NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by Breadfan » 01 Dec 2009, 18:06

Ekipa, danas sam zvao svoju policijsku upravu i pitao da li je istina da se sad godišnje moraju slati nekakve potvrde HSS-u da bi se zadržalo oružje, na što mi je odgovoreno NEGATIVNO. Dakle, kao sportskom strijelcu ti treba potvrda samo ako:

1. Podnosiš zahtjev za nabavku (sportskog) oružja
2. Vršiš pre-registraciju oružnog lista (kao što je to ovih dana slučaj, iz D.I.N. u D.)

Eto, misterij razriješen, sad svi možemo mirno spavat. :mrgreen:
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 28 Dec 2009, 13:16

Pozdrav svima. Novi sam na forumu, dosta čitao dosadašnje teme (a ima se puno toga na sreću).
Imam konkretno pitanje na ovu temu:
Bivši sam zaštitar, odnosno položio sam ispit za zaštitara uključujući i rukovanje i nošenje oružja 2002./2003.g. Želja mi je godinama baviti se sportskim streljaštvom pa sad skupljam informacije.
Prvo: da li imam kakve olakotne okolnosti (financijske i birokratske-pregledi, psiho testovi, ispit o sigurnosti rukovanja vatrenim oružjem i ostalo) kod svojeg prvog zahtjeva za nabavku oružja jer sam već u evidenciji
Drugo: da li mi je bolje se prvo učlaniti u lokalni streljački klub pa sa prilogom kopije članske iskaznice i zaštitarske iskaznice imati prednost pri dobivanju prve dozvole za nabavku oružja i razloga za nabavku oružja u ukupnosti
Osnovna želja mi je sportsko streljaštvo, ne lov. Nabavka 1 pištolja 9 mm a moguć je i prijepis još 2 komada oružja sa moga oca na mene. Nekakva 3 komada max. u ukupnosti.
Nisam kažnjavan i protiv mene se ne vodi nikakav kazneni postupak.

Hvala

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 28 Dec 2009, 13:29

Pozz,mislim da ti je bolje prvo uclaniti se u klub pa onda po oruzje. Kad se uclanis moci ces iprobati razlicite pistolje/revolvere do clanova pa ce ti i odabir oruzja biti laksi. :A25:

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 28 Dec 2009, 13:35

Pozdrav i tebi!
Uvijek je lijepo vidjeti nove članove, ljubitelje oružja, na našem forumu! ;)
Ako ti taj ispit za zaštitara zakonski još uvijek vrijedi + činjenica da nisi kažnjavan, sigurno je da ti to može biti samo plus.
Mislim da ćeš ipak morati prolaziti (i plaćati troškove) pregleda i proći kroz provjeru.
Ako misliš nabavljat oružje zbog bavljenja sportskim streljaštvom, po novom zakonu si dužan biti aktivni NATJECATELJ, da bi podnio zahtjev za "sportsku" nabavku, dakle, sama članska iskaznica neće biti dovoljna. Morao bi kao član kluba otići na nekakav turnir negdje, nešto ispucat i onda da tvoj klub HSS-u pošalje podatke da si se natjecao na tom i tom eventu tog i tog datuma nakon čega dobijaš potvrdu od HSS-a (Hrvatski streljački savez) da si aktivni natjecatelj.

S tom potvrdom koju doneseš u policijsku upravu je dovoljno pod razlog za nabavku navesti "bavljenje sportskim streljaštvom" i ako nemaš dosje i doma imaš uvjete za držanje tog oružja (sefovi, metalni ormari i sl.)dobijanje iste bi trebala biti formalnost.

Problem je što je natjecateljska sezona iza nas i sad ne znam kako bi dobio tu potvrdu..ili da probaš bez nje.

Možda ti neko ti neko ovdje ponudi alternativno rješenje.

