policajac "slucajno" opalio

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
rubinho
Skupnik
Skupnik

policajac "slucajno" opalio

Post by rubinho » 10 Sep 2009, 17:19

policajac na plesu slucajno ispalio metak iz glock-a

opet slucajno ispaljivanje metka!!
do kada ce jos pustati da ljudi koji nisu dovoljno obuceni rukuju napunjenim oruzjem?

ovo su pitanja koja bi netko pametan trebao napokon postaviti i objasniti kako nema novca za redovite i temeljite vjezbe policije a ima za sve druge gluposti koje rasipaju nasi drzavnici (i oni koji se tako osjecaju)
nije mi namjera blatiti policajca ali stvarno bi netko napokon trebo odgovarar zbog sve cescih incidenata nedovoljno obucenih ljudi
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka

kana
Razvodnik
Razvodnik

Re: policajac "slucajno" opalio

Post by kana » 10 Sep 2009, 19:12

Ako več MUP ''nema'' love za provođenje vježbe gađanja, onda bi po mom mišljenju i njihovi instruktori trebali održavati puno više teoretskih nastava u kojima bi policajce upoznali sa principom rada pištolja i samom uporabom. Iz pouzdanih izvora došao sam do saznanja da glavni instruktori za obuku ( MUP Zagreb) neznaju princip rada pištolja ( HS-a i Glocka).Isti ''stručnjaci'' u suradnji sa drugim stručnjacima izradili su Pravilnik za obuku u kojem je vidljivo nihovo neznanje oko poznavanja principa rada ovih pištolja. Pravilnik se primjenjuje i dan danas, a rezultati su vidljivi ili će tek biti vidljiviji!

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 10 Sep 2009, 19:35

Obzirom da sam jedan od kako ti kažeš "stručnjaka" tj. instruktora u mupu u segmentu oružja (koji već duže vrijeme ne sudjeluje u raspravama na ovom forumu iz osobnih razloga, ali ga redovno pratim), zanima me iz kojih pouzdanih izvora si čuo takve podatke koji iznosiš u javnost prije nego li si ih provjerio?

Glavni instruktor u mupu (još uvijek je samo jedan za oružje) je jedan od najobučenijih u ovom segmentu, sudjeluje u izobrazbi ne samo policajaca nego i specijalnih vojnih postrojbi (na njihov zahtjev), nositelj je hrpe međunarodnih pohvala između ostalih i FBI i Zračnih maršala USA, redovni je sudionik hrvatske IPSC lige, iza sebe ima više od 15 godina iskustva u predavanju i dr. te je autor Programa po kojem se obučavaju policajci i malo mi je čudno da čovijek sa takvim referencama ne poznaje rad nabrojanih pištolja.

Da li si ti pročitao taj kako ti kažeš pravilnik (koji se uopće tako ne zove)
pa da u javnost možeš iznositi takve činjenice?
Da li poznaješ osobu o kojoj pričaš?
Da li su ti koji su tvoji pouzdani izvori ikada sudjelovali na nekon seminaru ili obuci koju je držao navedeni instruktor?
Ako jesu - zašto mu to oni nisu rekli i moje zadnje pitanje - da li oni znaju na kojiem principu rade navedeni pištolji?

Oni koji šire takve neistine o onima koji dugo godina u MUP-a pokušavaju nešto promjeniti,
te podići razinu obučenosti po mom skromnom mišljenju i iskustvu - vrlo vjerojatno nemaju veze sa policijskim poslom i obukom policije.
D-V-C
M R K I

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 10 Sep 2009, 20:10

^^Pa di si Mrki hebate, niš' se ne javljaš! :mrgreen:

Glede članka, samo ću se osvrnuti na činjenicu (dakako, ako je istina što u njemu piše) da je čovjek čistio napunjen pištolj, što je totalni gaf koji se može desiti samo nekom početniku ili nekom ko je iz bilo kojeg razloga u tom trenutku bio dekoncentriran do te mjere da si je dozvolio ovakav jedan propust (mada ni to nije opravdanje!).

Na žalost, ovakve nezgode kod službenih osoba su još jedan od razloga zašto se i općenito na civilne vlasnike oružja gleda (još više) kao na nekakvu potencijalnu opasnost, "smotance" koji su prijetnja i sebi i drugima iliti "Šta će vama civilima oružje? Ja bi to vama sve uzeo, a samo policija i vojska nek ga imaju.", a onda se ovo desi i njima i onda bude još gore.

