Kolumna jutarnji
- Original_G
- Cinker - bojna

Re: Kolumna jutarnji
S nekim stvarima se slažem, s nekim ne.
Slažem se da kod pištolja tipa Čeza i sl. nema baš nekog smisla ići okolo bez metka u cijevi jer prilikom repetiranja (kao i kod svih ostalih 'klasičnih' dizajna) oroz biva nategnut i okidač osjetljiv, što nije baš sretno riješenje u stresnoj situaciji i korisnik bi u tom slučaju morao ručno palcem opuštati oroz što predstavlja još jedan nepotreban rizik.
Dizajni poput Walthera PP/PPK imaju kočnicu koja osim što blokira udarnu igrlu, također služi i kao decocker što je po mom mišljenju ipak bolje (i sigurnije riješenje) te se s repetiranjem odnosno ubacivanjem metka u cijevi, čekić automatski spušta (kad je safety ON).
Što se tiče priče o policajcu, mogu samo pretpostaviti da je:
a) Imao nategnut oroz i uslijed adrenalina okidač jače stisnuo te je došlo do opaljenja
b) Imao spušten oroz (metak u cijevi) ali opet zbog zadihanosti/adrenalina/straha jače stisnuo i doveo do neželjenog opaljenja (u što čisto sumnjam, ostavljam samo mogućnost ovakvog nečega). Inače ta priča o vratima mi ne zvuči uvjerljivo..
Za HS ipak moram reći da nije u pravu jer taj pištolj ima dovoljno dugačak hod i okidanje da u normalnim uvjetima ne može doći do slučajnog opaljenja, osim, u rijetkim situacijama ako je korisnik preplavljen strahom/stresom i uslijed toga cijelo vrijeme drži prst na okidaču i izgubi kontrolu nad istim - što vrijedi i za svaki drugi pištolj čak i sa spuštenim udaračem!
HS je upravo i zamišljen da se (u službi) nosi s metkom u cijevi jer poput Glocka (ta klasa pištolja) uvijek ima isti hod okidanja bio metak u cijevi ili ne te nije osnovano tvrditi da je zbog toga nesiguran..a da ne govorim o padovima i testovima torture koji je prošao. Ukratko, gospodin očito ima nekih predrasuda ili se vodi onom našom starom "Ako je naše, onda ne valja.".
U jednom je u pravu: prst se na okidaču u pravilu, pogotovo u stresnim situacijama, stavlja samo kad namjeravaš pucati i mislim da tu nema izuzetaka bez ozbira radilo se o HS-u, Glocku ili Čezi sa spuštenim udaračem.
Jedno je gađat na streljani i mjerit granice okidanja, a drugo RL situacija kad si pod milijun stresova i misliš na to oćeš li preživjet ili ne te je okidač tada puno "mekši" nego što je to inače..
Kako god, zanimljiv članak, hvala na postiranju!
Slažem se da kod pištolja tipa Čeza i sl. nema baš nekog smisla ići okolo bez metka u cijevi jer prilikom repetiranja (kao i kod svih ostalih 'klasičnih' dizajna) oroz biva nategnut i okidač osjetljiv, što nije baš sretno riješenje u stresnoj situaciji i korisnik bi u tom slučaju morao ručno palcem opuštati oroz što predstavlja još jedan nepotreban rizik.
Dizajni poput Walthera PP/PPK imaju kočnicu koja osim što blokira udarnu igrlu, također služi i kao decocker što je po mom mišljenju ipak bolje (i sigurnije riješenje) te se s repetiranjem odnosno ubacivanjem metka u cijevi, čekić automatski spušta (kad je safety ON).
Što se tiče priče o policajcu, mogu samo pretpostaviti da je:
a) Imao nategnut oroz i uslijed adrenalina okidač jače stisnuo te je došlo do opaljenja
b) Imao spušten oroz (metak u cijevi) ali opet zbog zadihanosti/adrenalina/straha jače stisnuo i doveo do neželjenog opaljenja (u što čisto sumnjam, ostavljam samo mogućnost ovakvog nečega). Inače ta priča o vratima mi ne zvuči uvjerljivo..
