Manje vlasnika ali više komada registriranog oružja

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Manje vlasnika ali više komada registriranog oružja

Post by Breadfan » 21 Sep 2009, 15:43

Eo sada više nije problem samo ilegalno oružje nego i legalno:
(ZAGREB - Kada bi registrirano oružje ravnomjerno bilo raspoređeno na sve stanovnike Hrvatske, svaki 12. građanin imao bi revolver, pistolj, pusku ili nesto slicno.
Krajem kolovoza ove godine u Hrvatskoj je, naime, bilo registrirano ukupno 357.343 komada oruzja, ali ga nisu posjedovali svi gradani, nego 184.264 osobe.

Prema podacima iz nacionalne strategije i akcijskog plana za kontrolu malog i lakog oružja, broj registriranog oružja u posljednje je tri godine povećan, a istovremeno se smanjio broj ljudi koji takvo oruzje imaju.

U dokumentu je navedeno da je krajem 2007. godine 339.202 koma­da registriranog oružja posjedovalo 196.099 osoba, a godinu dana kasnije 191.071 oso­ba imala je 353.929 komada oružja. Iz tih podataka autori strategije zaključuju da je sve veći broj nezakonitog oružja stavljen pod nadzor nadleznih državnih tijela.

Ipak, daleko veci problem hrvatskog društva - što se priznaje i u dokumentu, predstavlja nelegalno oružje koje je velikim dijelom kod građana ostalo nakon Domovinskog rata. Koliko je takvog oružja, država ne zna. Zbog pomanjkanja preciznih i vjerodostojnih podataka, Vlada namjerava pokrenuti
istrazivanje na temelju kojeg bi bilo moguce preciznije procijeniti koliko je ne­zakonitog oruzja na podrucju Hrvatske, a potom analizirati i rizik i utjecaj na situaciju u drustvu.

Nelegalno oruzje je najveci problem

Umirovljena sveucilisna profesorica psihologije Mirjana Krizmanic smatra da u Hrvatskoj - iako stanje nije kao u Americi gdje su svi "ludi za oruzjem" previše ljudi ima oruzje.
- Bojim se da kod nas puno ljudi ima oruzje, a ne bi ga smjeli imati. To jest posljedica rata, ali i činjenice da nije bila kako treba provedena kontrola
vraćanja oružja, ističe Mirjana Krizmanić, dodajući i da je veliki problem i u tome tko posjeduje oružje.

Dodaje i da kod ljudi treba razvijati svijest da imaju priliku rijesiti se onoga sto drze kod kuce.
I autori strategije ocekuju da ce se nastaviti pozitivan trend dobrovoljne predaje
oruzja. U dosadasnjim akcijama, od jeseni 2007. do Ijeta ove godine na taj je nacin pri-
kupljeno 1.420 komada zabranjenog automatskog oruzja, 2.384 komada dozvoIjenog dugog i kratkog oruzja,
29.934 komada minsko-eksplozivnih sredstava i preko milijun komada streljiva.
Izvor: Novi List, 21.9.2009.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: Manje vlasnika ali više komada registriranog oružja

Post by nobile157 » 21 Sep 2009, 16:38

daj link na stranicu
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 21 Sep 2009, 16:48

Njima je problem bilo kakvo oružje, ilegalno ili legalno.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 21 Sep 2009, 17:58

@Tomy:

Pa da, al' nek su se legitimirali po ko zna koji puta..znači prema njima postoje dva problema:

1. Jedan "manji" što imaš registriranih vlasnika s više komada oružja (ko da ga nismo platili, prijavili i dobili dozvole za njega nego ga ispod kašete držimo)

2. I "puno veći problem" - ilegalno oružje

A ovo sa ovom umirovljenom profesoricom mi je najbolji dio. Da se barem novinar sjetio pitat i nekog od nas, nego se uvijek pitaju "stručnjaci" koji već imaju jasno definiran (negativan) stav prema oružju. Čudo se nisu u svemu tome sjetili spomenut i statistiku koliko je kaznenih djela počinjeno s tih 350,000+ komada oružja..