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 28 Dec 2009, 14:04

@breadfan, koliko sam shvatio, prvi korak mi je učlanjenje u neki streljački klub. nakon toga treba PRVO položiti koliko čujem ispit o sigurnosti rukovanja oružjem da bih uopće mogao izaći na natjecanje. i koristiti NEČIJE oružje
onda s potvrdom od kluba, HSS mi šalje priznanje da sam prvo ČLAN a onda i AKTIVNI NATJECATELJ sportskog kluba.
TEK TADA uz obavljene liječničke preglede i tim priznanjem HSS-a i ostalim peripetijama prema ZAKONU pristupam popunjenju i predaju zahtjeva za nabavku. jel OK redoslijed ak sam skužio? :A00:

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 28 Dec 2009, 14:22

Mirotvorac_99 wrote:@breadfan, koliko sam shvatio, prvi korak mi je učlanjenje u neki streljački klub. nakon toga treba PRVO položiti koliko čujem ispit o sigurnosti rukovanja oružjem da bih uopće mogao izaći na natjecanje. i koristiti NEČIJE oružje
Koliko ja znam, kao član nekog kluba ti možeš i bez vlastitog oružja a pod paskom trenera koristiti klupsko oružje (npr. da te trener nauči osnovnim rukovanjem i pravilima) i s tim istim oružjem izaći na neki turnir (bez potrebe za polaganjem ikakvog ispita). Ovdje u Rijeci to dosta viđam kad je sezona, klinci pucaju s klupskim puškama i pištoljima (mali kalibar) i tako se natječu. Poslje toga ide to što si nabrojao, klub šalje potvrdu HSS-u da si njihov član i da si se natjecao i onda dobijaš od HSS-a papir s kojim ideš u MUP, podnosiš zahtjev za nabavkom i tek onda ideš na lječničke preglede. Čekat ćeš nekih 30-ak dana čitavu tu proceduru, doći će ti doma da provjere je l' sve štima, malo proćakulaju s tobom i to je to.

Što se tiče samog sigurnosnog ispita, iako se u Zakonu nalaže da podnositelj zahtjeva mora pokazati određeno znanje rukovanja oružjem (što je pretpostavljam i temelj za uvođenje istog) neki su ga prilikom prve nabavke imali, neki nisu (kao ja npr), tako da ne znam što će biti u tvom slučaju.

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 28 Dec 2009, 14:34

iskustva koja sam opisao su tuđa i od poznanika. on je već ranije dobio nabavnu dozvolu i kupio pištolj (oko 2 godine prije). bio je na nekim natjecanjima a nedavno je bio u nekoj grupi koja je polagala ispit o sigurnosti rukovanja vatrenim oružjem ili vrlo sličan naziv.
pitao je i mene da li želim da upadnem u tu grupu jer je kao jeftinije nešto. inače ima sad saznajem od njega neko natjecanje na PAMPAS Osijek 16.01. pa ću ići s njim kao gledatelj. poštujući pravila ponašanja i sigurnosti.
bio sam na strelištu u Rijeci 2003.g. (ne sjećam se imena strelišta ni lokacije ali streljane da). tada sam sudjelovao u natjecanju (nas trojica) ispred naše zaštitarske tvrtke na M57 7,62 mm.
od nekih 20-etak grupa, a bilo je i policije osvojili smo predposljednje mjesto :A27:
imam i diplomu sudjelovanja. izuzetno iskustvo, dobri ljudi i puno strelaca a pokupio sam onda dosta dobrih savjeta a utisci superička.
na služenju vojnog roka i opucavanju u Vrapčanskom potoku i ovo koje sam naveo u Rijeci, bilo je nažalost moje jedino druženje na službenim i registriranim streljanama.
inače sam trenirao na zračnoj pušci kao klinac i znam streljat. a mnogima davat i poduke. al zakon je zakon i što se mora proći se mora

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 28 Dec 2009, 15:23

Sigurnosni ispit se polaze za IPSC.

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 28 Dec 2009, 15:49

Mirotvorac_99 wrote:inače sam trenirao na zračnoj pušci kao klinac i znam streljat.
:mrgreen: koga?
Mirotvorac_99 wrote:a mnogima davat i poduke.
Nemoj krivo shvatiti;
osobno znam dosta gospode koja u streljaštvu briljiraju, i to su i dokazali i na nedavnom državnom prvenstvu.
Još uvijek se ne usude iznositi ovakve citate...

lijep pozdrav

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 28 Dec 2009, 16:14

Mirotvorac, streljana u Rijeci je na Drenovi, a nosi naziv "Vladimir Gortan". ;)

Uglavnom, učlani se u klub, odi na neko natjecanje, nek ti klub sredi potvrdu od HSS-a da si se natjeco, odeš u MUP podneseš zahtjev za sportsko, pod razlog "Bavljenje sportskim streljaštvom", u međuvremenu riješiš lječnički i čekaš tih 30ak dana i to je to.