Za HS ipak moram reći da nije u pravu jer taj pištolj ima dovoljno dugačak hod i okidanje da u normalnim uvjetima ne može doći do slučajnog opaljenja, osim, u rijetkim situacijama ako je korisnik preplavljen strahom/stresom i uslijed toga cijelo vrijeme drži prst na okidaču i izgubi kontrolu nad istim - što vrijedi i za svaki drugi pištolj čak i sa spuštenim udaračem!
HS je upravo i zamišljen da se (u službi) nosi s metkom u cijevi jer poput Glocka (ta klasa pištolja) uvijek ima isti hod okidanja bio metak u cijevi ili ne te nije osnovano tvrditi da je zbog toga nesiguran..a da ne govorim o padovima i testovima torture koji je prošao. Ukratko, gospodin očito ima nekih predrasuda ili se vodi onom našom starom "Ako je naše, onda ne valja.".
U jednom je u pravu: prst se na okidaču u pravilu, pogotovo u stresnim situacijama, stavlja samo kad namjeravaš pucati i mislim da tu nema izuzetaka bez ozbira radilo se o HS-u, Glocku ili Čezi sa spuštenim udaračem.
Jedno je gađat na streljani i mjerit granice okidanja, a drugo RL situacija kad si pod milijun stresova i misliš na to oćeš li preživjet ili ne te je okidač tada puno "mekši" nego što je to inače..
Kako god, zanimljiv članak, hvala na postiranju!
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:51, edited 1 time in total.
Samo je nebo granica, a granice su da se prelaze
Je, ali klasična Čeza 75B nema decocker i kad ga repetiraš on je odma u SA modu i bez dekockera, bez obzira koliko jednostavna radnja bila, ga moraš 'ručno' otpuštat što baš nije zgodno. Na to sam mislio. Naravno da se tako inače nijedan pištolj ne nosi, ali je vjerojatno autor na to mislio kad je govorio o metku u cijevi.ALPHA wrote: - kod pištolja koji imaju DA sustav okidanja NIKADA se pištolj sa metkom u cijevi ne nosi sa napetim udaračem iz razloga što je taj pištolj napravljen sa tim sustavom okidanja upravo zato da bi metak bio u cijevi a udarač spušten. Bilo da se spušta dekokerom (što je svakako sigurnije) ili ručno, što također nije neki problem ukoliko je korisnik uvježban. Većina ovih pištolja (ako ne i svi) također imaju automatsku (pasivnu) blokadu udarne igle koja spriječava opaljenje prilikom eventualnog pada oružja na sam udarač.
Zbog toga mi se sve više i više sviđaju klasični dizajni s decockerom bez aktivne kočnice i mislim da bi čak i našim policajcima to više pasalo..
Slažem se..upotrebio sam krivu riječ. Neželjena opaljenja.Po mom mišljenju slučajnog opaljenja nema kod ni jednog oružja, (naravno ovdje govorimo pod uvijetom da je oružje ispravno) ima neželjenog što je nešto sasvim drugo, i terminološki i stvarno!!! Neželjenja opaljenja se događaju isključivo zbog neznanja i neopreznosti!!! Slučajna opaljenje se ne događaju!!!
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:50, edited 1 time in total.
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:50, edited 1 time in total.
U mirnim uvjetima, svlačionici, doma ili gdje se već pripremaš za službu, za iole obučenu osobu, ručno opuštanje oroza nije nikakav problem, ali u stresnoj situaciji, kad ti ruke mogu biti znojne, povišen adrenalin itd., može kumovati neželjenom opaljenju.ALPHA wrote:Ukoliko nisi siguran da možeš sigurno spustiti udarač na prvi zub (ne skroz na udarnu iglu) dok je metak u cijevi, kod CZ 75 (a i onih poslije nje) postoji mehanička kočnica, koju onda aktiviraš i nosiš pištolj "cocked and locked" kao što bi inače nosio pištolj sa SA okidanjem.
Čeza se u službi po mom mišljenju treba nositi s metkom u cijevi, spuštenog čekića i na taj način ne moraš mislit o nekakvim dodatnim radnjama, pljuca je spremna za uporabu i rizik od neželjenog opaljenja (za razliku kad je okidač u SA modu) je puno manji. Na stranu pravilo o prstu na okidaču, ali u RL situacijama ima toliko faktora na koje treba računati da jednostavno, single action mod po meni tu nije primjeren (osim nakon prvog ispaljenog hica..
