0.22LR i dozvola?

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: 0.22LR i dozvola?

Post by nobile157 » 26 Feb 2009, 14:33

I onda da rvatski građani nisu naoružani?????

Top??????

Kada će tekma sa topovima, to bi bilo interesantno pogledati (gledao sam na američkom kanalu koji prati sve vrste streljaštva u USA)?
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

smolec
Pozornik
Pozornik

Post by smolec » 26 Feb 2009, 15:37

gutenberg wrote:Očito je da su iskustva vrlo različita. Pravila su za svih jednaka, a opet nismo svi jednaki! Točno se zna procedura u traženju dozvole.
Nisam nikada imao takvih problema, dapače, moram pohvaliti PU Rijeka u tome (makar u mom slučaju).
Uvijek se je rješavalo u roku od par dana.
Možda ipak ima utjecaja na dobivanje dozvole navođenje "ljubavi prema oružju", "za samoobranu" i slično tome.
Ja sam pak svaki puta navodio jedno te isto: bavljenje streljaštvom.
Jer, u biti kažu za samoobranu - pa imamo mi tko će voditi reda u društvu (iako to nije tako).
Stoga, preporučam ipak učlanjenje u neko streljačko društvo iz više razloga.
Prvenstveno savladavanje baratanja oružjem, radi vlastite, a i sigurnosti ukućana.
Dešavale su se nezgode pri pokazivanju (da ne kažem hvalisanju) oružja prijateljima.
I treba posjednik oružja makar svako toliko posjetiti streljanu, jer edukacije nikad dosta, ma koliko god bili tašti.
Ma sve to stoji. Ja odem kada mi vrijeme dozvoli do streljane, ispucam malo i zadovoljim potrebu za pucanjem.
Nezgode se u 99% slučajeva događaju zbog ne pažnje a vrlo rijetko iz ne znanja.
Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 26 Feb 2009, 16:05

smolec wrote:
Ma sve to stoji. Ja odem kada mi vrijeme dozvoli do streljane, ispucam malo i zadovoljim potrebu za pucanjem.
Nezgode se u 99% slučajeva događaju zbog ne pažnje a vrlo rijetko iz ne znanja.

Svaka čast, očito si savjestan. A što se tiče nesreća, nešto iz neznanja, i jasno više zbog nepažnje,
da ne kažem prepotencije i taštine (jer velika većina misli da sve zna - i tko će se s njime nositi i mjeriti).

Ujedno za Nobile 157:
Hrvatska je krcata legalnim oružjem, a još više nelegalnim. I mislim da nije problem
u količini, već mentalitetu. Mnogi smatraju vatreno oružje sredstvom za rješavanje nekakvih problema, i dovode
nas savjesne i normalne u neugodnu situaciju - pa se tako pištolj, revolver i puška odmah poistovjećuju
sa nasiljem i zločinom.
A što je sa sjekirom, nožem i ostalim priručnim sredstvima? Također ubijaju, smrtonosni su. I ne treba im dozvola i peripetije sa zakonom.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 26 Feb 2009, 16:17

:A03: kod nas u Međimurju je normalno reći nekom "ja bum te vubil" i nitko to ne smatra prijetnjom već zamjenomo za "marš u p.m." a za ozbiljno se veli "nasekel bum te i hitil f septičku" tak da kod nas u ilegalno oružje spada sjekira, srp, septička jama :A03:
武士道

Ognjem i mačem.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 26 Feb 2009, 18:00

@Nobile ako dodje netko sa topom osim mene na Drenovu 02.05. mozda i puknemo makar samo za demonstraciju
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 26 Feb 2009, 22:01

Original_G wrote::A03: kod nas u Međimurju za ozbiljno se veli "nasekel bum te i hitil f septičku" tak da kod nas u ilegalno oružje spada sjekira, srp, septička jama :A03:
znači vi Međimurci radite za "moju firmu"...moram ja pod hitno tamo napraviti predstavništvo ili izdvojenu jedinicu.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 26 Feb 2009, 22:13

samo kaj se kod nas retko prazne septičke, znaš mi imamo propusno tlo :A09:
武士道

Ognjem i mačem.

