci praviti se mrtav dok mu majka ode na sigurnu udaljenost te se nadati da ce netko sputati zvijer i da mu nece kasnije prijetiti sto je uplasio jadnu zivotinju
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 27 Feb 2009, 11:30

Da, to i ja kažem.
Ali, sjećam se prije dvije godine kakva je hajka nastala. Napisao sam reagiranje, ali ga ni jedne novine nisu objavile.

Najveći problem je - pa što NORMALNA OSOBA ima nositi pištolj u šetnju u šumu??????

A komentari životinjoljubaca bili su prestrašni - "treba njemu metak u čelo, treba ga zaklati, ubiti itd".

Probaj potražiti tu vijest pa ćeš vidjeti komentare, jednostavno neshvatljivo.

Nikada nisam vidio takve reakcije kada je pas izgrizao dijete ili nekoga napao.

Došlo je dotle da dobiješ godinu dana zatvora ako ubiješ psa ili mačku, a ako ubiješ čovjeka, dvije godine.

I to pokazuje kakvo smo društvo i zemlja postali i koliko se cijeni ljudski život.

Btw., nikada nisam ni čuo ni vidio te čuvene "zaštitare životinja" da su u šume odnijele hranu za divljač preko zime, a napadaju lovce kao ubojice. Pričaju protiv krzna (osobno mi se gadi način ubijanja malih tuljana i uopće njihovo ubijanje), ali se pitam hoće li ovo zabraniti i upotrebu kože?
Od čega će se praviti cipele, remeni za hlače i odjeća??

Možda ova društva za zaštitu životinja plaćaju koncerni koji proizvode sintetiku i umjetne materijale??

A što je sa kokošima, svinjama i govedima??

Da ih prestanemo jesti. A što ćemo onda jesti??

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 27 Feb 2009, 11:39

osim sto je ljudski zivot potcijenjen u odnosu na druge "vrste" u ovoj prici mozemo vidjet i razlog za dobivanje dozvole za DIN, i izgovor za neodobravanje
ako pogledamo strukturu koja radi na opipljivim poslovoim sa stanovnistvom vidjet ce mo osim nepotizma i totalnu bahatost i nezainteresiranost za posao koji trebaju krajnje savjesno obavljati. kako bi inace mogli objasniti razlicite pristupe u raznim PU, a pri provodjenju istog zakona koji je izglasao polupismeni sabor
i dalje drzim tezu da je covjek postupio krajnje ispravno (i ja bi) i mislim da zasluzuje barem malu ispriku, ako ni za sto onda za nanosenje dusevne boli spominjanjem imena u tiskovinama, jer to sve ima utjecaja u njegovoj karijeri i poslu koji je navodno obavljao savjesno

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 27 Feb 2009, 12:03

Pazi, prva izvješća policije govorila su da je čovjek postupio u samoobrani i da prekršaja nema. Ali, kada se podigla medijska hajka, onda je čovjek prijavljen i ako si primijetio u postu gore, tužiteljstvo je ODUSTALO OD PROGONA, što znači, da NIJE BILO PREKRŠAJA.

Pa zašto je onda kažnjen i ukorom??

Zato jer po mišljenju nekih neandertalaca koji se prave civiliziranima "NEMA ZAŠTO NOSITI PIŠTOLJ U ŠETNJU"?????????

Vjerojatno se pretpostavlja da svaki posjednik oružja ima dar predviđanja događaja ili kristalnu kuglu koja će ga upozoriti točno kada treba ponijeti pištolj sa sobom jer će ga taj dan netko napasti???

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 27 Feb 2009, 12:10

i nitko ali bas nitko se covjeku nec e ispricati za nanesene dusevne i ine boli, bit cu zlocest :A21: , ni fikus nece nista progovorit a spreman je do kraja mandata pustit jos narkomana, dilera i ubojica da prije kraja izdrzavanja kazne maltretiraju posten svijet koji mora strepit kad ne upali svjetla na autu :A24:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 27 Feb 2009, 12:15

Pa ja cijelo vrijeme dokazujem činjenicama da naši zakoni favoriziraju kriminalce, a trebali bi poštene građane od njih štititi. Na svakodnevnim primjerima vidimo da su građani divljač za odstrel, a kriminalci lovci...
A lovostaje nema....

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 27 Feb 2009, 12:17

opet cu biti zloces :A21:
nadovezat cu se na zadnju recenicu
lovostaja nema
ni za vrijeme parenja i othranjivanja mladih

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 27 Feb 2009, 12:21

Ni onda, nažalost...