Nadam se da taj policajac (osim bukvice) neće snositi neke teže posljedice po karijeru, al' da će mu to biti svojevrsna lekcija da ubuduće bude malo pažljiviji, pogotovo što se vrlo lako moglo desiti da je u sobi još neko bio s njim.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 10 Sep 2009, 20:53

mrki 007 wrote:Obzirom da sam jedan od kako ti kažeš "stručnjaka" tj. instruktora u mupu u segmentu oružja (koji već duže vrijeme ne sudjeluje u raspravama na ovom forumu iz osobnih razloga, ali ga redovno pratim), zanima me iz kojih pouzdanih izvora si čuo takve podatke koji iznosiš u javnost prije nego li si ih provjerio?

Glavni instruktor u mupu (još uvijek je samo jedan za oružje) je jedan od najobučenijih u ovom segmentu, sudjeluje u izobrazbi ne samo policajaca nego i specijalnih vojnih postrojbi (na njihov zahtjev), nositelj je hrpe međunarodnih pohvala između ostalih i FBI i Zračnih maršala USA, redovni je sudionik hrvatske IPSC lige, iza sebe ima više od 15 godina iskustva u predavanju i dr. te je autor Programa po kojem se obučavaju policajci i malo mi je čudno da čovijek sa takvim referencama ne poznaje rad nabrojanih pištolja.

Da li si ti pročitao taj kako ti kažeš pravilnik (koji se uopće tako ne zove)
pa da u javnost možeš iznositi takve činjenice?
Da li poznaješ osobu o kojoj pričaš?
Da li su ti koji su tvoji pouzdani izvori ikada sudjelovali na nekon seminaru ili obuci koju je držao navedeni instruktor?
Ako jesu - zašto mu to oni nisu rekli i moje zadnje pitanje - da li oni znaju na kojiem principu rade navedeni pištolji?

Oni koji šire takve neistine o onima koji dugo godina u MUP-a pokušavaju nešto promjeniti,
te podići razinu obučenosti po mom skromnom mišljenju i iskustvu - vrlo vjerojatno nemaju veze sa policijskim poslom i obukom policije.
Zaboravio si napisati da si ti ''bivši'' instruktor koji je časno premješten na drugo radno mjesto.
Govorio sam u množini (instruktori) i to za teoretski dio obuke. Meni nije bitno kako se točno zove taj pravilnik, bitno je to da je u njemu netočno i nestručno objašnjen princip rada HS-a. Na seminarima su sudjelovali instruktori PU kojima je prezentiran takav pravilnk i koji sada krivo uče policajce. Svaka čast pojedincima na obučenost i završenim tečajevima, diplomama FBI i dr. Jedno je praktični dio obuke, a jako je važan i teoretski dio. Savjetujem stručnjacima da ponovno pročitaju pravilnik i ako neznaju gdje su pogriješili, preporučujem da se obrate drugim službama unutar MUP-a koji će im objasniti princip rada pištolja HS-a i Glock-a. Zašto instruktori to nisu primjetili? jer vjerojatno velika večina njih ni sama nezna princip rada pištolja. (da to znaju vjerovatno bi reagirali!). Teorija im nije bitna nego ono ''samo rokaj po silueti, vadi metak iz cijevi, mjenjaj okvir,...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Sep 2009, 21:35

Decki i cure, da unaprijed napomenem, molim vas samo argumentiranu i konstruktivnu raspravu i bez svađe da nebih ja morao potezati iz futrole.

P.S. Kana, ima ljudi koji se trude da nesto promjene, i koji vide greske u pravilniku ali nisu u mogucnosti ismjeniti ih, dzabe ti je ako reagiras na nesto a nailazis na ZID umjesto na razumijevanje, kako to obicno u nasoj drzavi je... zato polako.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 10 Sep 2009, 21:47

Kana gle ovako:

- obzirom da navodiš još neistina i da svojim postom aludiraš kako me poznaješ molim te napiši onda tko sam ja i na koje sam to mjesto časno premješten (btw časno premještanje je pojam koji u mupu ne postoji)!!!
- na ovom forumu ima još nekoliko ljudi koji me osobno poznaju pa oni mogu potvrditi čime se ja bavim u mupu i kako radim

