Streljane za zračnu pušku, klubovi i rekreativci
Moderator: Original_G
Streljane za zračnu pušku, klubovi i rekreativci
Zna li netko postoji li u Zagrebu streljana na kojoj se seniori (i stariji) mogu rekreativno baviti streljaštvom (zračnica na 10m, naravno).
Prošli tjedan sam nazvao predstavnika jedne streljane u ZG koji mi je u kratkom razgovoru rekao da on radi samo sa djecom i da ću teško pronaći streljački klub koji radi s odraslima ili rekreativcima.
Nadam se da situacija nije takva da nam jedino preostaje puška u ruke i u šumu
Drugo pitanje je vezano uz omladinu. Dakle postoji li neka dobna granica kada se može početi baviti streljaštvom (ipak trebaju djeca donekle narasti da mogu primiti pušku)?
Zna li tko postoji li kakva streljana tj. kvalitetan streljački klub na Jarunu ili bližoj okolici gdje djeca mogu početi sa streljaštvom?
Unaprijed hvala!
Prošli tjedan sam nazvao predstavnika jedne streljane u ZG koji mi je u kratkom razgovoru rekao da on radi samo sa djecom i da ću teško pronaći streljački klub koji radi s odraslima ili rekreativcima.
Nadam se da situacija nije takva da nam jedino preostaje puška u ruke i u šumu
Drugo pitanje je vezano uz omladinu. Dakle postoji li neka dobna granica kada se može početi baviti streljaštvom (ipak trebaju djeca donekle narasti da mogu primiti pušku)?
Zna li tko postoji li kakva streljana tj. kvalitetan streljački klub na Jarunu ili bližoj okolici gdje djeca mogu početi sa streljaštvom?
Unaprijed hvala!
Re: Streljane za zračnu pušku, klubovi i rekreativci
poslao sam ti email
inače, dobna granica je od 11 ili 12 godina ovisno o djetetu
inače, dobna granica je od 11 ili 12 godina ovisno o djetetu
Ja sam imao nekih 7 godina kad sam prvi put gađao iz sačmarice.. 
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

al nisi poceo trenirati "trap" disciplinu jeli tako? Ovdje se radi o tome kada djeca mogu poceti trenirati a ne opaliti 2 metka...
jedno je probati pucati a drugo je kad se pocinjes baviti sa time.
jedno je probati pucati a drugo je kad se pocinjes baviti sa time.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Šjor Mike
, iz mog gore navedenog iskustva se da pretpostaviti da u toj dobi možeš (a što njega konkretno zanima) ako ništa, gađati zračnicom ili nekom prilagođenom mk puškom odnosno, početi se baviti nekakvim osnovnim vidom streljaštva (ne mora sad to biti trap hebate, kud baš trap???
)
I BTW, ja tad nisam stao na "dva metka"..stao sam na desetak ukokanih grlica zbog kojih je tamo negdje u Sjedinjenim Grličkim Državama, raspisana tjeralica za mene..pa se bojim da mi ko i ovoga Polanskog, kad-tad ne dođu glave..
I BTW, ja tad nisam stao na "dva metka"..stao sam na desetak ukokanih grlica zbog kojih je tamo negdje u Sjedinjenim Grličkim Državama, raspisana tjeralica za mene..pa se bojim da mi ko i ovoga Polanskog, kad-tad ne dođu glave..
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
Dobna granica od 11 ili 12 godina je iz dva osnovna razloga: Kao prvo većina djece mlađe dobi nisu baš u mogućnosti pratiti zahtjeve treninga koncentrirano. S druge strane, potrebno je paziti na njihovo zdravlje i fizičku konstituciju. Kod mene u klubu je bilo nekoliko dječaka od 8 godina koji su imali silnu želju da se bave streljaštvom. Za njih sam posebno napravio stalak na koji su naslonili pušku i pucali. Na taj način bile su u startu spriječene ozljede i/ili deformacije kralježnice. Dakle, može se početi i ranije, no to ne znači da je to uvijek dobro. Po meni nije se potrebno žuriti, tim prije što je streljaštvo sport kojim se možeš baviti do duboke starosti. Jedan od naših članova ima preko osamdeset godina i još je aktivni strijelac.
Nema razloga da se s djetetom ceka do 12-te godine da ga se upise u streljastvo. Djeca treniraju razne sportove od vrticke dobi, a upravo u tim treninzima razvijaju koncentraciju koja im je¸potrebna. Djeca se mogu odlicno koncentrirati na pojedini rad ako su za njega zainteresirani ( bolje nego odrasli), primjer onima koji imaju djecu je kad im se dijete zagleda u crtic - za njih ne postoji nista drugo, nikakvi zvukovi ih ne ometaju,upitas ih pet puta istu stvar ali te ne cuju - e to je koncentracija. Posto se zna da su u streljastvu koordinacija, ravnoteza i preciznost primarne motoricke sposobnosti, a te sposobnosti se razvijaju najmladjoj dobi, tako djeci treba i programirati treninge.
Gadjanje sa stalka treba biti obavezno i za starije pocetnike kako bi se prvo savladalo drzanje oruzja, nisanjenje i okidanje. Nakon sto dijete savlada te tehnike ide se bez stalka, a iz razloga sto je pocetniku tesko obratiti paznju na sve komponente obrade hica. Metodom postupnosti ce to mnogo brze i kvalitetnije savladati, a trener ce mnogo lakse u startu otklanjati greske.
