Skriveno zlato
Skriveno zlato
Prilikom razgledanja jednog starog jeepa (koji je dugi niz godina bio sakriven u štali ispod sijena) našao sam u pretincu dvije zanimljive stvarčice).
Na ovom manjem je na oštrici natpis "solingen" a na drški znak "ljiljana".
Na većem je na oštrici natpis "solingen" i " original bowie knife" dok je na koricama reljef indijanca.
Po izjavi vlasnika jeep-a istog je sakrio 70-tih godina, a nije ni znao što je u njemu. To bi poprilici trebala biti i starost dotičnih predmeta.
Na većem je na oštrici natpis "solingen" i " original bowie knife" dok je na koricama reljef indijanca.
Po izjavi vlasnika jeep-a istog je sakrio 70-tih godina, a nije ni znao što je u njemu. To bi poprilici trebala biti i starost dotičnih predmeta.
- Attachments
-
- IMG_0004.jpg (26.23 KiB) Viewed 646 times
-
- IMG_0005.jpg (40.07 KiB) Viewed 643 times
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Re: Skriveno zlato
Prvi je loše prerađeni do uništeni bowie by Edge Brand solingen (američki naziv, ne bi znao ni izgovoriti ni napisati naziv firme na njemačkom), drugi liči na Hitler-Jugend bodež ili možda čak i malo prije doba Hitlera mada po ovome ne bih znao da li je original ili kopija - nikad nisam vidio uživo original - ako je original, nakon malo opreznog čišćenja vrijednost između 200 i 500 €, bowie je relativno bezvrijedan šta god da mu se sada uradi jer ih ima na vagone u puno boljem stanju - inače čelik na tom bowiju je jako kvalitetan za jedan inox i lovci na krupnjake ga dosta vole po svojstvima. samo nije mi jasno zašto je prerađen u nož za bacanje jer je šteta razbijat nož te kvalitete od zidove i bukviće
ako ne znaš šta bi sa bowijem, ja imam jedno 27 ideja
ako ne znaš šta bi sa bowijem, ja imam jedno 27 ideja
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
- Knife_maniac
- Satnik

"bowie" podsjeca na Puma bowie, priznaj 
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
http://www.facebook.com/darac.steel
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Ne baš. Mada su svi ti "amerikanizirani" noževi na isti kalup bez obzira na dimenzijeKnife_maniac wrote:"bowie" podsjeca na Puma bowie, priznaj
Puma bowie ima zavinuta leđa prema špicu ovaj ima strmija i ravnija, puma bowie je milimetar tanji, a mislim da je ovaj par cm manji od puma bowija.
evo ti pa uspoređuj
Našao sam link i to bi bilo to!?drugi liči na Hitler-Jugend bodež ili možda čak i malo prije doba Hitlera mada po ovome ne bih znao da li je original ili kopija - nikad nisam vidio uživo original -
Pošto je dosta oštećen mislio sam iskoristiti ga i prepraviti u neki "novi" nož...nova drška...mala modifikacija i eto nekakvog lovačkog noža...ili Ti imaš bolju ideju? Ako je inox kvalitetan..kao što kažu..zašto ne prepravka.?ako ne znaš šta bi sa bowijem, ja imam jedno 27 ideja
U subotu sam na sajmu u Samoboru kupio nekakvo Kinesko sr.nje od lovačkog noža...izgled super...cijena sitnica 70-tak kunića. Prva upotreba...idem napraviti "šibu" za pečenje jegera (lovački gablec u prirodi) i od noža napravim "pilu". Kvaliteta oštrice "nula" bodova...kao da je napravljena od "kuruze".
Pošto nisam baš spretan sa obradom metala, a niti nemam iskustva u izradi mjenjam gore navedeni (kao repro materijal) za neko Kinesko "sr.nje".
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Mijenjaš solingenca ili novokupljeno kinesko sranje za novo sranje? Nisam te baš ubrao tuBOXI wrote: Pošto nisam baš spretan sa obradom metala, a niti nemam iskustva u izradi mjenjam gore navedeni (kao repro materijal) za neko Kinesko "sr.nje".
Imam dosta starih što kineza što talijana za udomit, pa ne bi bila loša zamjena ako daješ solingenca... samo mi moraš reći koji tip oštrice i koja upotreba
Mijenjam ovog gore na slici solingenca, dosta je oštećen pa mislim da je samo za repromaterijal.Mijenjaš solingenca ili novokupljeno kinesko sranje za novo sranje? Nisam te baš ubrao tu
Imam dosta starih što kineza što talijana za udomit, pa ne bi bila loša zamjena ako daješ solingenca... samo mi moraš reći koji tip oštrice i koja upotreba
slazem se s ovim sto je Cab napisao. a u svezi i glede prerade - ostricu bi se moglo lijepo restaurirati i dovesti i u bolje stanje, ali treba rada i rada..... ali ako tko zna, hoce i moze, to je MrCab.BOXI wrote:Prilikom razgledanja jednog starog jeepa (koji je dugi niz godina bio sakriven u štali ispod sijena) našao sam u pretincu dvije zanimljive stvarčice).
- Dežurni Dušebrižnik