Iz tvog izlaganja se može zaključiti kako ne poznaješ ustrojstvo mupa i način prenošenja znanja na instruktore u policijskim upravama, što može značiti dvije stvari:
1. nisi u sustavu mupa ili
2. si u sustavu pa nisi informiran.

ukoliko se radi o ovome prvom tvoje neznanje i neinformiranost ti je oproštena, i razumljiva mi je,
a ukoliko se radi o ovom drugom - potrudi se malo pa se pozabavi sa time!
U svakom slučaju - ukoliko nisi direktni sudionik nečega ili ti nisu osobno poznate sve okolnosti
nepristojno je i nezahvalno (u najmanju ruku) to komentirati i kritizirati!

Obzirom da mješaš pojmove i iznosiš neistine u javnost preporučam ti, da prije nego što to slijedeći put učiniš, provjeriš činjenice i okolnosti oko toga što planiraš popljuvati i napasti a tek onda argumentirano izneseš svoje tvrdnje.

ponavljam ti još jednom - onaj kojeg si popljuvao u svom prvom postu jako dobro zna kako radi svaki pištolj i u pismenima gdje to navodi ne navodi to krivo. Također i prilikom obuke (bilo teorijske, bilo praktične).

Po mom skromnom mišljenju pitanje incidentnog opaljenja nije uopće pitanje rada oružja ,nego rada SA oružjem tj. nepoštivanja osnovnih mjera sigurnosti.

Naime, da je predmetni policajac poštivao mjere i radnje (Kana to su dvije različite stvari) prilikom pražnjenja svog Glocka
do incidentnog opaljenja ne bi došlo!!!

Bradfan:

reci mi molim te kako se to čisti pun puštolj????

Pusti novinske natpise novinskim neznalicama....i ne razvijaj mišljenje o konkretnim događajima na temelju istih!!!!
D-V-C
M R K I

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 10 Sep 2009, 21:52

Mike_Torello wrote:Decki i cure, da unaprijed napomenem, molim vas samo argumentiranu i konstruktivnu raspravu i bez svađe da nebih ja morao potezati iz futrole.

P.S. Kana, ima ljudi koji se trude da nesto promjene, i koji vide greske u pravilniku ali nisu u mogucnosti ismjeniti ih, dzabe ti je ako reagiras na nesto a nailazis na ZID umjesto na razumijevanje, kako to obicno u nasoj drzavi je... zato polako.
Mike,

ako ćemo o potezanju tu sam ipak malo brži :D

Ti samo pripazi da se ne naiđe na zid ovdje gdje nešto možeš učiniti....
ostale "zidove" prepusti onima koji ih mogu srušiti
D-V-C
M R K I

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 10 Sep 2009, 22:32

Dobro je rekao Dubravko, policajce ne zanima uopće oružje i rukovanje sa oružjem.
Ovo je sad ok u novinama,neće bit hajka, al čekamo slučaj kad će tak netko propucat nekog i ubit ga.Tek onda će napokon možda počet obučavat ljude da paze sa oružjem
magisches schwein

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 10 Sep 2009, 22:38

a ti misliš da se sada obučavaju tako da ne paze sa oružjem??? :D :o :D
D-V-C
M R K I

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 10 Sep 2009, 22:48

Što to znači "princip rada pištolja" i kakve to veze ima sa temom????

Pištolj je poluautomatsko oružje (iznimke su automatski pištolji i pištolji koje treba repetirati za svaki metak) i to je njegov osnovni princip rada. Detalji kao kratki trzaj cijevi, fiksna cijev, odloženo odbravljivanje zatvarača i još neki manje poznati načini su za policiju nebitni. Bitno i jedino važno je poštivanje sigurnosnih pravila pri rukovanju oružjem, čega u ovom slučaju očito nije bilo.

E sada, može li se za to kriviti glavnog instruktora u policiji, ne bih rekao, jer on ne obučava policajce po postajama, nego instruktore koji na terenu rade. A da li su oni baš svi shvatili obuku i što je još važnije, znaju li to znanje prenijeti drugima, je sasvim drugo pitanje.

Zanima me na koji način je "nestručno objašnjen princip rada HS-a pa sada instruktori krivo uče policajce"??
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 10 Sep 2009, 23:01

Bradfan:

reci mi molim te kako se to čisti pun puštolj????