HS ima dovoljno dug hod okidača da ga se po meni može komotno svrstat u DA pištolje (mada i tu postoje polemike) te je kao takav i zamišljen da se u njemu može sigurno nosit metak u cijevi, bez ikakvih kerefeka s vanjskim čekićem je li nategnut ili je opušten, je li thumb kočnica aktivirana ili nije, te pojednostavljuje korisniku uporabu.
Autor teksta je pretpostavio da su svi hrvatski policajci tukci i da će stisnut okidač do kraja prije nego razmisle žele li pucati ili ne..dok svugdje ima izuzetaka (što su dali potvrditi i razni novinski članci o neželjenim opaljenjima), ipak je ogromnoj većini HS idealan pištolj, jednostavan, pouzdan i s dobro riješenim okidanjem.
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:49, edited 1 time in total.
Vidiš, sjećam se jednog novinskog članka u kojem je jedna naša novinarka za jednog našeg prometnog policajca (koji je imao NO) rekla kao, zašto je on prometnjak išao po gradu s pištoljem na "gotovs" iliti, zašto je imo metak u cijevi.ALPHA wrote: Ako ju nosiš slažem se, samo sam trenutno mišljenja kako nošenje oružja sa metkom u cijevi u RH još uvijek nije potrebno. Naime, uz malo vježbe na suho, brzina izvlačenja i repetiranja približna je brzini izvlačenja i pucanja DA načinom paljbe.
Po mom mišljenju, tih sekunda-dve kolko ti treba da izvadiš pištolj iz futrole i repetiraš ga, može značit razliku između života i smrti, ne uvijek, ali dovoljno je samo jednom da budeš u takvoj situaciji.
Da, imaš pravo..Kod HS-a je igla kolko sam skužio već nategnuta i samo se otpušta kako stišćeš okidač..ali prije svega sam mislio na općeniti feeling koji imaš kad povlačiš DA okidač.Kod SA/DA sustav okidanja nije ključna dužina hoda okidača nego radnje koje obavlja cjelokupan sustav za okidanje
Ma da? Nisam znao za to. Zašto?spuštanje udarača puno je sigurnije raditi palcem slabije ruke nego palcem jače ruke kojom se drži oružje.
- blackpowder
- Nadnarednik

zaboravimo na trenutak mehaniku korištenog oružja i što bi bilo kad bi bilo. Razmotrimo situaciju u kojoj se našao policajac (zanemarimio sad i u kojoj je državi) - vozilo prolijeće kroz crveno na semaforu, ne zaustavlja se na zvučne i svijetlosne signale već produžuje jurnjavu kroz grad, policajci kreću u potjeru istovremeno kolega u vozilu putem radia provjerava vozilo - dobiva podatak da je vozilo već sudjelovalo u razmjeni vatre s policijom - predpostavka je da su osobe u vozilu naoružane - kad su blokirali vozilo, po meni prst je trebao biti debelo na okidaču a metak u cijevi - u trenutku kad je vozač pokušao nasilno izaći iz vozila policajac je učinio jedino ispravno - sprašio mu dva među rogove. AMEN TETEC.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
- blackpowder
- Nadnarednik

Sve radnje koje se obavljaju sa oružjem moraju biti izvedene tako da imamo potpunu kontrolu. Najvažniji prst kod hvata pištolja je palac. To je jedini prst koji gotovo da obuhvata rukohvat pištolja i jamči siguran i čvrst hvat. Ukoliko palcem "jake" ruke idemo spuštati okidač - izvodimo pokret koji traži sinkrono djelovanje palca i kažiprsta dok se pištolj praktički drži samo sa dlanom i tri prsta. Spuštajući udarač palcem "slabije" ruke zadržati ćemo potpunu kontrolu nad hvatom pištolja.Breadfan wrote:ALPHA wrote:Ma da? Nisam znao za to. Zašto?spuštanje udarača puno je sigurnije raditi palcem slabije ruke nego palcem jače ruke kojom se drži oružje.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
^^ Ha vidiš, nisam znao. Hvala na informaciji.
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:49, edited 1 time in total.
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:47, edited 1 time in total.
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 22:48, edited 1 time in total.
^^Ahaa..ja sam mislio da se to radi jednom (slabijom rukom). Fora, fora.