Ovo je iz mog vlastitog iskustva. Dakako, možda postoje neki drugi (legalni) načini..

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 28 Dec 2009, 16:20

@ursa, "streljanje" je koliko mi se čini hrvatska riječ koja uključuje tehnike pravilnog ciljanja. rijetko se koristi. ako se ne varam
ako sam rekao na poduke većini, mislio sam u smislu da su mi osnove veoma poznate da bi ih ponovno prolazio pred nekim policijskim službeničićima. što sam radio i u vojsci pred svako gađanje ispred satnije jer tamo ima izrazito neukog časničkog kadra po pitanju toga.
ovo sa gospodom koja se bave profi i na državnim natjecanjima, nisam im ni do koljena. nisam mislio ići tako duboko i uspoređivati se njima. poznate su mi njihove fraze jer i ja znam neke.
i dobri plivači se utope, ali ne treba ići sa stajališta da će se baš svaki dobar plivač kad tad utopit ako puno pliva kao i onaj koji ne zna plivat i slučajno je upao :A09:

Lijep pozdrav i tebi

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 28 Dec 2009, 16:23

@breadfan, hvala. učinit ću tako. do tad ću prestat s pitanjima da ne ispadnem glup :A18: . a pravila IPSC prvo pročitati da budem znao što i kako pitati. vidim da i na forum DELTA kod Dubravka ima dosta toga

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 28 Dec 2009, 16:26

Mirotvorac_99 wrote:@breadfan, hvala. učinit ću tako. do tad ću prestat s pitanjima da ne ispadnem glup
Nikad se nemoj ustručavat pitati, pogotovo kad su u pitanju zakonske nekakve odredbe i sl. Naravno, dosta toga je već napisano tako da možeš i pretražit topike a ako nema odeš na --> NEW TOPIC i deri! 8-)

risbo
Skupnik
Skupnik

Post by risbo » 28 Dec 2009, 20:40

Ja sam se uclanio u klub prije 10 mjeseci! Krenio s prijateljem na treninge jer nemam svoga naoruzanja tj nemam dozvolu.
Mislio sam se natjecat s njegovim pistoljem (ima 2) ali dosla je odredba da ne smijem ni trenirati s vatrenim oruzjem zato sto nemam dozvolu. Poceo sam pucati zracno oruzje i tako nastupio na par tekmi samo zbog biltena kao aktivnog natjecatelja. Potvrdu sa cekao skoro 2 mjeseca. Kad je dosla otisao sam u MUP i tamo podnio zahtjev za nabavnu dozvolu za tjedan dana dosla mi je policija kuci zbog provjere sefa i malo popricali a sutra dan su dosli mi i na posao. Nazvao sam danas da vidim kad ce biti gotovo tek krajem 1. mjeseca znaci oko mjesec i pol traje obrada + jos 2 za potvrdu HSS-a oko 3 i pol mjeseca sve ukupno!
Eto nadam se da sam ti pomogao.
pozdrav! :D

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 28 Dec 2009, 23:07

@risbo, za ovu uredbu ne znam. Pa to skroz ako je tako mijenja stvar. Onda moram biti još i član kluba za zračno oružje i trenirat s klincima i izlazit na njihova natjecanja da bi dobio potvrdu aktivnog natjecatelja od HSS-a. I to je za zračno a ne vatreno oružje što nije isto :shock: . Provjerit ću ali zvuči mi nevjerovatno glupo.
e sad ovaj dio mi nije jasan, kad si podnio zahtjev za nabavnu dozvolu, oni su ti došli kući provjerit sef. Pa kako to ako si tek podnio zahtjev i još nisi kupio oružje ( i ne možeš dok ti se ne odobri) već imaš sef koji provjeravaju? informativni razgovor je u redu kod kuće. ovo da su ti došli na posao :A18:

risbo
Skupnik
Skupnik

Post by risbo » 28 Dec 2009, 23:26

Mislim da sad imas natjecanja sa zracnim oruzijem zato sto se puca u zatvorenom i nisu uvijek klinci imas i seniore.
Nisam podnio za zracno nego za vatreno oruzje. a sef ili neki ormar bod kljucem moras imati i da nije nadohvat ruke djeci dobijes papir i to je to.ima par postova jos o tome. Moras malo zakon procitati malo na forumu i sve skupis pa ak ti se da zaj.....ti s time par mjeseci dobijes dozvolu. :D.
Sto se odredbe tice neznam kako je dalje sam znam da sam dosao s prijateljem na trening i predsjednik kluba mi je rekao da mogu samo kao promatrac dok mi ne dodje dozvola. :A07: :A08: .
U Osijek cu i ja na turnir kao promatrac pa tak da znas da nas jos ima koji smo u lovu na Nabavnu dozvolu.
Samo polako i sve ce doci na svoje :A25:
Pozdrav

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 29 Dec 2009, 00:05

Ne kužim zašto su ti dolazili na posao?
Obično dolaze doma, prvi put čujem za to.