Pusti novinske natpise novinskim neznalicama....i ne razvijaj mišljenje o konkretnim događajima na temelju istih!!!!
Ma kužim ja to, ali taj novinski članak mi je (kao i većini ovdje) jedini izbor informacije o tom događaju.
Slažem se da je teško povjerovat to u vezi čišćenja punog pištolja i ostavljam otvorenu mogućnost (po tvojoj reakciji u vezi tog članka) da je posrijedi nešto drugo ALI bilo je i prije tih propucavanja zaštitara i policajaca gdje su se spominjala čišćenja s metkom u cijevi, pa se zato i nisam nešto previše iznenadio kad sam pročitao ovaj članak.

Bilo bi dobro kad bi znali više detalja, ali mislim da nam na kraju i ne preostaje ništa drugo no da nagađamo što se zaista desilo.

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 11 Sep 2009, 07:46

Čišćenja oružja sa metkom u cijevi????
Možeš li ti to sa svojim HS-om????

Možda je postojala namjera čišćenja ili rastavljana pištolja iz nekih samo njemu poznatih razloga
i uslijed nje je SIGURNO zbog krivog redosljeda radnji streljivo ubačeno u cijev nakon čega
je izvršeno tzv "kontrolno okidanje"
(jer glocka, kao i HS-a ne možeš rastaviti bez toga, dok recimo XDM i CZ možeš ) i dogodio se bum.

Za one koji ne znaju pravilan redosljed radnji je
1. izvadi spremnik
2. zadrži navlaku u zadnjem položaju pomoću utvrđivača
3. vizualno izvrši kontrolu ležišta metka i rukohvata (ako je mrak napravi to opipom)
4. otpusti navlaku

to je način provjere koji je pravilan....
neki će ovdje dodati još nešto što sam ja namjerno izostavio....ali o tom po tom
D-V-C
M R K I

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 11 Sep 2009, 09:19

ovo što kaže mrki 007 je gola činjenica.
ali zašto je onda problem držati se osnovnih pravila?
do nesreća uvijek vodi više čimbenika i ni jedan instruktor ne može sve ispraviti, samo ukazati na nepravilnosti i eventualno dati ocijenu koju će netko drugi obraditi.
za svaki posao i za svaku radnju svakome je potrebno određeno vrijeme da pravilno usvoji gradivo. instruktor nikad ne može i ne smije biti dadilja. bolji instruktor može značajno smanjiti vrijeme usvajanja gradiva, ali opet o korisniku, njegovoj sposobnosti, želji i vježbi ovisi krajnji rezultat.
na neke stvari, tipa nadgledane, česte i vrlo skupe vježbe, u ovom slučaju ni korisnik ne može puno utjecati. je li onda sustav loše optimiziran ili su krivi radnici koji ne žele veće poreze, je li netko jamio ili se u krivo vrijeme na krivom mjestu opustio onaj koji to nije smio učiniti.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 11 Sep 2009, 09:43

MRKI007: Što se tiče predmetnog policajca i njegovog incidentnog opaljenja, logično je da to nije pitanje rada oružja, već njegovo neznanje u poznavanju i rukovanju vatrenim oružjem. Najlakše je reći: opet ''glupi'' policajac ''slučajno'' ispalio metak! Rubinho i Arm.kid su dobro postavili pitanje: do kada će još puštati da ljudi koji nisu dovoljno obučeni rukuju napunjenim oružjem? A ja postavljam pitanje: dali instruktori pravilno i kvalitetno prenose znanje na policajce? Evo primjera: instruktori tvrde ( i tako uče policajce) da u principu rada pištolja, da udarna igla pištolja HS-9, HS2000 prilikom napinjanja (repetiranja) ostaje u poluzapetom (što je netočno, jer ostaje u zapetom) položaju isto kao i kod pištolja Glock i zato su u ''Pravilniku'' zabranili kontrolno okidanje ''na prazno'' jer smatraju da to nije potrebno. Prilikom pisanja takvih gluposti po mom mišljenju trebali su se barem obratiti stručnim službama u MUP-u, kao i proizvođaču pištolja HS.
Zamislite da policajac zaduži pištolj, prođe teoretski dio obuke gdje je naučio da pištolj HS uvijek mora biti zapet (mislim na udarnu iglu), odloži zapeto oružje (ne treba biti metak u cijevi) recimo na godinu dana u kojoj nije izvršio godišnju vježbu gađanja. Odlazi na intervenciju u kojoj mora upotrijebiti oružje, ubacuje metak u cijev i onda pištolj napravi ''KLIK'' umjesto ''BUUM''! Policajac pogine! Neka se netko od stručnjaka zapita tko je za to kriv?, možda oslabljena opruga proizvođača ili nešto drugo!!!
Kako sam ranije i rekao po mom mišljenju trebali bi instruktori češće održavati teoretski dio nastave kako bi još bolje policajce upoznali i zainteresirali za oružjem i njegovim radom, bilo to sa pištoljima HS, Glock ili strojnicom ERO, te da i na kraju spriječe ovakva ''slučajna opaljenja''.

