Oooops! I did it again!

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Post Reply
Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Oooops! I did it again!

Post by Mr.Cabdriver » 01 Jun 2008, 09:48

Prije tjedan dana sam radio u Rovinju i budući da nisam tamo lokalni, odlučio sam se malo prošetat po gradu i upoznat sa lokacijama mesnica, malih privatnih trgovinica i ostalih potencijalnih ustanova koje barataju velikim noževima. Obišao sam 4 mesnice i predstavio se kao kolekcionar starih noževa (isključivo drvena drška!) koji otkupljuje ili zamjenjuje po sistemu 2 stara za jedno novo ili 3 stara za dva nova, ovisno o stanju starog noža.

Misija je dala plodonosne rezultate jer u 2 od 4 mesnice sam našao gazdu. U jednoj je gazda bio spreman na suradnju i čak šta više oduševljen ponudom ("Orka majka bojžja prasica ne znan ča bin s tin noži a iman ih ko govna! Ma mi ne rabe šoldi, ko biš kambja, ćemo se dogovorit"). U četvrtak je pao službeni posjet rečenom gospodinu, di sam očekivao da će bit dva tri komada u kakvom takvom stanju a ostali da će bit u sranju! Tako da sam ponio sve što imam u zalihi od noževa sa plastičnom drškom (4 komada). Koji zajeb!

Prvo i prvo, kad sam došao tamo, čekali su me poslagani 15 noževa i 2 satare, sve sa drvenim drškama. Četiri noža koja su priložena na slikama su u dovoljno dobrom stanju (i imaju dobar pedigre) da su zamijenjeni 1 za 1, iako su zamijenjeni sa noževima sa dosta kraćim oštricama. Ostalo je još 4 velika noža u malo lošijem stanju (isto glomazne oštrice) i jedno 6-7 malih noževa relativno potrošenih i 2 skoro nove satare - svi će biti zamijenjeni sa 4 noža sa plastičnom drškom (2 pandlera, 2 duga uska noža za iskoštavanje) i 1 satarom sa plastičnom drškom težine 1 kg). Zasad imam ove koji su na slici. Od zamjena za ostatak ovih bisera imam pandlere i sataru, čekam duge noževe za iskoštavanje. Vjerujem da ću do idućeg petka imat sve noževe spremne pa nastavim ovaj thread kad mi stigne ostatak prinova u kolekciju.

Od gore prema dole:
F. Dick, stainless, model 1346-26 (nekad bio 26 cm oštrica, sada je 24... očito je bio slomljen vrh par puta)
F. Dick, normalni čelik, nepoznat model al po oznaci i vrsti čelika star je barem 50 godina... (tvornički je vjerojatno imao oštricu 21 cm, sada je 20 cm)
Gustav Emil Ern, stainless, zasad nepoznat model (Ern ne utiskuje broj modela u oštricu, to bude samo na futroli)
Gustav Emil Ern Chef's light splitter, 12" (30.5 cm oštrica)

ljepotani 0.JPG
ljepotani 1.JPG
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Oooops! I did it again!

Post by k.horvat » 01 Jun 2008, 10:59

Da nismo na ovom forumu koji bi se slobodno mogao nazvati hr-pobjeglispsihijatrijeiimajuoruzje.com
rekao bi da si lud! A ovako cu te pitati kako da dodjem do jednog dobrog kuhinjskog noza!? :A03: :A03: :A03:

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 01 Jun 2008, 11:25

k.horvat wrote:Da nismo na ovom forumu koji bi se slobodno mogao nazvati hr-pobjeglispsihijatrijeiimajuoruzje.com
rekao bi da si lud! A ovako cu te pitati kako da dodjem do jednog dobrog kuhinjskog noza!? :A03: :A03: :A03:
Koliko želiš potrošiti i kolika oštrica ti treba? DRVENA DRŠKA NE GARANTIRA KVALITETAN NOŽ! OVO JE NAJČEŠĆA ZABLUDA!

