Koji preklopni nož (folder)?

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
dcesarec
Pozornik
Pozornik

Koji preklopni nož (folder)?

Post by dcesarec » 09 Oct 2009, 20:14

U užem izboru su mi fallkniven U2;
http://minishop.t-com.hr/replikart/Prod ... d=5&gid=17

i također neki nož od spyderca,tipa ovaj;
http://www.maestralprom.hr/Item.aspx?Id=119

Uglavnom,nož bi bio EDCK,a trebao bi mi za tipa,narezati kobasu,kruh,prerezati nešto,
izrezbariti neš vani i nedajbože za samoobranu...
Naravno i vaši prijedlozi su dobrodošli,cijena oko 100€.
Trebam nož koji će mi služiti i kojeg ne ću maziti...
Ugl našao sam i jedan zanimljiv podatak u vezi fallknivena,koji mi je i favorit:

http://www.youtube.com/watch?v=S4aIMU95cWM

Vaši prijedlozi su dobrodošli!Unaprijed zahvaljujem na pomoći... :A25:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: Koji preklopni nož (folder)?

Post by nobile157 » 09 Oct 2009, 21:38

Apsolutno U2, bez razmišljanja izvrstan nožić.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

dcesarec
Pozornik
Pozornik

Post by dcesarec » 09 Oct 2009, 22:35

evo,sad sam našao tužan podatak...
frajer testira spyderca,U2 i još neki nož (ne znam sad)
i fallkniven se istupi prvi i nije baš tako jako super...
pogledajte sami,evo part 2:
http://www.youtube.com/watch?v=V2e6Cvep ... re=related

part 1 nađite sami...

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 10 Oct 2009, 08:07

Nemoj zdravo za gotovo uzimati yubito i kojekakve likove koji se tamo pojavljuju. Nož je nož, nije lopata, kramp, čekić ni željezna poluga. Ako ti treba nož, sa U2 nećeš pogriješiti, a da je Spyderco bolji - nije. Tamo se možeš nagledati svakakvih bedastoća pa se s time ne zamaraj.
Još nešto: nema noža kojeg ne možeš istupiti ili slomiti.

siniša
Desetnik
Desetnik

Post by siniša » 10 Oct 2009, 09:19

Istina, na youtubeu ima svakakvih gluposti koje i nemaju puno veze sa realnošću. Slažem se s nobileom i dajem još jedan glas za falkniven U2. :A25:

dcesarec
Pozornik
Pozornik

Post by dcesarec » 10 Oct 2009, 17:28

evo da se nadovežem na temu,malo sam gledao po netu microtech noževe...
to su tzv. "skakavci" ja ne znam kako ih vi zovete,pa me zanima (čisto informativno)
da li je to dozvoljeno u dragoj nam hrvatskoj?

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 10 Oct 2009, 17:32

Ja sam isto prije mjesec dana nabavio U2 iz replicarta i super sam zadovoljan. Odlican nozic, em kvalitetan, em mi je estetski prekrasan, podsjeca na stare "kusturice" kojima sam se igrao kao mali :D Spyderco se moze sakriti sa onim grdobama, eto, moje misljenje.

dcesarec
Pozornik
Pozornik

Post by dcesarec » 10 Oct 2009, 17:40

no,daj koju slikicu nabaci,malo ga opiši...za kaj ga koristiš?kako služi?
oštrina?