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 11 Sep 2009, 10:22

rasprava malo skrece ali i vraca se na pravac, drago moi je sto ne preovladava misljenje da je policajac kriv jer (vjerujem u to) nije, kriv je sustav
rukovanje vatrenim oruzjem trazi kvalitetno predznanje i stalno "doskolovavanje" jer tu ne postoji rutina i svaki potez treba dobro sagledat da bi "ostala glava"
ljetos sam bio svjedokom udaljavanja strijelca iz natjecanja (DQ) zbog zanemarivanja sigurnosnog kuta
kad se to dogodi iskusnom strijelcu koji najmanje jednom tjedno vjezba sto ocekivati od ljudi koji vjezbaju mozda jednom godisnje

sve se svodi na sustav upravljanja resursima i ljudstvo te na boljoj temeljnoj izobrazbi
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 11 Sep 2009, 12:16

kana wrote: Evo primjera: instruktori tvrde ( i tako uče policajce) da u principu rada pištolja, da udarna igla pištolja HS-9, HS2000 prilikom napinjanja (repetiranja) ostaje u poluzapetom (što je netočno, jer ostaje u zapetom) položaju isto kao i kod pištolja Glock i zato su u ''Pravilniku'' zabranili kontrolno okidanje ''na prazno'' jer smatraju da to nije potrebno. Prilikom pisanja takvih gluposti po mom mišljenju trebali su se barem obratiti stručnim službama u MUP-u, kao i proizvođaču pištolja HS.
Zamislite da policajac zaduži pištolj, prođe teoretski dio obuke gdje je naučio da pištolj HS uvijek mora biti zapet (mislim na udarnu iglu), odloži zapeto oružje (ne treba biti metak u cijevi) recimo na godinu dana u kojoj nije izvršio godišnju vježbu gađanja. Odlazi na intervenciju u kojoj mora upotrijebiti oružje, ubacuje metak u cijev i onda pištolj napravi ''KLIK'' umjesto ''BUUM''! Policajac pogine! Neka se netko od stručnjaka zapita tko je za to kriv?, možda oslabljena opruga proizvođača ili nešto drugo!!!
Kontrolno okidanje na prazno nije zabranjeno jer "netko smatra da to nije potrebno", već zato jer je bilo opaljenja pri "kontrolnom okidanju". Očito je bolje da opruga udarne igle ostane napeta, nego da netko opali u kolegu ili sam u sebe. A ni Glock ni HS baš neće oslabiti toliko da ne bi opalio, još nisam čuo da je netko poginuo zato jer mu glock ili hs nisu opalili.
Činjenica je da (što i ovaj slučaj dokazuje) osoblje NIJE usvojilo sigurnosna pravila, iz raznoraznih razloga (vidi Gvozdanovićev blog), pa je zabrana okidanja na prazno svakako bolje rješenje nego da se desi nezgoda. Opet činjenica, kada se barata oružjem, onda to treba raditi koncentrirano, a ne misliti na ručak ili curu.
Jer, dovoljan je trenutak nepažnje...
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 11 Sep 2009, 12:40

Iskreno, ne znam koji se vrag uopće inzistira na tom kontrolnom okidanju kao nekakvom finalnom koraku e je to, po mom mišljenju, samo prizivanje vraga.
Dakle, kod pištolja tipa HS/Glock, nakon što se izvadi spremik i vizualno utvrdi da je komora prazna, prst više nema apsolutno šta radit na okidaču i HS je kao takav, mehanički siguran.

