NABAVNA DOZVOLA
Re: NABAVNA DOZVOLA
E da! ako hoces dobiti kao sportski strijelac dozvolu onda se uclani u neki IPSC-klub jer kod njih dobijes besplatno potvrdu i to odmah a u HSS-u moras platiti 150kn i jos cekati. A kasnije ako hoces klasicno streljastvo uclanis se u drugi klub.
Pa nije bas tako.. Ako se netko misli upisati u IPSC samo da bi lako dobio oruzje vara se.
I ja sam prvo mislio klasicno dok nisam upoznao čari IPSC-a ! Mislim da ću se vise baviti prakticnim streljastvom a klasicno će biti usputno ak se stigne tek toliko da ostanem u formi. Bez uvrede volim jedno i drugo.
Ja sam trenutno uclanjen u jedan klub za klasicno ali poslje nove godine uclanit ću se i IPSC klub.
Ja sam trenutno uclanjen u jedan klub za klasicno ali poslje nove godine uclanit ću se i IPSC klub.
- Mirotvorac_99
- Pozornik

Mislim se bavit IPSC-om. Biti član kluba, dolaziti na natjecanja i Skupštine. Nije mi namjera samo preko njih doć do oružja i ajd zdravo đaci !
Osnovno pitanje je da ne možeš sudjelovat na civilnim strelištima niti natjecanjima ako nisi ovlašten posjedovati takvo oružje (članak 80!). Ovo tumačenje je nedorečeno ali tumačim da recimo ako imaš ODOBREN zahtjev za nabavu kratkog oružja, ne možeš se recimo naći na strelištu sa dugim oružjem ! Da se vratimo na stvar, ako HSS uz člansku iskaznicu i preporuku trenera/kluba izdaje Potvrdu bez većih poteškoća, onda je sve 5.
A živo mi se fućka onda jesam bio zaštitar ili nisam. Jer se želim bavit praktičnim streljaštvom.
Članak 14.
Nadležno tijelo zatražit će od podnositelja zahtjeva koji ispunjava opće uvjete iz članka 10. stavka 2. ovoga Zakona da u roku od 60 dana dostavi dokaze o ispunjavanju posebnih uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. i 2. ovoga Zakona.
Nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu oružja za samoobranu radi držanja ili držanja i nošenja, a športskog oružja radi držanja, ukoliko su ispunjeni opći i posebni uvjeti iz članka 10. ovoga Zakona.
Nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu lovačkog oružja radi držanja i nošenja, ukoliko su ispunjeni opći i posebni uvjeti iz članka 10. ovoga Zakona.
Eto zato i moraš i da nećeš biti član streljačkog ili lovačkog kluba ako UOPĆE milsliš koristit bilo kakvu civilnu streljanu ili sudjelovat na natjecanjima !!
Naravno samo u krugu strelišta za vježbu i na natjecanjima kao i lovci u lovnom području i samo određenoj sezoni.
Evo ovako sam to sebi objasnio čitajući Zakon o oružju iz NN. Neka netko ko smatra da sam pogriješio ili pogrešno protumačio, slobodno me ispravi.
Osnovno pitanje je da ne možeš sudjelovat na civilnim strelištima niti natjecanjima ako nisi ovlašten posjedovati takvo oružje (članak 80!). Ovo tumačenje je nedorečeno ali tumačim da recimo ako imaš ODOBREN zahtjev za nabavu kratkog oružja, ne možeš se recimo naći na strelištu sa dugim oružjem ! Da se vratimo na stvar, ako HSS uz člansku iskaznicu i preporuku trenera/kluba izdaje Potvrdu bez većih poteškoća, onda je sve 5.
A živo mi se fućka onda jesam bio zaštitar ili nisam. Jer se želim bavit praktičnim streljaštvom.
Članak 14.
Nadležno tijelo zatražit će od podnositelja zahtjeva koji ispunjava opće uvjete iz članka 10. stavka 2. ovoga Zakona da u roku od 60 dana dostavi dokaze o ispunjavanju posebnih uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. i 2. ovoga Zakona.
Nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu oružja za samoobranu radi držanja ili držanja i nošenja, a športskog oružja radi držanja, ukoliko su ispunjeni opći i posebni uvjeti iz članka 10. ovoga Zakona.
Nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu lovačkog oružja radi držanja i nošenja, ukoliko su ispunjeni opći i posebni uvjeti iz članka 10. ovoga Zakona.
Eto zato i moraš i da nećeš biti član streljačkog ili lovačkog kluba ako UOPĆE milsliš koristit bilo kakvu civilnu streljanu ili sudjelovat na natjecanjima !!
Naravno samo u krugu strelišta za vježbu i na natjecanjima kao i lovci u lovnom području i samo određenoj sezoni.
Evo ovako sam to sebi objasnio čitajući Zakon o oružju iz NN. Neka netko ko smatra da sam pogriješio ili pogrešno protumačio, slobodno me ispravi.
Nije istina da se sa oružjem koje imaš registrirano za samoobranu na dozvolu za držanje, ne možeš baviti streljaštvom, a isto tako imaš pravo uvijek doći na civilno strelište i sa takvim oružjem pucati.
Koliko imam iskustva s policijskim i vojnim osobljem, koje pohađa streljanu u koju sam učlanjen, mogu potvrditi par stvari.Mirotvorac_99 wrote:@ursa, "streljanje" je koliko mi se čini hrvatska riječ koja uključuje tehnike pravilnog ciljanja. rijetko se koristi. ako se ne varam
ako sam rekao na poduke većini, mislio sam u smislu da su mi osnove veoma poznate da bi ih ponovno prolazio pred nekim policijskim službeničićima. što sam radio i u vojsci pred svako gađanje ispred satnije jer tamo ima izrazito neukog časničkog kadra po pitanju toga.
Većina policijskih "službeničića" koji dolaze na streljanu vježbati, dobro su upoznati s tehnikama gađanja, manje više jer ih vježbanje s oružjem interesira.
Najneukiji ljudi koje sam vidio na liniji, a koj želi imati veze s oružjem, dolazi upravo iz vojske.
Izgleda da to potječe od toga što se dotičnu masu, nitko nije niti potrudio ozbiljnije upoznati sa oružjem.
Sa starim voditeljem streljane, pratio sam mnogo vježbi gađanja, što zaštitara, vojske i policije.
Mogu iz iskustva reći, da je velika većina vojnog kadra upoznata s oružjem, jednako koliko i zaštitari koje to zanima...
Nadalje, odgovor na tvoj citat o "streljanju" je samo moj cinizam u akciji...
Baviti se IPSC-om po mojem mišljenju, nije ni blizu svemu ostalome u streljaštvu.Mirotvorac_99 wrote:Mislim se bavit IPSC-om. Biti član kluba, dolaziti na natjecanja i Skupštine.
Prvo, računaj na to da ćeš se svaki mjesec radi vježbi morati odreći oko 3.000 kuna i više u vrijednosti streljiva, i nabaviti "production" oružje, koje će zbilja biti vrijedno toga da stane na streljačku liniju.
Prema mojem osobnom nahođenju, to bi bilo moderno oružje, kojem cijena ne ide ispod 7.000 kn.
Zatim se pomiri s time, da 1 godinu nećeš predstavljati klub nigdje, i nećeš biti ništa značajno, dok ne prođeš program, koj je klub postavio kao preduvjet punopravnom članstvu.
Također, pripremi se na to kad pogriješiš jednom u tehnici, sankcije počinju od isključivanja sa strelišta na određeni period, preko onih koje te isključuju iz natjecateljskog programa, a ako ti se dogodi teži propust, članstvo će ti biti u pitanju.
Gore navedene informacije sam ja dobio od jednog punopravnog člana, kada sam pokazao interes prema IPSC-u, koj me i danas izrazito interesira, no još uvijek smatram da nemam uvijeta da se bavim s IPSC-om.
lijep pozdrav
Od svega navedenog slažem se samo sa prvom rečenicom....UrsaMajor wrote: Baviti se IPSC-om po mojem mišljenju, nije ni blizu svemu ostalome u streljaštvu.
Prvo, računaj na to da ćeš se svaki mjesec radi vježbi morati odreći oko 3.000 kuna i više u vrijednosti streljiva, i nabaviti "production" oružje, koje će zbilja biti vrijedno toga da stane na streljačku liniju.
Prema mojem osobnom nahođenju, to bi bilo moderno oružje, kojem cijena ne ide ispod 7.000 kn.