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 10 Oct 2009, 20:03

Mislim da nema potrebe slikati jer imas slika U2 na netu kolko hoces... Ja sam ga narucio preko weba, nisam ga prije toga imao prilike vidjeti u zivo. Bio sam malo razocaran velicinom kada je stigao, mali mi je djelovao. Medjutim, sada kada sam se naviknuo mi je taman. Nosim ga skoro svaki dan u djepu i da je veci bi smetao.
Iskreno, do sada kada su ljudi tu na forumu pisali kako nose nozeve po djepovima, pogotovo kada je Nobile guknuo nesto o "nozu uz vecernje odjelo" mi je pao mrak na oci jer mi je to bilo tada neshvatljivo... Neshvatljivo mi je bilo da ima ljudi koji nose nozeve, mislio sam da je to rezervirano za klince i za starije psihopate. :D
Medjutim, na netu kada sam vidio sliku U2, dopao mi se, pa reko ajde da to kupim. A sada, kao sto sam napisao, nosim ga skoro svaki dan. I neces vjerovati, cesto se dogodi da dobro dodje. Bilo da odrezem konac sa hlaca ili majice, bilo da otvorim pismo ili paket, bilo da narezem jabuku, bilo da...
Uglavnom, nozis je odlican za svakodnevno nosenje. A ostrina? Do sada nisam imao nozeve nekih zvucnih imena, ovaj je kao prvi. A njegova ostrina se ne moze mjeriti sa ovima koje sam do sada imao. Ostar je, prvi noz s kojim sam uspio obrijati dlake s ruke :D

cabala
Banned

Post by cabala » 10 Oct 2009, 21:14

dcesarec wrote:U užem izboru su mi fallkniven U2;
http://minishop.t-com.hr/replikart/Prod ... d=5&gid=17

i također neki nož od spyderca,tipa ovaj;
http://www.maestralprom.hr/Item.aspx?Id=119

Uglavnom,nož bi bio EDCK,a trebao bi mi za tipa,narezati kobasu,kruh,prerezati nešto,
izrezbariti neš vani i nedajbože za samoobranu...
Naravno i vaši prijedlozi su dobrodošli,cijena oko 100€.
Trebam nož koji će mi služiti i kojeg ne ću maziti...
Ugl našao sam i jedan zanimljiv podatak u vezi fallknivena,koji mi je i favorit:

http://www.youtube.com/watch?v=S4aIMU95cWM

Vaši prijedlozi su dobrodošli!Unaprijed zahvaljujem na pomoći... :A25:

Razumijem pitanje i ne želim biti bezobrazan ali zahtjev ti je nerealan. Džepni nožići poput Victorinox ili Wenger a su nenadmašni za kobasu, kruh, konop i sl. Za izrezbariti granu su bez premca ( pila, turpija, dvije oštrice ). a za samoobranu su najbolji mogući izbor. Sve skuplje od toga je nakit. 100 Eura je puno za nož koji se nosi svaki dan.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 11 Oct 2009, 10:43

Pa sad, za samoobranu mi se švicarci ne čine baš prikladnim iako imam dva, lovački i military. Možda najnoviji modeli koji se otvaraju jednom rukom i mogu se nositi u džepu jer imaju klip.
To što marin kaže meni je normalno već godinama. Nož uvijek dobro dođe, za milion namjena, a kultura nošenja noža (ja to zovem kulturom, jer je pogrešno mišljenje da samo luđaci nose noževe). Ja ga nosim godinama, u svim prilikama, nisam nikoga napao, a da nosim svakodnevno i skupe noževe, nosim, jer imam kolekciju i mogu si priuštiti da svaki dan nosim drugi nož. U pravilu, nož za svaki dan kupiš možda jednom (ako nisi sakupljač) i nosiš ga uvijek. Ako kupiš šrot, imaš svakodnevno šrot u džepu. Ako kupiš nešto dobro i kvalitetno (U2 je odličan izbor zbog veličine i kvalitete), imaš to zauvijek.