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 26 Feb 2009, 22:23

Original_G wrote:samo kaj se kod nas retko prazne septičke, znaš mi imamo propusno tlo :A09:
Znači vi se ni u govnima ne pridržavate zakona koji kaže da septičke moraju biti nepropusne. zato vam svaki zakon ni ne valja.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 26 Feb 2009, 22:48

:A03: mi smo komunalno uređeni bili dok su još zagorci vanjske zahode imali :A26:

to kaj je narod van prstena gradske kanalizacije snalažljiv, e sad...
武士道

Ognjem i mačem.

smolec
Pozornik
Pozornik

Post by smolec » 27 Feb 2009, 02:33

gutenberg wrote:

Svaka čast, očito si savjestan. A što se tiče nesreća, nešto iz neznanja, i jasno više zbog nepažnje,
da ne kažem prepotencije i taštine (jer velika većina misli da sve zna - i tko će se s njime nositi i mjeriti).

Ujedno za Nobile 157:
Hrvatska je krcata legalnim oružjem, a još više nelegalnim. I mislim da nije problem
u količini, već mentalitetu. Mnogi smatraju vatreno oružje sredstvom za rješavanje nekakvih problema, i dovode
nas savjesne i normalne u neugodnu situaciju - pa se tako pištolj, revolver i puška odmah poistovjećuju
sa nasiljem i zločinom.
A što je sa sjekirom, nožem i ostalim priručnim sredstvima? Također ubijaju, smrtonosni su. I ne treba im dozvola i peripetije sa zakonom.
U Hrvatskoj ima 370 000 kom prijavljenog oružja što uopće nije puno, a puno je veći problem cca 600 000 kom ilegalnog oružja kojim se u pravilu događaju ubojstva. Nikako ne bih rekao da smo mi veći divljaci nego puno civiliziraniji narodi koji su nam uzor. U Hrvatskoj se u 2008. dogodila 68 ubojstava (raznim sredstvima, a najmanje legalnim vatrenim oružjem) i skoro su sva razriješena (94%) tako da baš i ne stoji činjenica da se pištolji vade čim te netko krivo pogleda. Mi smo daleko od zapada, ali na svu sreću, još dalje od divljeg zapada. :)
Najviše "ubojstava" se počini automobilom pa je krajnje vrijeme da se automobili zabrane :) :A31:

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 27 Feb 2009, 09:39

Razveselilo me tvoje razmišljanje Smolec, odnosno optimizam.
Iako ne dijelim to mišljenje jer svaki vozač kamiona a i dosta vozača automobila, pored sjedala imaju nekakvu batinu iz kućne radinosti.
Na što to ukazuje? Uvali se u parking i onda ti dođe netko sa objašnjenjem da je to njegovo mjesto????? Gledaš ga u čudu i povlačiš se da sukob ne bi eskalirao.
Dosta je slučajeva koji ukazuju na civiliziranost Hrvatske. Naravno, nije u redu globalno ocijeniti pojedinačne postupke, ali ...
Ne mogu a da se ne sjetim prije 20-ak godina kada smo ljetovali u Karinu sa kamp-kućicom pa nas je ujutro probudio manijak sa sačmaricom koji je pucao u psa koji je spavao ispod naše kućice. Uto se pojavila neka žena i protestirala, a odgovor je bio: "Šuti babo, i za tebe imam jedan (metak).
Kasnije sam saznao da mu je to sestra.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 27 Feb 2009, 12:12

Našu "civiliziranost" možeš vidjeti svakodnevno: od puta na posao, na poslu, u školi, u prometu, na sportskim natjecanjima...
Svi bi se odmah tukli, nikog ne smiješ ništa pitati, policajcima takvi bahati šmrkavci postavljaju pitanje imaju li radni nalog (!!!????) kada ih zaustave i traže dokumente na pregled.
Ako djeca u školi nisu zadovoljna, pretuku učitelja ili ga prijave za pedofiliju, navijači razbiju pola grada i stadion, mogu ovako nabrajati unedogled.

Kako stvari stoje, bolje neće biti, može biti samo gore...

(Inače nisam pesimista, ali...)