Između 60 i 250 kn ovisno o kvaliteti, tipu noža i dimenzijama... naravno, postoji i skuplje od toga al ne bi sada u to ulazio. 90% je šansa da će bit plastična drška u igri, drvenjaci su skoro nemogući za nabavit novi unatoč online katalozima raznih hrvatskih firmi, svatko ima pokoji u ponudi al nikad ih nema za kupit. Dick se recimo po meni spustio na razinu lima od konzervi za pivo - lijepo i lako se bruse al i lako se tupe, victorinox je overkill po cijeni al bogami i najkvalitetniji su na ovom prostoru (i nikad ih nemaju na lageru čekaju se po 3-4 tjedna). Zatim idu Olivetto/Lanius (maniago), švicarski Wenger (toga ima posvuda mada me ubijaju u pojam te žute drške plastične iako su jaaaako ergonomske, tu su apsolutno šampioni po ergonomiji), Sharps (maniago), Fiskars a onda ide niža srednja klasa tipa Montana, F.Dick (ovi novi su bljak po kvaliteti!), Arcos (španjolska) i još milijun drugih marki. A zatim dolazi niža klasa koja se uglavnom prodaje u supermarketima, trgovačkim centrima i sličnim crap in-crap out trgovinama.

O visokoj klasi tipa kovanih dickova, damascus oštrica, i kovački presavijanog čelika (kao japanski mačevi) di se plaća tisuću-dvije i više kuna za jedan nožić neću ni pričat.

Rang cijene od 6 kn po cm oštrice (za noževe ispod 3 cm širine oštrice) je dosta realan pokazatelj kvalitete, mada nije pouzdan jer recimo postoji Domy premier francuski chef's knife koji se prodaje u pevecu za 130 kuna a zapravo je jako mekan i termički neobrađen.

Aj ti meni lipo iscinkari šta ti triba i kolko ćeš potrošit pa ja smislim šta bi mogao kupit...

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 01 Jun 2008, 11:58

Mr.Cabdriver wrote: Aj ti meni lipo iscinkari šta ti triba i kolko ćeš potrošit pa ja smislim šta bi mogao kupit...
Knife mi radi jedan za vanjsku (perveznjaci, izvan kuce - priroda) uporabu...
A jedan dobar kucni... Imam kolekciju Zepter nozeva starih cca 15-20 god.
Dao sam ih nedavno ostriti u Koncaru (radim u njihovom krugu pa su mi za pivkana rijesili problem :A09: )
Ali uvijek u kuci nedostaje jedan, pouzdan, ostar noz.
Kaj ja znam za cijenu, jel imas kaj pametnog na lageru, ne mora biti nov...
Nemoj shvatiti ovo kao zicanje, jerbo onda ne razgovaramo dalje o ovome!
Dakle, imas li sto sto ti se ne svidja a nama nonprofi knife userima bi bio ok?
Ili si imao namjeru predloziti mi gdje i sto da kupim? :A21:

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 01 Jun 2008, 12:09

k.horvat wrote: Ili si imao namjeru predloziti mi gdje i sto da kupim? :A21:
Pitao sam te koliko veliko i koliko love... taj odgovor još nisam dobio. A zepter spada u donju klasu noževa definitivno.

Ako ti treba rabljeni, pričekat ćeš da mi stignu ovi mali mesarski pa ćemo vidjet. Trenutno nemam nijedan koji bi dao van iz kolekcije. Ako ti treba novi pouzdani, reci mi ona dva parametra pa ću malo mozgat di i šta nabavit.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 15 Jun 2008, 10:49

Prošli tjedan je dovršena transakcija, ovo je ostatak

Fali jedna satara, nju sam "kompenzirao" za moj ganz novi victorinox mesarski nož. Ta satara je imala istu veličinu oštrice al duplo kraću dršku
group2.jpg
1 = IMPA Satara, starost cca 25 godina
2 = "mondin export" - solingen? bo!
3 = Njegova visost F.Dick 1348-36! 36 cm oštrica.
4 = Impa mesarski nož za rezanje
5 = F.Dick 1348-nešto... toliko je potrošen i izlizan da ne znam koje je bio dužine kad je "rođen". Po debljini oštrice lako da je bio 36 cm
6 = isto kao i 5
7 = Isto kao i 5 ali nešto manje ubijen
8 = Impa pandler - poprilično potrošen
9 = F. Dick nož za klanje - isto potrošen
10 i 11 = Gustav Emil Ern noževi za rezanje smanjeni na pandlere

Krupne fotke ovdje:
P6153971.JPG
P6153968.JPG

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 15 Jun 2008, 12:25

OMG !!!! :A06:
Ovaj od 36 je stvarno mrcina !!! :A02:
Zamisli da dodjes s njim na prozor kad babe ujutro pricaju a ti nemozes spavati: Tisinaaaaa ! :A03: :A05: :A05:
Svaka cast !

Post Reply