Zatim se pomiri s time, da 1 godinu nećeš predstavljati klub nigdje, i nećeš biti ništa značajno, dok ne prođeš program, koj je klub postavio kao preduvjet punopravnom članstvu.
Također, pripremi se na to kad pogriješiš jednom u tehnici, sankcije počinju od isključivanja sa strelišta na određeni period, preko onih koje te isključuju iz natjecateljskog programa, a ako ti se dogodi teži propust, članstvo će ti biti u pitanju.
Gore navedene informacije sam ja dobio od jednog punopravnog člana, kada sam pokazao interes prema IPSC-u, koj me i danas izrazito interesira, no još uvijek smatram da nemam uvijeta da se bavim s IPSC-om.
lijep pozdrav
Ursa, poruči tom punopravnom članu da ne širi dezinformacije i ne priča gluposti te time obmanjuje javnost....
Ovo je samo dio kampanje koja se u RH vodi protiv IPSC-a.
Ne znam samo kako onda svake godine nastane novi klub za praktično streljaštvo, ako je to sve tako kako navodiš....
Najlakše se pozvati na nekog imaginarnog "punopravnog člana" i pričati ovakve gluposti...
Istina, IPSC je nešto skuplji od klasičnog streljaštva, ali je sigurno i zanimljiviji i interesantniji (ovo je moje osobno mišljenje) - bavio sam se i jednim i drugim, baš kao i većina IPSC strijelaca.
Pogreška u tehnici i taktici te dovode do lošeg rezultata i ništa više, ali pogreške u mjerama i pravilima sigurnosti te mogu dovesti do diskvalifikacije, baš kao i u svakom drugom sportu.
Mjere i pravila sigurnosti na IPSC natjecanjima i treninzima imaju za cilj spriječiti, smanjiti te potpuno otkloniti neželjanu i negativnu posljedicu nepažljivog rukovanja sa oružjem, a što bi i na svakon ISSF natjecanju trebalo biti prioritet ( o treninzima da ne pričam), no međutim nije, niti će ikada biti.
Kakvo je to oružje "Production" kategorije iznad 7.000 kuna???? Ja znam samo nekoliko....
Puno je više onih koji su debelo ispod te cijene i ravnopravni su sa onima preko 7.000 kuna.
Pa i ja koristim jedno i u samom sam vrhu hrvatskog IPSC-a!!! Dapače, od 5 najboljih hrvatskih strijelaca 4 koriste oružje koje je puno jeftinije od iznosa koji si naveo...
U IPSC-u ti se nitko neće smijati, podsmjehivati niti te omalovažavati zbog jeftinoće tvog oružja, jer svi mi dobro znamo da ne pobjeđuje oružje nego strijelac!!! I znam da je netko oružje bolje od drugog......nećemo sada o tome
Za 3.000 kuna streljiva neki treniraju cijelu godinu.....
Ako bi se vodili tvojom računicom, mi smo svi jako bogati ljudi, no međutim, istina je sasvim suprotna....
I još jedna stvar, obzirom da nikada nisi pucao IPSC, trenirao niti se bavio istim od kuda ti toliko znanje o istome, a samim time i pravo iznošenja nekih stvari koje btw nisu uopće istinite????
Ako si zainteresiran za IPSC, raspitaj se o njemu kod ljudi koji se njime duže i aktivnije bave od tvog punopravnog člana, bolje poznaju pravila (ovo o isključivanju na duži period i prestanku članstva) i koji "žive" IPSC, pa tek onda daj svoj komentar.
Svatko tko ima ljubavi prema oružju dobrodošao je na trening IPSC, gdje će biti prihvaćen kako to dolikuje sportašima, bit će mu odgovoreno na sva njegova pitanja te će biti upoznat sa svim okolnostima pod kojima može pristupiti IPSC zajednici, tj. Hrvatskom savezu za praktično streljaštvo.
i sada da ne quatam pojedince - nitko od Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo nije, niti neće, dobiti potvrdu da se aktivno natječe u koliko to nije istina. I da, istina je - potvrda se kod nas ne naplaćuje.
D-V-C
M R K I
M R K I
Mirotvorac_99 wrote: Evo ovako sam to sebi objasnio čitajući Zakon o oružju iz NN. Neka netko ko smatra da sam pogriješio ili pogrešno protumačio, slobodno me ispravi.