@Nobile:

http://novine.novilist.hr/Default.asp?W ... 328632863X

Cijela vijest je u papirnom izdanju ili na sajtu uz online pretplatu.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 21 Sep 2009, 18:29

Kaj se ne potrude reći kakvo je stanje i u drugim zemljama i kako su one riješile taj "mali" problem, te da li uopće imaju "veliki".
Što bi to trebalo biti "nešto slično" ???
Oštri

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 21 Sep 2009, 20:25

Upravo sam poslao komentar na članak, Breadfan, molim te prati hoće li ga objaviti.

Komentirajte članak Naslov članka: Manje vlasnika ali više komada registriranog oružja Vaš e-mail:
Vaš komentar:

Interesantno je kako za komentare o stručnoj temi o oružju komentare daju kojekakvi umirovljeni psiholozi i slični likovi sa unaprijed odbojnim stavom prema oružju i njegovim vlasnicima.
Ovdje je bitno napomenuti da u RH ima, po ovim podacima koji su izneseni, oko 5% građana koji legalno posjeduju vatreno oružje.
Dakle, ne može se pričati o nekakvoj "prenaoružanosti" jer u Francuskoj i Norveškoj, Finskoj i Švedskoj ima i preko 60 % građana koji posjeduju vatreno oružje.
Dakle, u Hrvatskoj ima PREMALO oružja, a to smo jasno vidjeli 1991. kada smo se morali braniti sačmaricama i lovačkim karabinima od tenkova i aviona.
Osim toga, zna se da je sa ilegalnim oružjem počinjeno preko 97% svih kaznenih djela i prakršaja, što je službeni podatak MUP-a RH, pa je nejasno zašto u članku miješate pojmove i stavljate ilegalne posjednike oružja u isti koš sa legalnim vlasnicima, koji su prošli zakonsku proceduru i doboili dozvole za nabavu oružja.
I na kraju, što je uopće pisac htio reći ovim člankom?

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 21 Sep 2009, 20:27

:A28:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 21 Sep 2009, 20:36

Odlicno =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 21 Sep 2009, 21:04

nobile157 wrote:Upravo sam poslao komentar na članak, Breadfan, molim te prati hoće li ga objaviti.
Budem! Ako ga vidim, odma frknem na forum.

Inače, najtužnije u čitavoj priči je što je ovaj novinar napisao taj članak vjerojatno da ispuni nekakvu dnevnu "kvotu" ili mu je rečeno da nešto "mora napisati" pa je onda ispalo ovako kako je.. neobjektivan članak u kojemu je prikazana samo jedna strana kovanice i zbog čega je po mom mišljenju, po ko zna koji put nanesena šteta čitavoj jednoj populaciji ljudi (legalni vlasnici oružja).

Ono što je zabrinjavajuće (a što prije nisam imao priliku vidjeti u sličnim člancima) da se sad između redaka navode legalni vlasnici i njihovo registrirano oružje kao problem (u tandemu s "puno većim problemom" neregistriranog oružja).

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 22 Sep 2009, 01:20

Jeli zna netko koliko je registriranog oružja kod građana bilo prije 1990. ?
magisches schwein

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 22 Sep 2009, 09:53

Malo sam pretraživao po Googleu i naišao na jedan stari Feralov članak iz 2005. godine gdje se također govori o velikom broju registriranog oružja kao o problemu..i pogodite koga su opet pitali za stručno mišljenje i preporuke? :twisted:

Izvor:
http://feral.audiolinux.com/tpl/weekly1 ... icle=10842

Citat:
Zakon s rupama

"Svakako bi trebalo vidjeti tko sve ima oružje jer nije dobro da dođe u ruke svakom tko to želi. Zato je nužno pooštriti kontrolu za sve one koji žele dozvolu. U Hrvatskoj je i tako previše nasilja", kaže za Feral profesorica Mirjana Krizmanić.
Vam zvuči poznato? :mrgreen:

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 22 Sep 2009, 17:01

http://www.nacional.hr/clanak/54471/mir ... nka-godine

Odreknite se i vi oružja, pa možda postanete "građanin" godine
magisches schwein

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 22 Sep 2009, 18:02

Vidim da je vrlo kompetentna za razgovore na temu "problema oružja u RH". :A11:

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 23 Sep 2009, 00:25

Ova baba je idealtip takvih liberalističko-antigun usmjerenih osoba, vidiš da je član nekoliko "nevladinih udruga",
ne bi se čudio ni da je i "zaštitnik" prirode, životinja, nacionalnih manjina, homosexualaca itd.