Pitanje je koliko će obični građani, ona "šutljiva" većina trpjeti te svakovrsne oblike nasilja???

Za promet su osnovali udrugu onih koji su nastradali u prometnima i nešto se pokrenulo - potpisivala se peticija, sudovi su počeli oštrije kažnjavati ubojice u prometu...

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 27 Feb 2009, 12:54

(ovo sam poslao, ali bezuspješno, ako stigne dva put, ispričavam se)

Radoševića osobno poznajem.
E sad, bez da se prstom ukazuje na bilo koga, moje je mišljenje kristalno jasno. Nije se smjelo to dogoditi. Ne smije se na osnovu privatnih događaja degradirati osobu u obavljanju društvene fukncije.
Poznavajući njega i njegovu bivšu suprugu (ako ovo bude čitao, psovat će me, jer iznosim privatne stvari), koja je histerična, pa je vjerojatno i ta reakcija (ubijanje psa) imala veze sa vriskom djeteta koje se uplašilo psa koji je dotrčao (golden retriveri su izuzetno dobri i umiljati psi) sav razigran i mašući repom izazvalo taj nemio događaj.
Što mu je trebao pištolj u Gorskom kotaru. Pa zna se da se na rubovima šuma može pojaviti nekakva opasnost. Na koncu i medvjeda ima tamo.
Znao sam i sam otići u šumu u potrazi za gljivama pa sam nosio pištolj sobom. I psa vodim sobom. I to američkog staforda zbog kojeg smo doslovce nadrapali, kad smo uzeli četiri šteneta i podijelili ih poznatima da ne završe u borbama.
Tom prilikom smo prolazili livadom gdje pastiri (srpskog porijekla) drže ovce. Ja sam vezao svog psa iz opreza, kad odjednom bivamo okruženi sa šest šarplaninaca (umno poremećenih). Prijetio nam je pokolj čopora, i ja sam ispalio hitac u pod pa su se razbježali, ali, onda smo bili okruženi tim "pastirima" i zaprijetila nam je druga opasnost - linč. Osjetili su se jaki i pošto poto su nam htjeli napakostiti. Moj pas je tada pokazao svoju vrlinu i mislim da sam ga tada pustio sigurno bi ubio čovjeka. Na sreću završilo je bez stradalih, jer je među njima bio policajac koji je imao samo jednu vijugu više u mozgu, pa je smirio strasti iako je bio njihov rod.
Malo se odužilo pisanje, ali morao sam navesti situaciju koja se može dogoditi svakome, pa "čak" i sucu. I on je čovjek, zar ne.
Pogriješio je jer nema iskustva sa psima, ali pod pritiskom je reagirao najgore.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 27 Feb 2009, 12:58

Ne, reagirao je dobro, kao što si reagirao i ti.
Zamisli da nisi imao pištolj kad te napao čopor pasa???

Tko to nije doživio nezna o čemu pričam.

Ja jesam

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 27 Feb 2009, 14:06

nobile157 wrote:Ne, reagirao je dobro, kao što si reagirao i ti.
Zamisli da nisi imao pištolj kad te napao čopor pasa???

Tko to nije doživio nezna o čemu pričam.

Ja jesam
Hvala na razumijevanju i podršci. Jer, dosta ga je ljudi osudilo u potpunosti, a da na njegovom radnom mjestu ne govorim.
I to si dobro primijetio: tko se ne nađe u nekim situacijama, teško da ju razumije.
Iz fotelje se "najbolje" bitka vodi.

bacyc
Banned

Post by bacyc » 28 Feb 2009, 00:08

pa šta vi pričate. šta je opravdano? to što je ubio labradora/goldena? bez obzira koji je pas bio u pitanju opće je poznato da su to iznimno krvoločni psi i pretstavljaju realnu opasnost ljudskom rodu. čovjek je postupio iznimno glupo, i za to treba odgovarati. a to da je branio svoju imovinu, život kćeri i šta je sve nabrojao ne vjeruje čak ni on.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 28 Feb 2009, 00:47

Mislim da je čovjek reagirao instiktivno i pretpostavljam da se sve brzo odigralo. Vjerovatno bih i ja učinio isto. Ne mrzim pse, mislim da im je mjesto na povodcu ako nisu sto posto sigurni za okolinu. Vlasnici se oko sigurnosti za ostale oko sebe ne brinu. Znam to iz prve ruke.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 28 Feb 2009, 20:21