Da čujem želju kakav bi trebao biti nož koji hoćeš u zamjenu... možda iskopam u opskurnom dijelu kolekcije nešto za zamijeniti seBOXI wrote: Mijenjam ovog gore na slici solingenca, dosta je oštećen pa mislim da je samo za repromaterijal.
Bilo koji i bilo koje marke ili proizvođača...može i kineski..jedini uvjet je da nije na rasklapanje.Da čujem želju kakav bi trebao biti nož koji hoćeš u zamjenu... možda iskopam u opskurnom dijelu kolekcije nešto za zamijeniti se
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Poslao sam ti ponudu na privatluk porukeBOXI wrote:Bilo koji i bilo koje marke ili proizvođača...može i kineski..jedini uvjet je da nije na rasklapanje.Da čujem želju kakav bi trebao biti nož koji hoćeš u zamjenu... možda iskopam u opskurnom dijelu kolekcije nešto za zamijeniti se
A ja tebi odgovor. Može na tvoju ponudu ionako je to komad inoxa koji se može iskoristiti samo za novi proizvod.Poslao sam ti ponudu na privatluk poruke
- Knife_maniac
- Satnik

Rekao sam da podsjeca a ne da je pljunuti Puma bowie.Mr.Cabdriver wrote: Ne baš. Mada su svi ti "amerikanizirani" noževi na isti kalup bez obzira na dimenzije
Puma bowie ima zavinuta leđa prema špicu ovaj ima strmija i ravnija, puma bowie je milimetar tanji, a mislim da je ovaj par cm manji od puma bowija.
evo ti pa uspoređuj
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

De, nemoj se iritirat, ja sam ti administrativac za te stvari... ja podilkanim kad mi netko usporedi primjera radi dicka i victorinoxa da je to ista stvar... odmah mi naraste kosa na leđimaKnife_maniac wrote: Rekao sam da podsjeca a ne da je pljunuti Puma bowie.
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Započeta restauracija
Stigao solingenac od boxi-ja
Simpatičan nožić, lijepo balansiran, vjerojatno je u svoje doba bio namijenjen osim za lov i za svakodnevno nošenje (u zemljama di histerične kokoši nisu smislile zakone o dužinama oštrica i šta se smije nosit a šta ne)... da sam imao jednog sinoć na terenu, zbilja bi mi olakšao posao
Stanje: Promjenjivo
Na slikama na početku je bio još-još, u međuvremenu je dobio tretman fleksericom koja je osjetno naružila izgled noža i smanjila njegov metalni život za bar 10 godina. Živjeli flekse-meisteri!
Za početak pacijenta prođemo na tračnoj brusilici by Bosch granulacije nekih 80... to poravna rupe od flekserice i ugrubo oblikuje oštricu prema staroj slavi
Zasad sam tu:
Simpatičan nožić, lijepo balansiran, vjerojatno je u svoje doba bio namijenjen osim za lov i za svakodnevno nošenje (u zemljama di histerične kokoši nisu smislile zakone o dužinama oštrica i šta se smije nosit a šta ne)... da sam imao jednog sinoć na terenu, zbilja bi mi olakšao posao
Na slikama na početku je bio još-još, u međuvremenu je dobio tretman fleksericom koja je osjetno naružila izgled noža i smanjila njegov metalni život za bar 10 godina. Živjeli flekse-meisteri!
Za početak pacijenta prođemo na tračnoj brusilici by Bosch granulacije nekih 80... to poravna rupe od flekserice i ugrubo oblikuje oštricu prema staroj slavi
Zasad sam tu:
Re: Započeta restauracija
Kakav je to teren bio?Mr.Cabdriver wrote:Stigao solingenac od boxi-ja
Nego, koliko je star taj noz? I zakaj kazes Solingen a na njemu pise Bowie?
Gle, ne razumijem se u nozeve pa nemoj odmah potezati
Rekoh ja tebi, ti trebas firmu otvoriti. Imas znanje, opremu i ljubav za posao... pusti informatiku za hobbyMr.Cabdriver wrote:Stigao solingenac od boxi-ja
- Satnik

