KALJENJE

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Post Reply
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

KALJENJE

Post by Mike_Torello » 26 Apr 2009, 20:34

moze li mi netko ovdje napisati nesto poblize o kaljenju... diferencijalno ili kako se vec zove, mali osvrt na kaljenje katana, ono premazivanje sa mjesavinom gline i pepela, pa ono neko grijanje ledja i ostrice noza s minibrenerom... palo mi je nesto na pamet, a pogubio sam se u svim tim informacijama pa ajmo za primjer jedan opis pravilnog kaljenja izradjenog noza... i do kojeg stadija obrade treba doci da bi se podvrgnuo kaljenju, sto sve treba napraviti prije a sto ostaviti za nakon kaljenja.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

patch
Satnik
Satnik

Re: KALJENJE

Post by patch » 26 Apr 2009, 20:56

Ovo nije baš tako jednostavno reći - samo je tako i govoto. Jer toplinska obrada čelika ovisi o %C u čeliku, odnosno vrsti materijala koji se želi obraditi. Prema njemu se definira toplinska obrada.

Kod katana je situacija još kompliciranija, jer postoje 2 čelika (sendvič sloj - tvrdi vanjski i žilavi unutrašnji). K tome se nanosi i specijalni sloj gline koji dodatno drži temperaturu kako bi se dobila poznata linija hamon.
Najbolje bi ti bilo probati iskopati DVD o pravljenju katana, a ako ne možeš doći do njega, javi mi se na PP.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 Apr 2009, 21:10

imam taj dvd/divx, i bas zbog toga me zanimalo ima li smisla upotrijebiti tu tehnologiju na obicnom celiku (najcesce nepoznate sorte ala federplata) hoce li se i onda poznati linija ili majstor sa nanosenjem te gline prati postojece linije razlicitih celika samo zato da jos vise istakne tu liniju? moze li se ta linija dobiti tim nacinom na celiku jedne vrste?

kako zakaliti noz napravljen od federplate da to bude sto bolje, znam da ga treba zagrijati do nemagneticnosti i pljusnuti u ulje... ali znam i da to nije sve... ako je kovacka vatra mala, oce li biti problema da se grije samo ostrica a drska sto dobije dobije?

i jos jednom pitam, koje sve zahvate, tj sto sve obraditi prije kaljenja, sve osim poliranja? ili da se ostavi jos za koje fino brusenje?

znam da je preopsirna tema ali je KALJENE opcenito rasuto po cijeloj samogradnji pa sam otvorio ovaj topic da se ovdje pise sve o kaljenju vise manje bez ostalih grana izrade.
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 26 Apr 2009, 21:29

tu su tehnologiju oni osmislili jer je kod njihove rude prevelik udio C i sva ta preklapanja rade kako bi C doveli u pristojne granice...
je li primjenljivo na drugim čelicima - jeste, samo je pitanje gline i njenog sastava također.... u WKC Solingenu (primjer: http://minishop.t-com.hr/replikart/Prod ... d=8&gid=58) koja proizvodi katane od opružnog čelika - funkcionale - jeftiniji primjerci....

za drugi dio pitanja kako zakaliti nož - najveći problem je postići ravnomjerno progrijavanje (grijanje po cijelom poprečnom presjeku). Zatim ostaje i pitanje duljine držanja u ulju, jer što se dulje drži to postaje tvrđi po cijelom poprečnom presjeku - prokaljuje se, a ne zakaljuje što je za noževe zapravo bitno.

Ovo se primjenjuje kod T.O. oštrica od alatnih čelika jer se želi zadržati žilavu sredinu a tvrde vanjske plohe.

kod noževa je to osobit problem jer je pitanje i kako i koliko duboko sve umočiti u ulje.... ima tu dosta glavolomije, a najbolje bi bilo nakon kaljenja izvesti jedno niskotemperaturno popuštanje, ako je kaljenje bilo prežestoko....

Drška je također problem jer najviše lomova noževa se događa na spoju oštrice i drške - s jedne strane zbog (nagle) promjene prijelaza tijela oštrice na tang a s druge strane zbog zaostalih naprezanja u materijalu i najčešćeg neprovođenja T.O. na dršci (dodatno kompliciranje i poskupljivanje postupka)... drugo mjesto loma je vrh nože zbog velike tvrdoće i male žilavosti.

Nakon kaljenja oštrica je jako tvrda (trošenje alata za obradu je poprično veliko) tako da se u konačnici samo oblikuje žica i radi se poliranje bokova.
Last edited by patch on 26 Apr 2009, 21:39, edited 3 times in total.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 Apr 2009, 21:36

znaci ovo se moze dobiti i sa obicnim opruznim celikom? http://www.wkc-sports.com/images/wkcbetter.jpg
znaci napravim noz, ispoliram i sve dovrsim, natrackam glinom ugrijem i zakalim u vodi... poslije ciscenja gline imam ovo kao na slici?

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 26 Apr 2009, 21:38

da, samo oštrenje i poliranje ostavi zadnje nakon kaljenja, kako sam ranije napisao (duži je post pa sam ga editirao).

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 05 Jan 2011, 13:46

Mike česstitam ponovo ! Pokretanjem pitanja o kaljenju otvorio si post koji bi moral ostati otvoren dok postoji ovaj forum !
Za mene osobno kaljenje je najstručniji, najosjetljiviji i najvažniji dio posla prije konačne uprabe noža. Moja radiona nije završena . Kad počnem raditi noževe napravil bum 3 različita noža od istog čelika , snimil bum sve faze na video i složil DVD.
Pojasniti kaljenje rijećima bez kovanja i slike - jako teško !!!

Do videa doviđenja !
Brankec . :A25:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 21 Mar 2011, 17:25

Javljam vam se sa žalosnom vijesti i isprikom Mike-u. Prošlog vikenda moj obiteljski savjet je odlučio da se tateku ne dodijeli prostor za radionu. Isti prostor dobiva moj stariji sinek za proširenje njegovog drvodjelskog obrta.
Ništa od mije penzić-radione. Bez pristojnog mjesta za rad - to znate - nemože se puno toga pravilno prikazati i pojasniti.
Malo sreće, odobreno mi je par kvadrata za jetkanje i graviranje.

Još jedanput moje isprike Mike-u i svima onima koji su očekivali više informacija.

Brankec. :cry:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

Post Reply