smolec
Pozornik
Pozornik

Post by smolec » 27 Feb 2009, 19:44

gutenberg wrote:Razveselilo me tvoje razmišljanje Smolec, odnosno optimizam.
Iako ne dijelim to mišljenje jer svaki vozač kamiona a i dosta vozača automobila, pored sjedala imaju nekakvu batinu iz kućne radinosti.
Na što to ukazuje? Uvali se u parking i onda ti dođe netko sa objašnjenjem da je to njegovo mjesto????? Gledaš ga u čudu i povlačiš se da sukob ne bi eskalirao.
Dosta je slučajeva koji ukazuju na civiliziranost Hrvatske. Naravno, nije u redu globalno ocijeniti pojedinačne postupke, ali ...
Ne mogu a da se ne sjetim prije 20-ak godina kada smo ljetovali u Karinu sa kamp-kućicom pa nas je ujutro probudio manijak sa sačmaricom koji je pucao u psa koji je spavao ispod naše kućice. Uto se pojavila neka žena i protestirala, a odgovor je bio: "Šuti babo, i za tebe imam jedan (metak).
Kasnije sam saznao da mu je to sestra.
Inače sam nepopravljivi optimist. :) Istina, svi su (smo) naoružani sa nekim toljagama, lancima, boxerima...ali više radi preventive od napada, a manje radi napada. Ljudi znaju puknuti i potući se zbog često, banalnog razloga, ali u globalu, nismo nasilan narod (ništa više nego i drugi) ali se ne damo zajebavati, a to smo pokazali kroz povjest i ja na to gledam pozitivno. Uvijek ima i loših iskustava, nažalost.

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 02 Mar 2009, 11:18

Blago tebi, odnosno blago svim optimistima koji vjeruju u bolje.
Zavidan sam svim vjernicima, jer za sve imaju objašnjenje, opravdanje.
Pa i onda kad je nešto loše krenulo opet imaju opravdanje.

Malo me buni izjava smoleca o tome kako su svi naoružani svime i svačime, ali to je "više iz preventive".
Volio bih vidjeti čovjeka koji nije imao loše iskustvo sa nasilnicima.
Hrvatska, iako geografski ne zadire u granice Balkana, ima balkanski mentalitet.
Imam oružje, ali ga ne nosim za pasom, iznimno kada idem u šumu, gdje izvodim psa,
jer sam naišao na svježe tragove medvjeda, veprovi su razrovali jednu livadu, lisica ima,
a jednom, samo jednom naletio sam na divlju mačku (ne risa).
Odmičemo se od teme, iako mi se čini da sve teme vode u jednom pravcu: nositi oružje ili ne?

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 02 Mar 2009, 12:00

Dobro si shvatio bit svega, to i je glavno pitanje - nositi ili ne nositi oružje?

Naravno, legalno ga može nositi jako mali broj građana, jer je "stav" MUP-a takav da to građanima nije potrebno, jer "je tu policija da ih štiti".
Kako to policija radi vidimo svakodnevno u novinama i na televiziji.

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 02 Mar 2009, 12:18

gutenberg wrote:Odmičemo se od teme, iako mi se čini
da sve teme vode u jednom pravcu: nositi oružje ili ne?
Tema je "0.22LR i dozvola?"! :A16:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 02 Mar 2009, 12:22

Pa da se nadovežemo na temu: .22 LR se sada može koristiti za samoobranu, jer se taj kalibar nalazi na famoznom popisu dozvoljenih kalibara za samoobranu!

smolec
Pozornik
Pozornik

Post by smolec » 02 Mar 2009, 13:04

gutenberg wrote: Malo me buni izjava smoleca o tome kako su svi naoružani svime i svačime, ali to je "više iz preventive".
Volio bih vidjeti čovjeka koji nije imao loše iskustvo sa nasilnicima.
Hrvatska, iako geografski ne zadire u granice Balkana, ima balkanski mentalitet.

Evo u svome postu si dao i odgovor na svoje nedoumice. Gotovo svatko je imao bliski susret sa nasilnicima i svatko normalan razmišlja o tome, kako da se obrani. To naravno ne znači da si i sam nasilnik, nego jednostavno ne želiš biti žrtva. Opet, s druge strane, ponekad je bolje malo uzmaknuti (koliko ti dostojanstvo dozvoljava) nego odmah skakati na svaku provokaciju. Mene nije nikoga strah, ali izbjegavam sukobe i nisam se već 10-ak godina potukao a da ne govorimo o nečem težem, dok se moj šogor (43 godišnjak) potuče makar jednom mjesečno i uvijek tvrdi da je bio napadnut. :)

shelby-eleanor
Desetnik
Desetnik

Post by shelby-eleanor » 02 Mar 2009, 22:10

mislim da je ova tema zrela za vox..
"A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes,
the action is the brain, and the barrel is the heart.
But you, the man behind the rifle, you are the soul."

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Mar 2009, 18:59

k.horvat wrote:CZ75, kao prvo, zelim ti dobrodoslicu na forum.
A sto se tice zracnih pusaka, znam kad kupis neku od malo jacih modela
onda te niti susjedi bas ne gledaju kao "klinca" vjeruj mi.
jos pogotovo kad im das da pokusaju preklopiti =) pa se pocnu savijati ko' kisne gliste =) a ti jos podkuris: "ma daj, pa to i moji klinci preklope" =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Post Reply