Gadjanje sa stalka treba biti obavezno i za starije pocetnike kako bi se prvo savladalo drzanje oruzja, nisanjenje i okidanje. Nakon sto dijete savlada te tehnike ide se bez stalka, a iz razloga sto je pocetniku tesko obratiti paznju na sve komponente obrade hica. Metodom postupnosti ce to mnogo brze i kvalitetnije savladati, a trener ce mnogo lakse u startu otklanjati greske.
Osobno se ne slažem sa navedenim. Kada na 8 streljačkih mjesta imaš djecu mlađu od 11 ili 12 godina nisi u mogućnosti u svakom trenutku pravodobno priskočiti u slučaju kršenja sigurnosti. Manji uzrast je neoprezniji, ne kažem zločestiji i sa njima je jako teško raditi. Sigurnost je na prvom mjestu i ja kao trener trudim se da i najmanji rizik još više smanjim.
Vidim da je tema stara i da se dugo nije ništa pisalo. Zanima me gdje bi u Zagrebu mogao doći u streljanu sa zračnom puškom, platiti i vježbati gađanje. Ali ne mislim na ove male daljine nego na 50 i 100 metara. Da li uopće postoji tako nešto?
Ne znam ništa o zracnom oruzju ali mislim da je 100 m jako optimisticno 
Za 50 metara je izvedivo, to sam vidio na Oboju i po pitanju normalnog gađanja pa tako i po pitanju field targeta. Za 100 metara nisam baš siguran. Ako i dođe do tamo, upitna je preciznost. Stotka je zahtjevna i za mali kalibar sa optikom i naslonom.
Oboj, to je streljana Maksimir? Kakav je sistem tamo? Možeš doći, dogovoriti termin, platiti i gađati?zdebat wrote:Za 50 metara je izvedivo, to sam vidio na Oboju i po pitanju normalnog gađanja pa tako i po pitanju field targeta. Za 100 metara nisam baš siguran. Ako i dođe do tamo, upitna je preciznost. Stotka je zahtjevna i za mali kalibar sa optikom i naslonom.
Ma ova zračnica koju gledam je dosta dobra i na 100 metara
jungleboy wrote:Oboj, to je streljana Maksimir? Kakav je sistem tamo? Možeš doći, dogovoriti termin, platiti i gađati?zdebat wrote:Za 50 metara je izvedivo, to sam vidio na Oboju i po pitanju normalnog gađanja pa tako i po pitanju field targeta. Za 100 metara nisam baš siguran. Ako i dođe do tamo, upitna je preciznost. Stotka je zahtjevna i za mali kalibar sa optikom i naslonom.
Ma ova zračnica koju gledam je dosta dobra i na 100 metara.
Da. Moraš biti član nekog streljačkog kluba.
Znači prvo se učlaniti u neki streljački klub i nakon toga se može vježbati gađanje na streljanama? I ako si član nekog kluba možeš ići u sve streljane gađati?zdebat wrote:jungleboy wrote:Oboj, to je streljana Maksimir? Kakav je sistem tamo? Možeš doći, dogovoriti termin, platiti i gađati?zdebat wrote:Za 50 metara je izvedivo, to sam vidio na Oboju i po pitanju normalnog gađanja pa tako i po pitanju field targeta. Za 100 metara nisam baš siguran. Ako i dođe do tamo, upitna je preciznost. Stotka je zahtjevna i za mali kalibar sa optikom i naslonom.
Ma ova zračnica koju gledam je dosta dobra i na 100 metara.
Da. Moraš biti član nekog streljačkog kluba.
Gradska streljana Oboj je namjenjena za korištenje svim streljačkim klubovima u Zg.
To je i jedina streljana (koliko znam) ima dužinu od 50 metara za vježbanje.
A.S. V.Potok u to ne računam jer je to streljana isključivo za vatreno oružje.
To je i jedina streljana (koliko znam) ima dužinu od 50 metara za vježbanje.
A.S. V.Potok u to ne računam jer je to streljana isključivo za vatreno oružje.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Zdebat
Ako je streljana Doboj, 50 metara, moze li se trenirati malokalibarska puska, 22lr?
Ako je streljana Doboj, 50 metara, moze li se trenirati malokalibarska puska, 22lr?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Dobro, znači nakon učlanjenja u neki klub može se vježbati gađanje u Oboju. Gledam sada Streljačko društvo Savica i piše da ima gađanje na 50 metara MK kod njih.
Da bi bio u potpunosti siguran,otiđi u Savicu i sve pitaj.jungleboy wrote:Dobro, znači nakon učlanjenja u neki klub može se vježbati gađanje u Oboju. Gledam sada Streljačko društvo Savica i piše da ima gađanje na 50 metara MK kod njih.
Da, otići ću tamo i provjeriti. Mislio sam da je možda netko bio tamo pa zna...Mirok wrote:Da bi bio u potpunosti siguran,otiđi u Savicu i sve pitaj.jungleboy wrote:Dobro, znači nakon učlanjenja u neki klub može se vježbati gađanje u Oboju. Gledam sada Streljačko društvo Savica i piše da ima gađanje na 50 metara MK kod njih.