Očito je da je gosn sudac pogriješio. Trebao je bolje procijeniti situaciju i utvrditi da su zaista postignuti svi zakonski uvjeti za uporabu vatrenog oružja u svrhu samoobrane, dakle:

1. Da li je labrador krenuo prema njegovoj kćerkici?
2. Ako je krenuo, da li je sa sigurnošću mogao utvrditi namjere labradora?
3. Da li je labrador imao namjeru samo zalajati ili napasti nekoga od nazočnih?
4. Čak i da je labrador ugrizao nekoga, kako je mogao sa sigurnošću utvrditi da se radi o opasnom ugrizu, a ne o igrariji?
5. Ako je labrador ugrizao, gdje je ugrizao? Ako je ugrizao ruku ili nogu, to i nije tako strašno.
6. Ako je išao ugrist malo djete, da li je možda ipak treba sačekati da bude 100% uvjeren da je dijete meta napada pa tek onda izvaditi pištolj?
7. Da li je bilo ljudi okolo? Vađenje pištolja na javnom mjestu, pa makar i na nekoj poljani može ozbiljno uznemiriti obližnje vjeverice i prijatelje životinja koji se nalaze u šumi i hrane ih.
8. Da li je, čak i da su postignuti uvjeti za uporabu oružja, prije toga pištolj bio propisno prazan i odvojen od streljiva ili je već bio napunjen?
9. Da li je pištolj bio tehnički ispravan?
10. Da li je pištolj imao odgovarajući kalibar za samoobranu?
11. Da li je labrador upozoren verbalno "Stani, pucat ću!" s barem tri hica u zrak?
12. Da li je u blizini bilo drveća na koje se on, njegova majka i kćerkica mogli popet i odatle zvati 92?

Dakle, kao što se da vidjeti iz priloženog, očito je da je tu bilo nekakvih propusta i sasvim je razumljiva reakcija medija i njegovih kolega sudaca.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

bacyc
Banned

Post by bacyc » 28 Feb 2009, 22:28

a možete se sprdati kolko hoćete i braniti tog lika do sutra...

činjenica je da je u pitanju bio jedan od najnenasilnijih mogućih pasa.

malo mu je napao psa pa se onda malo bojao za život svoje kćeri. nek se odluči šta je bilo, pas ima samo jedna usta. i da, radilo se o jednogodišnjem štenetu. kako sam napisao, pogrješio je. zbog straha, gluposti ili neznam čega je reagirao totalno glupo. realno, nije bilo opasnosti za prisutne. čak i da je bilo, prvi je metak mogao završiti u zemlji. i zajebite travojede i njima slične. umjesto da njima radite kontru razmišljajte svojom glavom.

atmosfera koja vlada na forumu nije ništa bolja od one kod travojeda. njima je uvijek kriv čovjek, a ovdje je očito uvijek u pravu onaj koji drži pištolj.

i još jedna stvar za ove koji toliko brane sudca. zamislite identičnu situaciju, samo da ste u glavnoj ulozi vi, odnosno običan građanin koji nema važnu funkciju i poznanstva. mislite da bi i vi tako dobro prošli?

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 28 Feb 2009, 22:37

Daj malo pojasni to o "travojedima"?

A "atmosfera" koja ovdje vlada je takva kakva jest. Kome ne odgovara, slobodno neka si potraži neki drugi forum koji mu je primjereniji. Ovo je jedini forum gdje nema "mrzitelja" oružja, koji su, a to se vidi na drugim forumima, izrazito neprijateljski raspoloženi prema svakome tko ima oružje i otvoreno izjavljuju da bi svakoga tko voli oružje trebalo ubiti, zapaliti, zaklati itd.

Neznam kako si shvatio ovu temu, ali poanta je u tome da je nastala masovna hajka na čovjeka koji IDE U ŠETNJU I NOSI PIŠTOLJ!!!!!

To je valjda nenormalno, a onaj tko nosi oružje manijak???

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 28 Feb 2009, 23:04

Da se mene pita, dobivao bi se pištolj po rođenju djeteta... i strpao bi ga u ćuzu kad navrši 18, a ne zna ga koristiti.