Pisao je o Bowie nozevima u podforumu Clanci i eseji.k.horvat wrote:
Gle, ne razumijem se u nozeve pa nemoj odmah potezati![]()
![]()
![]()
Ovaj "bowie" nema dimenzije da bi bio bowie.
dobro i to sa bowie-ima je malo pretjerano - jer ne postoji originalni noz za koji se tocno zna kako je izgledao. sve se svodi na legendu o Jamesu Bowieu i njegovom bratu.... ali u principu daKnife_maniac wrote:Pisao je o Bowie nozevima u podforumu Clanci i eseji.k.horvat wrote:
Gle, ne razumijem se u nozeve pa nemoj odmah potezati![]()
![]()
![]()
Ovaj "bowie" nema dimenzije da bi bio bowie.
- Dežurni Dušebrižnik

To je državna tajna.k.horvat wrote: Kakav je to teren bio?![]()
Taj nož je star između 15 i 40 godina. Ne rade se ovakvim glodanjem već najmanje 20 godina, tako da sigurno nije moderne-chinese-solingen proizvodnja.k.horvat wrote: Nego, koliko je star taj noz? I zakaj kazes Solingen a na njemu pise Bowie?
Ovu oštricu su serijski štancali mnogi proizvođači u Solingenu, a razlika je bila u obliku drške i materijalu drške. Ja osobno mislim da ta priča ne drži vodu, prije da je jedna tvornica masovno bljuvala oštrice a onda su ostali od blankova radili svoje noževe i štampali svakakve gluposti po oštricama. Famozni Edge-Brand je bila kompanija koja je sa ovim noževima (stag drška - od kosti?) napravila prodor na američko tržište gdje su uglavnom pobrali salve smijeha na veličinu tog "Original Bowie"-ja. Nakon par godina, firma je konačno otišla kvragu, barem što se amerike tiče i nekoliko stotina tisuća tih noževa su faktički podijeljeni po cijeni materijala krajem osmdesetih što po americi, što po europi.
Za razliku od amerikanaca, europljani su jako dobro prihvatili taj nož ali glavni prigovor je na trajnost žice, tj. tvrdoću noža i održavanje oštrine. Zato vjerujem da je netko masovno brzinski štancao te oštrice a drugi su samo stavljali svoje drške na njih i onda radili brendove od u biti po prilično inferiorno obrađenog čelika.
[/quote]k.horvat wrote: Gle, ne razumijem se u nozeve pa nemoj odmah potezati![]()
![]()
![]()
Ja ne potežem, ja ubadam!
Polufinalna verzija (slike slijede):
Oštrica je na 85%... slijedi poliranje kad me uhvati luna jednog lijepog dana.
Drška se ne dira. Ne kužim ovaj sistem zakovica (koji mi se jako sviđa) a drška je u super stanju tako da unatoč mojoj velikoj želji, nož neće dobiti odstojnik između drške i oštrice (hilt). Da bih uglavio taj odstojnik, trebam demontirat dršku a ovom nožu jednostavno ne "stoje" vijci da drže dršku.
Budući da će taj nož biti za gledanje i tu i tamo povremenu upotrebu (po mogućnosti bez probadanja), neću stavljat zaštitni odstojnik - ako bude trebalo ubosti nekoga ili nešto... jednostavno ću čvršće stisnut dršku da mi šaka ne sklizne na oštricu