Nemoj više tumačiti ni objašnjavati zakon, ne ide ti.
Zakone može tumačiti jedino onaj tko ih je donio, a to je Hrvatski sabor.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Ja se ispricavam ali moja greska sto nisam naveo da moras natjecati ali sam mislio da se podrazumjeva isto kao i u klasicnom streljastvu. Ali kad mi netko kaze zasto nisi tako napravio jednostavno nisam znao!
mrki 007 Ja sam samo rekao kako je bilo u mom slucaju! I na drugom forumu su mi rekli sto se potvrda tice da bi dobio odma ima post i o tome!
mrki 007 Ja sam samo rekao kako je bilo u mom slucaju! I na drugom forumu su mi rekli sto se potvrda tice da bi dobio odma ima post i o tome!
@mrki 007
Ovo je čisti primjer da nisam trebao objavljivati dezinformativan sadržaj.
Izgleda da ne bih trebao prihvaćati zdravo za gotovo sve što mi ljudi prenose.
Hvala što si me ispravio, očito je da sam ja bio u krivu...
Također, i meni si objelodanio neke stvari, pa ti i tom prigodom zahvaljujem...
PS, koliko sam dobio informaciju, koja se izgleda pokazalo netočnom, u hrvatskoj je za sada jedina disciplina "production" 9x19.
"production" je serijsko, ne nadograđivano oružje.
Ako griješim ispravi me.
Također, iz svog iskustva smatram da oružje za 3.000 kuna ili 7.000 kuna, kao što sam rekao, prema mom nahođenju, nije isto.
Naravno, pri kupovini oružja treba se nahoditi i zdravim razumom, jer se nekvaliteta može i preplatiti...
lijep pozdrav
Ovo je čisti primjer da nisam trebao objavljivati dezinformativan sadržaj.
Izgleda da ne bih trebao prihvaćati zdravo za gotovo sve što mi ljudi prenose.
Hvala što si me ispravio, očito je da sam ja bio u krivu...
Također, i meni si objelodanio neke stvari, pa ti i tom prigodom zahvaljujem...
PS, koliko sam dobio informaciju, koja se izgleda pokazalo netočnom, u hrvatskoj je za sada jedina disciplina "production" 9x19.
"production" je serijsko, ne nadograđivano oružje.
Ako griješim ispravi me.
Također, iz svog iskustva smatram da oružje za 3.000 kuna ili 7.000 kuna, kao što sam rekao, prema mom nahođenju, nije isto.
Naravno, pri kupovini oružja treba se nahoditi i zdravim razumom, jer se nekvaliteta može i preplatiti...
lijep pozdrav
Za risbo:
Ti "stručnjaci" koji su ti to rekli su ti vjerojatno i dali potvrdu?
Potvrde ne daje klub, nego SAVEZ (CROPSA).
Potvrde Savez daje Klubovima za njihove članove, a svaki predsjednik kluba tu potvrdu traži od Saveza. Sigurno je da ni jedan predsjednik kluba NEĆE zatražiti potvrdu za nekoga tko se tek pojavio i o kome nema pojma tko je i što radi.
Ti "stručnjaci" koji su ti to rekli su ti vjerojatno i dali potvrdu?
Potvrde ne daje klub, nego SAVEZ (CROPSA).
Potvrde Savez daje Klubovima za njihove članove, a svaki predsjednik kluba tu potvrdu traži od Saveza. Sigurno je da ni jedan predsjednik kluba NEĆE zatražiti potvrdu za nekoga tko se tek pojavio i o kome nema pojma tko je i što radi.
Iako IPSC jest relativno skup sport, to da 3 milje kuna moraš potrošit mjesečno na streljivu uopće nije točno niti je broj ispucanih metaka po treningu pokazatelj kvalitete istoga. Sigurno da je više bolje, ali daleko od toga da je bilo kakav preduvjet.UrsaMajor wrote: Prvo, računaj na to da ćeš se svaki mjesec radi vježbi morati odreći oko 3.000 kuna i više u vrijednosti streljiva
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Za Ursa Major:
Doista nemoj davati neprovjerene i krive informacije.
Što se tiče oružja za IPSC production diviziju, o njemu je na ovom forumu napisano puno toga, samo treba pročitati.