Pa i da znaš da je pištolj 100% prazan ili čak s otpuštenom iglom, prilikom neke nove uporabe ga nećeš okretat prema sebi ili drugima ili stiskat okidač prije nego opet napraviš iste te provjere..

kana
Razvodnik
Razvodnik

Post by kana » 11 Sep 2009, 14:38

nobile157 wrote:Kontrolno okidanje na prazno nije zabranjeno jer "netko smatra da to nije potrebno", već zato jer je bilo opaljenja pri "kontrolnom okidanju". Očito je bolje da opruga udarne igle ostane napeta, nego da netko opali u kolegu ili sam u sebe. A ni Glock ni HS baš neće oslabiti toliko da ne bi opalio, još nisam čuo da je netko poginuo zato jer mu glock ili hs nisu opalili.
Normalno je da bi bilo opaljenja (ako je metak u cijevi) pri ''kontrolnom okidanju'', to vjerojatno svi znaju. Moje mišljenje je da opruga udarne igle na HS-u ne bude napeta,jer nema isti princip rada kao Glock. Nije da se još desilo (bolje da se i ne desi nikada) ali s ovakvim (promašenim) sistemom zapinjanja ud.igle kakvo ima HS-9/2000 ( patent Browning M-1906 i sl.) može se s vremenom desiti. To je moj stav, a ujedno i upozorenje!

simke
Civil
Civil

Post by simke » 11 Sep 2009, 14:48

Pozdrav svima! Vrlo kratko o ovoj temi u vezi sa opaljenjem i komentarima što i kako trebalo biti i što bi i kako trebalo raditi. Što god pojedinci mislili o MUP-u, to je jedno veoma ozbiljno ministarstvo i vodi se računa o mnogo stvari.Svidjelo se to nekome ili ne. Između ostalog surađuju sa tvornicom HS, pa nevjerujem da nisu upoznati sa pištoljem HS 2000 i HS 9, odnosno sa načelom rada pištolja i njegovim sigurnosnim sustavom kao i sustavom okidanja.
Što se opaljenja tiče, poznato je da bi pištolj opalio trebaju biti zadovoljeni neki uvjeti, treba biti naboj u cijevi i treba POVUĆI okidač. Pitanje, zasto je povučen okidač.
Inače pištolji tipa glock i HS NAMIJENJENI su da se nose s nabojem u cijevi na siguran način, te su na takav način i testirani i konstruirani i opruge su predviđene za daleko veća opterećenja nego kada je zapeta udarna igla.
Inače kod pištolja HS, ako se malo obrati pažnja, može se uočiti jedna poprečna osovina koja se nalazi ispred zadnjeg ciljnika, u vidu jednog klina, i koja prolazi kroz uzdužno razrezanu udarnu iglu. Tijekom okidanja na prazno, produžuje se programirani hod udarne te dolazi do sudara tog klina sa krajem uzdužno razrezane udarne igle. A to dovodi do loma tog klina i tehničke neispravnosti oružja.
Kod pištolja sa vanjskim udaračem, npr. ČZ M75 B, okidanjem na prazno dolazi do loma udarne igle, zato što udarna igla produžava svoje kretanje više nego što je potrebno da bi se aktivirala inicijalna kapsula, te dolazi do sudara konusnog dijela igle sa otvorom za prolaz igle na zatvaraču, i tada ponekad dođe do loma igle, a da toga korisnik nije ni svjestan. I ako mu slučajno zatreba oružje , nastupaju problemi kopji se vrlo teško rješavaju.
Ovo nije rekla kazala nego su to stvari koje su uočene tijekom eksploatacije oružja i treninga gađanja.
To je i jedan od razloga (naravno ne glavni) za uvođenje dekokera na tkvim vrstama pištola sa vanjskim udaračem.
A što se tiče razloga opaljenja, nekontroliranih, mrki je to veoma dobro opisao.
A gospodin koji je kritizirao obuku i programe, ako nije policajac, dobio je na uvid nesto od nekog tko radi u policiji, a taj je počinio tešku povredu radne stege, da ne kažem nešto teže, a ako slučajno radi u policiji tada bi trebao znati što se smije a što ne objavljivati. A ako radi u policiji zna isto tako da ga nije problem pronaći.

Locked