cabala
Banned

Post by cabala » 11 Oct 2009, 20:44

Sjetio sam se još jedne odlične tvrtke koja pravi veoma jeftine i kvalitetne džepne noževe - Opinel! Model 7. od nerđajućeg čelika je idealan upravo za sve Vaše zahtjeve.
Što se tiče " samoobrane " nožem, ne znam koliko ste upoznati sa našim zakonima ali takav pojam ne postoji, a ako pratite američke i engleske forume, uočit ćete da su u " banani " zbog novih zakona koji bi trebali zabraniti preklopne noževe s kočnicom i odrediti novu dozvoljenu dužinu oštrice. Na engleskom plakatu je istaknuta upravo Spyderco Endura kao primjer. Osobno nosim različite noževe kada idem u prirodu i ne obazirem se na zakon, niti gdje ću ih koristiti. Na ulici ( kao javnom mjestu ) ne mogu nositi nož vidljivo istaknut jer je to remećenje javnog reda i mira ( u najmanju ruku ). Kada biste bili napadnuti od bilo koga ( čovjek ili životinja ) i " obranili " se nožem, policija bi taj nož smatrala oružjem kojim je povreda nanešena . Drugim rječima, Vi ne smijete nikoga ubosti ili posjeći ni pod kojim obrazloženjem. Žena izbodena od svog ljubavnika, sin izbo oca, otac sina, komšija komšiju - to je naša stvarnost. Iz vlastitog iskustva Vam govorim da nož ne trebate nositi po gradu, a kamoli da ga izvadite u opasnoj situaciji.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 11 Oct 2009, 22:26

Tvrdnja da se nikoga ne smije ubosti ili posjeći pod bilo kojim obrazloženjem nije točna. U samoobrani se može koristiti bilo koje sredstvo koje čovjeku dođe pod ruku. Nakon toga, sud odlučuje je li to doista bila samoobrana, je li bilo prekoračenja ili to nije bila samoobrana.

struljo
Civil
Civil

Post by struljo » 25 Oct 2009, 18:18

definitivno U2 posjedujem ga i fenomenalan je ,cijena 610 kn u replikart-u!

requin
Skupnik
Skupnik

Post by requin » 26 Oct 2009, 03:06

U2,normalnim korištenjem nema potrebe za oštrenjem dugo-dugo,moj U2 je nakon 5-6 mjeseci još brijao,a korišten je svakodnevno(,rezanje 2.5 mm kože,tvrdog drva i milijun sitnica).

daka
Civil
Civil

Post by daka » 28 Oct 2009, 16:29

jel moguće da ontario rat 1 folder kod nas košta preko 700kn??? a u americi se može naći za 140kn

nevermind
Razvodnik
Razvodnik

Post by nevermind » 01 May 2010, 22:56

Kad sam vidio ovo ''filetiranje'' vlasi odlučio sam ga kupiti. Dobro vidi se da je oštar ali me zanima da li može toliko dugo ostati oštar svakodnevnim normalnim korištenjem?
Audi multa, loquere pauca!

Nino G
Pozornik
Pozornik

Post by Nino G » 02 May 2010, 16:54

Pred neko vrijeme mi je zapeo za oko ovaj nožić:

http://minishop.t-com.hr/replikart/Prod ... n=1&gid=28

Na netu sam pročitao dosta pozitivnih stvari o njemu, ali volio bih čuti koristi li ga netko od vas i kakva su iskustva.

Hvala i pozdrav,
Nino

requin
Skupnik
Skupnik

Post by requin » 03 May 2010, 16:17

Kad sam vidio ovo ''filetiranje'' vlasi odlučio sam ga kupiti. Dobro vidi se da je oštar ali me zanima da li može toliko dugo ostati oštar svakodnevnim normalnim korištenjem?
Može poprilično dugo,ali ovisi što je normalno svakodnevno korištenje,ja sam sa svojim isjekao par metara goveđe kože(od 3-5mm debljine)iza toga je nastavio brijanje.

Griptilian ti se sviđa ili ne,čelik je dobar,ergonomija isto tako,lagan je ,axis lock je zabavan za otvaranje i zatvaranje a i za mene je napredak u vrsti oštrice od 550 koji ima hollow grind,jedina zamjerka je materijal drške koji ima malo jeftin osječaj.

http://lh4.ggpht.com/_KhG5vgUGckM/S4SbJ ... G_5114.jpg

Nino G
Pozornik
Pozornik

Post by Nino G » 03 May 2010, 17:50

Puno hvala na odgovoru :A25:

Post Reply