Za nekoga tko počinje pucati IPSC, HS od 3.000 kuna je izvrstan izbor. Ništa bolji neće biti sa ČZ Shadow od 7.000 kuna.
Za vrhunske strijelce, tu je priča već drugačija, ali i o tome je ovdje puno toga napisano, da se ne ponavljam.
A IPSC ima svoj podforum i tamo se o IPSC-u može raspravljati, ne u nabavnim dozvolama ili slično.
Doista nemoj davati neprovjerene i krive informacije.
Što se tiče oružja za IPSC production diviziju, o njemu je na ovom forumu napisano puno toga, samo treba pročitati.
Za nekoga tko počinje pucati IPSC, HS od 3.000 kuna je izvrstan izbor. Ništa bolji neće biti sa ČZ Shadow od 7.000 kuna.
Za vrhunske strijelce, tu je priča već drugačija, ali i o tome je ovdje puno toga napisano, da se ne ponavljam.
A IPSC ima svoj podforum i tamo se o IPSC-u može raspravljati, ne u nabavnim dozvolama ili slično.
"Običan" HS Service 9mm (što ga policija duži) je kvalitetan i pouzdan pištolj i dobar za IPSC, ja sam svoj u dućanu platio 4300 (došlo bi me 4 milje da sam u gotovini), a u Karlovcu ga na ruke dobiješ i za još manje love. Što fali tom pištolju?UrsaMajor wrote: Također, iz svog iskustva smatram da oružje za 3.000 kuna ili 7.000 kuna, kao što sam rekao, prema mom nahođenju, nije isto.
EDIT: Evo Nobile je otprilike napisao isto što i ja.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
za nobile157 nisam dobio potvrdu od (CROPSA) nego od HSS-a a to sam napisao prije par postova
Nezelim nikoga uvrijediti ali sve sam radio kako je bilo napisano na ovom postu tj forumu.
Nezelim nikoga uvrijediti ali sve sam radio kako je bilo napisano na ovom postu tj forumu.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Bio, dozivio, istina, svaka cast!mrki 007 wrote:Svatko tko ima ljubavi prema oružju dobrodošao je na trening IPSC, gdje će biti prihvaćen kako to dolikuje sportašima, bit će mu odgovoreno na sva njegova pitanja te će biti upoznat sa svim okolnostima pod kojima može pristupiti IPSC zajednici, tj. Hrvatskom savezu za praktično streljaštvo.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Nisam ni rekao da si je dobio od CROPS-e, nego sam pojasnio da se ta potvrda ne može dobiti samo tako, bez veze, već kakva je procedura.risbo wrote:za nobile157 nisam dobio potvrdu od (CROPSA) nego od HSS-a a to sam napisao prije par postova![]()
Možda neki misle da ono što se plaća 150 kn vrijedi više nego ono što se dobije besplatno, ali IPSC savez smatra da se to ne može naplaćivati i od toga praviti biznis.
da ne odskačem od teme, ako te što zanima vezano za IPSC javi se na PP ali pod uvijetom da u potpunosti otkriješ svoj identitet.risbo wrote: mrki 007 Ja sam samo rekao kako je bilo u mom slucaju! I na drugom forumu su mi rekli sto se potvrda tice da bi dobio odma ima post i o tome!
D-V-C
M R K I
M R K I
Mislim da je tema do kraja iscrpljena ja osobno sam poslusao VAS forumase i kad sam napiso kako sam JA napravio prema svom osobnom iskustvu nevalja neki se ljute neki krivo tumace i onda sta napravit?
Evo nakon svega ovoga koji je zakljucak kako do NABAVNE DOZVOLE?
Ovo bi prepustio ipak nekome drugome s vise iskustva jer mi se cini "puno babica kilavo dijete"
Pozdrav svima!
Evo nakon svega ovoga koji je zakljucak kako do NABAVNE DOZVOLE?
Ovo bi prepustio ipak nekome drugome s vise iskustva jer mi se cini "puno babica kilavo dijete"
Pozdrav svima!
ako ti se tako čini ti samo brate po svome, ja do nabavne dozvole idem putem zakonskih propisa, za tebe i druge ne znam....niti me previše briga, ali....vrag uvijek dođe po svoje
D-V-C
M R K I
M R K I