Pitanje (što da je netko anoniman upucao psa) bi bilo na mjestu kada bi netko anoniman MOGAO dobiti pištolj za nošenje.
Evo, ja bih baš htio imat dozvolu za nošenje jer ovaj grad (Pula) samo što dosegao civilizacijski nivo brda Kazahstana. Ekipa ti prelijeće u traku iz suprotnog smjera da bi lajali sa pajdašima (a ne daju žmigavac pa su to obavezna nagla kočenja i skretanja u stranu), klinci ti jebu mater i htjeli bi se tući (čopor minimalno 6 komada) iz čista mira. Malo - malo pa netko izleti s nožem iz mračnih kutaka (meni se desilo 2 puta, frendu sa njegovom tadašnjom curom jednom), itd.
A drugo, to je tako cool, baš bi bio faca pred prijateljima... njima obojicom!

Al eto, neće proći to kod tete u MUP-u da mi treba dozvola za nošenje jer sam administrator ovog foruma i želim promicati kulturu naoružane nacije. Zlo i naopako!

Ja bih čak htio i OTVORENO nositi oružje, znači VIDLJIVO istaknuto. Ja hoću TU građansku slobodu.

Javio sam prijatelju u SAD koji ima frenda načelnika u nekom od gradova Arizone da mi pošalje državne statistike razbojstava i kriminala. Pošto još pokušavam locirati saveznu državu koja ima najgore zakone za NOŠENJE oružja, još ne znam sa kojom saveznom državom će biti usporedba.

Ja već znam rezultate, al eto, treba crno na bijelo za septike... pardon skeptike. Inače Arizona i Texas (pa čak i Georgia) su savezne države amerike di svi šetaju naokolo vidljivo naoružani. Pojam "fakić" tamo ne postoji!

Drugo, žalosno je što nije netko došao i upucao vlasnika tog psa koji je bio vani bez brnjice. Pas nije kriv što mu je vlasnik debil!
Neću se sada zakleti, al mislim da negdje u nekom propisu ili zakonu stoji da se pse mora voditi sa brnjicom i povodcem van u šetnju. Po javnom prostoru. A javni prostor je sve gdje se može očekivati drugog čovjeka---ulica, utabana staza, šetalište, park... sve.

Što se tiče labradora/retrivera, da oni su divni i krasni psi. Evo, ja znam jednoga (ono žuto, valjda je retriver) koji je tako ljubazno i umiljato izletio iz svog dvorišta i ugrizao poštara na otvorenoj cesti iz čistog mira. Povjest tog psa je da je vlasnik nekada (a valjda i sada jer ga nisu uspavali) umlaćivao štapom do iznemoglosti. Naravno, o tome se nije pričalo tokom cijelog slučaja jer nitko to nije htio čuti.

Bottom line, sve što ima zube i ide na mene mrkog pogleda i čudnih namjera treba moći upucati. Tako ćemo najbolje razviti manire i kurtoaziju.

p.s. Jeste li primijetili da nitko više nigdje ne KUCA kad hoće ući? Ako i pokuca ne čeka odgovor. Tu bi pomogao shotgun, al ličenja zidova su tako skupa, a javna uprava pokušava uštedjeti ovih dana :twisted:
A da ne govorimo da nisam vidio osmijeh na licu stranca već dugo vremena... osim ako me upravo nije zajebao na neki način. Amen!
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 01 Mar 2009, 00:25

Mr.Cabdriver wrote: Ja bih čak htio i OTVORENO nositi oružje, znači VIDLJIVO istaknuto. Ja hoću TU građansku slobodu.
Ja sam apsolutno protiv otvorenog nošenja iz više razloga. Kao prvo, svako živi će znat da nosiš pištolj a s time automatski privlačiš nepotrebnu pažnju, a da ne govorim o uznemiravanju javnosti.

S druge strane, apsolutno bi volio kad (mada je to čista fantazija u našem slučaju) imali mogućnost skrivenog nošenja iliti u Americini znano kao CC (Concealed Carry) jer je to po meni pravi balans između ostvarivanja prava na samoobranu i ne uznemiravanja okoline.

Ja bi doduše, to pravo, pa čak i ako je slobodno dostupno, iskoristio samo u krajnjoj nuždi, ali bi dobro bilo znati da imaš takvu jednu opciju na raspolaganju bez da moraš strahovati da kršiš zakon i sl.

A što se tiče te statistike u Americi, meni je ne moraš pokazivat jer znam unaprijed da sve te države u kojima je omogućeno nošenje, imaju puno nižu odnosno, smanjenu stopu kriminala.

Nije bezveze ona uzrečica "Armed society is a polite society".
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Post Reply