LOL
magisches schwein

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 23 Sep 2009, 08:51

Pazi, zaštita prirode, životinja, manjinskih grupa i ljudi drugačijeg seksualnog usmjerenja je u redu, nemam ništa protiv nikoga. Ali, napade na oružje doživljavam vrlo osobno jer ugrožavaju moja osobna, ljudska i ustavna prava na drugačije mišljenje. A činjenica je da se putem tiska ljudima natura nakaradno mišljenje da je oružje krivo za sva zla na ovom svijetu a njegovi posjednici da su manijaci i kriminalci, što je notorna glupost.
Svatko može misliti što god hoće, ALI I JA MOGU MISLITI ŠTO HOĆU, TO JE MOJE PRAVO.

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 23 Sep 2009, 16:04

danas, a traje već duže vrijeme ne smiješ reći da si lovac, odmah si ubojica, krvnik i ne znam ti što već. ako imaš oružje nisi normalan. ali ako si peder ili kako je moderno reći gay onda si prava osoba za sve kombinacije od države i politike pa na niže. ako si u pokretu zelenih i ako na trgu bana jelačića pljuješ po ljudima koji nose krzno i kožne cipele onda bez ikakovih problema dobiješ vrijeme u medijima za blačenje svih koji ne misle kao ti. lovaca u RH ima 50000, još dvaput toliko ima vlasnika legalnog oružja, to je velika brojka, a svih ovih pedera, lezbača, zelenih, zaštitnika prirode i društva, je puno manje ali su deset puta glasniji. kako se samo od njih obraniti jer ako danas otvorim internet prvo što vidim nekakvog "mačka" od kojeg mi se zgadi dan, i tako je svakodnevno :?:
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 23 Sep 2009, 17:03

nisam siguran odakle "modernom" hrvatskom društvu potreba da nameće svoja uvjerenja ili stavove na druge??

kaj nije demokracija "Live & let live" ili "Živi i pusti živjeti" ? dakle ti kak hoćeš a ja kak ja hoću, a ne da me siluju ! tak dugo dok te ne prčkam kaj te briga kaj ja delam? Ah Skandinavija biće zemlja proleterska :mrgreen:
武士道

Ognjem i mačem.

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 23 Sep 2009, 20:31

Otprilike tako nekako.

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 24 Sep 2009, 00:01

Original_G wrote:nisam siguran odakle "modernom" hrvatskom društvu potreba da nameće svoja uvjerenja ili stavove na druge??

kaj nije demokracija "Live & let live" ili "Živi i pusti živjeti" ? dakle ti kak hoćeš a ja kak ja hoću, a ne da me siluju ! tak dugo dok te ne prčkam kaj te briga kaj ja delam? Ah Skandinavija biće zemlja proleterska :mrgreen:
Si ti vudlu, pa na tebe pokušavaju utjecat na sve strane, to je bit današnjeg života, bombardiranje informacijama koje ti mijenjaju svijest.
Samo što utjecaj nije više sa batinom nego preko medija, kao što povremeno objavljuju takve članke.Sve je to strategija, ponavljaj pa ako se nisi ti uvjerio uvjerit će te već netko tko se na to upecao.
magisches schwein

djoko
Razvodnik
Razvodnik

Post by djoko » 24 Sep 2009, 10:25

Demokracija je vladavina nemoći, balans svega i najmanji zajednički nazivnik. Za demokraciju je najopasnije kad netko iskoči i rekne 'ja ne mislim tako'. A ako taj u ruci drži i pistolu .. Iz takve žabokrečine gdje se sve zabranjuje rađaju se revolucije .. dovoljno da se nađe netko malo odlučniji koji ima jači glas (Nadan nije taj) i pošalje sve te velike demokrate i plašljivce k vragu. U pravilu mu se nitko neće usuditi suprotstaviti.

I što bi rekli Meksikanci: 'viva la revolucion, viva la kontrarevolucion' :A03:

Post Reply