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 29 Dec 2009, 00:09

Možda čovjek živi negdje di murija nema previše posla, pa eto, ima se vremena... :A03:

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 29 Dec 2009, 00:10

Evo, iz zakona (2007.g.) sam našao tu uredbu:

Članak 80.

Vatrenim oružjem na civilnim strelištima smiju gađati samo fizičke osobe koje su prema zakonu ovlaštene posjedovati takvo oružje.
Iznimno, vatrenim oružjem na civilnom strelištu smiju gađati i maloljetnici ako se aktivno bave športskim streljaštvom pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružjem i streljivom na civilnim strelištima ne smiju rukovati niti neposredno upravljati civilnim strelištem osobe koje ne ispunjavaju opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona.

------------
Članak 95.

Novčanom kaznom od 20.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba:
........

........
28) ako povjeri neposredno rukovanje oružjem ili streljivom na civilnom strelištu osobi koja ne posjeduje dopusnicu za neposredno rukovanje vatrenim oružjem (članak 79. stavak 2.),
29) ako dopusti gađanje na civilnom strelištu fizičkoj osobi koja nije ovlaštena posjedovati oružje (članak 80. stavak 1.),

Znači da nema šaranja. ne smiješ čak na strelištu niti pipnuti nečije oružje pa čak niti metak. a klinci mogu :A01:

Ono što veseli:
Članak 12.

Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 2. ovoga Zakona podnositelj zahtjeva dokazuje:

3) za športsko oružje – članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu, uz pisanu potvrdu krovne udruge koja vodi evidenciju članova svih hrvatskih športskih streljačkih udruga.
Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i pravosudne policije koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, postojanje posebnih uvjeta iz članka 10. ovoga Zakona dokazuju ispravom izdanom od nadležnog ministarstva iz koje je vidljivo da su zdravstveno sposobni i osposobljeni za držanje i nošenje oružja.
Zaštitari koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje postojanje posebnih uvjeta iz članka 10. ovoga Zakona dokazuju dopuštenjem za obavljanje poslova privatne zaštite.

:D :D znači da nam HSS kao članovima streljačkog kluba može progledati kroz prste i izdati nam tu Potvrdu. jer je očito da ne smijemo taknuti oružje a kamoli se natjecati. jer bez obzira na njihovu Potvrdu, u MUP-u ćemo morati proći opet sve provjere.

A ono što me veseli kao bivšeg zaštitara:

1. Odobrenje za nabavu oružja fizičkoj osobi

Članak 10.

Nadležno tijelo izdat će fizičkoj osobi odobrenje za nabavu oružja za oružje kategorije B ukoliko ispunjava opće i posebne uvjete.

2) da raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i da poznaje propise koji se odnose na držanje ili držanje i nošenje oružja.
Iznimno od stavka 2. točke 2. ovoga članka odobrenje za nabavu oružja može se izdati policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i pravosudne policije s navršenih 18 godina života, koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, zaštitarima koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu i osobama s položenim lovačkim ispitom.

:) :) što znači da sam veće negdje u evidenciji za dozvolu držanja i nošenja oružja a možda mi se opet može ponoviti nekakva njihova Potvrda s kojom mi se potvrđuje isti status uz liječnički pregled koji naravno moram proći jer je prošlo skoro 7.g.

risbo
Skupnik
Skupnik

Post by risbo » 29 Dec 2009, 00:13

Mozda zato sto radim s puncem (on mi je SEF ) ili tako nesto posao mi je par kuca dalje. Ali sto mi je bilo jos vise za ne povjerovat dosli su mi u nedjelju kuci u 16:15 i onda u ponedjeljak ujutro na posao!
Neznam al sve je proslo u redu tak da se ne zamaram previse :D

Post Reply